Travniški lisičji rep: Zakaj je nevaren za psa?

Travniški lisičji rep ali Alopecurus pratensis je plevelna trava in trajnica, ki pripada družini trav (Poaceae). Je avtohtona vrsta v Evropi in Aziji, ki raste ob cestah, na pohodniških poteh, travnatih poljih ali celo na vašem dvorišču. Ta nevsiljiva rastlina lahko psom povzroča resne težave. Predstavlja številna zdravstvena tveganja za pse in se ji je priporočljivo izogibati, kadar koli je to mogoče. V nadaljevanju prispevka skušamo razložiti, zakaj je travniški lisičji rep lahko nevaren za psa, kako prepoznati težave in kako se izogniti.

 

Travniški lisičji rep: Opis

Travniški lisičji rep je šopičasta trava, ki je dobila ime po dolgih, valjastih cvetovih, ki so videti kot lisičji repi. Zraste do 100 cm visoko in je ena prvih vrst trav, ki cvetijo v letu. Raste spomladi in do poletja polno cveti. Pozimi odmre.

Listi: široki približno 5 mm, gladki, brez dlak.
Steblo: pokončno in trdno.
Cvetovi: cvetna glava je dolg valj na vrhu stebla. Dolg je 2-10 cm in širok 5-10 mm. Ima kratke svilnate dlačice, imenovane prašniki, ki so dogi približno 5 mm in dajejo cvetu grmičast videz.
Semenski vršički: gosti, valjasti, dolgi 3-6 cm. Gre za suličaste skupke, ki so obrnjeni v eno smer. To rastlini omogoča enosmerno kopanje v zemljo – edinstvena preživetvena sposobnost rastline, ki tako prepreči, da bi jo veter odpihnil z mesta pristanka in hkrati slaba novica za naše hišne ljubljenčke, ki se, ko se enkrat zapletejo z lisičjim repom, tega le s težavo znebijo.

Travniški lisičji repi rastejo na travnikih, v parkih, na in ob pohodniških poteh ter odprtih travnatih poljih. V mestih jih redkeje zasledimo, vendar se znajo pojaviti na območjih, kjer trava raste nenadzorovano. Najraje se nahaja na travnikiTa skupna rastlina se nahaja na travnikih, zlasti na nevtralnih tleh. Najdemo ga na vlažnih, plodnih tleh, vendar se izognemo preplavljenim, lahkim ali suhim tlom.

 

Zakaj je travniški lisičji rep nevaren za pse?

Ob toplem vremenu se travniški lisičji rep posuši in le šibko drži stebla. Prilepi se na karkoli, kar gre mimo njena, vključno s psi. To vedenje je pomembno za reprodukcijo travniškega lisičjega repa, vendar manj prijetno za naše kosmate prijatelje. Zaradi goste dlake tudi vestni lastniki spregledajo kakšen vršiček. Travniški lisičji rep ne ve, da ni pristal na rodovitnem polju in dela edino kar zna – koplje navzdol. Tudi ko je enkrat v notranjosti telesa, nadaljuje s kopanjem, s seboj pa prinaša umazanijo in bakterije, ki še poslabšajo že tako resno zdravstveno stanje. Travniški lisičji rep se ne razgradi ali razpade, ampak povzroča težave toliko časa, dokler ga ne odstranite.

Vstopna mesta travniškega lisičjega repa so običajno:

  • Prostori med prsti v blazinicah tačk
  • Ušesa, oči in veke
  • Gobček, usta in nosnice
  • Koža (še posebej na predelih, kjer je tanjša)

V nekaterih primerih se lahko travniški lisičji rep zarije skozi kožo do hrbtenice, prsne ali trebušne votline. Ko je enkrat v notranjosti, nadaljuje z vrtanjem. Bakterije, ki jih je prinesel s seboj, privedejo do resnih vnetij. V najslabših in zelo redkih primerih se lahko lisičji rep zavrta v vitalne organe, vključno s pljuči, hrbtenjačo, možgani, srcem in trebušnimi organi. Povzroči simptome, značilne za vnetje prizadetega organa. Potrebna je operacija za odstranjevanje vršička.

 

Travniški lisičji rep: Zakaj je nevaren za pse
Travniški lisičji rep in težave, ki jih lahko povzroči

 

Nevarnosti travniškega lisičjega repa

  • Blazinice in noge: travniški lisičji rep ima rad pasje noge, še posebej mehko kožico med blazinicami. Zaradi kopanja vršička v notranjost lahko opazite, da kuža pogosto liže noge in šepa.
  • Ušesa: če se travniški lisičji rep zapiči v ušesa, boste opazili, da kuža hodi z nagnjeno glavo in jo velikokrat stresa. Če vršička ne vidite, še ne pomeni, da ga ni tam! Lahko se zarije zelo globoko v sluhovod tam povzroči vnetje ali pa celo doseže možgane. To je zelo nevarno stanje.
  • Oči: del vršička se lahko zatakne pod veko – mežikanje, oteklina, izcedek iz očesa in nekaj krvi so lahko prvi znaki.
  • Smrček: v smrček travniški lisičji rep pride z vdihom. Pri tem poškoduje smrček, zato boste opazili kihanje in izcedek iz nosu, kuža si s tačkami praska po smrčku, saj ga moti položaj vršička. S smrčka lahko travniški lisičji rep zaide v pljuča ali možgane. Če zaide v pljuča boste opazili kašljanje in težje dihanje.
  • Usta: ko kuža na tleh najde travniški lisičji rep ga iz radovednosti poje. Pri tem nastanejo poškodbe ustne votline, požiralnika ali želodca.
  • Koža: travniški lisičji rep vstopi skozi kožo in povzroči nastanek abscesa, ki zelo boli. Če vstopi skozi kožo v prsno votlino, nastopi vnetje in težave pri dihanju. Če vstopi v trebušno votlino, lahko tam poškoduje katerikoli organ.
  • Spolovila: tudi tam se lahko znajdejo vršički. Če vidite, da se kuža neprestano liže po tem predelu, preglejte ali morda tam najdete travniški lisičji rep.

 

Kateri so znaki, da ima pes nekje zarit travniški lisičji rep?

Če ste se pred kratkim s psom sprehajali po območju, kjer je veliko travniškega lisičjega repa, nato pa opazite:

  • Otresanje z glavo
  • Šepanje
  • Praskanje s tačkami po obrazu
  • Kihanje
  • Krvav nosek
  • Pretirano lizanje določenega področja na telesu

Preglejte svojega psa, da se mu ni kam zataknila ta izmuzljiva rastlina.

Drugi znaki, ki se lahko pojavijo nekaj dni pozneje, vključujejo:

  • Bulice in izbokline na koži
  • Gnojno vnetje na koži
  • Območja rdečine in občutljivosti na koži
  • Manj energije
  • Povišana temperatura

 

Kako odstraniti travniški lisičji rep s psa?

Pomembno je, da zgodaj opazite in odstranite travniški lisičji rep. Če psa sprehajate po območju, kjer veste, da travniški lisičji rep pogosto raste, psa po sprehodu vedno preglejte. Če na kožuhu ali koži opazite kakšen vršiček, ga s pinceto odstranite. V dlako zapletene vršičke odrežite.

Če ugotovite, da je lisičji rep že prodrl skozi kožo ali vstopil čez kakšno drugo odprtino v telesu (ušesa, nos, usta), psa odpeljite k veterinarju. V primeru, da sami poskusite odstraniti lisičji rep, lahko pride do nepopolne odstranitve in koščki ostanejo vtisnjeni v kožo, pripravljeni na to, da se zakopljejo globje.

 

Travniški lisičji rep in poškodbe, ki jih lahko povzroči pri psu
Na sliki je rentgenski posnetek tace psa (posneto na veterinarski kliniki v Brentwoodu), ki se je srečal s travniškim lisičjim repom. V rano so vbrizgali kontrastno sredstvo (označeno z zeleno), ki omogoča prikaz dejanske globine votline, ki jo je povzročil vršiček. Od zunaj je bila vidna le majhna poškodba, prikazana na sliki.

 

Kako preprečiti, da bi lisičji rep poškodoval vašega psa?

Na srečo lahko nekaj storite, da svojega psa obvarujete pred nevarnostmi travniškega lisičjega repa, vsekakor pa ne morete popolnoma preprečiti stika psa z različnimi travami. Pomemben je pregled psa doma vedno, kadaj pridete iz sprehoda, še posebej, če ima pes dolgo dlako.

  • Psi z dolgim kožuhom imajo večjo verjetnost, da bodo ujeli te nadležne štoparje. Razmislite o striženju dlake poleti, da zmanjšate možnost pritrditve.
  • Delovne pse ali pse, ki veliko časa preživijo v visoki travi, lahko opremite z jopičem, ki pokriva prsni koš in trebuh.
  • Izogibajte se območjem, ki so nagnjena k rasti lisičjega repa, da preprečite poškodbe psa.
  • Pri sprehajanju psa uporabite krajši povodec.
  • Če travniški lisičji rep raste na vašem dvorišču, ga odstranite.
  • Ko se sprehajate na novi lokaciji bodite pozorni na prisotnost travniškega lisičjega repa.