Čiščenje pasjih ušes in vnetje ušes pri psu

Čiščenje ušes pri psu je izrednega pomena, saj z rednim in doslednim čiščenjem lahko preprečimo vnetje ušes pri psu. Notranja stran ušesa je gladka z manjšo količino ušesnega masla. Ušesa se lahko zaradi različnih vzrokov vnamejo. Ko nastopi vnetje ušesa pri psu je potrebno zdravljenje obolelega ušesa, saj lahko to vnetje vodi v bolj zapletene zdravstvene težave, kot je vnetje notranjega ušesa, izguba sluha,… Nega ušes pri psu je izredno pomembna tekom celotnega leta. Čiščenje pasjih ušes lahko prepreči marsikatero težavo in nam morda prihrani celo obisk pri veterinarju.

Določeni psi in določene pasme psov so bolj podvržene vnetjem, saj na to vpliva tudi anatomija ušesa. Psi, ki imajo povešena (pokrita ušesa) imajo običajno pogostejše težave z ušesi. V nadaljevanju prispevka si preberi več o vnetju in čiščenju ušes. Kako prepoznati simptome vnetega ušesa, kako preventivno poskrbeti, da do vnetja ne pride in kako negovati pasja ušesa?

 

Vnetje ušes pri psi in pogostost čiščenja

Zunanji sluhovod je cev, ki povezuje zunanje uho z bobničem. Njegova dolžina se razlikuje od pasme do pasme; pri večjih pasmah psov lahko doseže celo več kot 10 centimetrov. Notranjost slušnega kanala je obložena z mnogimi žlezami, ki proizvajajo ušesni vosek ali cerumen. Prav tako vsebuje dlačne mešičke, gostota katerih se razlikuje glede na pasmo psa.

Vnetje ušesa je pri psih precej pogosta zdravstvena težava. Najpogosteje se pojavljata vnetje zunanjega sluhovoda in vnetje srednjega ušesa. Psi imajo v primerjavi z nami zelo dolg ušesni kanal v obliki črke L. Na pregibu se lahko začne nabirati umazanija, odmrle celice ali zastoj tujka, ki je po nesreči vstopil v uho. Problem sta tudi voda in vlaga, če zaideta v uho psa. Poleti, med plavanjem ali pozimi, med norenjem po snegu, lahko voda zaide v uho psa. Voda lahko steče v horizontalni ušesni kanal, kar poveča tveganje za vnetje.

Ušesni kanal je temen in ozek prostor, ki skupaj z vlago predstavlja idelano okolje za razvoj različnih bakterij, ki povzročijo vnetje. Vnetju ušesa so vsekakor bolj podvržene pasme, ki imajo povešena ušesa, saj uho ne diha, ker ga pokriva uhelj. Takšno uho posledično zadržuje več vlage in se ne zrači kar predstavlja večje tveganje za razvoj različnih bakterij. Posledica nezračenja je pregrevanje ušesa in preveliko izločanje ušesnega masla, ki napolni sluhovod in lahko povzroči okužbo.

Zakaj so nekateri psi bolj nagnjeni k vnetjem ušes?

Vzroki za to so raznoliki:

  • Struktura sluhovodov in ušesa: Psi z visečimi uhlji imajo težave z zračenjem sluhovodov, kar lahko privede do vnetij. Psi nekaterih pasem, kot je na primer shar-pei, imajo ožje sluhovode, kar lahko prav tako prispeva k težavam. Prav tako je pomembna gostota dlak v sluhovodih, ki se lahko razlikuje med pasmami.
  • Povečana vlažnost: Vlažni sluhovodi so pogostejši pri psih, ki radi potapljajo glavo v vodo ali živijo v vlažnih okoljih. Spet so tukaj viseči uhlji problem, saj preprečujejo sušenje sluhovodov, kar ustvarja idealne pogoje za rast glivic.
  • Poškodbe sluhovodov zaradi zdravljenja: Uporaba ušesnih palčk, draženje zaradi zdravil ali čistil za nego ušes lahko povzroči dodatne težave.
  • Zaprtje sluhovodov: Zaprtje lahko povzročijo različni tujki, kot so travne bilke ali semena, rast polipov ali tumorjev, ki zablokirajo sluhovod, ali zadebelitev sluhovodov zaradi kroničnih vnetij.
  • Povečana količina ušesnega masla: Nekateri psi naravno proizvajajo več ušesnega masla, kar lahko povzroči težave ali pa je povečano izločanje posledica bolezni, kot je mastna seboreja.
  • Sistemske bolezni: Alergije, avtoimunske bolezni, hormonske motnje (kot so težave s ščitnico) lahko prav tako vplivajo na nagnjenost k vnetjem ušes.

 

Simptomi vnetja ušesa pri psu

Kako prepoznamo, da je s pasjim ušesom nekaj narobe? Pes nam bo s telesno govorico sporočil, da se nekaj dogaja in na tak način lahko posumimo na vnetje ušesa.

Najpogostejši simptomi:

  • stresanje z glavo, nagibanje glave v tisto stran, kjer je obolelo uho
  • pretirano praskanje po obolelem ušesu
  • nekateri psi hodijo v krogu in izgubljajo ravnotežje
  • koža v ušesu lahko postane luskava, kar lahko privede tudi do izgube dlake na ušesih
  • nekateri psi so pri tem še razdraženi, saj jih moti bolečina, prisoten je lahko izcedek iz ušesa in neprijeten vonj.

Če pes zaradi bolečin v ušesu zelo stresa z glavo in se praska, lahko poškoduje žile na zunanji strani ušesa. Kri steče v uho in to posledično oteče (hematom). K hematomom so bolj nagnjene pasme, kot so labradorci in zlati prinašalci. Psi lahko v ušesu čutijo neizmerno bolečino, zato lahko začnejo cviliti ob dotiku poškodovanega ušesa. To je definitivno znak za obisk veterinarja. Pasme z dolgimi povešenimi ušesi in ozkimi ušesnimi kanali imajo več težav in zapletov z ušesi, zato je še toliko bolj pomembno konstantno in temeljito čiščenje ušes pri psu.

 

Najpogostejši vzroki za nastanek vnetja

Vzroki za nastanek vnetja ušesa so različni, odvisno je od pasme, zdravstvenega stanja psa, prehrane, zunanjih dejavnikov,… Številni posredni in neposredni vzroki lahkov plivajo na nastanek vneja ušes pri psu. Najpogostejši vzroki za vnetje ušesa:

Ušesne garje

Ušesne garje so najpogostejše pri mačkah in mladih psih. Garje so pravzaprav pršice, ki imajo svoje telo posejano z dlačicami, ki dražijo uho psa ali mačke. To draženje pripelje do nenadzorovanega praskanja. Okužbo z ušesnimi garjami boste prepoznali po temno rjavih odpadkih, ki se pojavijo v uhlju. Pršice živijo celo življenje v ušesu in se lahko prenesejo tudi na druge hišne ljubljenčke. Ušesne garje so najpogostejši vzrok za vnetje ušes pri psu.

Za preprečevanje ušesnih garij si lahko pomagate s Canis Extra kapljicami za čiščenje ušes. Če sumite, da ima vaš pes garje, boste še več napotkov našli v članku Garje pri psu.

 

vnetje ušesa pri psu
Vzroki za nastanek vnetja ušesa so lahko različni; vnetje lahko povzročajo ušesne garje, bakterije ali alergija

 

Alergijsko vnetje ušes pri psu

Določeni psi so lahko alergični na posamezno sestavino v hrani ali na določene dejavnike v okolju (npr. trave in cvetni prah),.. Poleg vnetja ušes se pri alergijah pojavijo še drugi simptomi, kot je srbečica, kožne spremembe in vnete tačke. Alergijsko vnetje ušes se lahko ponavlja dokler ne ugotovimo vzroka za alergijo. Šele ko odstranimo alergen iz prehrane ali okolja psa, se bo vnetje ušes umirilo.

Pri alergijskem vnetju ušes je potrebno zamenjati hrano, ki ne vsebuje potencialnih alergenov in vztrajati 2-3 tedne izključno na izbrani hrani, da se začne vnetje zmanjševati. Vnetje ušes pri psu se pogosto pojavlja tudi zaradi razrasti »slabih bakterij« v prebavilu. S probioičnimi bakterijami uravnate črevesno floro in vzpostavite ravnovesje v prid »dobrim bakterijam«. Če sumite, da ima vaš pes alergijo na hrano ali na določeno sestavino v hrani posezite po Canis Plus lososu ali Canis Plus kuncu, ki sta primerna za alergike.

 

 

Bakterijsko vnetje ušes

Bakterije in kvasovke so naravno prisotne v vsakem sluhovodu. Kadar se naravno okolje v ušesu poruši zaradi določenih sprememb, kot so alergije, vlaga v ušesu, zamašen sluhovod zaradi tujka, preveč ušesnega masla pa lahko bakterije in kvasovke povzročijo vnetje ušesa. Če se zaradi porušenega ravnovesja bakterije preveč namnožijo, lahko povzročajo smrdeče maslene obloge. Globoki ušesni kanali so več kot primerni za hitro razmnoževanje bakterij.

Drugi vzroki za vnetje ušes pri psu

Vnetje ušesa pri psu in pogoste težave z ušesi se veliko krat pojavijo zaradi same anatomije ušesa ali zaradi pasme psa, ki je bolj nagnjena k težavam z ušesi. V takšnih primerih je še bolj pomembna preventivna, konstantna skrb za nego in čiščenje ušes pri psu.

Vnetje ušes pri psu lahko povzročijo tudi tujki, ki pomotoma zaidejo v uho in tam tudi ostanejo, če jih pravi čas ne očistimo. Povečana vlažnost ušesa lahko prav tako povzroči vnetje ušes pri psu, saj je ušesni kanal temen in topel, kar skupaj z vlago ustvarja idealno okolje za začetek vnetja. Težave z ušesi lahko nastopijo tudi zaradi različnih travm, hormonskih nepravilnosti in imunskih vzrokov. V zadnjih treh primerih je potrebno celovito in podporno zdravljenje.

 

Kaj storiti, ko so ušesa psa vneta?

Najprej je potrebno odkriti vzrok, zakaj je prišlo do vnetja, torej ali ima pes garje, gre za bakterijsko vnetje ali je morda vnetje posledica alergije na hrano. Če je vnetje blago lahko lastnik z doslednim čiščenjem sam neguje ušesa, če gre za vnetje hujše oblike je potreben obisk pri strokovnjaku. Veterinar bo pregledal pasja ušesa in pod mikroskompom pogledal kaj povzroča vnetje.

Pri bakterijskem vnetju bo izcedek iz ušesa rumeno-rjav in smrdeč. S tekočino za čiščenje pasjih ušes je potrebno najprej očistiti ta izcedek nato pa uporabiti antibiotike, v kolikor nam jih veterinar predpiše. Kadar gre za alergijsko vnetje ušes je potrebna sprememba prehrane, takšna ki ne vsebuje najpogostejših alergenov, sočasno pa čistimo in negujemo ušesa. Kadar ima pes garje se izločajo črne do temno rjava pikice ali koščki. Tudi pri ušesnih garjah je potrebno uho najprej očistiti nato pa dati antimikotično zdravilo, ki nam ga predpiše veterinar.

Običajno traja zdravljenje nekompliciranega vnetja od deset do štirinajst dni, medtem ko lahko zdravljenje trdovratnih infekcij traja do šest mesecev, še posebej če je vnetje povezano z alergijami. Po končanem zdravljenju je smiselna kontrola pri strokovnjaku, ki oceni, ali je zdravljenje bilo uspešno ali ga je potrebno nadaljevati.

 

Kapljice za ušesa za psa za preventivno čiščenje

Sprotno čiščenje ušes pri psu in temeljita nega sta ključ do zdravih in čistih ušes. Naravna tekočina Canis Extra kapljice za čiščenje ušes so primerne za dolgotrajno čiščenje in vzdrževanje čistih ušes.

S kapljicami Canis Extra psu očistite ušesa enkrat na teden, v primeru blagega vnetja pa kapljice uporabite 1-2x na dan. Canis Extra kapljice za ušesa za psa delujejo zaviralno na razvoj mikroorganizmov (bakterij in pršic – ušesne garje), to pomeni, da s kapljicami ustvarite neustrezno okolje za ravoj mikroorganizmov. Hkrati pa imajo vse sestavine v Canis Extra kapljicah tudi negovalni učinek in odišavijo uho psa.

Kapljice za ušesa za psa lahko uporabljate za splošno nego in čiščenje. Kanete jih lahko direktno v uho ali na vatico s katero obrišete uho in ušesni uhelj. Pri blagih vnetjih ušesa kanite kapljice direktno v uho in malenkost pridržite uhelj, da se pes ne otrese.

Canis Extra kapljice so sestavljene iz aqua pinus, neem olja, olja geranije, sivkinega olja in olja čajevca, ki je iz kontrolirane biološke pridelave. Aqua pinus je naravni ekstrakt iz borovih strženov. Neem olje lahko učinkuje protivnetno in uničuje plesni ter glivice. Olje neem lahko deluje protibakterijsko in protiglivično ter pospešuje celjenje. Sivkino olje se že vrsto let uporablja v zdravilstvu kot naravna rešitev za blaženje bolečin in hitrejše celjenje. Olje čajevca lahko deluje antibakterijsko in na tak način lahko ublaži bolečine, ki se pojavljajo pri vnetjih. Tudi olje geranije lahko deluje protivnetno, protiglivično in protibakterijsko.

 

 

Kako poteka čiščenje ušes pri psu?

Tekočino za čiščenje pasjih ušes Canis Extra imejte shranjeno na sobni temperaturi. Kapljice si nakapajte na vato in z vato pobrišite uho po celotni notranji površini. Bodite nežni in natančni in nikdar ne čistite globje v uho kot lahko vidite. Redno čiščenje ušes pri psu izvajajte enkrat tedensko.

Pri akutnih stanjih (npr. pri blagih in začetnih okužbah), kanite eno do dve kapljici Canis Extra kapljic v okuženo uho, enkrat do dvakrat dnevno. Malo podržite uhelj, nato pa ga spustite in naj pes strese z glavo. Nato preverite če so zunanji deli ušesa čisti. V primeru, da niso, odstranite umazanijo z vato. Če so ušesa vašega psa hudo vneta je potreben obisk veterinarja, ki vam bo predpisal ustrezno zdravilo.

Canis Extra kapljice lahko uporabljate za čiščenje ušes pri psu, pred aplikacijo zdravila, saj na tak način očistimo ušesni kanal umazanije in odmrlih celic. S tem omogočimo, da bo zdravilo lažje prodrlo in doseglo ustrezno mesto v ušesnem kanalu in s tem je delovanje zdravila bolj učinkovito.

 

Čiščenje pasjih ušes – na kaj moramo biti pozorni?

Čiščenje ušes pri psu in preverjanje ušes je načeloma zelo enostaven in rutinski postopek. Ušesne bolezni so ene najpogostejših bolezni pri psih, saj naj bi po podatkih imelo okrog 20% pasje populacije težave z ušesi.

Pri izbiri sredstva za čiščenje ušes pri psu je pomembno, da izberete kvalitetno in naravno sredstvo, ki ne bo še dodatno dražilo pasjega ušesa. Odsvetujemo vam uporabo sredstev, ki so namenjena za čiščenje naših ušes. Prav tako vam odsvetujemo uporabo ušesnih palčk, saj lahko z njimi poškodujete bobnič, ušesno maslo pa potisnete še globje v ušesni kanal.

Ušesne palčke lahko uporabite za čiščenje bolj zunanjih delov ušesa, če so kakšni pregibi, kamor se nabira umazanija in jih z vato ne morete tako dobro odstraniti. Čistiti začnete tako, da prepognete pasje uho navzven (povešena ušesa), pri štrlečih ušesih, prepogibanje ni potrebno, saj vidite notranjo stran uhlja. Umazanijo in nabrano ušesno maslo začnemo čistiti od notranjosti ušesa navzgor, da se ne zgodi, da bi ušesno maslo in umazanijo potisnili še globje v ušesni kanal.

čiščenje ušes pri psu
Pri čiščenju pasjih ušes ne uporabjajte ušesnih palčk in tekočin za čiščenje namenjenih za humano uporabo

 

Vnetje ušes pri psu – kako ga preprečiti?

Najlažje nastanek vnetja preprečimo z redno nego, higieno in čiščenjem ušes psa. Veliko več pozornosti je potrebno nameniti psom, ki so veliko v vodi. Poleti, ko pes pride z vode, mu obvezno obrišite ušesa do suhega in mu jih očistite s sredstvom za čiščenje ušes. Tudi če psa skopate doma, je potrebno ušesa posušit do suhega in jih ustrezno očistiti.

Ušesa psa je potrebno vsaj enkrat tedensko preverit in pregledat, še posebej pri pasmah, ki so bolj nagnjene k težavam z ušes (npr. pasme s povešenimi uhlji). Pri psih, ki jih rastejo dlačice po notranji strani uhlja, poskrbite da so ustrezno pristrižene, da le te ne motijo psa in povzročajo vnetja.

 

Povzeto po: 

Naturavetal