Čiščenje ušes pri psu in vnetje ušes pri psu

 

Čiščenje ušes pri psu je izrednega pomena, saj z rednim in doslednim čiščenjem ušes lahko preprečimo vnetje ušes pri psu. Notranja stran ušesa je gladka z manjšo količino ušesnega masla. Ušesa se lahko zaradi različnih vzrokov vnamejo. Ko nastopi vnetje ušes pri psu je potrebno zdravljenjem, saj lahko to vnetje vodi v bolj zapletene zdravstvene težave, kot je vnetje notranjega ušesa, izguba sluha, hematomi in vnetje možganov. Nega ušes pri psu je izredno pomembna tekom celotnega leta. Čiščenje ušes pri psu lahko prepreči marsikatero težavo in nam morda prihrani celo obisk pri veterinarju.

 

Zakaj imajo psi težave z ušesi in kako pride do vnetja ušes pri psu?

Čiščenje ušes pri psu in vnetje ušes pri psuPsi imajo v primerjavi z nami zelo dolg ušesni kanal v obliki črke L. Na pregibu se lahko začne nabirati umazanija, odmrle celice ali zastoj tujka, ki je po nesreči vstopil v uho. Problem sta tudi voda in vlaga, če zaideta v uho psa. Poleti, med plavanjem ali pozimi, med norenjem po snegu, lahko voda zaide v uho psa. Voda lahko steče v horizontalni ušesni kanal, kar poveča tveganje za vnetje. Ušesni kanal je temen in ozek prostor, ki skupaj z vlago predstavlja idelano okolje za razvoj različnih bakterij, ki povzročijo vnetje.

 

Vnetje ušes pri psu in ostale teževe povezane z ušesi:

 

Simptomi:

Kako prepoznamo, da je s pasjim ušesom nekaj narobe? Psi po navadi začnejo stresat z glavo, se začnejo praskat po ušesu ali nagibat glavno na tisto stran, kjer je obolelo uho. Nekateri psi hodijo v krogu in izgubljajo ravnotežje. Koža v ušesu lahko postane luskava, kar lahko privede tudi do izgube dlake na ušesih. Nekateri psi so pri tem še razdraženi, saj jih moti bolečina, prisoten je lahko izcedek iz ušesa in neprijeten vonj. Če pes zaradi bolečin v ušesu zelo stresa z glavo in se praska, lahko poškoduje žile na zunanji strani ušesa. Kri steče v uho in to posledično oteče (hematom). K hematomom so bolj nagnjene pasme, kot so labradorci in zlati prinašalci. Psi lahko v ušesu čutijo neizmerno bolečino, zato lahko začnejo cviliti ob dotiku poškodovanega ušesa. To je definitivno znak za obisk veterinarja. Pasme z dolgimi povešenimi ušesi in ozkimi ušesnimi kanali imajo več težav in zapletov z ušesi, zato je še toliko bolj pomembno konstantno in temeljito čiščenje ušes pri psu.

 

Ušesne garje:Čiščenje ušes pri psu in vnetje ušes pri psu

Ušesne garje so najpogostejše pri mačkah in mladih psih. Garje so pravzaprav pršice, ki imajo svoje telo posejano z dlačicami, ki dražijo uho psa ali mačke. To draženje pripelje do nenadzorovanega praskanja. Okužbo z ušesnimi garjami boste prepoznali po temno rjavih odpadkih, ki se pojavijo v uhlju. Pršice živijo celo življenje v ušesu in se lahko prenesejo tudi na druge hišne ljubljenčke. Ušesne garje so najpogostejši vzrok za vnetje ušes pri psu. Pri ušesnih garjah si lahko pomagate s Canis Extra kapljicami za čiščenje ušes

 

Če sumite, da ima vaš pes garje, preberite članek Garje pri psu - Kaj so in kako jih prepoznamo?

 

Alergijsko vnetje ušes pri psu:

Nekateri psi so lahko alergični pa cvetni prah, na pelod, plesen, na rastline in celo na bolhe. Poleg praskanja ušes si pri alergijah veliko psov tudi liže noge in drgne obraz. Alergijska vnetje ušes se lahko pojavijo velikokrat, dokler ne ugotovimo vzroka za alergijo. Vneta ušesa se največkrat pojavijo zaradi alergije na določeno hrano ali na določeni sestavino v hrani. V tem primeru je potrebno zamenjati hrano in na tak način odpraviti vneta ušesa. Seveda, to traja dva tedna ali več, da se vnetje umiri. Vnetje ušes pri psu se pogosto pojavlja zaradi razrasti »slabih bakterij« v prebavilu. S probioičnimi bakterijami uravnate črevesno floro in vzpostavite ravnovesje v prid »dobrim bakterijam«. Če sumite, da ima vaš pes alergijo na hrano ali na določeno sestavino v hrani posezite po Canis Plus lososu ali Canis Plus kuncu, ki sta primerna za alergike. 

 

Bakterije in glivice:

Bakterije in kvasovke, ki živijo v ušesu povzročajo smrdeče maslene obloge. Globoki ušesni kanali so več kot primerni za hitro razmnoževanje bakterij. Bakterije pa so lahko tudi sekundarni pojav pri vnetjih iz katerega koli razloga, posledica pa je smrdeč gnojni izcedek.

 

Drugi vzroki za vnetje ušes pri psu:

Vnetje ušes pri psu in pogoste težave z ušesi se veliko krat pojavijo zaradi same anatomije ušesa ali zaradi pasme psa, ki je bolj nagnjena k težavam z ušesi. V takšnih primerih je še bolj pomembna preventivna, konstantna skrb za nego in čiščenje ušes pri psu. Vnetje ušes pri psu lahko povzročijo tudi tujki, ki pomotoma zaidejo v uho in tam tudi ostanejo, če jih pravi čas ne očistimo. Povečana vlažnost ušesa lahko prav tako povzroči vnetje ušes pri psu, saj je ušesni kanal temen in topel, kar skupaj z vlago ustvarja idealno okolje za začetek vnetja. Težave z ušesi lahko nastopijo tudi zaradi različnih travm, hormonskih nepravilnosti in imunskih vzrokov. V zadnjih treh primerih je potrebno celovito in podporno zdravljenje, zato brez veterinarske pomoči ali homeopatske pomoči ne bo šlo.

 

Najboljše je preventivno čiščenje ušes pri psu

Kapljice za nego in čiščenje ušes

Sprotno čiščenje ušes pri psu in temeljita nega sta ključ do zdravih in čistih ušes. Zelo uspešno sredstvo za čiščenje ušes so Canis Extra kapljice za čiščenje ušes. S kapljicami Canis Extra je dovolj, da ušesa čistite enkrat na teden. Prav tako lahko z ustrezno preventivo ušesa psa zaščitite pred ušesnimi garjami. Canis Extra kapljice delujejo zaviralno na razvoj mikroorganizmov (bakterij in pršic – ušesne garje), to pomeni, da s kapljicami ustvarite neustrezno okolje za ravoj mikroorganizmov. Hkrati pa imajo vse sestavine v Canis Extra kapljicah tudi negovalni učinek in odišavijo uho psa.

 

Canis Extra kapljice so sestavljene iz aqua pinus, neem olja, olja geranije, sivkinega olja in olja čajevca, ki je iz kontrolirane biološke pridelave. Aqua pinus je naravni ekstrakt iz borovih strženov. Neem olje učinkuje protivnetno in uničuje plesni ter glivice. Olje neem deluje tudi protibakterijski in protiglivično ter pospešuje celjenje. Sivkino olje se že vrsto let uporablja v zdravilstvu kot naravna rešitev za blaženje bolečin in hitrejše celjenje. Olje čajevca deluje antibakterijsko in na tak način lahko ublaži bolečine, ki se pojavljajo pri vnetjih. Tudi olje geranije ima protovnetno, protiglivično in protibakterijsko delovanje.

 

Kako poteka čiščenje ušes pri psu?

Sredstvo za čiščenje ušes Canis Extra kapljice imejte shranjeno na sobni temperaturi. Kapljice si nakapajte na vato in z vato pobrišite uho po celotni notranji površini. Bodite nežni in natančni in nikdar ne čistite globje v uho kot lahko vidite. Redno čiščenje ušes pri psu izvajajte enkrat tedensko. Pri akutnih stanjih (npr. pri blagih in začetnih okužbah), kanite eno do dve kapljici Canis Extra kapljic v okuženo uho, enkrat do dvakrat dnevno. Malo podržite uhelj, nato pa ga spustite in naj pes strese z glavo. Nato preverite če so zunanji deli ušes čisti. V primeru, da niso, odstranite umazanijo z vato.

 

Če so ušesa vašega psa bolj vneta ali v primeru ušesne garje je potreben obisk veterinarja, ki vam bo predpisal ustrezno zdravilo. Canis Extra kapljice lahko uporabljate za čiščenje ušes pri psu, pred aplikacijo zdravila, saj na tak način očistimo ušesni kanal umazanije in odmrlih celic. S tem omogočimo, da bo zdravilo lažje prodrlo in doseglo ustrezno mesto v ušesnem kanalu in s tem je delovanje zdravila bolj učinkovito.

 

Čiščenje ušes pri psu – na kaj moramo biti pozorni:

Čiščenje ušes pri psu in vnetje ušes pri psuČiščenje ušes pri psu in preverjanje ušes je načeloma zelo enostaven in rutinski postopek. Ušesne bolezni so ene najpogostejših bolezni pri psih, saj naj bi po podatkih imelo okrog 20% pasje populacije težave z ušesi. Pri izbiri sredstva za čiščenje ušes pri psu je pomembno, da izberete kvalitetno in naravno sredstvo, ki ne bo še dodatno dražilo pasjega ušesa. Odsvetujemo vam uporabo sredstev, ki so namenjena za čiščenje naših ušes.

 

Prav tako vam odsvetujemo uporabo ušesnih palčk, saj lahko z njimi poškodujete bobnič, ušesno maslo pa potisnete še globje v ušesni kanal. Ušesne palčke lahko uporabite za čiščenje bolj zunanjih delov ušesa, če so kakšni pregibi, kamor se nabira umazanija in jih z vato ne morete tako dobro odstraniti. Čistiti začnete tako, da prepognete pasje uho navzven (povešena ušesa), pri štrlečih ušesih, prepogibanje ni potrebno, saj vidite notranjo stran uhlja. Umazanijo in nabrano ušesno maslo začnemo čistiti od notranjosti ušesa navzgor, da se ne zgodi, da bi ušesno maslo in umazanijo potisnili še globje v ušesni kanal.

 

Vnetje ušes pri psu – kako ga preprečiti?

Najlažje nastanek vnetja preprečimo z redno nego, higieno in čiščenjem ušes psa. Veliko več pozornosti je potrebno nameniti psom, ki so veliko v vodi. Poleti, ko pes pride z vode, mu obvezno obrišite ušesa do suhega in mu jih očistite s sredstvom za čiščenje ušes. Tudi če psa skopate doma, je potrebno ušesa posušit do suhega in jih ustrezno očistit. Ušesa psa je potrebno vsaj enkrat tedensko preverit in pregledat, še posebej pri pasmah, ki so bolj nagnjene k težavam z ušes (npr. pasme z povešenimi uhlji). Pri psih, ki jih rastejo dlačice po notranji strani uhlja, poskrbite da so ustrezno pristrižene, da le te ne motijo psa in povzročajo vnetja. Poskrbite tudi za alergene snovi, ugotovite vzrok alergije in se izognite alergenom.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/

https://www.cesarsway.com/dog-care/ear-care/how-to-clean-dogs-ears

Dr. Fogle B., Vodnik za lastnike psov, založba Mladinska knjiga, 2012, Ljubljana.