Sprevodni prelec: Gosenice nevarne za pse

Ali ste kdaj spomladi na sprehodu opazili nenavadno kolono gosenic, ki potuje po drevesu? To je sprevodni prelec, na pogled ljubka gosenica, ki pa je lahko smrtno nevarna za pse in druge hišne živali. V dlačicah, ki ji dajejo puhast videz, se skriva toksin, ki povzroča alergijske reakcije tako pri živalih, kot tudi pri ljudeh. V spodnjem prispevku si lahko preberete nekaj dejstev o sprevodnem prelcu in zakaj je dobro, da se njegovim naravnim habitatom v spomladanskem času izognete.

Opis gosenice sprevodni prelec

Sprevodni prelec je pravzaprav metulj, ki pa večino svojega življenja preživi v obliki gosenice. Poznamo dve vrsti prelcev: pinijev (ali borov) in hrastov sprevodni prelec. Obe vrsti izvirata iz toplejših podnebnih območji: južne Evrope in severne Afrike.

Živijo v gnezdih, iz katerih se v značilnih kolonah ali »sprevodih« odpravijo na hranjenje. Hranijo se z drevesnimi listi ali iglicami, zato v naravnih habitatih sprevodnega prelca velikokrat opazimo gole drevesne veje. Gosenice imajo strupene dlačice, ki ob stiku s kožo ali sluznico povzročijo alergijsko reakcijo.

Hrastov sprevodni prelec

Hrastov sprevodni prelec (Thaumatopoea processione) ima premer kril 25 do 35 milimetrov. Njihova krila so rumenkasto siva, samčki imajo tri temne prečne proge. Samice na hrastovo lubje izležejo jajčeca, iz katerih se konec marca ali začetek aprila izležejo gosenice. Gosenice so aktivne od maja do sredine julija.

Na njih moramo biti pozorni v spomladanskem času in v začetku poletja. Gosenice so modrosive s temno glavo in rdečimi pegami, iz katerih štrlijo strupene dlačice. Ob strani je telo gosenice belkasto. Strup v dlačicah ob stiku s kožo povzroči boleče vnetje. Gosenice so bolj aktivne ponoči in obžirajo hrastove liste in popke.

 

Gosenica sprevodni prelec
Gosenica sprevodni prelec je ob stiku nevarna za pse, mačke in ljudi

 

Pinijev ali borov sprevodni prelec

Pinijev sprevodni prelec (Thaumetopoea pityocampa) so v Sloveniji prvič opazili leta 1904 na Krasu v borih, cedrih in macesnih. Samica izleže jajčeca iz njih pa se avgusta izležejo gosenice, zato moramo na njih biti pozorni pozno poleti.

 

Življenjski krog gosenice nevarne za pse

Sprevodni prelec na poti do odraslega metulja čaka kar nekaj preobrazb. Iz jajčec na drevju hrasta ali v borovcih, se spomladi (hrastov sprevodni prelec) ali pozno poleti (pinijev sprevodni prelec) izležejo ličinke, bolj znane pod imenom gosenice. Gosenice živijo približno šest mesecev in v tem času zgradijo gnezda ter se premikajo v značilnih kolonah.

Po šestih mesecih življenja zapustijo gnezdo in se, zopet v značilni koloni, spustijo na tla, kjer se zabubijo. Včasih se zakopljejo nekoliko pod zemljo in tam ustvarijo bubo. Iz bube se razvijejo odrasli metulji, ki živijo le dva do tri dni. Hitro se parijo in odlagajo jajčeca na hrastovih drevesih in v borovcih. Iz njih se razvijejo ličinke in življenjski cikel je sklenjen.

 

Življenjski krog gosenice sprevodni prelec
Življenjski krog gosenice sprevodni prelec ima 4 faze

 

Zakaj je gosenica Sprevodni prelec nevarna za pse?

Gosenice sprevodnega prelca predstavljajo nevarnost za radovedne hišne ljubljenčke, zlasti za radovedne pse. Gosenice so namreč pokrite z na tisoč dlačicami (približno 630 000!), v konicah katerih se nabira toksin taumetopoein, dražeča beljakovina, ki povzroča dermatitis in urtikarijo (koprivnica), včasih pa tudi respiratorne težave. Odrasle gosenice s krčenjem mišic dlačice odvržejo na katerem koli mestu.

Ko vaš kuža zagleda zanimivo premikajočo se kolono in jo začne raziskovati s svojim smrčkom, se gosenice počutijo ogrožene, zato odvržejo dlačice s toksinom, kar lahko pri kužku povzroči hudo alergijsko reakcijo. Prav tako lahko vaš ljubljenček pride v stik z dlačicami, ki so jih gosenice predhodno odvrgle, zaradi kakšnega drugega neznanega razloga. Prav tako se lahko pojavijo težave tudi zaradi strupenih dlačic, ki jih prenaša veter.

 

Ali lahko preprečimo, da bi prišlo do stika z gosenico?

Gosenice spomladi opazite na hrastovem drevju, pozno poleti pa na borovcih, zato opazujte, kakšno je drevje na lokaciji, kjer sprehajate psa – pametno je, da preverite ali je vaša stalna sprehajalna pot naravni habitat sprevodnega prelca. Če ga sprehajate po parku ali gozdu, kjer so večinoma velika hrastova drevesa, bodite v spomladanskih mesecih bolj previdni.

Če veste, da vaš kuža na sprehodu rad raziskuje po tleh in ga vozite po naravnem habitatu gosenice, je priporočljivo, da imate psa pod nadzorom s povodcem. Gosenice se najraje gibljejo ponoči in na splošno v hladnejših urah, zato se izogibajte sprehajanju v tem času.

Znaki, ki opozarjajo na populacijo sprevodnega prelca so:

  • Gnezda v vejah hrastov ali borovcev, zgrajena iz bele, svilnate tkanine v obliki krogle, polkrogle ali solze. Lahko se zelo majhna (kot kovanec za 50 centov) ali pa dolga nekaj metrov in se raztezajo po deblu drevesa.
  • Odpadle dlake, ki jih gosenica izloča, so na dotik nevarne še več let po tem, ko jih odvrže. Največkrat jih najdemo pod hrasti in borovci, veter pa jih lahko odnese tudi dlje.
  • Kolone gosenic, ki potujejo po deblu drevesa v iskanju hrane.
  • Okostje listov in gole veje, saj se gosenice prehranjujejo z listi in popki hrastov ali iglicami borovcev, zato je brezlistna veja znak, ki nakazuje na populacijo sprevodnega prelca.

 

Simptomi zastrupitve

Simptomi so odvisni od dela telesa, ki je prišel v stik z dlačicami, prav tako pa od obsežnosti stika z dlačicami. Pojavijo se lahko prebavne težave, ko je bruhanje in driska, modrikaste sluznice, otekanje jezika in obraza, prekomerno slinjenje in povišana telesna temperatura.

Najhujši simptomi in na žalost najpogostejši se kažejo takrat, ko pes gosenico prime v gobček. Stik strupenih dlačic s sluznico je v tem primeru enormen. Simptomi, ki jih boste opazili so naslednji:

  • Zelo hudo vnetje in otekanje sluznice ustne votline. Tudi jezik je otekel zaradi dlačic, ki se prilepijo na sluznico. Zaradi oteklega jezika kuža težje diha, zato se sluznica v ustih, vključno z jezikom, obarva vijolično modre barve. Alergijska reakcija lahko povzroči, da jezik tako oteče, da se vaš kuža zaduši. V nekaj dneh lahko pride tudi do odmiranja tkiva jezika, kar lahko privede do tega, da jezik odpade.
  • Praskanje po gobčku zaradi neprijetnega občutka otekanja sluznice
  • Prekomerno slinjenje zaradi reakcije v ustih. Včasih intenzivnemu slinjenju sledita še bruhanje in vnetje požiralnika in želodca. Tudi požiranje postane oteženo.
  • V primeru, da pes dlačice zaužije, pride še do vnetja želodčne in črevesne sluznice, kar se kaže kot bolečina v trebuhu.
  • Oteženo dihanje in hropenje
  • Pojavijo pa se še znako kot je vročina, izguba apetita in vsesplošna šibkost.

Dlačice lahko povzročijo tudi vnetje očesnih vek in veznic. To se lahko zgodi v primeru, ko veter raznosi te dlačice. Dlačice lahko na tak način poskodujejo roženico, kar lahko vodi do izgube vida. Pes pa lahko dlačice tudi vdihne skozi nos kar povzroči vnetje nosne sluznice in težave z dihanjem.

 

Kaj storiti, če vaš kuža pride v stik z gosenicami sprevodnega prelca?

Da preprečite poškodbe, ki jih povzroči sprevodni prelec, je potrebno pravočasno prepoznati simptome. V nasprotnem primeru nastopijo resne, celo smrtne posledice. Prizadeti deli telesa lahko nekrotizirajo (odmrejo) in jih je potrebno kirurško odstraniti (na primer jezik).

Ko opazite simptome stika s sprevodnim prelcem, morate dlačice psu sprati iz ust. Zelo pomembno je, da pri izpiranju jezika ne drgnete, saj tako stanje poslabšate.  Usta izpirate toliko časa, dokler ne odstranite vseh ostankov gosenice. Psa takoj odpeljite na pregled k veterinarju. Veterinar lahko nudi ustrezno zdravljenje za ublažitev simptomov. V najhujših in redkih primerih, je lahko alergijska reakcija usodna. Uspešnost zdravljenja je v veliki meri odvisna od hitrosti postavljene diagnoze in ukrepanja.

Ne pozabite, da so dlačice sprevodnega prelca strupene tudi za človeka. Z njimi se večkrat srečajo ljudje, ki opravljajo poklic na prostem, na primer vrtnarji in gozdarji. Ob stiku pride do alergijske reakcije z izpuščaji, astmatičnimi napadi in bruhanjem, zato pri izpiranju gobčka psa uporabljajte rokavice.

 

Sprevodni prelec in mačke

Tudi mačke so navajene biti na prostem in raziskovati. Premikajoča se kolona gosenic jim je lahko še posebej zanimiva – ko mačka začne ovohavati gosenico, jo premika s tačko in se z njo igra, se gosenica počuti ogroženo. Gosenica vklopi svoj obrambni mehanizem in odvrže dlačice z namenom, da napadalcu povzroči alergijsko reakcijo in si tako reši življenje.

Simptomi okužbe pri mački so podobni kot pri psih. Najbolj očitno je prekomerno slinjenje, otekel jezik in posledično možnost zadušitve. Drugi znaki so vročina, bruhanje, vnetje ustne votline, želodca in požiralnika.

Razlika med mačkami in psi je, da se mačke rade umivajo po celem telesu, kar v primeru stika s sprevodnim prelcem stanje še poslabša. Če ima mačka na jeziku dlačice, jih s čiščenjem prenese na druge dele telesa. Za razliko od psov je edini način zdravljenja »okužbe« s sprevodnim prelcem posvet z veterinarjem. Ta bo izvedel potrebno terapijo.

 

Definitivo je gosenica sprevodni prelec nevarna za pse, vendar se ji lahko z opazovanjem in previdnostjo izognemo. Psu nikakor ne onemogočimo stika z naravo in mu nikakor ne zmanjšamo sprehodov, ampak smo pozorni in oprezni na morebitna gnezda in kolone gosenic na tleh. V vlažnih dhevih pa smo prav tako pozorni še na eno potencialno nevarno žival – to je močerad. Več si lahko preberete v prispevku močerad in pes.

 

Viri:

GARY R. MULLEN, 18 – MOTHS AND BUTTERFLIES (Lepidoptera), Editor(s): GARY MULLEN, LANCE DURDEN,Medical and Veterinary Entomology,Academic Press, 2002, Pages 363-381, ISBN 9780125104517