Kuhana hrana za pse

Kuhana hrana za pse je vedno bolj pogosta oblika hranjenja psa. Kuhani obroki so naravni hkrati pa lastniku omogočajo nadzor nad sestavinami in izbor sestavin glede na potrebe psa. Kuhana hrana je izjemno zdrava in lahko prebavljiva psi pa jo imajo običajno izjemno radi. Največja slabost kuhanih obrokov pa je ta, da zna biti sestava na začetku precej zahtevna in časovno potratna.

V ta namen smo napisali obsežen članek; torej kako začeti s kuhanimi obroki, katera živila so primerna za psa, v kakšnih razmerjih sestaviti obrok in še mnogo drugih uporabnih napotkov smo zajeli v enem res celovitem prispevku.

 

Kaj je kuhana hrana za pse?

Prehranske potrebe psov se razlikujejo od naših, zato se pasji kuhan obrok popolnoma razlikuje od našega. Hraniti psa s kuhano hrano ne pomeni odstopiti en del našega kosila psu. Taka hrana je za psa nepopolna in neuravnoteženega in povzroči pomanjkanje vitaminov ter hranil. Prav tako so naši obroki soljeni, popravi in začinjeni, kar lahko pri psu povzroči prebavne težave.

Psi v obroku potrebujejo več beljakovin in maščob kot ljudje. Prilagojeni so na prehrano z manjšim deležem ogljikovih hidratov, medtem ko so le-te pri nas glavni vir energije. Pasje telo je bolj učinkovito pri uporabi beljakovin in maščob kot glavni vir energije. Njihov prebavni sistem je prilagojen predvsem za prebavo mesa – imajo krajši prebavni trakt in bolj kislo želodčno okolje od nas.

Ko govorimo o kuhani hrani za pse, mislimo na obrok, skuhan in pripravljen doma, ki je popolnoma uravnotežen za potrebe psa. Ne samo to, pripravljen mora biti v skladu z individualnimi energijskimi in prehranskimi zahtevami našega psa. Preden se odločimo za tako obliko hranjenja, se prepričajmo, da nam urnik omogoča vsakodnevno tehtanje, kuhanje in pripravljanje pasjega menija.

 

Kuhana hrana za pse recepti in ustrezne količine
Kuhana hrana za pse mora biti sestavljena iz kakovostnega mesa, vira zdravih ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov

 

Zakaj se odločiti za kuhano hrano?

Domače diete za pse postajajo vse bolj priljubljene. Veliko lastnikov se na splošno trudi prehranjevati bolj zdravo in si enako želijo za svoje pse. Prednost dajejo domačim dietam, ker vsebujejo polnovredne sestavine, ki na splošno veljajo za izjemno zdrave. Kuhana hrana omogoča hranjenje psa z naravnimi sestavinami in nadzor nad sestavinami.

Izbira med kuhano hrano in surovo hrano je odvisna od več dejavnikov, vključno s preferencami lastnika, zdravstvenim stanjem psa, stroški in drugimi praktičnimi vidiki. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti. Odločitev mora temeljiti na individualnih potrebah psa ter udobju in skrbnosti lastnika. Argumenti, zakaj bi se odločili za kuhano hrano so naslednji:

 1. Prebavne težave: Nekateri psi imajo občutljiv želodec ali težave s prebavo surove hrane, kar se kaže v prebavnih motnjah, driski itd. Kuhana hrana je lažje prebavljiva in manj dražeča za nekatere pse.
 2. Enostavnejši nadzor nad kakovostjo: Surova hrana lahko predstavlja tveganje za prenos bakterij, kot sta Salmonella in E.coli. Kuhana hrana se šteje za varnejšo v smislu zmanjšanja tveganja za prenos. Pri surovi hrani je kakovost sestavin ključna, saj lahko nepravilno skladiščenje ali kontaminirane surovine predstavljajo tveganje. Pri kuhani hrani se takemu tveganju izognemo.
 3. Lažje shranjevanje: Kuhana hrana zahteva manj posebnih pogojev za shranjevanje kot surova hrana.
 4. Dietne omejitve: Pri kuhanju hrane je lažje nadzorovati sestavine in slediti posebnim dietnim omejitvam, kot so alergije, preobčutljivost, oslabljen imunski sistem, prebavne težave, ledvična obolenja itd.
 5. Želja po kuhanju

 

Kuhana hrana za pse: Osnovne smernice

Tako kot ljudje imajo tudi psi prehranske potrebe, ki jih je treba zadovoljiti, da lahko zdravo rastejo in živijo. Prehranske potrebe psov se razlikujejo od naših, zato se pasji »kuhan obrok« popolnoma razlikuje od našega. Hraniti psa s kuhano hrano ne pomeni odstopiti en del našega kosila psu. Taka hrana je za psa nepopolna in neuravnoteženega in povzroči pomanjkanje vitaminov ter hranil.

Psi potrebujejo dovolj kalorij, da zadovoljijo svoje potrebe po energiji. Dnevna potreba po kalorijah je čisto individualna. Odvisna je od življenjskega obdobja psa, spola, stopnje aktivnosti in morebitnih zdravstvenih težav. Hranjenje doma pripravljenega obroka ni za vse lastnike. Preden preklopimo na kuhano hrano, moramo upoštevati nekatera dejstva:

 • Bodimo prepričani, da smo našli recept/recepte za kuhano pasjo hrano, ki so popolni in uravnoteženi. Ena največjih napak začetnikov domačega kuhanja pasje hrane je hranjenje z nepopolno in neuravnoteženo hrano.
 • Za tehtanje sestavin in pravilno pripravo hrane potrebujemo čas. Prepričajmo se, da nam naš urnik omogoča dovolj časa za vsakodnevno pripravljanje pasjega menija.
 • Prepričajmo se, da lahko vse sestavine za lastno pripravo hrane, tudi dobimo.
 • Če imamo izbirčnega psa, bomo morali poskusiti več receptov in občasno prilagoditi prehrano, da ohranimo zanimanje kosmatinčka.
 • Prehod na kuhano hrano mora biti počasen, da se izognemo motnjam v prebavnem sistemu. Vsaj pet do sedem dni si vzamemo časa, da postopoma zamenjamo hrano. Še posebej smo pozorni, če bomo brikete (ekstrudirano hrano) zamenjali za kuhano.

 

Kako sestavim uravnotežen obrok za psa?

1. OSNOVNE SESTAVINE

Poglejmo si, kaj mora na splošno vsebovati popoln uravnotežen obrok psa. Katere sestavine nikakor ne smejo manjkati. Kuhana hrana za pse mora biti sestavljena iz najvišjega deleža mesa in notranjih organov (vir beljakovin in aminokislin), zdravega vira sestavljenih ogljikovih hidratov (vir vlaknin), zdravih maščob, vitaminov in mineralov.

 

PROTEINI

Pes v obroku potrebuje vir kakovostnih beljakovin. Kakovost beljakovin je odvisna od:

 • Vira beljakovin
 • Števila aminokislin
 • Razpoložljivosti

Vir proteinov v pasji hrani morajo biti živalske beljakovine, saj vsebujejo največ esencialnih aminokislin. Rastlinske beljakovine so za pse slabše prebavljive. Živalske beljakovine z veliko aminokislinami veljajo za najbolj kakovosten vir proteina za psa.

Opazimo lahko trend naraščanja vsebnosti beljakovin v komercialni hrani za pse, saj veliko ljudi verjame, da višja vsebnost beljakovin pomeni bolj kakovostno hrano. Vendar to ni nujno res – boljša kot količina je kvaliteta beljakovin. Raziskave kažejo, da presežek beljakovin prehrani ne prinaša dodatne koristi. Psi odvečne beljakovine izločijo iz telesa. Kakovosten vir beljakovin dobite z nakupom kakovostnega miščinega mesa in notranjih ogranov pri mesarju. To meso in notranje ograne skuhate, kar predstavlja osnovo za vaš kuhano obrok.

Zelo dober vir beljakovin pa so tudi Naturavetal 100% mesne klobase. Klobase so že kuhane na pari v kratkih časovnih intervalih, da se obdržijo vsi vitamini in minerali iz mesa in notranjih ogranov. Vsaka posamezna klobasa je le iz enega vira mesa (monoproteinski obroki).

 

 

MAŠČOBE

Maščobe so najbolj koncentrirana oblika energije v hrani za hišne živali. V telesu imajo številne vloge, ena najpomembnejših pa je vsekakor zagotavljanje esencialnih maščobnih kislin. Dve pomembni maščobni kislini sta omega-3 in omega-6 maščobna kislina. Kot dodatek zdravih maščobnih kislin uporabite kakovostna olja, ki so primerna za psa.

 

 

 

OGLJIKOVI HIDRATI IN VLAKNINE

Ogljikovi hidrati zagotavljajo energijo v obliki glukoze in so glavni vir prehranskih vlaknin. Veliko potrebo po ogljikovih hidratih imajo predvsem mladiči, ki rastejo in zelo aktivni psi, ki imajo velike potrebe po energiji.
Pes potrebuje vlaknine, da prebavni sistem deluje optimalno.

Prav tako pa lahko za vnos ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov uporabite Naturavetal zelenjavne kosmiče. Canis Extra Vit/Min kosmiči vsebujejo proseno kašo, veliko meso različne zelenjave in nekaj sadja. Canis Extra Tof Fit Mix kosmiči pa vsebujejo veliko zelenjave in sadja, brez dodatka zdravih žitaric.Ti kosmiči so tako primerni za vse lastnike, ki ne želijo vključiti ogljikovih hidratov v obrok psa.

 

 

VITAMINI

Vitamini so nujne organske spojine, ki jih telo potrebuje, ne more pa jih sintetizirati samo. V telo jih vnesemo z drugo hrano, ki jo zauživamo čez dan. Vire vitaminov v pasjem obroku je treba natančno spremljati. Brez nadzora hitro pride do pomanjkanja ali prevelikih količin zaradi nedoslednosti. Hrana, ki je popolnoma uravnotežena vsebuje vse vitamine, ki jih pes potrebuje na dnevni ravni. Tudi vse diete, ki jih pripravimo doma, morajo biti uravnotežene. V pomoč pri zagotavljanju vseh vitaminov in mineralov vam je lahko multivitaminski prehranski dodatek Canis Extra Aktiv.

Vitamini, ki jih psi potrebujejo na dnevni bazi so:

 

 

MINERALI

Minerali so glavne strukturne sestavine organov, tkiv, telesnih tekočin, elektrolitov in mišičnih kontrakcij. Vključeni so v encimske in hormonske sisteme. Minerale razdelimo na dve skupini: makroelemente in mikroelemente. Brez popolnoma uravnoteženega profila obeh skupin mineralov biološki sistemi prenehajo delovati, kar privede do resnih bolezenskih stanj. Odličen prehranski dodatek za vnos kakovostnih mineralov je Canis Extra mineralno šotno blato. Minerali, ki jih psi potrebujejo na dnevni ravni so:

 • kalcij (Canis Extra BIO jajčne lupine, Canis Extra apnenčasta alga) in fosfor (meso, jajca) za močne kosti in zobe
 • magnezij, kalij, natrij in klor (sadje, zelenjava, polnozrnata žita) za prenos živčnih impulzov, krčenje mišic in signalizacijo celic.
 • železo (rdeče meso, jagodičevje) za podporo krvi in imunskega sistema
 • baker (polnozrnata žita, semena in morski sadeži) za rast kosti
 • cink (jajca, jagnjetina, jetra, pivski kvas) za podporo imunskega sistema, zdravo kožo in dlako
 • selen (meso, zelenjava, morski sadeži, rjavi riž) za podporo imunskega sistema
 • jod (Canis Extra morske alge, morski sadeži) za zdravo ščitnico

 

 

Doma pripravljen obrok mora zadostiti prehranskim potrebam psa. Biti mora uravnotežen in vsebovati vse sestavine ter predvsem ustrezno razmerje sestavin, ki jih pasje telo potrebuje. Količina in oblika teh sestavin so odvisne od starosti psa, spola, telesne aktivnosti in morebitnih zdravstvenih težav.

Ko se odločimo za doma pripravljen, kuhan obrok za psa se najprej izobrazimo kaj pomeni uravnotežen obrok in kje bomo dobili posamezne sestavine. Pes ni človek in nič ga ne bo motilo, če bo več dni zapored ali pa celo mesece jedel hrano po enakem receptu. Recepti nam pomagajo pripraviti uravnotežen obrok in so nam v oporo, da ne pozabimo kakšne nujne sestavine.

 

2. KOLIČINA KUHANE HRANE ZA PSA

Zgoraj smo spoznali kaj vse moramo vključiti v uravnotežen obrok, sadaj pa poglejmo kakšna morajo biti razmerja med posameznimi sestavinami. Meso in notranji organi morajo gredstavljati glavnino kuhanega obroka. Za zdravega psa mora mesni delež predstavljati 60 do 70% celotnega obroka. Znotraj tega pa naj notranji organi predstavljajo 10%, preveč notranjih organov lahko pri določenih psih povzroči mehkejše blato, zato z njimi ne pretiravamo. Vse ostale sestavine v pasjem obroku pa so prisotne v deležu 40 – 30%. Sem vključimo zdrave ogljikove hidrate (polnozrnat riž, prosena kaša, ajdova kaša), zelenjavo, zelišča in sadje in so bogati z vlakninami, vitamini in minerali.

Količinsko kuhane hrane hranimo 3% trenutne telesne teže psa, če govorimo o zdravem in povprečno aktivnem družinskem psu. Mladim psom in športno zelo aktivnim psom lahko ponudimo od 5-8% telesne teže kuhane hrane ha dan, starejšim psom pa je 2,5%. Za 10 kg težkega povprečno aktivnega psa to pomeni 300 g kuhane hrane na dan, ki jo razdelimo na 2-3 obroke.

Kuhana hrana za pse recepti

Dokler se ne navadimo na težo živil in potrebe psa, za odmerjanje uporabimo tehtnico. Ko bomo strokovnjaki za doma pripravljeno hrano, lahko tehtnico tudi izpustimo. Oba recepta sta količinsko napisana za povprečno aktivnega družinskega psa, ki tehra 10 kg. Celotna dnevna količina kuhane hrane bo tako znašala 300 g. Od tega bo naš obrok sestavljen 70% iz mesa in notranjih organov (to je 210 g) in 30% zelenjavnega deleža (to je 90 g).

 

Recept 1: Puran na zelenjavni posteljici

SESTAVINE:

 • 190 g mleto puranje meso
 • 20 g puranje drobovine (srce, jetra, ledvica)
 • 5 g sončničnih semen
 • 80 g naribane zelenjave po izbiri
 • 5 ml kokosovega olja (1/2 čajne žličke)
 • 1/2 merilne žlice BIO jajčnih lupin v prahu

NAVODILA ZA PRIPRAVO:

Zelenjavo naribajte ali narežite na manjše koščke. Zelenjavo na hitro pokuhanje, tako da se zmehča, ne rabi pa biti popolnoma razkuhana. Na srednje nizki temperaturi nežno skuhajte mleto puranje meso in drobovino. Ko je meso kuhano, ga odstranite iz kuhalnka in nekoliko počakajte, da se ohladi, preden ga ponudite psu kot del obroka. Meso in zelenjavo zmešajte skupaj, dodajte še sončnična semena in kokosovo olje. Na koncu dodajte še 1/2 merilne žličke BIO jajčnih lupin v prahu kot vir kalcija.

 

Recept 2: Goveja rižota s pisano zelanjavo

SESTAVINE:

 • 190 g mišičnega govejega mesa
 • 20 g mladih govejih jeterc (še boljša bi bila telečja)
 • 70 g rjavega riža
 • 15 g mešane zelenjave po izbiri
 • 5 ml konopljinega olja
 • 1/2 merilne žlice BIO jajčnih lupin v prahu

NAVODILA ZA PRIPRAVO:

Najprej skuhajte riž. Riž mora biti popolnoma kuhan (bolj razkuhan kot za človeka), da ga pes lahko ustrezno prebavi. Narežite ali naribajte zelenjavo in jo hitro pokuhajte. Mišično meso in jeterca narežite na poljubno velike koščke in jih prav tako skuhajte. Počakajte, da se vse sestavine ohladijo, dodajte 5 ml konopljinega olja iin 1/2 merilne žličke BIO jajčnih lupin v prahu. Tak uravnotežen obrok ponudite svojemu psu.

 

Kombinacija kuhane hrane s suho hrano

Zelo redki lastniki se odločijo za hranjenje svojega psa izključno s kuhano hrano. Običajno nam tempo življenja in delovnik tega ne omogočata. Prav tako je odvisno od velikosti psa, če si pradstavljamo kuhati za enega 10 kg psa, nas ta ideja pri enem ali večih 50 kg psih mine iz časovnega in tudi finančnega razloga. Največ lastnikov, ki se spogledujejo z idejo kuhane hrane se tako odloči za kombinacijo suhe in kuhane hrane. Žal pa se vsaka suha hrana ne more kombinirati s kuhano hrano, saj lahko pride do prebavnih težav.

Briketirana (ekstrudirana) hrana nikakor ni primerna za kombinacijo s kuhano hrano, saj se zaradi različnega postopka pridelave se tudi različno dolgo prebavlja. Briketi se v želodcu psa napihnejo in posledično zelo dolgo prebavljajo, zato se mora vzpostaviti popolnoma drugačna črevesna flora za prebavo briketov kot za prebavo kuhane hrane. Če ti dve obliki hrane vsak dan mešamo lahko pride do porušitve črevesne flore in slabše absorpcije hranil.

Kuhana hrana pa se lahko idealno kombinira s hladno stsikano hrano. Naturavetal hladno stiskana hrana je prav tako 100% naravna brez sintetičnih dodatkov in brez sintetično dodanih vitaminov in mineralov. Vsi vitamini in minerali so iz posušene zelenjave in zelišč, ki so del recepture hrane. Hladno stiskana hrana se v želodcu psa ne napihne/nabrekne, ampak se prebavlja podobno kot kuhana hrana. Iz tega razloga lahko kuhano hrano popolnoma brez zadržkov kombiniramo s suho hladno siskano hrano.

Kombinacijo suhe hladno stiskane hrane in kuhane hrane naredimo v ločenih obrokih in ne mešamo ene in druge vrste hrane v istem obroku. Iz prebavnega vidika to sicer ne bi predstavljajo težave, lahko pa vplivamo na zmanjšanje ješčosti. Suho hrano običajno psu ponudimo zjutraj, ko se nam mudi v službo, saj je hranjenje suhe hrane izjemno praktično, hitro in neobremenjajoče. Za kosilo in večerjo pa psu ponudimo kuhan obrok. Seveda pa lahko kombinacije izvedeme na različne načine. Pes se lahko npr. čez teden prehranjuje izključno s suho hrano, za vikend ko imamo pa več časa, pa mu obrok skuhamo.


Kuhana hrana za pse pri odpovedi ledvic: Zakaj je primerna?

Kadar ledvice ne delujejo optimalno, ne morejo učinkovito filtrirati odpadnih snovi iz krvi. Zato je primerna dieta za psa takrat ključnega pomena.

 • Beljakovine: Visokokakovostne beljakovine kot je pusto meso, ledvice lažje predelajo, zato nastaja manj odpadnih snovi.
 • Maščobe: maščobne kisline omega-3, ki jih najdemo v ribjem olju in lanenih semenih lahko pomagajo zmanjšati vnetje ledvic in upočasniti napredovanje bolezni.
 • Minerali: bistveno je ravnovesje mineralov. Preveč fosforja lahko poslabša ledvično bolezen
 • Ne pozabimo tudi na hidracijo, ki je pri ledvičnih bolnikih nepogrešljiva. Ledvice so odvisne od dobrega ravnovesja vode, ki odplakne toksine.

Načrt prehrane za psa z boleznijo ledvic se običajno osredotoča na zmanjšanje obremenitve ledvic in količino odpadnih snovi, ki jih morajo prefiltrirati. Z manjšo obremenitvijo ledvic lahko te delujejo učinkoviteje. Prilagodimo lahko količino beljakovin ter uravnavamo vsebnost fosforja in natrija. Več o odpovedi ledvic pri psu in primerni hrani pa si lahko prebereš v samostojnem prispevku.