V naših pasjih prijateljih je nekaj čarobnega – način, kako mahajo z repkom, ko pridemo domov, se stisnejo k nam po dolgem dnevu ali pa nas pogledajo s tistimi velikimi iskrenimi očmi. Pasja torta je zagotovo nekaj s čim jim polepšamo njihov poseben dan.
Niso le ljubljenčki ampak naši družinski člani in zato si tudi oni zaslužijo razvajanje na svoj poseben dan. Pa naj bo to za njihov rojstni dan, obletnico posvojitve ali pa samo za malo dodatnega razvajanja in ta tortica je slasten in varen način, da mu pokažete, koliko vam pomeni! Zato smo ustvarili recept za torto, ki je primerna za pse!
Peka pasjih tortic in domačih pasjih piškotov postaja vse bolj priljubljena med skrbniki psov, ki želijo svoje kosmatince razvajati z okusnimi, a zdravimi priboljški. Pogosto se izraz pasja tortica uporablja tudi za večje pasje piškote, vendar bomo v tem članku govorili o pravih pasjih tortah, s katerimi lahko svojega psa presenetite ob rojstnem dnevu ali posebni priložnosti.
Pasja torta: Katere sestavine so primerne za pasjo tortico?
Pri peki pasje tortice je ključnega pomena, da uporabite sestavine, ki jih vaš pes dobro prenaša. Med najpogosteje uporabljenimi sestavinami so:
- moka (riževa, pirina, ovsena)
- ovseni kosmiči
- kremni sir brez laktoze
- kozje mleko ali kozji jogurt
- jajca
- mleto meso (piščanec, puran, govedina)
- sadje in zelenjava (npr. banana, korenje, buča)
Izogibajte se čokoladi, rozinam, sladkorju in oreščkom, saj so lahko za pse škodljivi ali celo strupeni. Za naravno sladkobo uporabite sadje, kot so banane ali jagode, ki so varni in okusni nadomestki sladkorja. V samostojnem članu najdete seznam živil, ki niso primerna za pse.

Zakaj speči pasjo tortico doma?
Domača pasja torta ima številne prednosti:
- Točno veste, kaj vsebuje.
- Je brez umetnih dodatkov, barvil in konzervansov.
- Primerna za pse z alergijami ali intolerancami.
- Priprava je preprosta in cenovno ugodna.
- Je čudovito darilo ob pasjem rojstnem dnevu.
Poleg tega lahko z domačimi pasjimi priboljški razveselite tudi pse svojih prijateljev ali sorodnikov, kar doda osebno noto vsakemu praznovanju.
Kristinina pasja torta recept
Tortica je narejena iz zdravih, psom prijaznih sestavin in začinjena z ljubeznijo.
Sestavine:
- 400 g mokre hrane (Kristina je izbrala Naturavetal 100% govedino v pločevinki)
- 35 g korenčkovega granulata
- 60 g bučk (izberete lahko tudi drugo sezonsko zelenjavo)
- 1 jajce
- 2 žlici ovsenih kosmičev (če je kuža alergičen lahko to sestavino izpustimo ali jo zamenjamo s kuhano proseno kašo)
- 1 čajna žlička peteršilja (po želji)
- 2 žlici kozjega mleka (že narejenega)
100% govedina v pločevinki
Naturavetal govedina v pločevinki je sestavljena 100% iz govejega mesa in notranjih organov. Je precej čvrste kosistence in se hrano tako lahko uporabi tudi pri peki pasjih slaščic. Sestava je naslednja: 100% govedina (goveje mišično meso 42%, goveje srce 20%, goveja pljuča 15%, goveji sapnik 10%, goveja mesna juha 8%, goveja jetra 5%).
Postopek:
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Ko se pečica segreva najprej rehidriramo korenčkov granulat. To naredimo tako, da prah korenčkovega granulata zmešamo z malo mlačne vode in počakamo da nabrekne. Tako dobimo korenčkovo pasto. Za torto potrebujemo 35 g natehtanega suhega korenčkovega granulata.
- Ostale sestavine dobro premešamo v večji posodi, na koncu dodamo še korenčkov granulat in kozje mleko.
- Maso lahko nadevamo v manjši model za tortico ali pa v modelčke za mafine in tako dobimo več manjših tortic. V model za torto je dobro dati peki papir ali pa ga rahlo namastiti s pasjim kokosovim oljem, da kasneje tortico lažje dobimo iz modela.
- Pečemo od 25-30min oz. dokler po vrhu ni lepo zapečena.
- Tortico ohladimo in po želji za dodatno sočnost prelijemo s kozjim mlekom, ki nam je ostalo od prej.
- Dekoriramo po želji. Sama sem za dekoracijo izbrala narezan in rahlo popečen korenček, na koščke narezano jabolko in mini posušena goveja pljuča.
