Šampon za pse in kopanje psa

 

Šampon za pse je pomembna izbira vseh pasjih lastnikov. Najti moramo takšen šampon za pse, ki ne draži kože in skrbi za čisto, svežo in sijočo dlako. Canis Plus šampon za pse je popolnoma naraven, primeren tudi za nego občutljivega kožuščka. Kopanje psa je pomembno za vzdrževanje splošne nega, prepogosto umivanje psa pa prav tako ni priporočljivo, saj lahko izsuši občutljivo pasjo kožo.

 

Šampon za pse in kopanje psa

 

Kopanje psa – kako pogosto?

Vedno več kužkov živi v stanovanju, zato se tudi pasji lastniki vedno pogosteje odločajo za umivanje/tuširanje/kopanje psa. Tudi psi, ki živijo zunaj morajo biti ustrezno negovani, vendar nas vonj po mokri dlaki, nekaj vejic v kožuščku ne moti toliko, saj niso z nami v stanovanju. Seveda je pri kopanju psa potrebno ohraniti zdravo mero razuma in ne pretiravati. Prepogosto kopanje psa ni priporočljivo, saj lahko ima več negativnih kot pozitivnih posledic. Prepogosto kopanje psa izsuši kožo, kar povzroča srbečico in nenadzorovano praskanje. Na daljši rok lahko to vodi do poškodb kože in celo do vnetja kože.

 

Kako pogosto umivati psa je odvisno od različnih dejavnikov, najbolj pa seveda od pasme psa, življenjskega sloga psa in letnega časa. Pse s kratko dlako lahko umivamo na dva meseca, pse z daljšo in bolj mastno dlako pa lahko umivamo tudi bolj pogosto. Za nekatere pse pa je dovolj, če jih umijemo le nekaj krat letno. Prav tako, bodo psi, ki živijo v stanovanju večkrat umiti in stuširani, kot psi, ki živijo zunaj v svoji uti. Poletje je vsekakor obdobje bolj pogostega kopanja psa, saj se nekateri psi bolj potijo, se veliko krat ohladijo v kakšni blatni luži in so tako na koncu sprehoda popolnoma blatni.

Ni napisanega pravila koliko krat je potrebno psa kopati, pomembno je, da sami precenite na svojem psu. Seveda, če je kuža umazan, prašen in oddaja neprijetne vonjave, je čas za kopanje. Tudi v poletnih dneh bo kopanje psa večkrat na sporedu zaradi vročine in, ker se vam bo kuža večkrat vrgel v kakšno lužo ali blatno mlako. V poletnih dneh lahko psa samo osvežite z vodo, ni pa potrebno uporabljati šampona za pse.

 

Pomoč pri kopanju psa

Nekateri psi bodo mahali z repkom takoj, ko bodo posumili, da se gredo umivat, spet za druga pa je umivanje prava nočna mora. Mladičke nekje do 5 tedna starosti ni priporočljivo umivati, saj je že njihova koža preobčutljiva. Ko mladički malo zrastejo pa je zaželeno navajanje na umivanje, tako da ne boste imeli težav, ko odrastejo. Če vaš pes vseeno ni navdušen nad kopanjem in umivanjem, si lahko pomagate z različnimi priboljški, tako da psa nagradite ob vsakem sodelovanju. Nekaterim psom je bolj udobno umivanje v kadi kot v tuš kabini. Lahko si pomagate tudi z različnimi piskajočimi igračami, da z njimi zamotite in motivirate psa. Izberite tudi ustrezno temperaturo vode – voda naj bo mlačna in nikakor prevroča.

 

Najbolj pomembna je izbira šampona za psa. Šampon naj bo čim bolj naraven, brez kemičnih primesi in dišav/parfumov. Vse umetne snovi dražijo kožo in jo izsušijo, hkrati pa želijo psi imeti svoj naraven vonj in jim vonj po parfumih ne bo najbolj všeč. Izberite šampon za pse z nevtralnim pH. Pri dolgodlakih in skodranih psih si pri kopanju pomagajte tudi z glavnikom ali kakšnim naravnim balzamom za lažje in lepše razreševanje.

 

Umivanje psa na enostaven način

Kako in na kakšen način se boste lotili umivanja psa boste najlažje ugotovili kar sami. Pri kopanju psu ne smete povzročati še dodatnega stresa, tako da poskrbite, da mu bo kar se da udobno. Ko boste psa umivali, bodite pozorni, da mu šampon ne pride v oči, ušesa, gobček, saj psi tega ne marajo. Pri umivanju glave je morda najboljša rešitev, da si pomagate z vlažno krpo.

 

Šampon za pse in kopanje psaŠampon za pse – Canis Plus naraven šampon

Canis Plus šampon za pse je popolnoma naraven, sestavljen iz različnih rastlin, ki so v pomoč pri vlaženju kože; iz rastlin, ki so v pomoč pri srbeči koži in iz rastlin, ki odganjajo bolhe, komarje in pršice. Zaradi kombinacije in velikega števila različnih rastlin in različnih olj je šampon za pse Canis Plus namenjen splošni negi dlake in tudi za nego problematičnega kožuha. Canis Plus šampon za pse pa je zelo učinkovit tudi kot šampon proti bolham, saj tvori gosto peno v kateri se bolhe zadušijo.

 

Canis Plus šampon za pse 

  • Deluje vlažilno na kožo, tako da je v pomoč pri suhi in razdraženi koži
  • Ne draži kože in poskrbi za sijočo dlako
  • Šampon je pH nevtralen, tako da je primeren tudi za zelo občutljive pse
  • Šampon odstranjuje bolhe pri psu (šampon tvori gosto peno v kateri se bolhe zadušijo)
  • Šampon odstranjuje prhljaj pri psu

 

Šampon za pse Canis Plus kot pomoč proti bolham

Če ima vaš pes bolhe, ga je potrebno najprej umiti s Canis Plus šamponom za pse. Pasji šampon pustite na dlaki učinkovati vsaj 5 min, zato da se odstranijo iztrebki bolh (prepoznali jih boste kot majhne črno-rjave pikice) in bolhe (se zadušijo v peni). Nato pa še svež kožušček poškropite z naravnim Canis Plus razpršilom proti pasjim bolham in pršicam, ki bo s svojim vonjem odganjal druge bolhe, ki so prisotne v stanovanju. Vsekakor pa vam temeljito čiščenje stanovanja ne uide!

 

 

Šampon za pse Canis Plus – naravne sestavine

Šampon za pse Canis Plus je sestavljen iz 10 različnih sestavin, ki imajo različne vplive na kožo in dlako.

 

Vlaženje kože

Za vlaženje kože šampon za pse Canis Plus vsebuje izvleček mačehe, jojobino olje in pšenične proteine. Izvleček mačehe je bogat z dolgoverižnimi sladkorji, ki na koži ustvarjajo vlažilen zaščitni sloj. Izvleček mačehe je še posebej ugoden za nego suhe in občutljive kože. Tudi jojobino olje se uporablja za vlaženje kože in za zdravo, sijočo ter močno dlako. Pšečnični proteini imajo prav tako vlažilni učinek na kožo, na koži ustvarijo zaščitni film, ki ščiti pred izsušitvijo.

Šampon za pse in kopanje psa

Naravni izvlečki za čiščenje kože in dlake, proti srbečici in proti prhljaju

Izvleček brezovih listov čisti koži in dlako ter daje dlaki lesk. Morska sol vpliva na zdravo in čvrsto kožo, učinkovita je proti srbečici in proti ekcemom. Olje čajevca ima proti mikrobno delovanje, deluje proti nekaterim bakterijam, virusom in glivičnim organizmom. Olje čajevca neguje masno kožo in je učinkovito pri odpravljanju prhljaja pri psu ter poskrbi za pH ravnovesje kože. Olje čajevca je iz kontrolirane biološke pridelave ali divje rasti. Limonska trava ima prav tako antibakterijsko delovanje, lajša kožne bolezni psov, deluje proti staranju kože in čisti kožo.

 

Zaščita pred bolhami, pršicami in pred piki komarjev

Neem olje ugodno vpliva na kožo, dlako in na kremplje. Deluje tudi kot naraven insekticid proti bolham, pršicam in pikom komarjev. Betain, kot stranski proizvod pri proizvodnji sladkorja, na kožo deluje regenerativno, zmanjšuje draženje in nudi zaščito pred izsušitvijo. Je stabilizator pene, to pomeni, da je pena dlje časa gosta in čvrsta, da se v njej zadušijo vse bolhe. Citronela se odlično obnese pri odganjanju komarjev, bolh in drugih insektov.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.co.uk/shop/en/canis-plus-dogs/dog-care-hygiene/canis-extra-care-shampoo-200ml

https://www.petmd.com/dog/grooming/how-often-should-you-bathe-your-dog

https://en.wikipedia.org/wiki/Betaine