Basenji

Izvor pasme basenji je Afrika. Zgodovina pasme basenji sega daleč nazaj. Jamske slike, ki so jih našli v Libiji in so jih paleontologi datirali med 6000 pred našim štetjem pa tja nekje do 100 našega štetja, prikazujejo pse, ki izgledajo kot basenjiji, kako živijo in lovijo skupaj z ljudmi.

V nadaljevanju bomo prestavili osnovne značilnosti pasme, podali kratek pregled zgodovine pasme in pojasnili zakaj so posebni. V Sloveniji je pasma vedno bolj zaželjena in vedno bolj pogosta, zato je pomembno, da pasmo malo boljše spoznamo.

Basenji so velikokrat poimenovani kot »psi, ki ne lajajo«, kar pa še ne pomeni, da so to tihi psi. Lahko cvilijo, renčijo in tulijo. So majhni, graciozni in okretni psi, ki vas bodo presenetili s tem, kako visoko lahko poskočijo, pa tudi s tem koliko energije za igranje in lumparije jim ostane, ko ste prepričani, da ste jih že dodobra zmatrali. Ta izjemno inteligentna in neodvisna pasma je odličen hišni ljubljenček za aktivno družino.

 

Basenji: splošne značilnosti in karakteristike pasme

Podrobne fizične lastnosti basenji psa:
FCI skupina: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi
TEŽA: 9 – 11 kg
VELIKOST: 40 – 43 cm
ŽIVLJENJSKA DOBA: 10 – 12 let
DLAKA (barva in dolžina dlake): Kratka, fina dlaka. Barve: črna, rjava, trikolor (črna, rjava, bela) ali tigrasta (črne proge na kostanjevem ozadju) z jasnimi belimi oznakami.
NEGA: dlaka izpada minimalno in je kratka, zato nega ni zahtevna
ZAHTEVNOST VZGOJE: precej zahtevna pasma za vzgojo
LAJEŽ: znani so kot »psi, ki ne lajajo«, vendar to še ne pomeni, da ne spuščajo drugih zvokov.
ZDRAVJE: na splošno zdrava pasma. Nagnjeni so k zdravstvenim težavam, kot so: hipotiroidizem, Fanconijev sindrom, progresivna atrofija mrežnice in displazija kolkov.

 

Basenji
Značilnosti pasme in osnovne lastnosti

 

Splošen opis in izgled pasme

So majhni kratkodlaki psi, ki izvirajo iz Afrike z močnim lovskim nagonom. V višino merijo približno 40 (samice) do 43 centimetrov, idealna teža za oba spola pa se giba okoli 10 kilogramov. Vrat se nežno ukrivi v ravno glavo, ki jo nosijo ponosno. Krasijo jo rjave oči, velika pokončna ušesa in klasične čelne gubice. Rep je enkrat ali dvakrat zavit čez hrbet, med tekom pa ga odvije za ravnotežje. Premika se samozavestno in prefinjeno. So hipoalergeni psi, brez značilnega pasjega vonja.

Značilne so naslednje barve: črna, rjava, trikolor (črna, rjava, bela) ali tigrasta (črne proge na kostanjevem ozadju) z belimi oznakami na tačkah, prsih in konici repa ter včasih tudi po nogah, na obrazu ali okoli vratu.

 

Karakterne lastnosti: Temperament in vedenje basenji psa

Je zelo inteligenten in energičen pes, nagnjen k nagajivosti. So psi z izrazito razvitim nagonom in čutom za voh, zato kdaj pa kdaj odtavajo v iskanju zavohanega. Zelo radi se zapodijo za mačkami, vevericami in zajci ter drugimi majhnimi živalmi.

To ni vrsta psa, ki takoj uboga ukaze. Potrebuje čas da razmisli ali si želi narediti to, kar od njega zahtevamo. Zato sta potrpežljivost in smisel za humor za lastnike kar priporočljivi. Zakaj smisel za humor? Psi radi posežejo po stvareh, ki so jim na dosegu roke, pa naj gre za hrano, oblačila, knjige, blazine ali druge predmete, ki niso namenjeni za pod zob.

Zelo so spretni pri kovanju načrtov, kako dobiti to, kar hočejo, na primer pri doseganju kuhinjskih pultov (skočijo višje kot bi si mislili za tako majhnega psa!) ali iskanju pasjih priboljškov v shrambi. Zato je pomembno, da jim zagotovimo dovolj fizične aktivnosti in mentalne stimulacije čez dan, da se ne zatekajo k nagajivosti.

Basenji je lahko precej samostojen in neodvisen. Previdni so do tujcev in se ne znajdejo najbolje z majhnimi otroki, ki jih ne poznajo, še posebej, ker jih z nepredvidljivim obnašanjem vznemirijo. Vendar so basenjiji zelo ljubeči do svoje družine in do otrok, ki so jim predstavljeni že od majhnih nog.

Basenji in otroci: Odnos do otrok in drugih živali

So zelo ljubeči in zaščitniški do svoje družine, vendar majhnih otrok nimajo preveč radi. Majhne otroke obravnavajo kot sebi enake. Včasih celo prevzamejo odgovornost za njihovo »šolanje«, kar lahko vodi v precej neprijetne situacije. Zaradi visoke ravni energije so odlični spremljevalci starejših otrok, ki so dovolj zreli, da z njimi pravilno komunicirajo.

Majhni otroci jih vznemirijo, ker so nepredvidljivi (na primer če jih vlečejo za rep, jim sledijo, so grobi). Ko razmišljamo o nakupu pasme basenji je pomembno, da ga otrokom predstavimo že, ko je še mladič in da otroke naučimo, kako se psu približati in se ga dotikati.

Se dobro razume z živalmi, s katerimi je bil vzgojen. Vseeno pa mu njegov nagon za lov kdaj ne pusti miru in v igri po stanovanju preganja tudi njih. Ni mu za zaupati v bližini mačk in drugih majhnih živali, ki jih ne pozna. Prav tako se ne razume najboljše z drugimi psmi, lahko postane agresiven do psov iste pasme in istega spola.

Interakcija z ljudmi

Basenji je pozoren, temperamenten, energičen in radoveden pes. Uživa v igri in je dober spremljevalec ob pravilni vzgoji in zgodnji socializaciji. Lahko je nekoliko zadržan s tujci, vendar je sposoben ustvariti močne vezi s svojimi lastniki. Basenji je kot mahen otrok, ki od lastnika zahteva ogromno pozornosti.

 

Pasma basenji je enargična
Pasma velja za trmasto, energično in izjemno aktivno

 

Nasveti za nego in vzdrževanje basenji psa

Kopanje, nega dlake in kože

Pes ima kratko, fino in sijočo dlako. Nima podlanke, zato mu nizke temperature ne dišijo preveč. Za sprehode ga pozimi oblečemo. Njihova dlaka nima tipičnega pasjega vonja. Eden od razlogov za to je, da je basenji nor na higieno.

Pogosto ga bomo ujeli, kako si liže dlako, dokler ni zadovoljen z nivojem čistoče. Tudi v tropu se negujejo kot mačke – ližejo člane tropa, doma pa lastnike. Vseeno to ne pomeni, da ne potrebujejo nege – občasno kopanje in krtačenje sta potrebna, tako kot pri drugih pasmah.

Kožuh je razmeroma lahko vzdrževati. Ker je dlaka kratka in fina, intenzivno krtačenje ni potrebno, je pa priporočljivo tedensko česanje s krtačo z mehkimi ščetinami, da odstranimo odpadlo dlako, ki se je nabrala čez teden. Ta pasma ima tudi prikupen tesno zavit rep, ki je nagnjen k zapletanju dlake, zato pri česanju ne pozabimo nanj. Če je dlaka na repu močno zavozlana jo lahko zmočimo z vodo, da je proces česanja manj boleč.

Ker je pasma nagnjena k čistoči, ne potrebuje pogostega kopanja. Pravzaprav  prepogosto kopanje kožuh oropa naravnih olj in povzroči suho in srbečo kožo. Če se basenji ne povalja v nečem posebej umazanem in smrdljivem, bi ga morali kopati le vsakih nekaj mesecev. Pri kopanju uporabimo nežen in naraven šampon za pse.

Ne pozabimo tudi, da ima basenji značilno nagubano čelo. Na področju gub se lahko razvijejo okužbe ali splošne iritacije, če se med njimi nabere umazanija ali če je to področje predolgo vlažno. Gubice očistimo z mehko krpo, navlaženo z mlačno vodo. Področje ene gube očistimo z enim potegom krpe. Ko zaključimo, to področje temeljito obrišimo, da preprečimo kakršnokoli kopičenje vlage.

Pasmi dlaka izpada minimalno, zato se pogosto znajde na seznamu psov, ki ne puščajo dlake. Celoten seznam pasem, ki ne puščajo dlake je zbran v samostojnem prispevku.

Nega ušes

Pokončna in velika ušesa lahko ujamejo kar nekaj umazanije, zato so basenjiji nagnjeni k okužbam ušes. Redno čiščenje in pregledovanje ušes pomaga preprečiti nastanek težav, zato enkrat na teden preverimo ušesa za znake rdečice, oteklin, izcedka, vonja ali na sploh občutljivosti. Ušesa lahko tudi nežno očistimo, vendar le dele, ki jih vidimo s prostim očesom in le površinsko umazanijo. Uporabimo nežen robček ali krpico, ki jo navlažimo z mlačno vodo.

Zobna higiena

Redno skrbimo tudi za zobno higieno in nego dlesni, saj gre za manjšo pasmo in lahko pri določenih predstavinkih pride do nepravilnega ugriza in posledično večjo možnost nabiranja zobnih oblog. Za noego zob skrbimo z ustrezno prehrano, tršimi priboljški, ki ustvarijo trenje med dlesnmi in priboljškom in tako mehansko odstranjujejo mehke zobne obloge. Lahko pa se odločimo tudi za ščetkanje zob, pri tem je pomembno, da že mladiča seznanimo s tem početjem.

 

 

Striženje krempljev

Ne pozabimo tudi na ustezno nego krempljev, tačk in blazinic. Kremplji naj bodo ustrezno skrajšani, v kolikor tega ne zmoremo sami, lahko kremplje postrižejo tudi v pasjem salonu ali pri veterinarju. Še posebej moramo biti pozorni pri črni barvi krempljev, da ne zarežemo živca. Dlako med blazinicami ustrezno pristrižemo, tako da se med blazinice ne morejo zapletati tujki.

 

Basenji zdravje: Zdravstvena oskrba pasme in morebitne zdravstvene težave

Pasma je na splošno zdrava, če so aktivni in jih ne hranimo preveč. Zdravstveno so malce bolj nagnjeni k hipotiroidizmu, Fanconi sindromu in displaziji kolkov. Pogoste zdravstvene težave in zapleti se lahko pojavijo ob nepravilni prehrani. Pasma spada med najbolj zdrave pasme psov – celoten seznam najdeš v prispevku najbolj zdrave pasme psov.

Preventivni ukrepi za vzdrževanje splošnega zdravja so naravna prehrana, ustrezna mera telesne aktivnosti, splošna skrb za zdravje in seveda odgovoren nakup mladiča pri preverjenemu vzreditelju. Redna preventivna veterinarska oskrba, pri veterinarju, ki mu zaupamo pa pripomore k zgodnjemu odkrivanju pogostih bolezni.

Pogoste bolezni pasme basenji so naslednje:

Hipotiroidizem: avtoimuna bolezen, ki uniči celice ščitnice, ki proizvajajo hormone, ki so pomembni za presnovo in zdravje kože. Psi s hipotiroidizmom velikokrat ne pokažejo znakov, dokler ni uničen res velik del ščitnice. Po postavitvi diagnoze lastniki dobimo tablete, s katerimi doživljenjsko nadomeščamo ščitnični hormon. S takim zdravljenjem psi živijo normalno, zdravo življenje.

Fanconi sindrom: sindrom, poimenovan po Guidu Fanconju, in sicer je to genetska bolezen, ki prizadene ledvice. Vpliva na to, kako ledvice resorbirajo nekatere snovi – beljakovine, sladkor in druge snovi uhajajo v urin, namesto da bi jih ledvice resorbirale v kri. Sčasoma nastopi odpoved ledvic. Simptomi so več uriniranja kot običajno, več pitja vode kot običajno, zlomi kosti, mišična oslabelost … Dobri vzreditelji testirajo svoje pse na genetski marker, da se izognejo vzreji mladičev, ki zbolijo za sindromom.

Displazija kolkov: bolezen, pri kateri se kolčni sklepi mladiča razvijajo nenormalno. Glavni razlog za ta nepravilen razvoj je ohlapnost kolčnega sklepa. To povzroči nenormalne obremenitve in napetosti v sklepu, kar vodi do vnetja in degeneracije sklepnih tkiv. Na koncu se v sklepih razvije trajni osteoartritis.

 

Pravilna prehrana pasme basenji

Basenji potrebuje uravnoteženo hrano visoke kakovosti. Količina hrane je odvisna od njegove teže, zdravja, načina življenja in drugih dejavnikov. Zaradi nagnjenosti k hipotiroidizmu obstaja večja možnost za ravoj debelosti. Bodimo pozorni na količino priboljškov, ki jih dajemo čez dan – ker pes tehta le 10 kilogramov se dodatne kalorije hitro seštejejo.

Pse hranimo dvakrat ali trikrat na dan. Zaradi njihove radovedne narave in inteligence jim lahko koristi hranjenje s pomočjo zaposlitvenih igrač. Hrano pa jim lahko tudi skrijemo in jih tako motiviramo, da se morajo zanjo potruditi.

Primerna prehrana za pasmo basenji je naravna in uravnotežena prehrana, ki poskrbi za vse prehranske potrebe psa. Točno takšna je Naturavetal hladno stiskana hrana, ki je izjemno primerna za pasmo. Če pes nima alergij in občutljive prebave lahko izberete keterikoli okus naše hrane. V primeru alergije pa svetujemo okus lososa, jagnjetine ali kunca.

 

 

Basenji imajo izjemno radi tudi mokro hrano, pomembno je, da preverimo sestavine mokre hrane, da so kakovostne. Naturavetal ponuja več kot 15 različnih okusov mokre hrane v pločevinkah ali mesnih klobasah.

 

 

Trening in vzgoja

Zgodnja socializacija in šolanje sta pri pasmi ključnega pomena. S treningi moramo začeti, ko so še mladički. Nastopiti moramo mirno, vendar odločno in dosledno. Z nedoslednim lastnikom bo basenji prevzel vlogo vodje »tropa« in postal zahteven.

To ni pasma, ki z veseljem uboga ukaze. Potrebuje čas, da razmisli ali želi narediti, kar zahtevamo od njega. Zato je priporočljivo šolanje z veliko pozitivne motivacije (uporabimo nagrade in pohvale). Grobo ravnanje jih bo odvrnilo od sodelovanja. Pomembno je tudi, da je njihovo šolanje zanimivo, da ohranijo interes za učenje. Izpostavljajmo jih različnim ljudem, situacijam, zvokom in izkušnjam, da bo odraščal čim bolj prilagojen na okolje v katerem živi.

Ker so zelo trmasti in inteligentni, mnogi skrbniki pravijo, da morate basenjija prepričati, da se je sam domislil stvari, ki želite, da jo naredi. Potrebuje lastnika, ki izraža naravno moč in dominantnost. Učinkoviti načini treninga in vzgoje basenji psa lahko potekajo samo z doslednim in vztrajnim lastnikom.

Osnovne komande kot je prostor, sedi, tačka bo basenji hitro osvojil, večje težave lahko nastanejo pri učenju čakaj in pri učenju odpoklica, zaradi izrazitega nagona. Ključna je zgodnja socializacija, ki temelji na pozitivni motivaciji; na tak način bo naš pes lepo vzgojen in se bo znašel v različnih situacijah.

Aktivnost in potrebna količina gibanja

To so psi z veliko energije in iz tega razloga potrebujejo veliko dnevne vadbe. Potrebujejo več sprehodov na dan, računajmo na okoli dve do tri ure intenzivne vadbe na dan. Če ne potrošijo vse nakopičene energije, se lahko znesejo nad našimi oblačili in predmeti, česar pa si verjetno ne želimo.

Ta pasma je enostavno preveč radovedna, da bi ji pustili prosto gibanje brez nadzora. Sprehajajmo jih na povodcu in jih naučimo hoje brez vlečenja, z enakim tempom. Zaradi močnega lovskega nagona se težko obvladajo, ko zunaj zagledajo potencialen plen, zato z njimi trenirajmo odpoklic.

Brez zadostne fizične in mentalne stimulacije basenjiju postane dolgčas in se zamoti z žvečenjem predmetov, včasih pa tudi plezanjem po ograji ali drevesih v iskanju nove dogodivščine.

Aktivnosti, ki so mu zanimive: agility, tek, hoja v hribe in dolgi sprehodi, treningi sledenja,…

 

Zgodovina in izvor pasme basenji

To je morda najstarejša pasma na svetu. Izvira iz Afrike, bolj natančno: odkrili so jih v Kongu v 19. stoletju. Afriška plemena so jih uporabljala za lov, prenašanje nekaterih stvari in za opozarjanje na nevarnosti na poteh. To, da so bili cenjeni lovski psi morda pojasni odsotnost tipičnega pasjega laježa. Med lovom so afriška plemena verjetno bolj cenila tišje pse.

Prvi poskusi, da bi basenjije pripeljali v Evropo so bili neuspešni. Prvi poskus uvoza v Anglijo je bil okoli leta 1890, toda v trenutku, ko so prispeli, je na otoku izbruhnila epidemija pasje kuge, ki ji nebogljeni basenjiji iz Afrike preprosto niso bili kos. Trajalo je še 40 let, preden je bilo pripravljeno cepivo proti pasji kugi, in tako so leta 1930 psi le prišli v Anglijo in ZDA.

Ustanovljen je bil »the Basenji Club of America«, Ameriška kinološka zveza pa je pasmo priznala leta 1943. Prvi basenji, registriran v Ameriki, je bil Phemister’s Bois, in sicer leta 1944. Vendar se je pojavila nova težava – basenjijev ni bilo dovolj. Z drugimi besedami, vzrejni »bazen« je bil premajhen za pasmo. Zaradi pomanjkanja genetske raznolikosti je to pri psih povzročilo en kup zdravstvenih težav. Iz tu na primer izvira genetska motnja Fanconijev sindrom.

 

Pasma basenji in njegova zgodovina
Pasma velja za eno najstarejših pasem na svetu

 

Basenji v Sloveniji: Nasveti za nove lastnike

Pasma je vedno bolj razširjena tudi v Sloveniji. Vsi novi lastniki se moramo pred nakupom psa razmisliti, če je izbrana pasma primerna za nas, za našo družino in za okolje v katerem živimo. Ko smo odločeni glede pasme, poiščemo odgovornega vzreditelja. Na kinološki zvezi Slovenije so objavljeni vsi vzreditelji z datumom predvidenega legla. Vzreditelja povprašate o morebitnih narejenih testih in o značajskih značilnostih staršev. Odgovoren vzreditelj vas bo žežel tudi spoznati, preden vam bo prodal psa.

Torej nakup mladiča se začne z iskanjem odgovornega vzreditelja. Kako najti vzreditelja? Najlažje je ti narediti na kinološki zvezi Slovenije, če pa se boste odločili za nakup psa iz sosednjih držav, pa je potrebno preveriti tuje kinološke zveze in reference. Osebni stik z vzrediteljem in spoznavanje staršev pa je tisto kar vam pove največ. Nikoli ne kupimo psa brez rodovnika, saj to pomeni, da pes ni čistokrven in dejansko nimamo pasme, ki smo si je želeli. Brez rodovnika tudi nimamo vpogleda v zgodovino staršev in starih staršev izbranega mladiča.

Da najdete ustreznega vzreditelja se lahko obrnete tudi na različna društva in organizacije, potekajo pa tudi dogodki in razstave, katerih se lahko udeležite in tako še boljše spoznate pasmo.

Ko se dogovorite za mladiča, se lotite priprave doma. Začetna oprema kot je povodec, ovratnica, izdelki za nego zagotovo ne sme manjkati v novem pasjem domu. Začetno prilagoditveno obdobje je lahko za mladiča nekoliko stesno, zato počakamo z večjimi spremembami in vzgojo vsaj kak teden. Naj se mladiček navadi na nov prostor, nove ljudi in nove vonje. Kot novi lastniki se maksimalno potrudimo, da mladiču zagotovimo ljubeč dom.

 

Zanimivosti, miti in resnice o pasmi

Zakaj basenjiji ne lajajo? Odgovor je v anatomiji njihovega grla. Zaradi plitkosti njihovega laringealnega ventrikla glasilke ne morejo dovolj zavibrirati, da bi povzročile lajajoč zvok. Nekateri strokovnjaki menijo, da je bila nezmožnost lajanja namerno vzrejena v pasmo, drugi pa, da je to naravno razvita lastnost, ki se je razvila skozi čas. Afriška plemena so verjela, da je basenjiju sposobnost lajanja odvzel jezen bog ognja po tem, ko je pes človeku razkril skrivnost plamenov.

Pasma je morda navdihnila podobo egipčanskega boga! Basenji je živel tudi v Egiptu. Anubis, bog smrti in posmrtnega življenja, ki ima telo človeka in glavo psa, je zelo podoben tej pasmi.  V muzeju v Kairu si lahko ogledate nekaj pasjih mumij, za katere strokovnjaki mislijo, da so ravno pasme basenji.

 

Basenji in druge pasme

Basenji je resnično edinstvena pasma in težko naredimo primerjavo z ostalimi podobnimi pasmami. Posebnost pasme je zagotovo ta, da psi ne lajajo. Največ podobnosti med basenji in drugimi lovskimi psi pa se kaže v izrazitem nagonu.