Psi ki ne puščajo dlake: Najpogostejše pasme psov

Psi, ki ne puščajo dlake so popolnoma običajni in zdravi psi, le njihova struktura dlake je drugačna, da sploh ne izpada ali, da izpada manj. Zdravim psom dlaka izpada iz dveh razlogov: prvi razlog je enak kot pri ljudeh – dlaka je prenehala rasti in čas je, da jo zamenjajo. Izpadanje dlake je popolnoma naraven proces pri vseh pasmah psov. Drugi razlog je uravnavanje temperature. Ob menjavi letnih časov psi odvržejo odvečno dlako – tako jim v poletnih mesecih ni vroče, pozimi pa jim zraste nov kožuh (tudi ob tem precej puščajo dlako).

Nekatere pasme psov puščajo manj dlake kot običajno. Kako to, če pa smo ravnokar zapisali, da je izpadanje dlake popolnoma naraven proces, ki se dogaja pri vseh psih? Skrivnost je v tem, da nekatere pasme dlako enostavno zadržijo v kožuhu, ne da bi izpadla, vi pa jo lahko s kožuha ‘poberete’ s krtačo. Takim psom pravimo, da so hipoalergeni in mnogi alergiki so ugotovili, da lahko mirno živijo s hipoalergeno pasmo.

Pomembno pa se je zavedati, da »hipoalergena« žival, pomeni le, da je manj verjetno, da bo žival sprožila alergijsko reakcijo. Žal noben pes ni 100 % varen za alergike, saj tudi psi, ki ne puščajo dlake, še vedno proizvajajo slino in prhljaj, ki lahko povzročijo reakcijo. Vendar pa psi, ki ne puščajo dlake, proizvajajo manj prhljaja, zato lahko ljudje z blažjimi alergijami zlahka obvladujejo takega kosmatinčka.

Preden odprete vrata svojega doma novemu najboljšemu prijatelju, je pametno opraviti nekaj preiskusov. S psom preživite nekaj časa, da se prepričate, da ne bo prišlo do neželene reakcije. Pomembno se je zavedati tudi, da mnoge pasme psov, ki ne puščajo dlake, vseeno potrebujejo redno krtačenje in kopanje. Če tega ne morete početi, je to nekaj, kar morate pri svoji odločitvi upoštevati. Preberite več v izpadanju dlake v samostojnem prispevku: Izpadanje dlake pri psu.

 

Majhne pasme psov, ki ne puščajo dlake

MALTEŽAN

Maltežani izvirajo iz Malte, saj so pasmo tam najprej priznali. Gre za eno najstarejših pasem psov, ki je manjše velikosti. Dolgotrajno crkljanje tudi alergikom ne bi smelo povzročati težav, saj ne puščajo veliko dlake. Odvisno od tega, kakšno dolžino dlake imate rajši, lahko izberete med kratkim ‘športnim’ videzom ali pa jo pustite dolgo in mehko. Tekstura dlake je svilnata in dolga nekje 20 cm. Na glavi dlako uredite v čopek, da kosmatinec lahko gleda. Maltežana pa lahko tudi v celoti ostrižete na kratko. Maltežani so ljubeznivi družinski psi, ki potrebujejo zadostno mero fizične aktivnosti, saj znajo biti zelo energični.

SHIH TZU

Vsemogočni ‘levji psi’, danes znani pod imenom Shih Tzu, izvirajo iz časa dinastije Tang. En pogled in razumeli boste, kako je ta pasma nekoč osvojila kraljevo družino s svojim videzom in očarljivo osebnostjo. Ne puščajo dlake, vendar njihova dlaka brez nege naravno zraste v dolg kožuh. Nasvet: pozanimajte se, kje v bližini vašega doma je dober pasji frizer in ga začnite obiskovati že zgodaj, da svojega kužka navadite rednega krtačenja. Shih-tzuji imajo dolgo in gosto dlako, ki sicer skoraj ne izpada, potrebuje pa takšna dlaka veliko nege.

 

Pasme psov, ki ne puščajo dlake
Pasme psov, ki ne puščajo dlake: Shih Tzu

 

HAVANSKI BIŠON

Havanski bišon ima svilnato, dolgo dlako različnih barv (od bele, črne, čokoladno rjave,…). Havanski bišon ima dvojno dlako, ki pretežno ne izpada. Dlaka je izjemno mehka, dolga in gosta. Lahko je ravna ali kodrasta in v dolžino doseže okrog 20 cm. Če se odločite, da njihova dlaka, zraste v dolgo, mehko pričesko, bodo videti naravnost kraljevsko. Mnogli lastniki havaskega bišona pa se zaradi lažje vsakodnevne nege, odločijo za krajšo pričesko. Ti izjemno prijazni, ljubeči in pametni psi so odlični hišni ljubljenčki.

KODRASTI BIŠON

Kodrasti bišon izvira iz Karibskega otočja. Bišoni so bili vzrejeni, da so hipoalergeni, zato je to gotovo ena najboljših pasem za vas, če iščete psa, ki ne pušča dlake. Njihovo ime v francoščini pomeni ‘puhasti beli pes’, kar popolnoma opiše te mehke oblačke. Zaradi svoje majhnosti so odlični tudi za manjše bivalne prostore. Pazite, bišoni trpijo za separacijsko tesnobo, zato pogosta potovanja ali dolg delovnik niso združljivi s to pasmo. Dlaka kodrastega bišona je dvojna.  Zgornjo dlaka je kodrasta, podlanka pa je svilnata in mehka. Kodrasti bišoni dlake ne puščajo, vendar je potrebna večja skrb za nego in razčesavanje v obdobjih menjavanja dlake.

YORKŠIRKSI TERIER

Pasma izvira iz Anglije, kjer so pse uporabljali za lov miši in podgan. Majhni yorki z nežnim obrazom se zlahka prilega v torbico in naročje, zato ni čudno, da so ena najbolj popularnih pasem psov na svetu. Njihova svilnato mehka dlaka zelo redko povzroči alergične reakcije. Vendar bodite pozorni, če se ne želite ukvarjati z nego: dlaka yorikjev raste enako hitro skozi celo leto, tako da jo je treba redno krtačiti in vzdrževati, da se ne zapleta in ostane enako mehka v vseh letnih časih. Tudi dlaka okrog oči je izjemno dolga in raste skozi celo leto, zato je potrebno dlako na predelu glave nekako speti, da ne leze v oči.

 

Majhne pasme psov, ki ne puščajo dlake
Majhne pasme psov, ki ne puščajo dlake: Yorkširski terier

 

BORDERSKI TERIER

V Sloveniji morda malo manj poznana pasma, ki izvira iz Anglije iz Škotske. Pasma je majhna in tehta med 5 – 7 kg. Gre za živahno in aktivno pasmo, ki potrebuje kar nekaj šolanaj. Borderski terierji znajo biti glasni in izjemno aktivni, ta energija pa se lahko hitro prevesi v neželjeno vedenje kot je kopanje lukenj in pretirano lajanje, v kolikor ne začnemo pravočasno s šolanjem. Imajo dvojen vodoodporen kožušček. Zunanja dlaka je groba in popolnoma ravna, podlanka pa je izjemno gosta in kratka. Za pasmo je značilno, da ne pušča skoraj nič dlake. Ob gobčku borderskim terierjem raste belik šop dlak – to nas spominja na prave brke.

KITAJSKI GOLI PES

Ta zelo prepoznavna pasma je idealna za ljudi, ki ne prenesejo dlake, saj je, kot pove že ime, nimajo. Razen nekaj čopkov dlake na nogah, repu in glavi, je ta hišni ljubljenček popolnoma gol. Kitajski goli psi izvirajo iz Kitajske. Pasma je izjemno inteligentna, zato se veliko krat pojavijo kot terapevtski psi. Pasma je izjemno primerna za ljudi, ki so alergični na pasjo dlako. Imajo pa psi brez dlake lahko tudi nekoliko več zdravstvenih težav, če nismo dovolj pozorni. Pasma ni prilagojena na življenje pri nizkih temperaturah, zato moramo takšnega psa pozimi obvezno obleži. Ker koža ni zaščitena z dlako, pretirano izpostavljanje visokim sončinim temperaturam ni zaželjeno.

ZAHODNO VIŠAVSKI BELI TERIER

Tako kot drugi terierji so tudi Zahodno višavski beli terierji zelo radovedni in živahni. So trpeži in veseli psi, ki za nameček še zelo malo puščajo dlako. Pasma izvira iz Škotske, pse pa so uporabljali za lov na lisice in drugo manjšo divjad. Dlaka je dvojna, zunanja dlaka je žimasta, pretežno ravna in na otip trda, podlanka pa je mehka in puhasta. Barva kožuha je snežno bela, izpadanje dlake pa je minimalno. Pasma tudi ne potrebuje specifične in posebne nege. Psa je potrebno skrtačiti nekje dvakrat tedensko, da se mehka podlanka ne zavozla.

BASENJI

Pasma basenji izvira iz Afrike kot lovski pes, vendar ne cvilijo ali lajajo, kot to počnejo številne druge lovske pasme. Imajo kratko in tanko dlako, ki minimalno izpada. Basenji imajo mačje navade in se celo sami negujejo. Pazite, so izredno trmasti, zato potrebujejo dobro šolanje. Basenji ima izjemno kratko dlako, ki skoraj ne potrebuje nege. Dlaka je kratka, tanka in trda. Več o šolanju psov si lahko prebereš v samostojnem prispevku: Šolanje psa.

Ta pasma nima skoraj nobenega vonja hkrati pa gre za izjemno čiste pse, tako da so odlična izbira tudi za življenje v stanovanju. Basenji so lahko v štirih različnih barvah, in sicer črna, črno-rjava, kostanjevo-rdeča ali pisana. Nega basenjija je zelo enostavna in hitra. Ker ima kratko dlako in navado, da se sam čisti, ga lahko skopate ali pokrtačite le občasno.

CAIRNSKI TERIER

Pasma izvira iz Škotske, vzrejati pa so ga začeli za lov na voluhanje in druge manjše glodavce. Če iščete veselega, nezahtevnega psa, ki rad raziskuje, je cair terier kot nalašč za vas. Po naravi so zelo radovedni psi in uživajo v crkljanju. Njihove potrebe po negi so precej nezahtevne – česati jih je treba približno enkrat na teden.  Njihov kožušček ima dve plasti, zgornja dlaka je resasta, podlanka pa je puhasta in tanka. Cairnski terier je lahko različnih barv, le predstavniki bele barve ne obstajajo. Dlaka je srednje dolžine in ne izpada.

COTON DE TULEAR

Tako imenovani ‘Madagaskarski kraljevi pes’ naj bi bil potomec psov, ki so preživeli brodolom v bližini Madagaskarja. Je zelo družabna pasma, ki redko pušča dlako, vendar potrebuje redno krtačenje, saj se v nasprotnem primeru dlaka močno zavozla. Pasma je zelo podobna bišonu. Cotoni slovijo po fenomenalni kvaliteti dlake, ki bolj kot na dlako po strukturi spominja na lase.

Cotoni imajo dvojno dlako, pri čemer je dolga zunanja dlaka suhe brez kančka masti in mehka, podlanka pa je prav tako mehka in pa tanka. Kožuh cotonov je srednje dolžine in slovi po izjemno lepem volumnu. Nega mora biti vsakodnevna, vendar če ste redni in dosledni potrebujete na dan za nego med 5-10 min.

 

Psi, ki ne puščajo dlake
COTON DE TULEAR je pasma, ki ne pušča dlake

 

Preveri katera hrana je najbolj primerna za manjše pasme psov. Naturavetal ima prav posebno linijo hrane za manjše pse, ki je na voljo v obliki majhnih svaljkastih peletov za manjše gobčke. Peleti (hladno stiskana hrana) je izjemno krhka po strukturi zato tudi manjhni gobčki pri grizenju ne bodo imeli težav. Na voljo so naslednji okusi: piščanec, losos, govedina in jagnjetina. Hrana za majhne pse mora biti uravnotežena in naravna, da se ne napihne v želodcu in tako ne obremeni želodca in prebavnega trakta.

 

Veliki psi, ki ne puščajo dlake

VELIKI ŠNAVCER

Veliki šnavcerji z značilnimi košatimi obrvmi lahko dosežejo tudi 75 kilogramov, so zelo inteligentni in temperamentni psi, ki ostajajo osredotočeni na naloge ter se dobro učijo. Kljub temu da puščajo razmeroma malo dlake, potrebujejo kar konkretno nego, zato si priskrbite trpežno pasjo krtačo. Veliki šnavcer ima dvojno dlako, zunanja je debela, resasta in močna močna, podlanka pa je gosta in mehka. Predstavniki te pasme so običajno črne barve.  Pasma ne pušča dlake oziroma jo pušča minimalno, prav tako pa nimajo posebnega vonja.

VELIKI PUDELJ (KODER)

Veliko pasem je bilo križanih ravno s pudlji, v želji, da bi ustvarili hipoalergeno pasmo. Vse vrste pudljev so hipoalergene pasme, tako da lahko izbirate med toy, miniaturnimi in velikimi kosmatinci. So tudi izredno pametni, zato jih je enostavno šolati. vsem kodrom je skupna kodrasta dlaka, ki je odporna na vodo.

Veliki pudelj tehta okrog 25 kh, pasma izvira iz 15. stoletja, izvor pasme pa še ni v celoti pojasnjen. Veliki pudelj ima izjemno gosto, drobno skodrano dlako, ki pa je izjemno zahtevna za vzdrževanje, saj se kodri radi zavozlajo. Veliki podlji so lahko rjave, črne in krem barve. Dlaka jim praktično ne izpada in na splošno veljajo za pasmo, ki naj bi bila bolj primerna za alergike in astmatike.

 

Veliki psi, ki ne puščajo dlake
Veliki psi, ki ne puščajo dlake: Pudelj

 

PORTUGALSKI VODNI PES

Portugalski vodni psi so igrivi in sproščeni psi, ki popestrijo vsako gospodinjstvo. Dobro se prilagodijo na življenje v stanovanju, vendar potrebujejo redne sprehode. Portugalski vodni pes tehta med 20 – 24 kg in je odličen plavale in še boljši človekov sopotnik. Kar se tiče tipa dlake, bstajata dve različici portugalskega vodnega psa, in sicer valovita ter skodrana. Valovita različica ima mehko, valovito in sijočo dlako, skodrana različica pa ima močno skodrano in gosto dlako. Obe različici sta brez podlanke. Dlaka jim ne izpada, potrebna pa je redna nega in pogosto razčesavanje, da se dlaka ne zaplete.

AFGANISTANSKI HRT

Afganistanski hrt s svojim veličastnim dolgim kožuhom ne daje videza, da ne pušča veliko dlake, vendar je res. Zaradi dolge frizure potrebujejo stalno, konkretno nego in na teden vas čaka več ur krtačenja. Te psi so inteligentni, neodvisni, očarljivi in izredno zvesti svojemu lastniku. Potrebujejo pa veliko ograjeno dvorišče in veliko vsakodnevnih sprehodov. Afganistanski hrt ima izredno debelo, gosto in svilnato dlako. Dlaka po tacah in ob ušesih postane bolj puhasta.

LAGOTTO ROMAGNOLO

Pasma izvira iz Ravene iz Italije, kjer so pasmo uporabljali pri lovu za prinašanje iz vode. Ne pustite, da vas prefinjeno ime zavede – ti skodrani, srednje veliki psi niso domišljavi. Imajo vse, kar si lastnik lahko poželi: ne izpada jim dlaka, so izjemno aktiven, vendar ne preveč karakterno zagnani, lahkotni in ljubeznivi. Imajo celo skriti talent: Lagotti so odlični v iskanju tartufov, v vaši oskrbi pa bodo morda več časa preživeli v lovu za igračami na dvorišču. Dlaka je gosta, močno kodrasta in volnena na otip in zato seveda potrebuje posebno nego.

Veliki psi, ki ne puščajo dlake
Lagotto Romagnolo je srednje velik pes, ki ne pušča dlake

 

Hrana za pse (za velike in majhne pasme) mora biti lahko prebavljiva in naravna. Za velike pasme psov imamo na voljo hladno stiskane pelete v obliki ploščice. Takšna oblika poskrbi, da pes hrano zgrize in je ne more goltati. Grizenje hrane je izjemno pomembno za masažo dlesni in naravno nego zob.

 

 

PREBERI TUDI: 

Najbolj zdrave pasme psov