Majhni psi: Najmanjše pasme psov

Če smo ob sprehodu v parku pozorni na svojo okolico, hitro ugotovimo, da vse manjkrat naletimo na velike pasme psov; prevladujejo predvsem srednji in majhni psi. Zakaj je temu tako? V prejšnjih člankih smo že pisali o najbolj zdravih pasmah psov, tokrat pa smo se osredotočili na vprašanje o tem, zakaj majhne pasem psov postajajo vse bolj popularne in se odločili predstaviti nekaj najmanjših pasem psov, na katere lahko vse pogosteje naletimo. V nadaljevanju članka te čakajo nekatere najmanjše pasme psov in kratki opisi.

Majhni psi (pritlikave pasme psov): V čem je čar

Pregovor, da velikost ni pomembna, v resnici ne velja vedno. Naš življenjski stil se je v preteklih letih močno spremenil, s tem pa sta se spremenili tudi namembnost in velikost naših štirinožnih družabnikov. Nekoč je pes pri hiši veljal predvsem za čuvaja, danes pa je pes postal družinski član. V preteklosti so psi bivali zunaj, na verigah ali v pesjakih, dandanes pa so psi naši sostanovalci, zaradi česar je njihova velikost postala bolj pomemben faktor, kot je bila včasih.

Prav tako se je z razvojem transporta vse bolj uveljavila globalizacija in ljudje smo posledično mnogo bolj mobilni, kot smo bili včasih. Potovanja so postala dostopna in povsem normalno je, da naši ljubljenci potujejo z nami – pri tem pa spet velja, da je z manjšimi psi to nekoliko lažje izvedljivo, kakor z večjimi. Omeniti pa je treba tudi stroške, ki nastajajo ob oskrbi psa: manjši psi pojedo manjšo količino hrane, oprema zanje je pogosto cenejša, saj se ob izdelavi porabi manj materiala, prav tako pa se mnoge veterinarske storitve obračunavajo glede na težo in velikost psa, zato so posegi in storitve za pse manjših pasem cenovno ugodnejše, kakor za velike pse.

Celostno gledano je tako trend majhnih pasem nastal predvsem zaradi načina našega življenja, saj je lastnikom, ki nimajo posebnih načrtov za delo s psom in iščejo zgolj kosmatinca za družbo, mnogo bolj priročno skrbeti za manjšega psa. Prav tako imamo danes ljudje tudi v blokih in majhnih stanovanjih pse. Majhni psi se seveda v manjšem prostoru boljše znajdejo, saj zasedejo manj prostora, prav tako pa pripomočki za njih zasedejo manj prostora. Vsi spodaj omenjeni majhni psi za v stanovanje bodo vaši odlični sopotniki, ki se bodo v vašem domu zelo dobro znašli.

Najmanjše pasme psov: Petnajsterica najmanjših

1. Čivava

Ta najmanjša pasma psa, ki izvira iz mehiške zvezne države Chihuahua, tehta med 0,5 in 3 kg. Čivave veljajo za zelo zabavne pse, ki pa lahko ob neustrezni vzgoji in pomanjkanju socializacije postanejo nekoliko živahne in težavne. Kljub temu veljajo za eno izmed najbolj priljubljenih pasem na svetu. Posebno pozornost je treba posvetiti zdravju njihovih zob in ustne votline ter jim nekajkrat tedensko umivati zobe. Obstajata kratkodlaka in dolgodlaka različica čivave, ki se lahko pojavljata v vseh različnih barvah in vzorcih.

Majhni psi čivava
Čivave zagotovo spadajo med najmanjše pasme psov

2. Pomeranec

Pomeranci veljajo za prave majhne energijske bombice. Tehtajo med 2 in 3 kg, v višino pa merijo med 18 in 22 cm. Imajo dolgo, bujno in gosto dlako, ki zahteva ustrezno oskrbo in nego. So zelo živahni, samozavestni, inteligentni in radovedni psi, ki se hitro učijo in so primerni tudi za bolj aktivne lastnike. Zelo radi imajo pozornosti in so radi v družbi svoje družine. Zaradi goste dlake pa so nekoliko bolj občutljivi na vročino, zato je poleti zelo pomembno, da pomerancu omogočimo umik v senco.

3. Yorkshirski terrier (Yorkie)

Yorkshirski terrier ali na kratko Yorkie je manjša pasma psa, ki tehta do 3,2 kg, v višino pa meri med 15 in 18 cm. V preteklosti je bila ta pasma na kmetijah zadolžena za lov na miši in podgane, danes pa velja za eno izmed najbolj priljubljenih družinskih pasem. Kljub svoji majhni pojavi je Yorki še vedno terrier, zato je to lahko zelo energičen in svojeglav pes, ki pa se ob pravilni vzgoji in socializaciji zelo hitro uči. Največ pozornosti je treba posvetiti negi njihove dolge, svilnate dlake, ki potrebuje dnevno krtačenje, da bi preprečili vozlanje. Ker dlaka ne omogoča ustrezne zaščite pred vremenskimi vplivi, je treba te pse v naših vremenskih razmerah pogosto oblačiti ter tako preprečiti morebitne podhladitve.

4. Jazbečar

Ta lovska pasma se sicer pojavlja v večih različicah; resasti, kratkodlaki in dolgodlaki, vsem pa je skupno to, da dosežejo težo od 3,5 do 4 kg in zrastejo do 30 cm. Kot že ime pasme pove, je ta lovski pes namenjen lovu na divjad v rovih. Kratke noge mu pomagajo pri kopanju lukenj, dolgo telo pa je prilagojeno plazenju v rove. Gre za zelo pogumno, pametno in malce svojeglavo pasmo, ki pa je zelo družabne narave in potrebuje veliko človeške pozornosti. Žal imajo jazbečarji zaradi dolgega telesa in kratkega prsnega koša pogosto težave s hrbtenico, zato je potrebna previdnost pri izvajanju določenih gibov, izogibanje skakanju ter hoji po stopnicah.

5. Pritlikavi pinč

Pritlikavi pinč na prvi pogled spominja na pomanjšano različico dobermana, vendar pa ti dve pasmi nista v neposrednem sorodu. Pinči tehtajo med 4 in 6 kg, v višino pa merijo med 25 in 30 cm. So zelo odločni in neustrašni psi, ki potrebujejo dosledno vzgojo, saj v nasprotnem primeru lahko postanejo zelo dominantni in zaščitniški. Gre za energično pasmo psa, ki potrebuje veliko gibanja in igre, zato je pritlikavi pinč primeren za aktivne lastnike. Zaradi kratke dlake ta pasma slabo prenaša nizke temperature, zato ni primerna za bivanje v zunanjem pesjaku.

6. Grifon

Med manjše pasme spada tudi grifon, živahen pes, ki je bil sprva namenjen lovu na male glodavce. Grifon v višino meri do 25 cm in tehta med 3,5 in 6 kg. Gre za intelignetno pasmo, ki potrebuje zadostno psihično in fizično zaposlitev, zato ni najbolj primeren pes za začetnike. Veliko pozornosti zahteva nega njihove dlake, ki se pojavlja v dveh različicah; bolj grobi, resasti in nežnejši, mehki, ki je za negovanje nekoliko manj zahtevna. Za grifona je značilna tudi specifična dolga dlaka na gobčku ter ob straneh obraza, ki lahko doseže do 8 cm in oblikuje brado, ki je za to pasmo značilna.

Najmanjše pasme psov
Majhen in simpatičen grifon je v Sloveniji morda manj poznana pasma

7. Maltežan

Ta pasma psa, ki izvira iz Malte, sodi med najbolj priljubljene majhne pasme na svetu. Tehta med 3 in 4 kg in v višino meri od 20 do 25 cm, pojavlja pa se samo v beli barvi. Maltežani veljajo za zelo prijazne in ljubeče majhne pse, ki so radi v naročju, ne potrebujejo veliko gibanja in so primerni tudi za začetnike, manj aktivne lastnike ter starejše ljudi. Njihova posebnost je dolga, svilnata, enojna dlaka, ki skorajda ne izpada, zahteva pa kar nekaj nege. Potrebno je dnevno česanje, čiščenje predelov okrog oči in smrčka in puljenje dlak, ki se vraščajo v uhelj. Prav zaradi minimalnega izpadanja dlake, je maltežan primeren tudi za ljudi z alergijami.

8. Havanski bišon

Havanski bišon ali havanec je pasma, ki izvira iz Kube. Gre za majhnega, družnega psa, ki doseže težo okrog 6 kg in meri med 23 in 27 cm. Havance odlikujejo izjemno prijazen karakter, igrivost, ustrežljivost in nezahtevnost pri vzgoji, zato so odlični družinski psi, primerni tudi za začetnike. Največ nege potrebuje njihova dolga, dvojna dlaka, ki pa ne izpada. Havanski bišoni veljajo tudi za zelo inteligentne in hitro učljive pse, ki radi izvajajo različne trikce.

9. Kontinentalni pritlikavi španjel (Papillon)

To prikupno pasmo, pri nas imenovano tudi Metuljček, zlahka prepoznamo po značilnih uhljih, ki spominjajo na metuljeva krilca. Papillon doseže velikost od 20 do 29 cm, tehta pa med 1,5 in 5 kg. Kljub temu, da gre za majhnega psa, je metuljček zelo energičen in aktiven, izrazit pa je tudi njegov lovski nagon, zato ni vedno najbolj kompatibilen z drugimi živalmi. Ob ustrezni socializaciji in šolanju je kontinentalni pritlikavi španjel krasen in vdan pes za aktivne lastnike.

Majhni psi za v stanovanje
Ljubki in simpatični metuljčki (papilončki)

10. Mali italijanski hrt

Italijanski greyhound ali mali italijanski hrt je najmanjši predstavnik skupine hrtov, saj doseže do 5 kg teže in v višino meri med 32 in 38 cm. Gre za majhnega, vendar zelo energičnega in hitrega psa, ki ga pogosto opisujejo kot sramežljivega in nekoliko zadržanega. Italijanski hrt se na svojega lastnika zelo naveže, saj zaradi svoje občutljive in plahe narave potrebuje občutek varnosti. Kljub svojem nežnem karakterju so to zelo inteligentni in hitro učljivi psi, dokaj enostavna pa je tudi njihova nega, z izjemo tega, da jih je zaradi izjemno kratke dlake potrebno oblačiti.

11. Pekinezer

Pekinezer ali pekinčan je pasma psa, ki izvira iz Kitajske, kjer so jo nekdaj izjemno spoštovali in častili. Veljalo je namreč, da ti psi odganjajo zle duhove. Gre za majhne, zelo predane pse, ki tehtajo med 4,5 in 6 kg, v višino pa merijo do 25 cm. Kljub svoji majhni pojavi pa so pekinčani za šolanje dokaj zahtevni psi, saj imajo zelo trmast in svojeglav karakter, zato niso najbolj primerni psi za začetnike. Njihova posebnost je dolga in gosta dlaka okrog vratu, ki nekoliko spominja na levjo grivo in zahteva redno, vsakodnevno česanje.

12. Koder (Toy poodle)

Koder ali toy pudelj je pasma psa, ki jo zlahka prepoznamo zaradi značilne dolge, kodraste dlake, ki ne odpada. Ti majhni psi v višino merijo do 27 cm in dosežejo težo okrog 2,7 kg. Gre za izjemno inteligentno pasmo, ki se zelo hitro uči in se dobro ujame tudi z drugimi psi. So energični, prilagodljivi, prijazni in zelo ponosni psi, ki kar izžarevajo svojo karizmo in obožujejo vodo. Toy pudlji imajo lahko tudi močno izražen lovski nagon, zato potrebujejo ustrezno raven socializacije. Nega teh psov zaradi goste in specifične dlake ni najbolj enostavna in predstavlja tudi velik strošek, predvsem v primeru, če želimo psa razstavljati. Sicer pa gre za pasmo, ki je povsem primerna tudi za začetnike.

13. Shih-tzu

Shih-tzu oziroma “šicu” je povsem naročna pasma psa, ki obožuje človeško bližino. Tehta med 4,5 in 8 kg, v višino pa doseže do 27 cm. Gre za nezahtevne in prijazne pse, ki ne potrebujejo veliko gibanja in so zato primerni tudi za manj aktivne lastnike. Največ dela predstavlja nega njihove dolge in goste dlake, predvsem tiste na glavi v okolici oči, ki jo je potrebno redno spenjati in striči, da preprečimo draženje oči.

14. Cavalier king Charles španjel (Kavalir)

Ta angleška pasma z lovskimi koreninami je danes zelo priljubljena, vedar pa so kavalirji na žalost močno nagnjeni k raznolikim zdravstvenim težavam. V višino merijo med 30 in 34 cm, tehtajo pa med 5,4 in 8 kg. Dovoljenih je več barvnih različic dlake, od kostanjevo rjave in črne do bele z rdečerjavimi lisami. Dlaka kavalirjem močno odpada, zato te psi niso primerni za alergike. Kljub svoji majhni pojavi in prijaznemu videzu so to pogumni in vdani psi, ki se radi učijo, toda potrebujejo bolj nežen pristop k šolanju. Zaradi pogostih zdravstvenih težav so priporočljivi redni obiski pri veterinarju, saj so kavalirji nagnjeni k srčnim anomalijam, alergijam in sladkorni bolezni.

15. Kitajski goli pes

Kitajski goli psi postajajo vse bolj popularni tudi pri nas, saj gre za zelo pametne in prijetne družinske pse, ki so pogosto tudi odlični terapevtski psi. Dosežejo lahko težo do 5,5 kg, v višino pa merijo med 23 in 33 cm. Zanimivo je, da se psi te pasme v istem leglu lahko skotijo odlakani ali pa povsem goli, z izjemo šopov dlake na glavi, vratu, spodnjih delih nog in repu.

Neodlakani predeli so neposredno izpostavljeni vremenskim razmeram, zato je poleti treba te pse mazati s kremo za sončenje, pozimi pa jih je potrebno zaščititi pred mrazom. Kitajski goli psi so živahni, potrpežljivi in neagresivni psi, ki se zelo navežejo na svojo družino, zato so primerni tudi za manj izkušene lastnike, ki pa so pripravljeni več časa posvetiti negi teh delikatnih psičkov.

Majhni psi
Tudi kitajski goli pes je predstavnik majhnih pasem psov

 

To je naš seznam najmanjših pasem psov, ki so v Sloveniji tudi zelo prepoznavne. Čeprav so to pritlikave pasme psov, so včasih njihovi karakterji večji kot pri 70 kg psu. Ne smemo pozabiti, da tudi majhni psi potrebujejo zgodnjo in ustrezno situacijo, čeprav imamo na začetku morda občutek, da so lažje obvladljivi in ne vlečejo na povodcu.