Povezava med prehrano in vedenjem psa

Hranjenje psov z vrsti primerno hrano iz naravnih sestavin je pomembno tako za telesno kot tudi za duševno zdravje psa. Pes, ki se počuti popolnoma zdravega, ima tudi uravnotežen značaj in vedenje. Je pozoren in zainteresiran, vendar ne pretirano vznemirjen. Pasje razpoloženje je uravnoteženo in zlahka preklopi med aktivnim in mirnim vedenjem. Taki psi so odprti za stimulacijo, vendar se po njej znajo umiriti. Prehrana psov ima izjemno velik vpliv na vedenje psa, njegovo poslušnost in zbranost.

 

Povezava med prehrano in vedenjem psa: Kaj vpliva na vedenje psa?

Vzgoja, izobrazba, življenjsko okolje in vse predhodne dobre ter slabe izkušnje imajo pomembno vplivajo na vedenje psa. Poleg tega pa lahko vplivajo tudi drugi dejavniki: genetika, morebitna pretirana vzreja (samice), pretirano cepljenje, okoljski dejavniki in stranski učinki zdravil, kot so zdravila za razgliščenje ter antibiotiki. Slednji vplivajo na pozitivne bakterije črevesne flore, kar lahko dolgoročno zmoti celotno počutje. Vedenje psa je tako rezultat vseh zgoraj naštetih dejavnikov.

Kot lastniki psov ne moremo preprečiti, da naši štirinožni prijatelji ne bi prišli v stik z vsemi škodljivimi snovmi, ki so jim izpostavljeni – ne nazadnje lahko kaj poberejo na tleh na sprehodu. Lahko pa svoje pse okrepimo, se izogibamo nepotrebnim kemikalijam in jih hranimo z zdravo in naravno hrano. Tak aktiven pristop bo imel velik in pozitiven učinek na vedenje psa.

 

Povezava med prehrano in vedenjem psa
Na vedenje psa vplivajo številni dejavniki: genetika, preteklost, vzgoja, izkušnje in v veliki meri tudi zdravstveno stanje

 

Vedenjske težave pri psu

Nepravilno hranjenje lahko negativno vpliva na počutje in vedenje psa, vendar tega verjetno ne boste takoj opazili. Zdrav pes pomanjkanje hranil in morebitne sintetične snovi iz običajne industrijske hrane nekaj časa kompenzira. Ko pa se pes postara in če se pridruži še kakšna bolezen, postanejo posledice nepravilnega hranjenja bolj opazne, saj jih spremljajo vedenjske težave.

Od industrializacije naprej je hrana za pse in mačke pogosto proizvedena iz nekakovostnih odpadkov in stranskih proizvodov človeške proizvodnje. Ustvarjena je s številnimi aromami, barvili in konzervansi, ki oblikujejo psom mamljivo konsistenco in vonj. Nato dodajo še sintetične vitamine in druge dodatke ter jo prodajajo v morki in suhi obliki, lastnike psa pa obveščajo, da je hrana v celoti ustrezna za psa in zanj celo dobra.

Vendar te nekakovostne sestavine, kot so perje, kremplji, rogovi, listi in korenine žit, niso hranljiva mesna hrana, ki jo pes potrebuje. Iz takih beljakovin psi ne morejo zgraditi in vzdrževati krepkih mišic in nimajo dovolj energije za stalno preskrbo možganske dejavnosti, po drugi strani pa hitro absorbirani sladkorji, npr. pesine pulpe ali ostankov žit, povzročijo eksploziven porast energije, ki nato spet hitro upade.

 

Kakšna je povezava med prehrano in vedenjem psa?

V sintetičnih snoveh najdemo nevrotoksične snovi, ki pse naredijo živčne. Z vsakodnevnim hranjenjem priboljškov in obroka s sintetičnimi snovmi se te kopičijo in nevrotoksične snovi nalagajo v tkivih. Na neki točki se mehanizem razstrupljanja telesa izčrpa in tkiva se zakisajo. Posledice tega so lahko vidne kot neki fizični dražljaji (vidni npr. v obliki praskanja) ali vedenjske težave. Pes postane počasen ali pretirano vznemirjen, ne more se osredotočiti ali je celo agresiven. In seveda ne morejo biti mirni, ker so ves čas osredotočeni na srbečo kožo ali na boleč trebušček.

Vsak skrben lastnik fizične dražljaje, kot so alergije, težave s telesno težo in sklepi, tumorji, težave s kožo in prebavili, hitro opazi. Dolgotrajno lahko tako neugodje privede do vedenjskih težav. Če se za pomoč psu priporoči komercialna dietna hrana, pes vstopi v začaran krog težav.

Dietna hrana pogosto vsebuje še slabše sestavine – sintetične sestavine pa so namenjene ravno ‘prikrivanju’ simptomov, namesto da bi se osredotočile na odpravljanje vzroka – podobno kot obliž čez rano. Te nenaravne snovi ne uravnotežijo dražljajev v telesu in ne odpravijo vedenjskih težav. Odgovor na opisane težave je naravna pasja hrana, ki je vrsti primerna s kakovostnimi sestavinami, brez sintetičnih dodatkov.

 

 

Vredno si je ogledati vsebino in sestavo hrane, ki jo hranite svojemu psu. Preberite deklaracijo in se prepričajte, da so v njej prave sestavine in nič kemično spremenjenega, brez sintetičnih dodatkov. Pri hrani za pse obstajajo velike razlike v proizvodnji in kakovosti med posameznimi znamkami hrane. Prave sestavine, kot so meso in drobovina, zelenjava, sadje, zelišča, pa tudi ogljikovi hidrati iz celega zrnja, so lahko dragocen vir hranilnih snovi.

Če so te sestavine skrbno pripravljene in dozirane brez sintetičnih snovi, dobite naravno, vrsti primerno pasjo hrano. Če se ozremo nazaj k pasjim prednikom, je bil osnovna hrana plen z bogato vsebnostjo beljakovin in maščob. Tudi v začetnem času udomačitve psa je bil pes hranjen sicer s človeško hrano in tudi ogljikovimi hidrati, vendar je bila hrana naravna, saj še takrat niso poznali sintetičnih dodatkov, barvil in ojačevalcev okusa. Dandanes pa je krmna industrija uveljavila izredno predelano pasjo hrano. Posledice so jasno vidne v pojavu različnih bolezni, ki so lahko povezane s užinavjem predelane hrane, polne sintetičnih elementov.

 

Pozitivna podpora vedenju – s Canis Plus

Ko je pes hranjen z naravno hrano, se razvijeta njegova popolna moč in zdravje, kar se pokaže s sijočim kožuhom, mišičastim telesom, čistimi in zdravimi ušesi ter v duševno močnem vedenju. Tako lahko naša naravna, vrsti primerna hladno stiskana hrana Canis Plus pozitivno podpre vedenjske težave pri psu.

Razmislite, ali bi psa želeli hraniti z BARF, mokro ali suho hrano. Prehrana mora ustrezati psu in njegovim zahtevam. Bolj umirjenega psa, ki raje čas preživlja na kavču kot na sprehodu, ni priporočljivo hraniti s prevelikimi količinami beljakovin, saj to lahko povzroči neprijetna vedenja kot so hipernervoza, pomanjkanje koncentracije ali celo agresijo in negotovost zaradi presežka energije. Z zmernim hranjenjem visokokakovostnih beljakovin, lahko psu pomagate odpraviti neželeno vedenje in nervozo. Ker presežki beljakovin lahko spodbujajo slabo vedenja, pomeni, da moramo kot lastniki varčno uporabljati tudi sušene priboljške, saj tudi ti vsebujejo beljakovine in lahko pretirano vznemirjenega psa še bolj vznemirijo.

 

Vedenje psa je povezano z različnimi dejavniki
Naravna prehrana vpliva na boljše zdravstveno stanje psa, uravnoteženo prebavo in močan imunski sistem, kar vpliva tudi na uravnoteženo vedenje psa

 

Stres je vedno pogostejši dejavnik za zdravstvene težave

Vedenjske težave in negotovosti pri psih se lahko pokažejo na različne načine. Nekateri znaki so zelo očitni, na primer agresivno vedenje, ko je pes na povodcu. Drugi znaki pa niso nujno povezani z vedenjskimi težavami. Če ima pes nenehno mehke iztrebke in so običajni vzroki, kot so paraziti, alergije in intoleranca izključeni, si je pametno vzeti čas in natančno opazovati psa pred in med sprehodom. Če se pes na sprehod odzove z izjemno vznemirjenim odzivom ali je celo pod stresom, ker pričakuje potep, je to lahko razlog za težave z mehkim blatom.

Po prehodu na resnično naravno hrano lahko pogosto opazite, da psi postanejo mirnejši in bolj sproščeni. Imajo dovolj moči in koncentracije za sprehode ali naloge usposabljanja, ne da bi na začetku hitro izčrpali svojo energijo. Z izogibanjem nevrotoksičnim snovem v hrani lahko okrepimo živčni sistem, pozitivno prispevamo k mirnemu vedenju in morda zmanjšamo stres. Pričakovati je, da se lahko nenormalno vedenje v kombinaciji s pravo vzgojo in naravno hrano bistveno popravi ter psu, in navsezadnje tudi njegovim lastnikom, povrne veselje in mir.

Harmonijo med psom in lastnikom dosežemo s pasjo hrano, ki prepreči stres in prispeva k umiritvi psa. Lastniki imamo srečo, da lahko s kakovostno hrano neposredno vplivamo na zdravje ljubljenčka in, da taka hrana obstaja. Vrsti primerna zdrava prehrana je prava pot naprej.

 

Vzpostavite notranje ravnovesje s Canis Extra Nervenheld

Dolgotrajna notranja napetost je običajna ovira, ko poskušamo psa naučiti novega vedenjskega vzorca. Če je pes zelo neosredotočen, preveč vznemirjen in celo negotov, lahko to privede do agresije na povodcu ali do drugega nezaželenega vedenja. Pri tem je pomembno, da psu pomagamo, da ponovno pridobi notranji mir. To dosežemo z doslednim treningom v stabilnem okolju. Na tej poti lahko človeka in psa spremlja tudi usposobljen vaditelj psov.

Poleg tega lahko svojega psa podprete s prehranskimi dodatki. Naš Canis Extra Nervenheld je naravno prehransko dopolnilo v obliki kapsul, ki ga lahko enostavno uporabljate za kratkoročno ali dolgoročno hranjenje pri različnih vedenjskih težavah, povezanih s stresom. Sestavljeno je iz naravnih gradnikov in podpira normalno delovanje živčnega sistema. Spodbuja počitek in ravnovesje ter psu pomaga, da se lažje spopade s stresnimi situacijami. Zmanjša se lahko tudi vznemirjenost, ki jo povzročajo slabe izkušnje ali zlorabe. Pri izjemno živčnih psih, ki se težko sprostijo, lahko spodbuja koncentracijo, kar olajša šolanje. Seveda, pa je osnova vedno naravna prehrana, brez sintetičnih dodatkov.

 

 

Povzeto po prispevku: 

Naturavetal: Vedenje psa

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja