Pasji sladoled: Slastni recepti iz domačih sestavin

Pasji sladoled je pravi poletni hit za pse. Če bi vprašali kosmatince, bi verjetno povedali, da obožujejo poletje izključno zaradi sladoleda. Sladoled za pse lahko že kupite pripravljen, ampak se mi zdi veliko bolj ekonomično in tudi ceneje, če se lotimo priprave pasjega sladoleda kar sami doma. Če sladoled pripravljamo sami, si ga lahko razporedimo v modelčke prave velikosti, glede na pasmo psa. V nadaljevanju se nahajajo preprosti recepti (iz sestavin, ki jih imamo večinoma doma) za okusen in nepozaben pasji sladoled.

 

Slastni recepti za pasji sladoled iz enostavnih sestavin

Sladoled za pse ni nujna zadeva in ni nobene potrebe, da bi psu dajali sladoled, če tega ne želite, vendar večina lastnikov želi svojega psa razvajati in ga malo pocrkljati še posebej na morju in v vročih poletnih dneh. Za večino psov ne bo nič narobe, če bodo lahko polizali vašo sladoledno palčko, za občutljivčke in alergike pa morda to ni najboljša ideja. Prav tako psu ne ponujajte čokoladnega sladoleda ali drugih okusov sladoleda, ki vsebujejo čokolado. Za psa najboljša izbira bi bila kakšna vanilja ali sadni okusi.

Našega sladoleda psi naj ne pojedo preveč, kot rečeno, lahko poližejo palčko, medtem ko jih lahko s pasjim sladoledom razvajamo v majčkeno večjih količinah. Koliko sladoleda ponuditi psu in kako pogosto je odvisno od velikosti psa. Za manjše kužke in kužke srednje velikosti bi vam priporočila, da si naredite pasji sladoled v modelčkih za led. Ker gre za manjšo količino, se lahko s takšnim sladoledom kuža »posladka« vsak dan. Za večje pasme pa lahko pasji sladoled nalijete v muffin modelčke.

Torej, uživanje pasjega sladoleda za pse je popolnoma varno. Ne smemo pa pozabiti, da to nih hrana, ampak priboljšek. Med poletno vročino je ključnega pomena, da znamo ohladiti svojega psa. Čeprav so psi prilagodljivi, lahko imajo težave z uravnavanjem telesne temperature. Lahko sicer oddajo del toplote skozi jezik, vendar to pogosto ni dovolj. Ena izmed možnosti za ohladitev psa v vročih poletnih dneh je lizanje sladoleda, vendar mora biti to sladoled, ki je posebej pripravljen za pse. Navaden sladoled namreč vsebuje sladkor, laktozo in v nekaterih primerih čokolado, ki so za pse neprimerni.

Kakšna je primerna količina sladoleda za pse? Enako kot pri ljudeh, tudi pri psih velja, da je potrebno biti zmerni pri uživanju sladoleda. To pomeni, da mladičkom in odraslim psom ponudimo domači pasji sladoled samo občasno in v zmernih količinah. Prehitro zaužitje prevelike količine sladoleda lahko pri psu povzroči bolečine v trebuhu in glavobol.

 

1. DOMAČ PASJI SLADOLED IZ TREH SESTAVIN

Ta slasten in preprost sladoled predstavlja osnovo, v katero lahko vmešate različno sadje in tako psu ponudite vedno drugače okus sladoleda. Lahko pa ga psu ponudite tudi takšnega, brez dodanega sadja. Za ta sladoled sem izbrala le dve sestavini za osnovo, tako da je recept izjemno hiter in enostaven. Ko boste obe sestavini zmešali s paličnim mešalnikom naj vas ne moti, da bo zmes tekoča. Ko boste zmes nalili v modelčke in jo dali v zmrzovalnik, se bo izjemno lepo strdila.

 

UPORABLJENE SESTAVINE:

 

 

ENOSTAVNA PRIPRAVA:

Najprej pripravimo kozje mleko. Dve zvrhani žlici kozjega mleka v prahu zmešamo z 100 ml mlačne vode, tako da dobimo res koncentrerano zmes in gosto kozje mleko. V to zmes dodamo 1 žlico Canis Extra BIO kokosovega olja. Vse skupaj dobro zmešamo s paličnim mešalnikom tako da dobimo precej tekočo zmes. Zmes prelijemo v modelčke za led ali modelčke za muffine. Po želji lahko v zmes zmešamo še žličko morskih alg v prahu in tako dobimo sladoledne kocke zeleno – rjave barve. Sladoledna osnova kozjega mleka in kokosovega olja se lahko uporabi za najrazličnejše kombinacije sladoleda, saj lahko v modelček dodate sadje po želji, npr. malino, borovnico, jagodo, košček banane,…

 

domač pasji sladoled iz dveh sestavin
Domač sladoled iz treh sestavin, v katerega po želji dodate še različno sadje

 

2. SLADOLED ZA PSE RECEPT: BANANANJAM

Banananjam sladoled je zelo preprost recept, priprava katerega vam bo vzela zgolj 10 minut. Potrebujete dve sestavini: banano in kozje mleko v prahu. Uporabite lahko Canis Extra polnomatno kozje mleko v prahu.

 

SESTAVINE:

  • 1.5 dcl kozjega mleka
  • 1 banana
  • po želji lahko na koncu dodate še kakšno borovnico ali jagodo

 

PRIPRAVA:

Tri jedilne žlice Canis Extra kozjega mleka zmešajte z 1.5 dcl mlačne vode. Banano narežite na kolobarje in jo dodajte k mleku. Vse skupaj zmešajte v homogeno zmes s paličnim mešalnikom. Zmes zlijte v poljubne modelčke in jo dajte v zmrzovalnik za 2-3 ure.

 

pasji sladoled recept
Recept za pasji sladoled: banana + kozje mleko + maline

 

3. PASJI SLADOLED RECEPT: ARAŠIDEK

Arašidek je recept za pasji sladoled, ki je tudi malenkost bolj kaloričen in primeren za kosmatince, ki dobro prenašajo in obožujejo arašidovo maslo.

 

OSNOVNE SESTAVINE:

  • 2 lončka navadnega jogurta (lahko izberete tudi kozjega)
  • 1,5 banane
  • 1 jedelna žlica arašidovega masla

 

HITRA PRIPRAVA:

Vse tri sestavine v mešalniku zmeljemo v gladko zmes, tako da dobimo nekakšen pire. Gladko maso prelijemo v modelčke in pustimo tako dolgo, da se v zmrzovalniku strdi. Kar je super pri tej zdravi sladici je to, da jo lahko v zmrzovalniku hranite kar 14 dni.

 

Pasji sladoled
Slastna poletna osvežitev

 

4. BUČKIN SLADOLED ZA PSE

Ekstravaganten vendar slasten je bučkin pasji sladoled.

UPORABLJENE SESTAVINE:

  • 1 skodelica bučkinega pireja
  • 1 lonček navadnega jogurta (lahko pa uporabimo tudi kozji jogurt)
  • ščepec cimeta
  • 1 jedilna žlica kokosvega olja (uporabite lahko Canis Extra BIO kokosovo olje)

 

PRIPRAVA IN POTEK:

Bučkin piri naredimo iz hokaido buče, tako da bučo najprej dobro skuhamo in jo pretlačimo v pire. Pire pustimo, da se ohladi, šele nato dodamo vse ostale sestavine, ki jih s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko zmes in razporedimo v modelčke.

 

5. PASJI SLADOLED RECEPT: GOZDNI BANANČEK

Gozdni bananček je izjemno saden pasji sladoled, ki ga bodo oboževali vsi kosmatinci, ki vam radi ukradejo kakšen košček banane ali kakšno borovnico.

 

DOMAČE SESTAVINE:

 

 

POTEK IN PRIPRAVA:

Priprava gozdnega banančka je izjemno enostavna, vse sestavine preprosto zmešate s paličnim mešalnikom in jih razporedite v modelčke.

 

6. SLADOLED ZA PSE: LUBENIČEK Z BOROVNICAMI

Lubeniček je izjemno osvežilen pasji sladoled, saj je glavna sestavina lubenica. Za pripravo sladoleda potrebujete zgolj tri sestavine: lubenico, borovnice in navadni jogurt.

 

SESTAVINE za LUBENIČKE:

  • nekaj koščkov lubenice
  • pest borovnic
  • 1 lonček jogurta (lahko je navaden, grški ali kozji)

 

PRIPRAVA JE HITRA IN ENOSTAVNA:

Dno modelčka za led ali drugega primernega modelčka prekrijte z jogurtom nato dodajte 1-2 borovnici in zalijte s pirejem iz lubenice vse do vrha modelčka. Pire iz lubenice naredite tako, da lubenico narežete na manjše koščke, odstranite koščice in zemljete s paličnim mešalnikom v pire.

 

pasji sladoled
Pasji sladoled lubeniček z borovnicami

 

7. PASJI SLADOLED: MANGO Z JABOLKI

Mango je za pse izjemno sočen in aromatičen sadež, ki bo v kombinaciji z jabolkom poskrbel za pravo poletno osvežitev.

 

SESTAVINE ZA MANGO Z JABOLKI:

PRIPRAVA JE IZJEMNO HITRA:

Mango olupimo, narežemo na koščke in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Jabolko prav tako olupimo in naribamo zraven manga. Dodamo jogurt in žličko kokosovega olja. Celotno zmes razporedimo v modelčke in damo v zmrzovalnik.

 

Varnost sestavin v pasjem sladoledu

Vse sestavine uporabljene v receptih za pasji sladoled so za psa varne in zdrave, psi pa jih enostavno obožujejo. Seveda, če imate doma alergika, morate biti pri izbiri sestavin bolj previdni. Za nobenega psa pa ni zaželeno, da pretiravamo s količinami pasjega sladoleda. Kozje mleko in kozji jogurt sta za psa lažje prebavljiva od kravjega mleka ali navadnega jogurta. Prav tako so kozji izdelki bolj primerni za pse z občutljivo prebavo in alergike.

Banana je običajno takšno sadje, ki ga imajo vsi kužki radi in le pri redkih kužkih lahko povzroča kakšne prebavne težave. Jagodičevje (borovnice, ribez, maline,…) je za psa super izbira, saj je to sadje zelo bogato z vitamini in minerali, hkrati pa vsebuje nizek delež sladkorja. Vse recepte lahko tudi preoblikujete in dodate kakšno drugo sadje in drugačna razmerja, kot smo jih zapisali v zgornjih receptih. Sadje, ki je za pse primerno: banane, mango, robide, borovnice, brusnice, jabolka, hruške, črni ribez, jagode aronije, fige.