Rehabilitacija črevesja: Kakovostno življenje za vašega psa

Vse se vrti okoli črevesja, saj črevesje predstavlja središče organizma. Ne glede na to ali je vaš pes majhen ali velik, mlad ali star – črevesje je eden glavnih organov za uravnoteženo zdravje in prvo mesto, kamor se ob driskah, pa tudi ob drugih boleznih v telesu, lahko obrnete. Črevesje pomembno vpliva na delovanje imunskega sistema. Črevesno sluznico namreč sestavlja nepredstavljivo veliko število bakterij, ki so sposobne zatreti številne patogene organizme in zajedavce, vendar le, če so v zdravem ravnovesju. Rehabilitacija črevesja igra pomembno vlogo pri vzdrževanju splošnega zdravja.

Ali ima vaš pes težave s presnovo, alergijami ali trpi zaradi določene avtoimune bolezni? Je vaš pes velikokrat bolan? Razlog je lahko neravnovesje črevesnih mikroorganizmov. Dolgotrajen stres, negotovost in napačna ali neustrezna hrana so pogosti povzročitelji poškodb na črevesni sluznici. Tudi uživanje sintetični snovi v nekakovostni hrani, pripravki za razglistenje, zdravila in antibiotiki lahko porušijo ravnovesje v pasjem črevesju. Da bi zagotovili kar se da kakovostno pasje življenje, je potrebno stremeti k vzpostavitvi ravnotežja in rehabilitaciji črevesne mikroflore.

 

Rehabilitacija črevesja pri psu
Rehabilitacija črevesja poteka v dveh pokrakih: Začne se s čiščenjem, konča z obnovitvijo črevesne flore

 

Rehabilitacija črevesja

Rehabilitacija naravne črevesne mikroflore je še posebej koristna po:

  • Cepljenju
  • Prejemanju antibiotikov
  • Kortizonu
  • Zdravilih, ki poškodujejo črevesno floro
  • Okužbi z giardio
  • Razglistenju
  • Vseh boleznih prebavil
  • Pri mladičih, rojenih s carskim rezom.

 

Rehabilitacija črevesja za pse z alergijami

V času, ko je pes v aktivni alergijski reakciji, je črevesna mikrobiota motena. Ker ima veliko alergij izvor ravno v črevesju, se črevesne bakterije takrat zanašajo na nas, da pomagamo ponovno vzpostaviti ravnovesje med lastnimi in tujimi mikrobi. Če je ravnovesje moteno dlje časa, se lahko pojavijo alergijske kožne reakcije in preobčutljiovst psa na trave in cvetni prah. Vsaka alergija dodatno oslabi črevesje in s tem zmanjša kakovost življenja psa. Zato je rehabilitacija črevesja ob alergijah zelo priporočljiva.

Alergije so lahko kompleksne in iskanje primerne hrane za vašega ljubljenčka dolgotrajno. Nepogrešljivo je, da najdete hrano in sestavine, primerne za vašega psa. Vedno pa je dobro, posebej v obdobju iskanja ustrezne diete, dobre črevesne bakterije hraniti z dopolnilno hrano. Canis Extra Petlfora je odlična za ta namen, saj vsebuje laktobacile, vitamine, minerale in beta glukane, ki podpirajo imunski sistem in črevesno ravnovesje vašega psa.

 

 

Kako mlečna kislina prispeva k zdravi sluznici črevesja?

Pri fermentaciji z naravnimi laktobacili nastane predvsem naravna mlečna kislina. Mlečna kislina izboljša biološko razpoložljivost hranil in aktivnih sestavin ter podpira naravno delovanje prebavil. Zato ima kuža urejeno prebavo, delujoč imunski sistem in aktivno presnovo. Mlečna kislina izboljša delovanje črevesnih celic, deluje proti patogenosti bakterij v pasjem črevesju in preprečuje okužbe tako, da aktivira lastno telesno obrambo.

Mlečnokislinske bakterije se v črevesju naselijo začasno. Njihov pozitivni učinek izhaja iz delovanja na sluznico – tam se vežejo na vezna mesta in tako preprečijo, da bi se nanje vezali patogeni mikroorganizmi. Pri tem mlečnokislinske bakterije ne postanejo del telesne mikroflore, temveč se lahko vedno znova dodajajo s hrano.

 

Črevesna rehabilitacija – obogatitev črevesja s Canis Extra mineralnim šotnim blatom Mineralmoor

Rehabilitacija črevesja z mineralnim šotnim blatom Mineralmoor dokazano podpira prebavila, pozitivno vpliva na pomiritev razdražene sluznice in je vir številnih mineralov. Šotno blato je znano tudi pod imenom ‘črna voda’ ali ‘črno zlato’. Nastalo je v tisočletnem procesu biološke razgradnje in vsebuje koktajl zdravih snovi iz več kot 305 različnih elementov. Vsebuje veliko rastlin, zelišč, semen, listov in drugih organskih snovi. Edinstvena sestava blata spodbuja presnovo psa, spodbuja črevesno floro in tako prispeva k boljši prebavljivosti zaužite hrane.

 

 

Sestavine, kakovost in konsistenca šotnega blata so odvisne od lokacije, vegetacije in prevladujočih okoljskih pogojev. Naše mineralno šotno blato prihaja in Leopoldskrona v Salzburgu (odobren v skladu s SBG. Heilvorkommen – & Kurortegesetz 1997), ki velja za eno najkakovostnejših barij v vsej Evropi.

Šotno blato Mineralmoor pozitivno vpliva na prebavni in imunski sistem. Ima odlične rezultate pri vzreji živali, težavah s plodnostjo in težavah z brejostjo. Pomaga pri povrnitvi apetita ob odporu do hrane in zagotavlja sijočo dlako ter zdravo kožo. Raznolikost hranilnih snovi spodbuja ravnovesje mineralov, znano pa je tudi, da lahko ustavi prehranjevanje psov z zemljo in iztrebki drugih živali. Canis Extra mineralno šotno blato je primerno za vse pasme in starosti. Običajno je dodatek sprejet brez težav. Mineralno šotno blato se lahko uporablja v dietah za pomoč pri krepitvi zdravja.

Nasvet: za pse, ki čez dan ne pijejo veliko, se je izkazalo za koristno, da jim v pitno vodo vmešate 5-10 ml Canis Extra mineralnega šotnega blata. To številne pse spodbudi k pitju, poleg tega pa v telo na ta način vnesejo dragocene minerale. Tudi če hranite šotno blato v hrani, lahko brez težav dodate dodatnih 5-10 ml v vodo – to ne spremeni priporočil za hranjenje. Priporočljiva je kura s Canis Extra šotnim blatom pri psih, ki na sprehodu velikokrat uživajo zemljo ali iztrebke.

 

Naravna hrana je osnova za uspešno rehabilitacijo črevesja

Pri vseh alergijah, okužbah, želodčno-črevesnih težavah po antibiotični terapiji in razgliščenju, po obdobju podhranjenosti in še posebej med prehodom na vrsti primerno hrano ali BARF dieto, je črevesna rehabilitacija vedno priporočljiva. Vendar je črevesna rehabilitacija smiselna le, če psa hranimo z naravno hrano brez sintetičnih dodatkov, saj lahko sintetične snovi iz hrane, pa tudi iz zdravil, sredstev za odvajanje in antibiotikov, negativno vplivajo na dobre črevesne bakterije in jih v najslabšem primeru celo izpodrinejo. Poleg naravne in vrsti primere pasje hrane Canis Plus za rehabilitacijo črevesja, vsak pes potrebuje še veliko svežega zraka in gibanja, redni počitki in ljubeč dom.

 

 

Kako izvesti rehabilitacijo črevesja pri psih?

Za črevesno rehabilitacijo pri psih ni opisanega fiksnega, vedno enakega postopka, temveč je to nekaj, kar individualno prilagodimo zahtevam in potrebam psa. Vsak pes ima svojo zgodovino. Zaradi stalnega napenjanja pri mladičih in odraslih psih, prebavnih težavah s ponavljajočo se drisko, dolgotrajnega jemanja antibiotikov in pripravkov za razglistenje ali celo po okužbi z giardijo, je lahko potrebna črevesna rehabilitacija. V nadaljevanju vam želimo predstaviti, kako je videti celovit postopek črevesne rehabilitacije za psa.

 

Kako obnovim črevesje psa in kaj je dobro za črevesno floro pri psih?

Preden začnete s čiščenjem črevesja in vzpostavitvijo črevesne flore, morate pregledati iztrebke psa – ali v njih vidite gliste, giardije in druge parazite, ki obremenjujejo prebavni trakt? Pred začetkom obnove črevesja poskusite najprej obvladati te težave.

Zelo pomembno je tudi, da predhodno razmislite ali je potrebna sprememba prehrane. Če je vaš pes alergičen ali zelo občutljiv na hrano in slabo prenaša ali prebavlja sedanjo hrano, je smiselno, da pred začetkom regeneracije črevesja spremenite njegov obrok na naravno hrano, kot je Canis Plus, saj ne želimo, da hrana dodatno draži organizem in ovira proces sanacije. Poleg tega lahko črevesna rehabilitacija pomaga psu, da bolje prenaša spremembo hrane.

Konzervansi lahko vplivajo na črevesno floro. Tudi če vaš pes ni alergik in nima občutljivega želodca, mu je priporočljivo pred začetkom procesa rehabilitacije črevesja spremeniti prehrano na naravno hrano, kot je Canis Plus. Veliko običajne pasje hrane namreč vsebuje konzervanse in sintetične vitamine, ki obremenijo presnovo. V kolikšni meri ti umetni dodatki vplivajo na prebavni trakt, črevesno sluznico, črevesne celice in črevesne bakterije, še ni popolnoma jasno, vemo pa, da hrani dodajajo konzervanse, da se zaradi plesni ali bakterij dolgo časa ne pokvari – kaj pa to pomeni za črevesno floro? Obsežna in dolgotrajna rehabilitacija črevesja, medtem ko se pri vsakodnevnem hranjenju pes vedno znova srečuje s snovmi, kot so konzervansi in umetni vitamini, ki motijo njegov pozitivni razvoj, je nesmiselna.

 

Kako začeti črevesno rehabilitacijo vašega psa?

Na začetku črevesne rehabilitacije morate spodbujati čiščenje črevesja in razstrupljanje telesa. Hkrati morate začeti krepiti črevesje. Torej 1. KORAK pri regerenaciji črevesja je ČIŠČENJE ČREVESJA IN RAZTRUPLJANJE TELESA.

  • Canis Extra alga klorela podpira razstrupljanje telesa na naraven način.
  • Canis Extra šotno blato Mineralmoor podpira zdravo delovanje želodca in črevesja, spodbuja regeneracijo tamkajšnje sluznice ter zagotovi številne pomembne minerale.

Canis Extra alga klorela in Canis Extra šotno blato Mineralmoor se hranita dnevno, v ločenih obrokih, 2-3 tedne. Na ta način se spodbuja razstrupljanje telesa, hkrati pa se že podpira obnova sluznice v prebavnem traktu.

Če vaš pes iz neznanih razlogov nenehno trpi zaradi napenjanja, ne izkorišča svoje hrane na najboljši možen način ali pa zunaj zaužije smeti, ki prizadenejo njegov želodec, lahko zeliščni ekstrakt Canis Extra Darmwhol spodbuja hitro čiščenje črevesja in se tako uporabi za začetek rehabilitacije črevesja vašega psa.

Canis Extra Darmwhol vsebuje jabolčni kis, zato se ne sme dodajati v primeru bolezni, povezanih z draženjem sluznice prebavnega trakta. Če ima torej vaš pes zelo občutljiv želodec ali vnetje prebavnega trakta, je najbolje, da začnete črevesno rehabilitacijo le s Canis Extra alga klorela in Canis Extra šotnim blatom, kot opisano zgoraj. Če ima vaš pes stabilen želodec, vendar še vedno kaže zgoraj omenjene težave, lahko na začetku črevesne rehabilitacije za 10 dni kombinirate zeliščni ekstrakt Canis Extra Darmwhol, algo klorelo in Canis Extra šotno blato v skaldu s priporočili za hranjenje. Po 10 dneh prenehajte dajati zeliščni ekstrakt in nadaljujte z dajanjem alge klorele in šotnega blata.

 

 

Kako lahko obnovite črevesno floro pri psih?

2. KORAK pri rehabilitaciji črevesja je OBNOVITEV ČREVESNE FLORE. Po 2-3 tednih hranjenja Canis Extra alga klorela in Canis Extra šotno blato Mineralmoor, izpustite algo klorelo in začnite dodajati Canis Extra Petflora (probiotične bakterije) v skladu s priporočili za hranjenje. Canis Extra Petflora se lahko hrani v enem obroku ali razdeljeno na dva obroka. Če ga želite razdeliti, hranite Canis Extra šotno blato in polovico priporočene Canis Extra Petflora v enem obroku, drugo polovico Canis Extra Petflora pa v drugem obroku. Canis Extra Petflora in Canis Extra Mineralmoor se na ta način dopolnjujeta vsaj 6-8 tednov.

Nasvet: krepitev črevesne flore za občutljive pse

Pri psih z občutljivo prebavo je priporočljivo, da Canis Extra Petflora (probiotične bakterije) uvajate počasi in priporočeni odmerek razdelite na dva obroka. Nobenega problema ni, če v enem obroku hranite šotno blato Mineralmoor in probiotične bakterije Petflora skupaj. V 2 do 3 dnevnem ritmu povečajte količino Petflore za majhne pse (do 5 kg telesne teže) za 1 ml, za srednje pse (5 – 25 kg telesne teže) za 2-3 ml in za velike pse (od 25 kg telesne teže) za 5 ml.

Za majhnega psa s telesno maso 3,5 kg to na primer pomeni, da morate:

  • prve 2. do 3. dni hraniti 1 ml
  • od 4. do 6. dne hraniti 2 ml
  • od 7. do 9. dne hraniti 3 ml
  • od 10. do 12. dne hraniti 4 ml
  • 0d 13. dne hraniti 5,25 ml (to je količina, ki jo boste hranili, dokler ob koncu črevesne rehabilitacije ne začnete opuščati Canis Extra Petflora

Če med tem opazite, da vaš pes brez težav prenaša probiotik, lahko količino hitreje povečate. Vsak pes se glede na svojo občutljivost odziva drugače.

 

Kako dolgo traja rehabilitacija črevesja?

Celovita rehabilitacija črevesja lahko traja kar nekaj časa. Črevesna flora potrebuje dovolj časa za obnovo, še posebej po hudih dražljajih. Šele, ko si opomore in se vzpostavi zdravo ravnovesje, se začne dejanska obnova, ki pomaga črevesni flori, da se dolgoročno vzpostavi in ohrani. Zato za rehabilitacijo načrtujte vsaj dva meseca. V primeru večmesečnih težav zaradi stalnega jemanja antibiotikov, po večkratnem zdravljenju giardije ali po dolgotrajni okužbi prebavil je smiselno dodajanje dodatkov Canis Extra Petflora in Canis Extra šotno blato Mineralmoor 3 mesece.

 

Rehabilitacija črevesja pri psih
Rehabilitacija pasjega črevesja je pomembna za boljšo absorpcijo hranil in boljši izkoristek hrane.

 

Kako ustaviti črevesno rehabilitacijo pri psu?

Ko ste psa hranili z dodatki Canis Extra Petflora in Canis Extra šotno blato Mineralmoor vsaj 6-8 tednov ali tri mesece pri hujših težavah ter se pes dobro počuti, lahko prenehate dodajati Canis Extra šotno blato in postopoma ukinjajte Canis Extra Petflora. To storite tako, da v tridnevnem ritmu za 25 % zmanjšate dejansko priporočeno krmljenje z dodatkom Petflora.

Na primer, če vas pes tehta 25 kg in mu dajete 35,5 ml Canis Extra Petflora, mu naslednje 3 dni dajajte približno 19 ml, nato 10 ml, dokler po 10 dnevih popolnoma ne prenehate hraniti dodatka. Na ta način se lahko črevesna flora navadi na dejstvo, da ne prejema več zunanje podpore za svoje notranje ravnovesje in se nauči ponovno uravnavati samo sebe.

Nasvet: občutljiva prebava – kako dolgoročno okrepiti zdravje pasjega črevesja?

Če opazite, da je hranjenje s Canis Extra Petflora vašemu psu zelo koristilo, po končani rehabilitaciji črevesja pa je blato zopet postalo mehkejše, ali če opazite kakšne druge nepravilnosti v prebavi po končani kuri z dodatkom, lahko nadaljujete z dajanjem dlje kot določenih 6-8 tednov oz. 3 mesece. V hujših primerih lahko Canis Extra Petfloro ponudite psu 2-3-krat tedensko v skladu s priporočilom za hranjenje in tako rekoč trajno hranite ‘vzdrževalno količino’.

Za uspešno rehabilitacijo črevesja pri psih je pomembno, da se organizem osredotoči na svojo regeneracijo, zato morate naprej ugotoviti, kaj je dejansko narobe s prebavo vašega psa. Ali ima morda parazite? V tem primeru jih je potrebno zdraviti. Lahko gre le za alergijo, zato se izogibajte spremembam hrane in priboljškom, ki jih pes ne pozna.

 

Kako zaključiti črevesno rehabilitacijo psa?

Po črevesni rehabilitaciji se je izkazalo kot koristno dodajanje dodatka Canis Extra Verumprevet – preventiva proti notranjim zajedavcem, ki v očiščenem črevesju ustvari okolje, v katerem se gliste težje naselijo. Canis Extra Verumprevet pokaže še posebej dobre pozitivne lastnosti v očiščenem in okrepljenem črevesju. Potrebno ga je hraniti 4-krat letno po 14 dni, vsak drugi dan, in ker rehabilitacija črevesja traja približno 3 mesece, v tem času pa Canis Extra Verumprevet ne smete dajati (da se prebavila lahko v celoti osredotočijo na svojo regeneracijo), je pravi čas da začnete hraniti ta dodatek prav zdaj, pred začetkom rehabilitacije. Nato kuro ponovite po popolnoma zaključeni rehabilitaciji črevesja.

 

Prehranski dodatki za pse za rehabilitacijo črevesja
Prehranski dodatki za pse, ki vam bodo v pomoč pri rehabilitaciji črevesja

 

Odličen čas za okrepitev s hranilnimi snovmi

Po obsežni rehabilitaciji črevesja s predhodnim čiščenjem, spodbujanjem regeneracije sluznice in krepitvijo črevesne flore lahko prebavni trakt bolje opravlja svojo nalogo izkoriščanja hrane kot v času pred črevesno rehabilitacijo. Zato so dodatki, ki so namenjeni povečevanju preskrbe s hranilimi snovmi še posebej učinkoviti. Mednje spadajo: