Slinjenje psa: Zakaj se pes slini?

Tako kot ljudje tudi psi v ustih proizvajajo tekočino, ki jo imenujemo slina. Slinjenje psa je toraj nekaj popolnoma običajnega, na težave lahko pomislimo takrat, ko se pes začne nenadno prekomerno sliniti. Slina je sestavljena iz 98 % vode in vsebuje antibakterijske spojine, encime ter elektrolite, ki so pomembni za splošno zdravje. Slino proizvajajo žleze v bližini čeljusti, ta pa se po sistemu kanalov nato izliva v usta.

S slino se košček hrane v ustih navlaži, tako da ga lahko pes z lahkoto pogoltne. Slina skrbi tudi za zdravje zob, saj vsebuje beljakovine in minerale, ki ščitijo zobno sklenino in preprečujejo nastanek kariesa ter zobne gnilobe. Na splošno je slina dobra stvar, toda preveč dobrega je lahko slabo. Ko je proizvodnja sline prevelika, pes ne pogoltne vsega – ostanek teče čez rob ustnic in pes se začne sliniti.

V nadaljevanju si lahko prberete nekaj na temo, katere pasme psov se bolj slinijo, zakaj se pes slini in kdaj nas mora slinjenje psa skrbeti. Nenadno slinjenje psa ali prekomerno slinjenje lahko kažeta na hujše stanje, kot je npr. zastrupitev.

 

Slinjenje psa
Zakaj se pes prekomerno slini? Odgovorov na to vprašanje je več, običajno pa je prekomerno slinjenje povezano s hrano, strisom lahko pa tudi z bolezenskim stanjem

 

Slinjenje psa: Kdaj je slinjenje normalno?

Pes ima štiri pare žlez slinavk, ki imajo izvodila, preko katerih se slina izliva v usta. Žleze slinavke izločajo alkalno tekočino, ki maže hrano in pomaga pri prebavi. Torej izločanje sline je popolnoma normalen proces, ki psu pomaga pri žvečenju in prebavi hrane.

Pasme z velikimi visečimi ustnicami se običajno slinijo več kot druge. Kriva je drugačna anatomska oblika ustnic. Veliki psi določenih pasem proizvedejo normalno količino sline, vendar so ustnice prevelike in viseče, zato sline ne zadržujejo v ustih enako učinkovito kot pasme, kjer so ustnice bolj tesno ob zobeh. Glede na različne prebrane objave se najbolj slinijo naslednje pasme psov:

  • Bernski planšar
  • Črno čreslasti rakunar
  • Pes svetega Hubarta
  • Bulterier
  • Buldog
  • Novofundlandec
  • Bernardinec

Psi pa se slinijo prekomerno tudi, ko so živčni, tako da imejte v mislih, da je prekomerno slinjenje lahko posledica tesnobe, ki jo je povzročil obisk veterinarja, selitev v nov dom ali vožnja z avtomobilom. Zadnja poleg stresa povzroča še slabost, kar še poveča količino sline. Če gre za anksioznost, boste poleg slinjenja zaznali sopihanje, nemir in leganje ter vstajanje. Vaš kuža ima lahko na stresen dan tudi drisko.

Seveda ne pozabimo na najbolj pogost razlog za slinjenje psa; to je prisotnost hrane. Vaš pes ima več kot 200 milijonov receptorjev za vonj, zato ni čudno, da se, ob vonju ali pa tudi samo ob odpiranju vreče s hrano, začne na veliko sliniti. O odpiranju vreče Naturavetal hladno stiskane hrane so bodo kosmatincu zagotovo pocedile sline.

 

 

Zakaj se pes prekomerno slini: Slinjenje psa kot znak bolezni

Skrb vzbujajoče je, če se vaš kuža začne sliniti veliko bolj kot običajno ali če se nikoli ni slinil, pa se je kar naenkrat začel. Prekomerno slinjenje ima veliko različnih vzrokov. Določena stopnja slinjenja je pri psih normalna, zlasti pri pasmah z ohlapnimi, povešenimi ustnicami. Prekomerno slinjenje imenujemo hipersalivacija.

Hipersalivacijo najpogosteje sprožijo psihološki dogodki, kot so strah, bojazen in nervoza ter pričakovanje priboljškov ali hrane. Slinjenje pa se lahko pojavi tudi kot odziv na bolečino v ustih, ki jo povzročajo parodontalna obolenja, abscesi zob in stomatitis. Pogost vzrok slinjenja je tudi potovanje ali vožnja v avtu. Tudi številna zdravila, pomirjevala in strupi povzročijo nenadno in prekomerno slinjenje psa. Če se pes slini brez očitnega razloga in je videti zdrav, lahko gre tudi za tujek v ustih.

V tem članku lahko preberete nekaj informacij o tem, kaj je dobro vedeti o slinjenju, kaj vse ga povzroča in kdaj poiskati veterinarsko pomoč. Kaj lahko štejete za prekomerno slinjenje? To je zelo odvisno od tega, koliko se vaš kuža običajno slini. Nekatere pasme se slinijo več kot druge, zato morate količino slinjenja svojega psa primerjati s količino, ki je zanj normalna.

Nenadno slinjenje psa lahko pomeni resno ali celo življenjsko nevarnost, še posebej če ima vaš pes še druge simptome.

 

Nenadno slinjenje psa in povezana bolezenska stanja

Prebavne motnje

Slinjenje pogosto povzročajo stanja, ki so povezana s prebavili, kot so vnetje požiralnika (ezofagitis), vnetje želodca (gastritis), vnetje črevesja (enteritis), vnetje trebušne slinavke (pankreatitis), obstrukcija prebavne poti s tujki, razjede želodca, IBD (vnetna bolezen prebavil ali angleško inflammatory bowel disease). Skupaj s slinjenjem se v tem primeru pogosto pojavi slabost.

 

Bolezen dlesni (parodontalna bolezen) ali druge težave v ustni votlini

Slinjenje je lahko posledica parodontalne bolezni, kot je vnetje dlesni (gingivitis) ali bolj obsežno vnetje tkiv v ustni votlini (stomatitis). Gingivitis nastopi zaradi slabe ustne higiene – bakterije, ki izvirajo iz zobnih oblog, povzročijo vnetje. Druge težave v ustni votlini, ki povzročijo prekomerno slinjenje, so sialocela (cista, napolnjena s slino), tumor ali okužba.

Če sumite, da se izvor slinjenja nahaja v ustni votlini, poglejte, če ima kuža še kakšen drug znak, da se težave nahajajo v tem predelu – na primer masa v ustnih, kri, gnoj ali slab zadah. Nenadno slinjenje psa pa se lahko pojavi tudi zaradi poškodb ustne votline. Poškodba lahko nastane zaradi udarca, žvečenja ostrega predmeta ali tujka v ustih.

 

Vročina

V poletnih mesecih in vročih razmerah je lahko slinjenje znak vročinskega udara. Vročinski udar je zelo nevaren, zato vedno poskrbite, da ima vaš kuža dostop do sence in sveže vode. Drugi znaki vročinskega udara, ki jih boste opazili skupaj s slinjenjem, so močno sopenje, nemir, rdeč jezik, blede dlesni, bruhanje in driska. Če mislite, da je vaš kuža doživel toplotni udar, se takoj obrnite na veterinarja. Preberi več o toplotnem udaru pri psu.

 

Kemična ali električna opeklina

Morda se sprašujete, kje bi vaš ljubljenček staknil takšno opeklino, vendar je primerov več, kot si mislite. V vsakdanjem življenju življenju uporabljamo veliko jedkih kislin in različnih močnih kemičnih čistil. Nekateri radovedni psi in mladički grizljajo električne kable, kar povzroči električno opeklino. Spremljajo jo bolečine in poškodbe ustne votline, zaradi katerih lahko opazite, da si kuža s kremplji drgne usta. Če sumite to vrsto poškodbe, takoj pokličite veterinarja.

 

Toksini in strupi

Zaužitje strupene rastline, hrane ali zdravila lahko povzroči vse od slinjenja do hlastanja ter življenjsko nevarnih stranskih učinkov. Strupene rastline so lilije, taščin jezik, jesenski podlesek itd. Več o tem, katere rastline so strupene za vašega ljubljenčka, si lahko preberete v članku: Strupene rastline za pse. Z živalskim strupom pes pride v stik, če ga npr. ugrizne kača ali pride v stik z močeradom. Več na to temo si preberite v prispevku: Močerad in pes. Če sumite, da je vaš pes pojedel strupeno rastlino ali da je prišel v stik s kakšnim živalskim strupom, se nemudoma obrnite na veterinarja.

 

Bolečine v trebuhu

Bolečine v trebuhu se pogosto pokažejo skupaj z drugimi znaki, eden izmed katerih je slinjenje. Prav tako so opazni še nemir, driska, izguba apetita in ali celo napihnjenost. Nekateri psi varujejo trebuh, da bi se izognili dotiku na bolečem mestu.

 

Nevrološka stanja

Slinjenje lahko nakazuje na poškodbo živca, ki je povezan z žlezo slinavko, poškodbo same žleze slinavke ali poškodbo možganov. V primeru nevrološke poškodbe slinjenje spremljajo neenakomerne zenice, nezanimanje za okolico in splošna šibkost. Nekatera resna nevrološka stanja povzročijo oteženo goltanje sline. Če ima vaš pes težave pri požiranju, takoj pokličite veterinarja.

 

Virusna in bakterijska okužba

Steklina in tetanus povzročita prekomerno slinjenje psa. Če sumite katerokoli izmed teh bolezni, nemudoma kontaktirajte veterinarja.

 

Epilepsija

Pri nekaterih psih z epilepsijo so na primer strmenje in slinjenje pogosto spregledan znak bližajočega se napada.

 

Nenadno slinjenje psa
Nenadno slinjenje psa, ki je v prekoerni količini je običajno povezano z različnimi prebavnimi težavami, boleznimi ustne votline, vročino ali zastrupitvijo

 

Ciste, okužbe in tumorji žlez slinavk

Do poškodb žlez slinavk lahko pride zaradi poškodb glave in vratu. Poškodovano izvodilo žleze ali žleza lahko pušča slino v okoliško tkivo in nastane s tekočino napolnjena cista, imenovana mukocela. To se najpogosteje zgodi v spodnjih čeljustnih žlezah, ki se nahajajo na dnu ustne votline. Ciste se kažejo kot velika, gladka, zaobljena oteklina v ustnem dnu na desni ali levi strani jezika. Ciste postanejo vedno večje in tako ovirajo prehranjevanje ali požiranje. Vsebino ciste lahko odstrani veterinar, v večini primerov pa je potreben kirurški poseg.

Okužba žlez slinavk je redka. Večina primerov je povezanih z že obstoječimi okužbami ustne votline. Najpogosteje je prizadeta žleza, ki se nahaja pod lično kostjo. Znaki okužbe so izbuljeno oko, solzenje in bolečina ob odpiranju ust. Zdravljenje vključuje odstranitev žleze.

Prav tako so tumorji žlez slinavk redki. Večina jih je malignih. Pojavljajo se kot počasi rastoče bulice ali mase pod jezikom ali na strani obraza. Majhne tumorje je mogoče odstraniti kirurško.

 

Nenadno slinjenje psa: Kdaj k veterinarju?

Ko opazite korenite spremembe v količini sline in ne najdete običajnega vzroka za to, je smiselen posvet z veterinarjem, še posebej kadar slinjenje spremljajo drugi simptimi:

  • Bruhanje ali regurgitacija hrane
  • Driska
  • Krvavitev iz ust
  • Nezanimanje za okolico in šibkost
  • Izguba apetita
  • Omotica, nagibanje glave, težave z ravnotežjem
  • Težko požiranje hrane ali sline
  • Napihnjenost trebuha
  • Kri v slini, slina ima slab vonj in zelenkast odtenek