Strupene rastline za pse: 15 najbolj nevarnih rastlin za pse

Psi s svojim nosom odkrivajo in spoznavajo stvari okoli sebe, zato ni redko, da pridejo tudi v stik s toksičnimi rastlinami. Nevarne rastline za pse se lahko nehote pojavijo v našem stanovanju ali na našem vrtu, zato se je smiselno pred zasaditvijo rastlin pozanimati katere rastline so za psa strupene. Strupene rastline za pse povzročajo različne težave in zaplete, od blažjih zapletov kot je driska do resnejših oboljenj, kot so poškodbe jeter. Spodaj te časa seznam najpogostejših strupenih rastlin.

 

Strupene rastline za pse: 15 najpogostejših

Jesenski podlesek

Jesenski podlesek cveti jeseni, vsebujejo pa snov imenovano kolhicin, ki je izjemno strupena in lahko povzroča krvavitve v prebavilih, hudo bruhanje, poškodbe ledvic in jeter ter odpoved dihal. Simptomi se lahko pojavijo z zakasnitvijo do nekaj dni, zato ne čakajte, da poiščete veterinarsko pomoč, če je vaš pes zaužil kateri koli del te rastline.

Šmarnica

Šmarnica je zelo pogosta zunanja rastlina, tako da bodimo tukaj res pozorni, da je pes ne zaužije, saj je toksična celotna rastlina. Simptomi zaužitja vključujejo drisko, bruhanje, upad srčnega utripa in srčno aritmijo.

Ciklame

Z intenzivno obarvanimi cvetovi je ciklama priljubljena sobna rastlina, prav tako pa jo najdemo spomladi zelo pogosto zunaj. Če vaš pes poje kateri koli del rastline, se bo verjetno slinil, bruhal in imel drisko. Če izkoplje rastlino in pogoltne gomol, lahko to vpliva na njihov srčni utrip in ritem.

 

Nevarne rastline pa zse
Nevarne rastline za pse: Jesenski podlesek, šmarnica, ciklame

 

Krizanteme

Krizanteme vsebujejo laktone in piretrin, ki povzročata draženje črevesja. Čeprav ni smrtonosno, lahko uživanje katerega koli dela rastline povzroči bruhanje, drisko, prekomerno slinjenje, kožne izpuščaje in izgubo koordinacije.

Narcise

Zaužitje katerega koli dela rastline, zlasti čebulice, lahko povzroči hudo bruhanje, slinjenje, tresenje, dihalne krče in težave s srcem.

Lilija

Pri toliko različnih sortah lilij si je težko zapomniti, katere so nevarne in katere relativno neškodljive. Nekatere sorte lilij so izjemno strupene za mačke, pri psih pa povzročajo le prebavne motnje. Druge lilije pa npr. sproščajo snov, ki peče in draži gobček psa in želodec, simptomi pa so lahko različno intenzivni.

 

toksične rastline za pse
Nevarne rastline za pse: Krizanteme, narcise in lilije

 

Begonije

To so tropske rastilne, vandar se v naših domovih velikokrat pojavijo kot sobne okrasne rastline. Toksični so gomolji teh rastlin, ki lahko ob zaužitju povzročijo draženje ust in težave pri požiranju.

Pelargonije

Vse sorte te okrasne rastline v posodah so strupene za pse. Simptomi vključujejo letargijo, nizek krvni tlak, kožne izpuščaje in izgubo apetita.

Perunika

Zaužitje katerega koli dela rastline lahko povzroči draženje kože, slinjenje, drisko, bruhanje in letargijo.

 

Toksične rastline za pse
Toksične rastline za pse: Begonije, pelargonije in perunike

 

Tulipani in hijacinte

Čebulice so najbolj strupene, vendar je lahko kateri koli del teh rastlin škodljiv za pse, saj povzroča draženje gobca in požiralnika. Tipični simptomi vključujejo prekomerno slinjenje in bruhanje. Če pes poje veliko čebulic, lahko simptomi vključujejo povišan srčni utrip in nepravilno dihanje. Ob oskrbi veterinarja si psi običajno opomorejo brez nadaljnjih posledic.

Oleander

Oleander je pogosta okrasna rastlina, vendar je žal to strupena rastlina za pse. Ob zaužitju oleandra se pojavi driska, bolečine v trebuhu in slinjenje. Lahko pa oleander povzroči tudi spremembe srčnega ritma.

Božična zvezda

Izjemno popularna praznična rastlina, ki pa je rahlo toksična za pse in tudi mačke. Mlečno bel sok, ki ga najdemo v božičnih zvezdah, vsebuje kemikalije podobne detergentom. Pri zaužitju se lahko pojavijo blagi znaki bruhanja, slinjenja ali driska. Zaradi nizke stopnje toksičnosti, opažene pri zaužitju božične zvezde, je zdravljenje redko potrebno.

Fikus

Številne vrste rastlin pripadajo rodu fikusov in vse vsebujejo dražilne sokove. Po zaužitju lahko pride do draženja gobca in prebavil. Možno je tudi draženje kože, če sok pride na kožo ljubljenčka. Pogosti znaki, na katere moramo biti pozorni so: zmanjšan apetit, slinjenje, bruhanje in driska.

 

Katere rastline so strupene za psa?
Fikusi, olender in tulipani so lahko toksični za psa

 

Drevesa, ki so strupena za pse

Oreh

Drevo samo po sebi ni nevarno, lahko pa so orehi, ki padejo na tla. Zelo hitro začnejo razpadati in tvoriti plesen, tako da, ko jih pes zaužije, povzročijo prebavne motnje in celo krče.

Divji kostanj

To drevo vsebuje saponin, ki povzroča bruhanje in drisko, razširjene zenice, vpliva na centralni živčni sistem in lahko povzroči tudi krče in komo. Navadni kostanj – ta ki je vsako lepo glavna zvezda kostanjevega piknika, je za psa primeren, vendar v manjših količinah. Preveri, če pes lahko je kostanj.

Japonska tisa

Vse sorte, od pritlikavih do velikanskih dreves, vsebujejo nevarne toksine, ki so lahko za pse smrtni. Simptomi vključujejo tresenje, bruhanje, težko dihanje in napade. Zaradi svetlo zelenih listov in rdečih jagod so priljubljeni praznični okraski.

 

drevesa nevarna za pse
Drevesa, ki so lahko strupena za pse: orehi z lupino, divji kostanj in japonska tisa

 

Kako preprečiti zastrupitve z rastlinami

Pomembno je, da se izobrazimo katere rastline niso primerne, če imamo doma psa. V času Božiča ne nastavljamo božičnih zvezd na tla, temveč jih umaknem na višino, da jih pes ne doseže. Prav tako si na vrtu ne posadimo cele grede tulipanov. Pomembna je tudi vzgoja psa, kar ogromno pripomore. Če psa naučite, da ne sme kopati čebulic iz zemlje, je veliko manjše tveganje za zastrupitev.

Zastrupitve z rastlinami so običajno redke, saj vse naštete rastline ravno ne privlačijo psa, da bi jih zaužil, seveda pa so psi, ki lahko pojedo npr. ciklame ali izkopljejo čebulico in ni nujno, da je pojedo, dovolj je že, da jo malo obgrizejo. Še najpogostejše so zastrupitve mladičkov z rastlinami, saj so mladički izjemno radovedni in hitro obgrizejo liste ali kakšno čebulico, če jim je dostopna. Prebavilo in imunski sistem mladiča sta veliko bolj občutljiva in dovzetna na strupe, zato imajo lahko mladički hujše posledice zastrupitve.

Določene rastline so bolj toksične kot druge, ampak velika večina ni smrtno nevarnih, največkrat se pojavijo prebavne težave in slabše počutje, vsekakor pa je potreben posvet z veterinarjem ob sumu zastrupitve.

 

Strupene rastline za pse in najpogostejši znaki zastrupitve

Najpogostejši znaki zastrupitve so vsekakor:
• Driska
• Slabo počutje in apatičnost
• Zavračanje vode in hrane
• Bruhanje

 

Stvari, ki jih moramo povedati veterinarju

Če sumite, da je vaš pes pojedel nekaj strupenega postopajte po naslednjih korakih:
• Obrnite se na svojega veterinarja in mu pojasnite situacijo in namignite, da sumite, da je pes pojedel del določene rastline
• Poskusite opisati za katero rastlino gre, lahko jo tudi fotografirate, če ne poznate imena in bo morda veterinar vedel katera rastlina je vzrok za zastrupitev.
• Veterinarju tudi povejte približen čas zaužitja, naštejte vsa opažanja in znake zastrupitve.

 

Zgoraj naštete rastline lahko psu povzročijo različne težave, vedno pa je zastrupitev odvisna tudi od količine zaužitega toksina. Zato, če opazite, da je kuža nagnjen k uživanju rastlinskih delov, ga pravočasno opozorite, da preneha s tem početjem. Vsekakor pa je preventiva vedno najboljša in najbolj varna rešitev. Iz stanovanja in vrta poskupamo odstraniti vse rastline, ki bi lahko bile strupene za psa. Ko smo na sprehodu na travniku in gozdu pa imamo psa pod nadzorom. V članku Kaj lahko je pse in kaj pes ne sme jesti so našteti še drugi prehranski toksini. Z izobraževanjem lahko pasji lastniki prihranimo psu precej težav.

 

Literatura: 

AKC: Poisonous Plants