Sadje za psa: Katero sadje lahko je pes in katero sadje je za psa strupeno?

Sadje je sočno in zdravo, zato je zelo všeč tudi našim kosmatincem. Sadja ponudimo psu količinsko manj kot zelenjave. Tukaj lahko preverite katero zelenjavo lahko je pes? Sadje je za psa slasten priboljšek, dokler vemo katero sadje je primerno za psa in kateremu se je boljše izogibati. Prav tako je sadje v prehrani psa mišljeno kot dodatek ali kot priboljšek. Nekateri psi sadje preprosto obožujejo in se ga nikakor ne morejo nasititi, medtem ko drugi psi sadja niti povohati ne želijo. V nadaljevanju preveri katero sadje lahko je pes?

 

sadje za psa
Večina sadja je za psa primernega, določeno sadje je delno primerno, le redko sadje pa je za psa škodljivo

 

Sadje za psa: Katero je primerno in katero za psa strupeno?

Katero sadje lahko je pes: Ali je sadje za psa nujno potrebno?

Sadje za psa ni življenjsko pomembno, vsekakor pa je sadje zelo dober vir vitaminov, mineralov, vlakninin in drugih fitonutrientov. Če ima vaš pes rad sadje, mu ga nikakor ne branite, le pretiravajte ne s količinami. Sadje se v pasji prehrani pojavlja že vrsto let, prav tako pri Naturavetalu uporabljamo sadje v suhi in mokri hrani in tudi BARF način prehranjevanje vključuje določen delež sadja za sestavo uravnoteženega obroka.

Pri dajanju sadja psu se ne zanašati na dejstvo, da če je zdravo za nas je tudi za psa. V določenih primerih je že tako, ne pa vedno. Prebavni trakt psa je vseeno precej različen od človeškega prebavnega trakta, zato ni vsako sadje, ki je primerno za nas, primerno tudi za psa. Sadje za psa naj bo brez koščic in pešk.

Večina sadja je za pse varna, niso pa varni določeni deli sadja, kot so koščice in peške. Pri peškah je potrebo še posebej paziti pri manjših psih. Pazimo, da pes ne poje kakšne koščice, saj se mu le ta lahko zatakne v prebavnem traktu, peške določenega sadja pa vsebujejo cianid, ki je v velikih količinah toksičen.

Peške nekaterih plodov, kot so češnje, marelice, slive in breskve, vsebujejo cianogene spojine, ki se v telesu spremenijo v cianid. Tukaj bi najbolj nevarne bile lahko češnje in slive, npr. če bi jih pes sam nenadzorovano jedel pod drevesom s peškami ali koščicami vred. Tudi peške jabolk in hrušk vsebujejo cianid v zelo majhnih količinah, kar pomeni, da bi morali vi ali pes pojesti ogromno jabolk s peškami naenkrat, da bi prišlo do zastrupitve.

 

Sadje za psa: Kako pripraviti sadje in ga ponuditi psu?

Določeno sadje lahko narežemo na koščke ali krhlje in ga ponudimo psu (npr. jabolka, lubenica, banana…), sadje lahko tudi naribamo (npr. jabolka, hruške,…) ali pa pretlačimo v pire (npr.: marelice, jagodičevje). Pri tako pripravljenem sadju imamo tudi največji nadzor, da kuža ne poje pešk in koščic.

 

 

Sadje, ki je primerno za pse

JABOLKA

Jabolka so odličen vir v vodi topnih vlaknin, odličen vir vitamina C, kalcija in fosforja. Posegajte po domačih jabolkih, tako zase kot za psa. Jabolko lahko narežete na krhlje ali naribate. Odstranite peške in že se lahko kuža sladka. Jabolka imajo tudi nizko kalorično vrednost, tako da so odličen priboljšek tudi za pse s preveč kilogrami. Pozimi lahko psu ponudite tudi sušena jabolka.

MARELICE

Marelice so odličnega okusa in prava zakladnica vitaminov in mineralov. Marelice vsebujejo veliko provitamina A, B1, B2, vitamina C in E, kalija, železa, kalcija in fosforja. Še posebej so bogate z železom in imajo ugoden vpliv na kri. Čeprav so marelice sladke vsebujejo malo kalorij in veliko vlaknin. Psu lahko marelice ponudite v koščkih ali jih pretlačite v pire. Iz marelic lahko naredite tudi odličen pasji sladoled ali iz njih nastanejo zdravi pasji piškoti.

BANANA ZA PSA

Banane se največkrat kot sadje pojavijo na pasjem krožniku in to z razlogom. Iz banane lahko naredimo odlične pasje sladolede, smutije, priboljške ali malice. Banane so izjemno bogate s kalijem, prav tako pa jim ne manjka drugih vitaminov in mineralov. Z bananami ne pretiravati, saj vsebujejo veliko sladkorjev in imajo v primerjavi z drugim sadjem precej visok glikemičen indeks.

HRUŠKE

Hruške so bogate z vlakninami, od vitaminov vsebujejo največ vitamina C, od mineralov pa največ kalija. Hruške vsebujejo veliko vode, zaradi česar so lahko prebavljive. V črevesju imajo zaradi vsebnosti vlaknin čistilno funkcijo, pomagajo pa lahko tudi pri prebavnih motnjah. Psu jih ponudimo brez pešk, narezane na krhlje ali naribane.

ROBIDE, MALINE, RIBEZ, BOROVNICE

Gozdni sadeži so izjemno bogati z antioksidanti, zato je smiselno, da se na pasje krožniku znajdejo pogosto. Antioksidanti so v pomoč pri oksidativnem čiščenju organizma in krepijo imunski sistem. Gozdni sadeži so zelo bogati z vitaminom C in A in številnimi minerali, med katerimi izstopa železo, ki je izjemnega pomena za kri. Kadar nimate možnosti posegati so svežih gozdnih sadežih, lahko psu obogatite obroke tudi s posušenimi gozdnimi sadeži.

 

sadje za psa - jagodičevje
Gozdni sadeži so za psa super izbira, bogati so z vitamini in minerali, vsebujejo veliko železa

 

BRESKVE IN NEKTARINE

Breskve in nektarine so v sorodu s češnjami, slivami in marelicami. Breskve in nektarine so bogate z vitamini, minerali in vlakninami.

JAGODE

Jagode so za večino psov zdrava izbira, tako kot drugo sadje so bogate z vlakninami, vitamini in minerali. Z jagodami ne pretiravati, saj vsebujejo veliko sladkorjev, ki lahko povzročijo blage prebavne težave, če bi jih pes zaužil v prevelikih količinah. Določeni psi pa so lahko na jagode alergični, to je sicer redek pojav, ampak vseeno bodite pozorni tisti, ki imate doma alergika.

FIGE

Fige so bogate s prehranskimi vlakninami, kar je dobro za prebavni sistem. Prav tako so odličen vir naravnega sladkorja, ki bo vašemu psu dal energijo brez porasta sladkorja v krvi. Fige ponudite psu sveže, brez olupka, nikakor ne pretiravajte s količino, saj imajo psi lahko po njih vetrove. Ne poslužujte se sušenih fig, saj vsebujejo več sladkorja. Fige vsebujejo tudi encime, ki lahko v prevelikih količinah pri psu povzročijo drisko in bruhanje.

GOJI JAGODE

Goji jagode so »superhrana« za ljudi in tudi za psa. Goji jagode so bogate z vitamini C, B, E in A, kalcijem, železom, vlakninami in beljakovinami. Tudi pri goji jagodah količinsko ne pretiravamo, ampak jih psu ponudimo kot dodatek k hrani.

MELONA

Psi lahko jedo melono v zmernih količinah, saj so sladke in vsebujejo veliko sladkorja. Melone so bogate z vitamini A, B in C, vlakninami in minerali. Melono ponudite psu, tako da očistite koščice in mu jo narežete na koščke.

ČEŠNJE

Češnje so bogate z rudninami, kot so kalij, magnezij, železo, kalcij, cink in silicij. Med vitamini, prevladujejo vitamin C, B1, B2, B6 in folna kislina. Močno rdečo barvo dajejo češnjam antocianska barvila, ki v telesu lovijo proste radikale in ščitijo psa pred njihovimi negativnimi vplivi. Za psa češnje niso nevarne, le koščica češnje je potencialno nevarna, če bi jih pes zaužil v prevelikih količinah. Psu češnjo ponudite brez koščice v zmernih količinah. MANGO Mango vsebuje veliko vlaknin in je poln vitaminov, kot so A, C, E in B6, zaradi česar je hranljiv prigrizek. Mango ponudite psu narezan na krhlje, seveda brez koščice.

PAPAJA

Papaja je bogata z vitamini K, C, E, A, ki krepijo imunski sistem. Od mineralov so v veliki meri zastopani kalcij, magnezij in kalij. Papaja vsebuje tudi veliko prehranskih vlaknin, ki vplivajo na urejeno prebavo. Papaja je sadež, zaradi encimov, ki jih vsebuje, uspešno uničuje črevesne zajedavce in pomirjajoče vpliva na prebavo. Papajo ponudimo psu narezano na koščke, brez koščic.

LUBENICA ZA PSE

Lubenica je primerno sadje za pse, narezati jo je potrebno na koščke in psu ponuditi brez pešk. Lubenica je izjemno bogata z vodo in bo poskrbela še za dodatno osvežitev psa. Prav tako je lubenica odlično sadje za pasji sladoled ali pasje poletne poslastice.

ŠIPEK

Šipek vsebuje veliko naravnega C vitamina, karotenoidov in antioksidantov, kar naredi šipek resnično super živilo, ki so ga poznale že naše babice. Šipek zraven vitamina C vsebuje tudi vitamin A in vitamine B kompleksa. Bogat je tudi z minerali (kalcij, fosfor, kalij in magnezij). Šipek vpliva na imunski sistem psa in lahko zmanjšuje vnetja mišično-skeletnega sistema. Psu ponudimo sadež šipka v manjših količinah, posušenega v prah ali narezanega/naribanega. V pomoč vam je lahko tudi Canis Extra BIO šipek v prahu.

 

katero sadje lahko je pes - šipek za psa
Šipek je odličen vir naravnega C vitamina

 

Katero sadje lahko je pes v manjših količinah?

ANANAS

Ananas za psa je še zmeraj varen sadež, vendar ga dajemo psu manj kot zgoraj naštetega sadja. Ananas je zelo sladek in lahko v prevelikih količinah slabo vpliva na zobe in dlesni psa. Prav tako lahko prevelike količine ananasa povzročijo zaprtje. Ananas ponudite psu le občasno (npr. nekaj krat na leto), brez olupka in popolnoma zrelega. Ananas mu narežite na koščke.

KAKI

Kaki v omejenih količinah je varen za psa in je poln vitaminov C in A. Vendar pa lahko semena in koščice povzročijo črevesno blokado, kar vodi do različnih prebavnih težav, zato je psu kaki potrebo ponuditi narezan na koščke. Če s kakijem pretiravamo, lahko pes dobi drisko. KIVI Kivi ponudimo psu zrel in olupljen v omejenih in majhnih količinah. Prevelike količine kivija lahko povzročijo bruhanje, napenjanje in mehko blato.

SLIVE

Sadež slive brez koščice je za psa zdrav priboljšek v manjših količinah. Slive vsebujejo veliko C vitamina in so bogate z antioksidanti.

AGRUMI ZA PSA: CITRUSI POMARANČA, MANDARINA, LIMONA, GRENIVKA

Načeloma psi niti nimajo radi limon, grenivk, pomaranč in mandarin in iz tega vidika ni nobenih težav in psu ni potrebno ponujati citrusov. Citrusi vsebujejo več kisline in zato jih je potrebno hraniti v zmernih količinah. Vse agrume olupimo, preden jih ponudimo psu.

 

Katero sadje je strupeno za psa?

Večina sadja je za psa primernega, v kolikor ga olupimo, odstranimo koščice in peške. Prav tako s količinami sadja ne pretiravamo, sadje je vedno dodatek k hrani in ne glavni obrok. Sadje, ki ga ponudimo psu, mora biti ravno prav zrelo, ne sme biti ne zrelo, prav tako preveč zrelo sadje ni priporočljivo za psa. Od sadja pa se le izogibajte grozdju in rozinam, kutinam, bezgovim jagodam in avokadu. Tukaj najdeš razloge zakaj določeno sadje ni primerno za pse.