Zakaj pes liže steno: Vzroki in preprečevanje

Psi ližejo, saj preko lizanja spoznavajo okolico okrog sebe. Zakaj pes liže steno je pogosto vprašanje s katerim se srečamo, odgovorov na to vprašanje pa je več, prav tako obstajajo številni razlogi za to početje. Iz tega, lahko opazimo, da mladički ližejo več kot odrasli psi, ki so že naučeni, kaj lahko ližejo in čemu se je smiselno izogniti. Včasih je lizanje videti naravnost nenavadno, kar še posebej velja v primeru, če vaš kuža nenehno liže steno.

Kaj je torej krivec za to, da vaš hišni ljubljenček liže steno in na kakšen način ga ustaviti? V tem članku bomo raziskali nekaj razlogov, zakaj pes liže steno in ali bi morali v zvezi s tem kaj storiti. Kaj povzroči, da pes liže steno? Na kratko: lakota ali žeja, bolezen, PICA, stres, tesnoba, hladna stena in še mnogo drugih, neznanih vzrokov.

 

Zakaj pes liže streno
Zakaj pes liže steno? Odgovorov je veliko, najpogosteje pa gre za neuravnoteženo hrano in vedenjske težave, početje pa je redkeje povezano s hujšim bolezenskim stanjem

 

Zakaj pes liže steno: Možni vzroki za to početje

Lakota ali žeja

Vaš kuža lahko liže stene preprosto zato, ker je lačen ali žejen. Vsak pes na drugačen način pokaže, da je lačen ali žejen – nekateri stojijo pred prazno skledo in lajajo, vaš pa si je morda izbral nekoliko bolj nenavaden pristop in se loti stene. Možno je tudi, da je na steni odkril nekaj vlage ali celo slasten vonj. Preverite ali ima pes dovolj vode. Če ste izpustili kakšen obrok, je zdaj čas, da napolnite skledo.

Če ima pes stalen dostop do sveže hrane in vode, je lizanje sten lahko znak nečesa resnejšega. Morda ga hranite z napačno vrsto hrane in ne dobi vseh bistvenih hranilnih snovi, ki jih potrebuje. To je bolj verjetno, če je z lizanjem stene začel po spremembi hrane ali ob uživanju določene hrane.

Najpogostejši razlog za lizanje stene

Številne stene so narejene iz ometa. Omet je pravzaprav kalcijev sulfat in kalcij je temeljni element v telesu. Podhranjene živali ali živali, ki ne dobivajo pravilnega razmerja hranilnih snovi se lahko lotijo lizanja stene, da v telo vnesejo enega izmed osnovnih elementov. Vedno preverite, da hranite kakovostno popolno hrano ali v primeru, da hranite surovo, da vaš kuža vedno dobi vse potrebne dodatke v obroku. Naravna in kvalitetna pasja hrana je osnova za zdravje psa, če pa psu sami sestavljate surove ali kuhane obroke, vendar mu ne hranite kosti, ki so vir kalcija, lahko posežete po prehranskem dodatku. Kalcij za pse v obliki jajčnih lupin ali apnenčaste alge je odličen vir kalcija.

 

 

Bolezen

Bolezen lahko povzroči, da vaš kuža nenadoma začne lizati stene, pohištvo in druge predmete. Včasih se ne ustavi samo pri lizanju in vaš ljubljenček začne jesti čudne predmete, kot so npr. kamni in iztrebki. V takem primeru se obrnite na veterinarja.

PICA

Pica se v tem primeru ne nanaša na prigrizek, ampak gre za obsesivno-kompulzivno motnjo, pri kateri psi jedo predmete, ki niso hrana: zemljo, kamne, papir, obleke, iztrebke itd.. Če vaš pes liže steno, se posladka z zemljo in se nato loti še preproge lahko posumite na motnjo PICA. Ta motnja je za pse škodljiva, saj lahko zaužijejo kaj strupenega ali pa zaužiti predmeti povzročijo vnetje želodca ali blokado v črevesju.

Pico povzročajo nekatere vedenjske motnje, kot so stres, želja po pozornosti, premalo sprehodov, depresija in slaba socializacija. Pico pa lahko povzročijo tudi resna bolezenska stanja, kot so imunsko posredovana hemolitična anemija, anemija zaradi pomanjkanja železa, črevesni zajedavci, tumor želodca, hipertiroidizem, sladkorna bolezen in neuravnotežena prehrana. Zato je vsekakor priporočljivo, da se, v kolikor opazite, da vaš kuža pretirano uživa čudne predmete, oglasite pri veterinarju.

Pes liže steno zaradi stresa in tesnobe

Tudi psi doživijo stres. Določeni psi, kadar so pod stresom, lahko začnejo kompulzivno lizati predmete. Ste se pred kratkim preselili v nov dom ali ste spremenili dnevno rutino svojega psa? Velikokrat se zgodi, da se pes ob kakšni osebi počuti neprijetno, zato razmislite ali je bil pred kratkim kdo pri vas na obisku. Tudi glasni zvoki, kot je ognjemet, mu lahko povzročajo stres. Z lizanjem stene se pomirja in vedenje se bo verjetno prenehalo, ko se bo kuža umiril. Pomaga, da psa peljete na daljši sprehod, se z njim poigrate in ga dobro nahranite, da je pred začetkom stresne situacije (na primer pred obiskom ali pred ognjemetom) utrujen in nahranjen.

Lizanje stene, ker je hladna

Hladna stena lahko priskrbi nekaj olajšanja na vroč poletni dan. Če pes v takih razmerah liže steno, se verjetno poskuša ohladiti. Ko je psu vroče, mu omogočite počitek v klimatiziranem prostoru in poskrbite, da ima na voljo veliko vode. Dovolite psu da se spočije in sprosti.

 

Pes liže steno iz različnih razlogom
Psi ližejo stene iz različnih razlogov; potrebno je odkriti pravi razlog in odvrniti pas od tega početja

 

Kako ugotoviti, zakaj pes liže steno?

Preden poskušate lizanje sten preprečiti, poskušajte ugotoviti, kaj je razlog za to početje. Pri svoji raziskavi si poskušajte odgovoriti na naslednja vprašanja:

Kaj se je zgodilo, ko je pes prvič začel lizati stene?

Če vaš kuža ni od vedno lizal stene, bi bilo dobro razmisliti, kaj drugega se je zgodilo, ko je to začel početi. Če se je vedenje pojavilo nenadoma, je čisto možno, da je za njim nek sprožilni dogodek. Ta je seveda lahko karkoli – od tega, da se je kuža prestrašil do tega, da je bilo nekaj okusnega prilepljenega na steno.

Kako pogosto se to dogaja?

Če pes nenehno liže steno, je bolj verjetno, da gre za kompulzivno vedenje, zato poiščite pomoč pri strokovnjaku. Če je lizanje sten povezano z uživanjem še drugih predmetov, ki niso hrana, lahko posumite na motnjo PICA. Če pes liže steno redkeje, potem razmislite, kaj je drugače, ko to počne. Če gre za steno v kuhinji je večja verjetnost, da se je po tej steni kaj slastnega polilo in kuža to voha.

Kaj je drugače, ko to počne?

Če pes stene ne liže vedno, razmislite, kaj je drugače takrat, ko to počne. Na primer ali to počne le, ko odhajate od doma? V tem primeru je lahko to posledica ločitvene tesnobe.

 

Kako preprečiti, da bi vaš pes lizal stene?

Če lizanje sten ni posledica bolezni, kar v večini primerov ni, ampak je to početje bolj vedenjske narave ali je povezano s prehrano. Obstaja kar nekaj načinov, kako to vedenje ustaviti in preprečiti:

  • Ne spodbujajte psa pri tem početju. Nikoli ne dajte psu priboljška, ko liže steno, tudi če mislite, da ga boste s tem odvrnili. Namesto tega počakajte, da preneha, preden mu ponudite priboljšek, da lizanja ne bo povezal z nagrado.
  • Dajte mu druge možnosti – če imate občutek, da je psu dolgčas, mu ponudite dentalne igrače in različne interaktivne igrače.
  • Zmanjšajte stres. Poskrbite, da bo imel pes ustaljeno rutino. Če ste se pred kratkim preselili ali uvedli korenite spremembe v svoj vsakdan, poskrbite, da se bo tudi pes čim lažje in čim hitreje sprejel nov tempo življenja in novo življenjsko okolje.
  • Poiščite pomoč pri veterinarju – v primeru, da ne najdete razloga, zakaj pes liže steno je smiselna pomoč strokovnjaka. Še posebej, če ste že poskusili z menjavo hrane in dodatkom kalcija, zraven pa opazite še druge spremembe pri psu. Z veterinarsko pomočjo lahko izključite bolezensko stanje kot vzrok za lizanje stene.