DEBELOST PRI PSIH: Vzroki in nasveti kako shujšati psa

Debelost je epidemija enaindvajsetega stoletja, ki ni prizadela samo ljudi, temveč tudi hišne ljubljenčke. Debelost pri psih je resno zdravstveno stanje, ki ga moramo jemati resno. Vedno več je psov, ki imajo nekaj kilogramov preveč. Tega lastniki velikokrat ne vidijo kot problem, nasprotno, take živali so nekaterim celo bolj všeč. Vendar dva kilograma preveč na majhnem psu pomenita čisto nekaj drugega kakor dva kilograma preveč na človeku. Debelost zmanjša kakovost življenja naših psov in pomembno vpliva na nastanek pridruženih bolezni.

V nadaljevanju so našteti najpogostejši vzroki za debelost pri psih, nasveti kako pravilno stehtati psa, razvoj katerih bolezni lahko povzroča debelost in plan kako shujšati psa. Najbolj pomembno kar je lahko (zato to tudi napišem na začetku) je to, da vidite in si priznate, da je vaš pes predebel in pravočasno ukrepate. Lažje bo vaš pes izbubil 2 odvečna koligrama kot 5 odvečnih kilogramov.

 

Kaj je debelost pri psih?

NIJZ definira debelost kot ‘prekomerno kopičenje telesne maščobe, do katere pride zaradi prevelikega energijskega vnosa na eni in premajhne porabe energije z gibanjem na drugi strani’.

Kako boste vedeli, da je vaš ljubljenček predebel? Eden najpreprostejših načinov je, da pogledate obliko njegovega telesa. Če ga pogledate od zgoraj in opazite, da je videti precej ovalen, je verjetno predebel. Če opazite, da ima kuža lepo definiran pas, potem je njegova telesna teža verjetno zdrava. Je pa ocenjevanje teže pri psih in mačkah zelo subjektivna naloga. Obstaja sistem točkovanja BCS (ang. body contidion score), ki ima po navadi 5 ali 9 kategorij, v katere razporedimo ljubljenčke. Pri ocenjevanju se predvsem osredotočimo na to, kako žival izgleda, če jo pogledamo od zgoraj, kakšen pas ima, kako izgledajo kostne štrline in kako so tipljiva rebra. Na spodnji sliki je prikazan 10. stopenjski sistem BCS.

 

Debelost pri psih
Debelost pri psih in BCS lestvica ocenjevanja debelosti pri psih

 

Dejavniki, ki povzročijo debelost pri psu

Prekomerno hranjenje in neprimerna hrana

Prekomerno hranjenje je eden glavnih vzrokov za prekomerno telesno težo pri psih. Ko imajo živali neomejen dostop do hrane, hitro pride do energetskega presežka in kopičenja maščob v telesu. To je še posebej pomembno pri psih, ki so genetsko nagnjene k debelosti. Na pojav debelosti močno vplivajo tudi hranjenje s priboljški, hranjenje s človeško hrano z mize in v primeru kadar je večosebno gospodinjstvo, kjer običajno vsi družinski člani hranijo psa.

Če se soočate s problemom prekomernega hranjenja, je smiselno da psu odmerjate hrano z uporabo merilnega lončka ali hrano tehtajte. Včasih so količine hrane zelo zavajajoče. Na pogled se nam količina hrana lahko zdi izjemno majhna, ampak kalorično psu zadostuje. Z  drugimi družinskimi člani se tudi dogovorite o režimu hranjenja, najlažje je, če samo ena oseba hrani psa, saj je tako večji nadzor nad količino prejete hrane. Izjemno pomembno je, da psa ne hranite z mize (z ostanki človeške hrane).

Če pes dobiva priboljške, vedno poglejte koliko maščob vsebujejo priboljški. Primerni so takšni, ki vsebujejo manj kot 10% surovih maščob. Če je pes predebel, priboljške odštejte od skupne dnevne količine hrane.

Problem pri debelosti pa je lahko tudi neprimerna hrana. Količina hrane, ki jo ponudimo psu, je morda ustrezna, vendar je njena sestava neprimerna. Gre za hrano, ki je preveč bogata z maščobami, beljakovinami, ogljikovimi hidrati, ki jih pes ne porabi, temveč se kopičijo v obliki maščob v telesu. Psi imajo tudi različne hitrosti presnove, ki vplivajo na pojav debelosti. Če svojega psa hranite z neustrezno hrano, vam svetujem postopno prehod na kakovostnejšo hrano. Dietna hrana za pse (hladno stiskana in mokra) je prava rešitev za pse, ki so nagnjeni k debelosti.

 

 

Pomanjkanje gibanja  in napačna predstava o telesni kondiciji psa

Psi, ki živijo samo v zaprtih prostorih, so bolj izpostavljeni tveganju za debelost. Dogaja se tudi, da lastniki psu nevede ponudijo bolj obilen obrok, ker precenijo njegovo telesno aktivnost čez dan. Vsak pes potrebuje dnevno in prilagijeno telesno aktivnost, če gre za mladiča ali starejšega psa mu moramo zagotoviti več krajših sprehodov na dan. Z mladimi in odraslimi psi pa si lahko privoščimo dajše sprehode, metanje žogice in frizbija. Pri porabi maščob in kalorij pa je izjemno pomembna tudi mentalna zaposlitev psa.

Vedno več je lastnikov, ki jih prekomerna teža psa sploh ne moti ali ne opazijo, da je njihov pes predebel; kar danes predstavla največji problem. Če si lastnik ne prizna, da je njegov pes predebel se nikoli ne bo lotil procesa hujšanja, kar pomeni, da bo pes z leti samo še bolj debel. Priznanje glede telesne teže psa je ključ do uspeha in tista osnova pri kateri moramo začeti.

 

Starost in spol

S staranjem psov se zmanjšujejo tudi njihove energetske potrebe. To pomeni, da starejši pes porabi manj energije, kar pomeni, da mora zaužiti tudi manj hrane za vzdrževanje optimalne telesne teže. Debelost pri psih se po raziskavah najpogosteje pojavi med petim in enajstim letom starosti. Zaradi debelosti imajo živali tudi krajšo življenjsko dobo. Spol pri psih ne vpliva na različno potrebo po energiji, kar menimi, da obstaja isto tveganje za debelost pri samcih in samicah.

 

Genetika

Nekatere pasme so bolj nagnjene k debelosti kot druge –  glede na raziskave naj bi pasma vplivala na razvoj debelosti kar v 20 – 70 %. Pasme, nagnjene k debelosti, so terierji, španjeli, dolgodlaki jazbečarji, beagli, mopsi, dalmatinci, kavalir King Charles in pa seveda najbolj znani labradorci ter zlati prinašalci. Vzrok za debelost pri nekaterih labradorcih je mutacija gena POMC, iz katerega nastane melanokortin, ki poveča apetit.

 

Sterilizacija in kastracija ter povezava z debelostjo

Zmanjšanje proizvodnje spolnih hormonov zmanjša porabo energije in lahko povzroči spremembe v občutku sitosti. Prav tako je debelost pri kastriranih ali steriliziranih psih povezana z manjšo telesno dejavnostjo, ker niso več spolno aktivni.

 

Debelost pri psih in zdravila

Jemanje določenih zdravil lahko vpliva na sitost in ješčost psa, prav tako pa lahko določena zdravila vplivajo na različne presnovne procese. V primeru, da je vaš pes predebel in mora jemati kakšna zdravila se posvetujte s strokovnjakom, če lahko določeno zdravilo vpliva na debelost psa.

  • Fenobarbital – to je antikonvulziv, ki ima stranski učinek, da zmanjša občutek sitosti in povzroči prenajedanje.
  • Glukokortikoidi – lahko povzročijo nenormalno odlaganje maščob in povečanje telesne teže.

 

Bolezni, ki povzročijo debelost pri psih

Obstajajo določene bolezni, zaradi katerih se psi redijo, ampak je to neprimerljivo manj pogosto kot pa neustrezno hranjene psa z neustrezno hrano. Na pojav debelosti lahko vplivajo tudi nekatere druge bolezni, na primer hormonske bolezni. Zaradi spremenjene količine hormonov pride do spremenjenega metabolizma in posledično do hitrejšega kopičenja maščob. Seveda boste v teh primerih opazili še kakšne druge simptome, ne le debelost. Zelo pogosto hipotiroidizem – zmanjšano delovanje ščitnice, prispeva k povečanju telesne teže.

 

Kako pravilno stehtati psa?

Za pse srednje velikosti in velike pse je najlažje, da uporabite svojo tehtnico, ki jo postavite na tla ali kakšno drugo trdo in ravno površino. Najprej stehtajte sebe in zabeležite svojo težo. Nato dvignite psa, stopite na tehtnico in zabeležite skupno težo. Od skupne teže odštejte svojo, da določite telesno težo psa. Če je pes majhen, priporočamo uporabo otroške tehtnice, ker je bolj natančna.

Ne pozabite: vse veterinarske klinike in tudi nekatere trgovine za male živali imajo tehtnice za živali. Osebje vam pri tehtanju ljubljenčka lahko pomaga. Če se vaš kuža ne mara tehtati ali je prevelik, da bi ga dvignili, se lahko vedno obrnete na njih.

Kako pogosto morate tehtati psa, je odvisno od njegovega zdravstvenega stanja. Mladičke in pse, ki imajo težave s telesno težo, je treba spremljati pogosteje. Še posebej, če se odločite za plan hujšanja, morate pogosto tehtati psa in beležiti napredeh. Pes mora hujšati enakomerno in postopoma. Za pse, ki imajo optimalno telesno težo, zadostuje tehtanje na vsake3 mesece ali an vsake pol leta.

 

Zakaj je debelost nevarna za psa?

Prevelika količina telesne maščobe negativno vpliva na splošno zdravje psa. Škodljiv vpliv se začne, ko maščoba preseže 20-30 % skupne telesne teže. Ne smemo pozabiti pa tudi na tole: maščobno tkivo ni le zaloga energije, je tudi endokrini organ, ki izloča nekatere hormone in citokine. Nekatere od teh snovi delujejo pro-vnetno, zato debelost velja za blago kronično vnetno stanje. Poveča se oksidativni stres v telesu, kar zelo škodljivo vpliva na celice, beljakovine in DNK, to pa lahko privede do razvoja bolezni, kot so sladkorna bolezen, različne vrste raka, bolezni sečil, bolezni srca in jeter.

 

Kako shujšati psa
Na sliki je pasma mops, ki je občutno predebel pes

 

Debelost najpogosteje vpliva na nastanek naslednjih bolezni:

 

Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen je bolezen, pri kateri telo ne proizvaja dovolj inzulina ali se nanj ne odziva ustrezno. Je bolezen endokrinega sistema, ki je odgovoren za proizvodnjo hormonov, ki med drugim uravnavajo telesno presnovo. Inzulin je odgovoren za spreminjanje hrane v energijo. Ko pes zaužije obrok, hranila vstopijo v krvni obtok v obliki glukoze. Vse celice v telesu uporabljajo glukozo kot gorivo. Inzulin omogoči, da glukoza vstopi v celice, kjer se porabi kot energija ali shrani. Če je inzulina premalo, celice nimajo dovolj energije, v krvnem obtoku pa je raven glukoze povečana, kar poškoduje živce in krvne žile. Več informacij v samostojnem prispevku: Sladkorna bolezen pri psih.

 

Dislipidemija

To je pogosto stanje debelih psov, za katero je značilna povišana raven trigliceridov in holesterola v krvi.

 

Ortopedske motnje

Dodatna teža debelih psov vodi v degenerativne ortopedske motnje. Na pojav teh motenj vpliva več faktorjev: prekomerna telesna teža, pa tudi večja proizvodnja vnetnih mediatorjev (zaradi večje količine maščobe, ki izloča nekatere pro-inflamatorne snovi). Sklepi, zlasti kolena in kolki, so pod stalnim pritiskom, kar povzroči osteroratirtis. Debeli psi imajo štirikrat večje tveganje za natrganje križnih vezi. Posledično, ker se debeli psi težje gibajo, se nar račun tega zmanjšuje možnost za telesno aktivnost in tako se znajdemo v začaranem krogu.

 

Kardiovaskularne motnje

Pri debelih psih so pogostejše tudi kardiovaskularne motnje, zlasti srčno popuščanje. Povečan krvni tlak povzroči strukturne spremembe v srčnem tkivu.

 

Ostale zdravstvene teževe povezane z debelostjo

Pomembno je omeniti, da se debele živali soočajo z večjim tveganjem med anestezijo, so bolj nagnjene k boleznim jeter, dermatološkim obolenjem, slabšemu počutju, slabšemu celjenju ran in nasploh zmanjšani telesni aktivnosti. Predebel pse tudi težje diha in sobe, kar je lahko še večja težave pri kratkogobčnih pasmah.

 

Debelost pri psih
Kako shujšati psa? S kakovostno in naravno hrano; poskrbimo za ustrezne količine in zadostna količina gibanja

 

Debelost pri psih in kako shujšati psa

Plan hujšanja more biti sestavljen in ustrezne hrane in količine hrane. Pomembna pa je tudi prilagojena telesna aktivnost. Torej – ocenili ste, da je vaš kosmatinec morda malce predebel. Kaj pa zdaj? Sledi podoben protokol kot pri ljudeh: ustrezen plan hujšanja, da bo kuža dosegel idealno telesno težo in tako izboljšal kvaliteto življenja. Cilj je izguba telesne mase in nato vzdrževanje zdrave telesne teže vse življenje. Tako kot pri ljudeh je  potrebno zmanjšati vnos kalorij in povečati gibanje.

 

Ustrezna hrana in ustrezna količina hrane

Visoko beljakovinska hrana z nizko vsebnostjo maščob omogoča optimalno hujšanje, saj beljakovine in vlaknine spodbujajo presnovo in povečajo občutek sitosti. Pomembno je eliminirati vse priboljške, saj z njimi psi v telo vnesejo več kalorij, kot si lastniki mislijo. V primeru, da psu vseeno privoščite kak priboljšek, zmanjšajte dnevni vnos hrane.

Če problem leži v tem, da vaš pes prehitro poje obrok, obstajajo posebne sklede, ki od njega zahtevajo, da se potrudi za hrano. Na tak način kuža hrano poje počasi, hkrati pa spodbujamo njegovo miselno aktivnost. Še en dober pripomoček je žogica za priboljške, ki jo pes kotali, kar zopet poveča telesno aktivnost.

Spremembe v prehrani je treba uvajati postopoma, da ne pride do motenj v prebavnem traku. Hrano vedno tehtajte ali odmerjajte z merilnim lončkom. Hrana mora biti naravna in kakovostna, da pes resnično prejme vse gradnike za zdravo in vitalno življenje. V kategoriji dietna hrana za pse najdete primerno hladno stiskano hrano in primerno suho hrano.

 

 

Gibanje

Gibanje je pri doseganju in ohranjanju zdrave telesne teže izjemnega pomena. Ko govorimo o gibanju, večinoma pomislimo na dnevne sprehode. Res je, to je najbolj običajna oblika gibanja za večino psov. Priporočeno je minimalno 20 minut, dvakrat dnevno, vendar mnogi psi potrebujejo veliko več kot to. Sami najbolj dobro poznate psa in lahko ocenite, koliko gibanja potrebuje.

Pomembno je, da psa, ko se enkrat odločimo za hujšanje, z gibanjem ne preobremenimo, še posebej če tega ni vajen. Na začetku poskušajte le malo povečati količino gibanja, ki jo pes trenutno izvaja. Če se trenutno skoraj nič ne giba, začnite s kratkimi intervali hoje, in postopoma podaljšujte sprehode za okoli 10 do 20 %. Obstajajo pa tudi različne druge možnosti za vadbo, vključno z igro na prostem z drugimi psmi ali igračami za prinašanje. Zelo dobra gibalna aktivnost za psa je tudi plavanje.

 

To bi bilo vse iz naše strani glede debelosti pri psih. Prvi korak pri tej bolezni je ta, da si priznate, da je vaš pes predebel in se lotite postopnega hujšanja. Spremenite prehrano, v primeru, da je zdajšnja prevek kalorična in prilagodite količino hrane. Obroke tehtajte in skrbno spremljajte telesno težo psa. Glede na življenjski slog postopoma povečujte telsno aktivnost psa.