Gliste pri mačkah, trakulja pri mačkah in ostali notranji zajedavci

Gliste pri mačkah, trakulja pri mačkah – vsako leto enako vprašanje: Le kako se znebiti te nadloge, da mački ne povzročimo še dodatnih težav. V članku boste spoznali kaj so gliste in kaj trakulje, kako se razmnožujejo in zakaj so tako velik problem. Predstavili vam bomo tudi dva odlična naravna izdelka, ki sta zelo uspešna v boju proti vsem notranjim zajedavcem.

 

Gliste pri mačkah, trakulja pri mačkah in ostali notranji zajedavci? Le kako se jih znebiti?

Notranji zajedavci pri mačkah so zelo pogosti, še posebej pri zunanjih mačkah. Notranji zajedavci so pri mačkah prav tako pogosti kot zunanji, čeprav jim lastniki dostikrat posvečajo manj pozornosti, kar še ne pomeni, da so manj nevarni. Kot že samo ime pove je zajedavec vrsta organizma, ki zajeda svojega gostitelja, torej vašo mačko. Po domače povedano, bi lahko rekli, da vaši mački odžira vsa hranila, ki jih zaužije. Najpogostejši notranji zajedavci pri mački so gliste in trakulje.

 

Gliste pri mačkah, trakulja pri mačkah in ostali notranji zajedavci
Glista Toxocara cati je pri mačkah najbolj razširjena

 

Gliste pri mačkah

Med glistami je najbolj razširjena glista Toxocara cati, ki zajeda v tankem črevesju mačk. Razvojne oblike glist potujejo po telesu skozi notranje organe (jetra, pljuča) in jih pri tem poškodujejo. Na koncu razvoja pripotujejo v črevesje, kjer se pritrdijo na sluznico. Gliste pri mačkah se hranijo z napol prebavljeno hrano, ki se nahaja v črevesju. V tankem črevesju se vrši tudi absorpcija hranil iz prebavila v kri, zato ne preseneča, da absorpcija hranil ni učinkovita ob prisotnosti notranjih zajedavcev.

Veliko število glist v tankem črevesju povzroči poškodbe sluznice, zato živali slabše izkoriščajo zaužito hrano. Gliste so valjaste oblike in bele barve. Mačke z močno okužbo imajo napet trebuh, prav tako pa so tudi bolj dovzetne za druge bolezni, zaradi padca imunskega sistema, ki ga prav tako povzročijo namnožene gliste v tankem črevesju. Veliko število glist v črevesju lahko povzroči nepravilno gibanje črevesja in zasuk črevesa. Gliste pri mačkah so lahko smrtonosne, če okužbe ne začnemo zdraviti.

 

Trakulja pri mačkah

Med trakuljami pri mačkah je najbolj razširjena 60 milimetrov dolga trakulja Diplidium caninum (pasja in mačja trakulja). Vse trakulje imajo poseben pritrjevalni organ na glavi, s katerim se pripnejo na črevesno sluznico. Trakulje se hranijo se s črevesno vsebino.

Odrasel zajedavec ima sploščeno, segmentirano telo, sestavljeno iz večjega števila odrivkov (členkov, v katerih je polno jajčec). Trakulje odvržejo členke (odrivke – zadnji del črvastega telesa), velike nekaj milimetrov, belo-rumene barve, ki se premikajo. Odrivke z lahkoto opazimo v kakcu mačke. Odrivki so kot nekakšni lepljivi kaveljčki, ki se lahko prilepijo tudi na dlako ob zadnjični odprtini mačke. Jajčeca v posušenih odrivkih lahko preživijo tri do štiri mesece.

Jajčeca nato požre ličinka bolhe, ki je vmesni gostitelj. Tako kot jajčeca trakulje in ličinke bolh se zadržujejo na tleh in v temnih prostorih, zato ni veliko naključje, da ličinka bolhe zaužije jajčeca trakulje. Med preobrazbo ličinke bolhe v odraslo bolho se v njej v razvojno obliko preobrazi tudi jajčece trakulje, s katero se okuži mačka, ko požre bolho ali njene iztrebke. Mačke okužene s trakuljo so shujšane, čeprav pojedo več kot kadar koli prej. Obolele živali imajo drisko, ki je lahko krvava, mladiči, ki se okužijo od matere pa lahko celo poginejo, če niso pravočasno zdravljeni.

Za to vrsto trakulje je zelo pomembno, da zraven dajanja sredstev proti notranjim zajedavcem hkrati zatiramo tudi bolhe. Prepričamo se in pregledamo žival, če le ta nima bolh. Če so bolhe prisotne, je mačka potrebno zaščititi še pred bolhami, vas pa čaka intenzivno čiščenje stanovanja. Bolhe in jajčeca trakulje se zadržujejo na tleh v temnih prostorih. Takšna območja morate še posebno dobro očistiti.

Trakulja pri mačkah in ostali notranji zajedavci
Najbolj razširjena trakulja pri mačkah je Diplidium caninum in je lahko dolga do 60mm

 

Kako se mačka okuži z notranjimi zajedavci?

Kot smo že napisali, se mačka lahko okuži s trakuljo, če poje okuženo bolho ali iztrebek bolhe. Mačka se z notranjimi zajedavci (gliste pri mačkah, trakulja pri mačkah) lahko okuži tudi z vodo (npr. če pije onesnaženo vodo od zunaj ali postano vodo), s hrano ali preko dihalnih poti.

Če je mačka zunanja ali zunanjo/notranja ji okužba z notranjimi paraziti (trakulja pri mačkah, gliste pri mačkah) preži na vsakem vogalu. Skoraj nemogoče se izogne temu, da se ne bi okužila. Pomembno vlogo pri teh okužbah igra imunski sistem mačke. Mačke z močnim imunskim sistemom imajo veliko manjšo možnost okužbe kot mačke z oslabljenim imunskim sistemom.

Mačka se z glistami lahko okuži tudi preko jajčec, ki se izločajo z iztrebki obolelih živali. Jajčeca so mikroskopsko majhna in jih s prostim očesom ne vidimo. Jajčeca se nahajajo se vsepovsod v okolici okuženih psov in mačk, velikokrat tudi na dlaki. Mačke se rade ovohavajo in dotikajo s kožuščki, zato vedno obstaja možnost, da zaužijejo jajčece. V prebavilih mačke se preko nekaj vmesnih faz iz jajčeca kmalu razvije odrasla glista. Ko spolno dozori, začne tudi sama proizvajati jajčeca.

Če psi iztrebljajo na pašniku, se lahko okužijo pašne živali, kot so ovce in govedo. Pri drobnici se na jetrih, pljučih ter drugih organih razvije vmesna razvojna oblika trakulje, mehurnjak. Če psom in mačkam dajemo okuženo drobovino takih živali, posebej če je surova ali slabo kuhana, se jim v črevesju lahko razvije odrasla trakulja.

 

Kako vemo, da ima mačka notranje zajedavce?

Včasih zelo težko. Notranji zajedavci (gliste pri mačkah in trakulja pri mačkah) so lahko prisotni pa tega mi sploh ne vemo. Pri manjših in blažjih okužbah sploh ne vemo, da je mačka okužena. Tudi če ne vidimo notranjih zajedavcev in mačka ne kaže nobenih znakov, to še ne pomeni, da niso prisotni. V takšnih primerih je naravna preventiva zmeraj najboljša rešitev. Felins Plus Vermprevet je odličen izdelek, ki je lahko v naravno pomoč mačkam za optimalno vzdrževanje črevesne flore v ravnovesju. Vermprevet se odlično odnese kot preventiva in pri blažjih okužbah z notranjimi zajedavci.

Ko število notranjih zajedavcev naraste, začne žival izgubljati težo kljub povečanemu teku. Spremeni se lahko tudi kakovost dlake (dlaka je redkejša, brez sijaja in leska) zaradi slabšega imunskega sistema pa so mačke bolj dovzetne za različne bolezni. Pri okužbi z glistami, se le te v odrasli črvasti obliki opazijo v iztrebkih. Mačka pa jih lahko tudi izbruha. Pri okužbah z notranjimi zajedavci si lahko pomagamo s Felins Plus Vermcurat (prašek sadeža kamale), ki je učinkovit pri okužbah z glistami in pri okužbah s trakuljo. Pri zelo intenzivnih okužbah zunanjih mačk pa je potrebno kemično razglistenje.

 

Zaščita mačk pred trakuljami in glistami
Tudi, če notranjih zajedavcev ne vidimo in mačka ne kaže znakov, to še ne pomeni, da niso prisotni

 

Zakaj so notranji zajedavci nevarni tudi za ljudi?

Z glistami in s trakuljami se lahko okuži tudi človek, in sicer na enak način kot živali. Okužbi z glistami so še posebej izpostavljeni otroci. Odrasle mačke, okužene z notranjimi zajedavci, velikokrat ne kažejo nobenih znakov, vendar z iztrebki izločajo razvojne oblike v okolje (razvojne oblike trakulj in glist) kar predstavlja nevarnost za ljudi in za druge živali.

Preprečevanje glist in trakulj pri mačkah in tudi pri drugih ljubljenčkih je izrednega pomena. Človek lahko zaužije okuženo meso goveda ali okuženo meso drobnice. Za človeka je nevarno, če pomotoma zaužije odrivke trakulje. Tudi pri človeku se razvije mehurnjak, kar je zelo nevarno, saj le-ta lahko doseže velikost otroške glave. Edino zdravljenje je kirurška odstranitev mehurnjaka. V Sloveniji so okužbe s trakuljami človeka zelo redke. Če človek po nesreči zaužije jajčeca glist, se v telesu razvije potujoča ličinka (larva migrans), ki potuje po telesu in poškoduje notranje organe.

 

Kako se znebiti glist? Kako se znebiti trakulj? Preprečevanje glistavosti in trakuljavosti

Za gliste in trakulje je najboljša rešitev preventiva. S Felins Plus Vermprevet naredite 14 dnevno kuro 4x na leto in tako svoji mački zmanjšajte ali preprečite okužbo z notranjimi zajedavci. Če so gliste ali trakulje že prisotne priporočamo, da v roku enega tedna dodate k hrani 3x (torej vsak drugi dan) Felins Plus Vermcurat. Medtem pa dodajate tudi Felins Plus Vermprevet. Vermprevet in Vermcurat se lahko uporabljata istočasno v kuri, vendar ju mački dajemo ločeno (vsak dan enega).

Mladim mucam do pol leta starosti je priporočljivo dajati sredstva proti glistam vsak mesec, kasneje pa štirikrat letno. Sredstva proti glistam dajajmo redno, ne glede na to, če v blatu ne opazimo zajedavcev. Jajčeca so mikroskopsko majhna, zato jih s prostim očesom ne vidimo!

Drugi načini, kako preprečiti raznos jajčec glist in trakulj:

  • Lastniki psov morajo pobirati iztrebke, saj so lahko vir okužbe drugih živali. Dobro je preprečiti dostop mačkam in psom v peskovnike.
  • Umivanje rok, po božanju živali in pozornost pri higieni ter pripravi hrane.
  • Odpravljanje bolhavosti pri mačkah in pri psih, saj so bolhe vmesni gostitelj trakulje Dipilidium caninum.
  • Previdnost pri hranjenju mačke: mesa in notranjih organov z vidnimi spremembami nikoli ne ponudimo mački.

 

Gliste pri mačkah prenos na človeka

Gliste, ki zajedajo naše hišne ljubljenčke se lahko prenesejo tudi na človeka. Ljudje lahko pomotoma zaužijemo jajčeca glist ali trakulj, ki so se z iztrebki hišnih ljubljenčkov izločila v okolje in tam tudi ostala. Jajčeca se lahko izležejo v prebavnem traktu človeka in tako je tudi človek okužen z glistami ali trakuljami. Ob sumu na notranje zajedavce je seveda potrebna higiena pri pobiranju iztrebkov in pri negovanju okužene živali. Pomembno je umivanje in razkuževanje rok.

 

Felins Plus Vermprevet (naravna preventiva pred notranjimi zajedavci – gliste pri mačkah, trakulja pri mačkah)

Felins Plus Vermprevet rastlinska in zeliščna mešanica lahko stabilizira črevesno floro in pomaga vašemu mačku, pri lažjem izločanju notranjih zajedavcev (gliste pri mačkah, trakulja pri mačkah). Zeliščni Vermprevet pozitivno vpliva na črevesno sluznico. Felins Plus Vermprevet je nežna mešanica zelišč, ki ustvarja zelo neprijetno okolje za notranje zajedavce. Za podporo prebave Vermprevet vsebuje: kokosove kosmiče, bučna semena, korenčkov granulat, eterično olje origana, eterično olje timijan in orehove liste, cimet, klinčke, propolis, črna kumina, ananas v prahu.

 

 

Vermprevet vmešajte med hrano. Eno merilno žličko (je priložena), vsak drugi dan. Kura naj traja vsaj 14 dni. Postopek ponovite štirikrat na leto.

 

Felins Plus Vermcurat (okužbe z notranjimi zajedavci – gliste pri mačkah, trakulja pri mačkah)

Če ob pregledu iztrebkov najdete parazite v kakcu je to znak hude okužbe z notranjimi zajedavci. V tem primeru svetujemo, da Vermprevet kombinirate z Felins Plus® Vermcurat.

Felins Plus Vermprevet in Felins Plus Vermcurat lahko mačku dodajate istočasno, vendar v ločenih obrokih. Felins Plus Vermcurat vsebuje prah sadeža kamala, ki lahko pozitivno vpliva na črevesno floro in s tem podpira odpornost organizma proti notranjim zajedavcem. Kamala preprečuje razvoj in s tem obstanek notranjih zajedavcev.

Prah sadeža kamala podpira čiščenje črevesja, kar omogoča izločanje parazitov z blatom. Azijska rastlina Kamala (Mallotus philippinensis) je zimzeleno tropsko drevo (Euphorbiaceae) z mehkimi sadeži. Sadeži so zmleti v prah in so rjavo – rdeče barve. Mačku dajte eno noževo konico prahu sadeža kamale, enkrat na dan. Če ima mačka večje število notranjih zajedavcev, se Felins Plus Vermcurat lahko dodaja 3x v obdobju 7 dni.

 

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/