Driska pri mačkah: Prva pomoč in najpogostejši vzroki

Kaj storimo, ko v mačjem stranišču odkrijemo kupček blata, ki ne izgleda tako, kot bi moral? Ali še huje, če mačka ne pride do stranišča in se podela kar na tleh? Driska pri mačkah je pogosta prebavna težava, ki jo moramo jemati resno. Pomembno je, da odkrijemo vzrok, zakaj je prišlo do driske, prav tako pa je izjemno pomembno vedeti kako dolgo driska že traja.

V spodnjem prispevku bomo odgovorili na vprašanja kaj je driska pri mačkah, našteli najpogostejše vzroke/razloge za takšno stanje, odgovorili na vprašanje kaj dati mački proti driski, kakšna je razlika med mehkim blatom in drisko in kaj narediti, če se pojavi bruhanje in driska pri mačkah.

 

Kaj pomeni izraz: driska?

Driska je mehkejše blato od običajnega. Z izrazom »driska« poimenujemo blato s konsistenco le od malo mehkejšega kot po navadi, pa vse do vodene oblike driske.
Zdrav, normalen mačji iztrebek je na splošno temno rjave barve, čvrste (vendar ne trde) konsistence, oblikovan kot klobasa. Mehkejše blato od časa do časa ni razlog za preplah, toda če se driska ne umiri ali se poslabša, spremljajo pa jo še drugi klinični znaki, je to signal za obisk veterinarja. Ko se driska začne nenadoma in traja manj kot dva tedna, jo klasificiramo kot akutno. Če traja dlje ali se ponavlja v obdobju treh tednov ali več, ji rečemo kronična.

 

Driska pri mačkah: 9 najpogostejših vzrokov

1. Hrana

Mačke so obligatorno mesojede živali, kar pomeni, da potrebujejo hrano z veliko živalskimi beljakovinami in malo ogljikovimi hidrati. Številne komercialne mačje hrane vsebujejo preveč ogljikovih hidratov, kar spodbudi rast določenih vrst črevesnih bakterij, ki lahko povzročijo drisko. Najboljša izbira za mačke je surovo meso, kuhano meso ali Felins Plus mesne rolice. Mokro hrano pa lahko doplnite s suho hladno stiskano hrano za mačke, ki predstavlja 20% celotnega dnevnega obroka.

 

 

Tudi nenadna sprememba prehrane lahko vpliva na porušenje črevesne flore in drisko. Tudi če mačka nima občutljivega želodca, lahko nenadna sprememba hrane zmoti prebavni sistem. Da se izognemo driski, menjajmo hrano v intervalih. Postopoma zamenjajmo en delež stare hrane v posodici z novo, dokler v 7 – 10 dneh popolnoma ne preidemo iz stare na novo hrano. To je tudi odličen trik, kako izbirčne mačke prepričati, da začnejo jesti novo hrano.

Intoleranca oz. preobčutljivost pomeni nezmožnost telesa, da prebavi določeno hrano/živilo in je pogost vzrok za drisko. Če mačka ne more prebaviti ene ali več sestavin v hrani, pride do driske. Včasih mačke razvijejo intoleranco na vir beljakovine, ki so ga brez težav uživale več let. Ugotoviti moramo katera sestavina v mačji hrani, mački ne ustreza in preiti na drug vir beljakovin. Najhitreje to naredimo s prehodom na popolnoma nov vir beljakovin, ki ga mačka še nikoli ni poskusila. Proces pa lahko traja tudi več mesecev ali celo leto dni, tako da ne obupajmo. Najpogostejše so alergije na perutnino, govedino, pšenico, grah, jajca, mleko in mlečne izdelke.

2. Človeška hrana

Včasih nas zamika, da mački ponudimo nekaj koškov hrane s svojega krožnika, vendar to ni najboljša ideja, saj človeška hrana ni dobra za njih. Nekatere jedi so celo strupene – to vključuje čokolado, avokado, grozdje/rozine, čebulo, česen, alkohol in sladilo ksilitol (najdemo ga v številnih izdelkih, ki se tržijo kot izdelki »brez sladkorja« ali »z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov«). Tudi mlečni izdelki so problematični. Veliko odraslih mačk obožuje okus mleka, vendar nimajo encima za razgradnjo laktoze (sladkor, ki ga vsebuje mleko). To ljudje imenujemo laktozna intoleranca, posledica manjkajočega encima pa je driska. Če želimo mački ponuditi mleko je veliko boljša izbira Felins Plus kozje mleko v prahu.

 

 

 3. Toksini

Ko mačka poje kaj strupenega, to lahko povzroči drisko, pa tudi druge simptome, kot so bruhanje, slinjenje, epileptične napadi, nestabilno hojo itd. V stanovanju, hiši ali okoli nje se najde kar precej mačkom strupenih snovi – insekticidi, rodenticidi, čistila, antifriz, človeška zdravila … če mačke to zaužijejo, obstaja možnost zastrupitve.

4. Tujki

Mačke se rade igrajo z majhnimi predmeti, ki jih najdejo na tleh. Če tak predmet pogoltnejo, se lahko zagozdi v prebavnem traktu in povzroči tako imenovano »obstrukcijo«. Obstrukcija povzroča drisko, saj prepreči premikanje trdega blata po prebavnem traktu, medtem ko tekočina lahko pronica okoli njega. Včasih tudi tekočina ne more zaobiti predmeta in mačka sploh ne gre na stranišče.

Nevarni predmeti za povzročitev obstrukcije so razne vrvice, volna, elastike za lase in podobno, saj ima mačka na jeziku majhne izrastke, ki so usmerjeni proti grlu. Ko se ji v jezik zaplete nitka, se mačka težko izogne temu, da pogoltne predmet. Še slabša situacije se razvije, če se en del nitke zaplete v jezik, drug pa potuje po prebavnem traktu in povzroči resne notranje poškodbe.

5. Paraziti

Mačke se s paraziti (gliste in trakulje) okužijo na vrtu ali od prenašalcev. Če imamo notranjo mačko in še psa, ki ga vozimo na sprehod, lahko pes domov prinese parazite, z njimi pa se okuži še mačka. Enako velja za gospodinjstva z več kot eno mačko – če parazite odkrijemo pri eni, jih ima verjetno tudi druga muca. Ne pozabimo pa tudi na okolja, kjer je veliko mačk skupaj, na majhnem prostoru: do prenosa parazitov velikokrat pride v zavetiščih, pri mačjih vzrediteljih ali na razstavah. Če smo mačko prinesli iz takega okolja in razvije drisko, ne pozabimo na parazite! Več o notranjih zajedavcih pri mačkah smo napisali v samostojnem prispevku: Gliste in trakulje pri mački.

 

 

 6. Stres

Mačke so izjemno občutljive na spremembe v okolju in rutini. Ognjemet, potovanje z avtomobilom ali nova oseba/žival v hiši so za mačke veliki stresorji. Telo se na stres odzove s sproščanjem hormonov in drugih kemikalij, ki motijo črevesni mikrobiom, kar pogosto povzroči drisko.

7. Zdravila

Predpisana veterinarska zdravila lahko povzročijo drisko kot stranski učinek. To so steroidi, nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), zdravila za srce, bronhodilatatorji (za astmo), zdravila za anksioznost … Sem pa seveda sodijo tudi najpogostejša zdravila, ki povzročajo drisko: antibiotiki. Antibiotiki porušijo črevesni mikrobiom tako, da skupaj s škodljivimi bakterijami uničijo še veliko koristnih bakterij. To pa seveda povzroči drisko. V času zdravljenja z antibiotiki so lahko pomagamo s pribiotično “kuro” s Canis Extra probiotičnimi bakterijami.

8. Bolezni

Veliko bolezni povzroči kronično drisko. Sem spadajo:

BakterijeVirusne okužbeDruga stanja
SalmonellaMačja panlevkopenijaHipertiroidizem
CampylobacterMačji infekcijski peritonitis (FIP)Črevesna vnetna bolezen (IBD)
Clostridium perfringesVirus mačje imunske pomanjkljivosti (FIV)Pankreatitis
Virus mačje levkemije (FeLV)Jetrna disfunkcija
Limfom

 

9. Neravnovesje črevesnega mikrobioma

Driska je pogosto znak, da črevesni mikrobiom ni v ravnovesju, kar pomeni, da nekatere koristne črevesne bakterije (ki so potrebne za zdravo prebavo in imunske funkcije) manjkajo ali pa niso prisotne v pravem razmerju. Najpogostejši vzrok neravnovesja črevesnega mikroboma je prekomerno razraščanje bakterije Escherichia coli (E.coli).

Takšna neravnovesja pa so lahko posledica še številnih drugih vzrokov:

 • prehrana s previsoko vsebnostjo ogljikovih hidratov lahko povzroči, da se skupine nekaterih bakterij tako razrastejo, da izpodrinejo druge koristne bakterije,
 • kura z antibiotiki uniči poleg škodljivih tudi nekatere koristne bakterije,
 • nekatere kronične bolezni, na primer nekatere vrste raka, motijo populacijo bakterij v črevesju in povzročajo periodična neravnovesja.

 

Driska pri mačkah in 9 najpogostejših vzrokov
Driska pri mačkah: 9 najpogostejših vzrokov in nasveti kaj dati mački proti driski

 

Driska pri mački in kdaj do veterinarja?

Občasno mehko blato pri mački ni razlog za skrb, še posebej če se mačka med tem obnaša normalno in ne kaže znakov slabega počutja. Počakajmo dan ali dva, da vidimo, če bo driska izzvenela. Mački ponudimo dovolj sveže vode. Če driska traja dlje časa in ne opazimo nobenega izboljšanja, takrat je čas da se pogovorimo s strokovnjakom. Če se pojavi bruhanje in driska pri mačkah, slab apetit, letargija …. Lahko to pomeni resno zdravstveno težavo in je potrebno poiskati veterinarsko pomoč.

 

Kako preprečiti drisko pri mačkah: Kaj dati mački proti driski?

1. Izogibajmo se zdravilom, ki jih ni predpisal veterinar

Mačkom ne dajmo človeških zdravil proti driski, saj je veliko takih izdelkov strupenih. Izogibajmo se nepotrebnemu dajanju antibiotikov, vendar če veterinar ugotovi, da ima mačka bakterijsko okužbo, za katero so nujno potrebni ravno antibiotiki, ne odlašajmo z dajanjem. Med kuro podprimo črevesni mikrobiom s probiotičnimi bakterijami Canis Extra probiotičnimi bakterijami.

2. Hranimo z vrsti primerno hrano

Preverimo koliko ogljikovih hidratov vsebuje hrana, ki jo trenutno hranimo. Če jih vsebuje preveč, razmislimo o postopni spremembi hrane na takšno, ki vsebuje več beljakovin. Prepričajmo se, da hranimo visokokakovostno hrano. Verjetno je najbolje tudi, da za čas driske iz rutine izločimo priboljške in druge dodatke. Ne pozabimo mački vedno zagotoviti svežo vodo.

Naturavetal hrana za mačke je 100% naravna z visokim deležem kakovostnega mesa. Suha hrana je hladno stiskana z več kot 87 % deležem svežega mesa piščanca, race in lososa. Hladno stiskanje omogoča, da se ohranijo naravni vitamini in minerali ter ostale hranilne snovi v nespremenjeni obliki. K hrani ni popolnoma nič sintetično dodanega, je brez konzervansov, umetnih dodatkov, barvil, ojačevalcev in brez sintetično dodanih vitaminov in mineralov.

Naturavetal mokra hrana je nežno kuhana na pari v kratkih časovnih intervalih, tako da se ohrani večina hranilnih snovi. Kuhano meso je pakirano v 200 g ali 400 g mesne rolice, ki so na voljo v 4 različnih okusih. Mačke bi se tudi v naravi prehranjevale z mokro hrano (torej uplenjenim plenom), zato naj mokra hrana predstavlja 70-80% dnevnega obroka, suha hrana pa 20-30%.

 

 

3. Ne umikajmo hrane

Če mačka bruha je nekaj urni post primeren. Vendar tak post pri driski ne bo naredil nobene razlike. Mački iz kakršnega koli razloga ne odrecimo hrane za več kot 24 ur. Odrekanje hrane pri mački lahko v nekaj dneh povzroči smrtno nevarno bolezen jeter.

4. Dodajmo vlaknine in naredimo “kuro” s probiotiki

Dodajanje določenih virov vlaknin lahko izboljša drisko z absorbiranjem odvečne vode v črevesju in z zagotavljanjem hrane za koristne črevesne bakterije. Vedno začnimo z majhno količino vlaknin. Felins Plus korenčkov granulat je odličen vir vlaknin (pektin), ki so mački v pomoč kadar nastopi driska.

 

 

Mački z drisko lahko pripravimo tudi dober, mamljiv domač obrok z nesoljenim piščančkom in razkuhanim rižem, da jo pocrkljamo in zagotovimo, da nekaj poje. Razkuhan riž tudi zelo pomaga pri driski. V kolikor ima mačka alergijo na piščanca, ji seveda piščanca ne ponudimo in ga lahko nadomestimo s filejem osliča ali lososom.

 

Driska pri mačjih mladičih

Driska je pri mačjih mladičih pogostejša kot pri odraslih mačkah. Za to obstajajo naslednji razlogi:

 • Prebavni sistem mladičkov se še prilagaja na trdno hrano in že majhne spremembe v prehrani lahko povzročijo prebavne motnje
 • Imunski sistem mačjih mladičev še ni v celoti vzpostavljen, zato so bolj občutljivi na črevesne parazite in bakterije
 • Veliko večja verjetnost je, da bodo igrivi mladički med raziskovanjem naleteli na predmete, ki bi se jim morali izogniti. Tako na primer zaužijejo kakšne strupene snovi ali predmete, ki povzročijo obstrukcijo
 • Nekatere bolezni, ki povzročajo drisko (mačji koronavirus, FIP) so bolj pogoste pri mladičih

Ker so mačji mladiči še majhne, nebogljene kepice, driska povzroči dehidracijo in splošno oslabelost sistema. Torej, če ima naš mucek drisko, ki traja več dni ali pa jo spremljajo še drugi simptomi (mirnost, bruhanje, tresljaji, vročina …), ga hitro odpeljimo k veterinarju.

 

Kako naj vem, če ima moja zunanja mačka drisko?

Drisko je težje diagnosticirati pri mačkah, ki na stranišče hodijo ven, vendar ne nemogoče. Opazili bomo, da:

 • mačka bolj redno prosi za izhod ven,
 • ima umazano in smrdljivo dlako okoli repa in zadnjih nog,
 • ji nekaj klokota v trebuščku,
 • jo napenja,
 • ima napet trebušček,
 • si neprestano umiva intimne predele
 • ima manj energije in veliko spi
 • ima neurejeno, resasto dlako.

 

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj dati mački proti driski?

Najhitrejša pomoč pri driski je dodaten vir vlaknin kot je Felins Plus korenčkov granulat. Določenim mačkam zelo pomaga tudi razkuhan riž in kuhan piščanec. Mački nikoli ne dajamo človeških zdravil proti driski. Začnemo pa tudi z dodajanjem probiotičnih bakterij Canis Extra Petflora, da vzpostavimo nazaj črevesno floro.

Bruhanje in driska pri mačkah

Če ima mačka drisko in še bruha ter to traja več dni zapored je smiselen posvet s strokovnjakom. Lahko da gre le za prebavne težave, lahko pa je takšno stanje povezano z resnejšim bolezenskim stanjem kot je obstrukcija prebavnega trakta ali zastrupitev.

Rumena driska pri mački?

Rumena do zelena driska je lahko znak, da blato prehitro potuje skozi črevo mačke. To največkrat nakazuje na črevesne zajedavce, bakterijske infekcije ali težave z jetri. V vsakem primeru, če takšna driska traja dlje časa, je potreben obisk strokovnjaka.