Kužni kašelj: Kaj storiti, ko pes kašlja in se davi?

Kužni kašelj pri psih ali strokovno infekciozni traheobronhitis je zelo nalezljivo obolenje zgornjih dihal. Vsesplošno poznan je tudi angleški izraz: Kennel Cough. Kužni kašelj ni smrtno nevarna bolezen, kljub temu pa jo je potrebno vzeti izjemo resno, okrepiti imunski sistem psa, mu nuditi varno in toplo okolje ter ga izolirati od drugih psov. Kužni kašelj v večini primerov mine sam od sebe in ni potrebnega posebnega zdravljenja. Najpogostejši simptom kužnega kašlja prepoznamo po tem, da pes kašlja in se davi.

Kužni kašelj je nalezljiva bolezen, kar pomeni, da jo vaš pes lahko prenese na sosednje pse. Če imate dva psa je tako veliko verjetnost, da bosta zbolela oba. V nadaljevanju smo našteli vse najpogostejše simptome in tudi načine, kako lahko svojemu psu pomagamo sami.

 

kužni kašelj pri psih
Najpogostejši simptom kužnega kašlja prepoznamo po tem, da pes kašlja in se davi

 

Kužni kašelj: Nalezljiv kašelj psov

Tako kot prehlad pri človeku povzroča veliko različnih virusov, ima tudi kužni kašelj psov več krivcev. Povzročitelj je lahko en virus ali več različnih virusov; virus para influence, virus pasje kuge, adenovirus tipa 2, respiratorni koronavirus,… Večina psov se ob virusu okuži še z bakterijo Bordetella bronchiseptica zato se kužni kašelj pogosto imenuje tudi Bordetella. Razvoj bolezni je odvisen od povzročitelja (torej ali gre le za virusno okužbo ali okužbo v kombinaciji z bakterijo), zdravstvenega stanja psa, imunskega sistema psa in nege v času okužbe.

 

Psi se s kužnim kašljem okužijo z dihanjem ali s stikom z okuženim psom. Psi vdihnejo bakterije in viruse v svoja dihala. Dihalni trakt psa je obložen s sluzjo, ki zadrži nalezljive delce in jih izloči iz organizma. Žal pa obstajajo številni dejavniki, ki to zaščito oslabijo in povzročijo, da psi zbolijo za kužnim kašljem, kar povzroči vnetje sapnika, sapnic in občasno tudi grla.

 

Prenašanje kužnega kašlja

Kužni kašelj se prenaša s kašljem okužene živali, preko direktnega stika med bolno in neokuženo živaljo ali preko kontaminiranih površin. Če je vaš zdrav pes v stiku s kužnim psom je to že lahko vzrok za okužbo. V času razhajanja kužnega kašlja (to so prelomna obdobja jesen-zima in zima-pomlad) preprečite stik zdravega psa z obolelim psom, ki kaže vidne znake prehlada.

Kužni kašelj se širi zelo hitro – kapljično po zraku; s kašljanjem, izdihanim zrakom, izločkom iz smrčka, ust in oči… zato se lahko pes okuži na sprehodu, v pasji šoli, v pasjem vrtcu, v zavetišču, pri pasjem frizerju; praktično vsepovsod, kjer je v stiku z drugimi psi. Največje tveganje za okužbo predstavlja majhen prostor, kjer je zbranih več psov. Okužba s kužnim kašljem za ljudi in druge živali ni nevarna.

 

Trajanje kužnega kašlja pri psih

Inkubacijska doba (to je čas od okužbe do izbruha bolezni) pri kužnem kašlju je približno 1 teden. Pri določenih psih pa tudi od 2 dni pa do nekaj tednov. Najhujši in najbolj intenzivni klinični znaki trajajo 4 – 10 dni, v tem obdobju je tudi kašelj najmočnejši. Kljub temu pa se lahko določeni povzročitelji (virusi in bakterije) izločijo še teden ali več z izkašljanim zrakom.

Za kužnim kašljem lahko zbolijo psi vseh starosti in psi vseh pasem. Še posebej ranljive skupine psov so mladički, starejši psi in psi z oslabljenim imunskim sistemom. Simptomi se pojavijo nenadoma in so vedno povezani z »zastrašujočim« kašljem iz katerega bi lahko sklepali, da se je psu dejansko nekaj zataknilo v grlu in, da hoče to izkašljati.

 

kužni kašelj pri psu
Najhujši in najbolj intenzivni klinični znaki trajajo 4 – 10 dni, v tem obdobju je tudi kašelj najmočnejši

 

Kužni kašelj najpogostejši simptomi

  • Močno in krčevito kašljanje
  • Suh in dražeč kašelj, ki se običajno pojavi ponoči
  • Glasno davljenje
  • Bruhanje želodčne vsebine ali bele goste pene
  • Voden izcedek iz nosnic in oči
  • Vnetje očesnih veznic

Kot smo že napisali se kužni kašelj pri različnih psih različno intenzivno razvije. Pri lažjih oblikah okužbe je prisoten le intenziven kašelj, pes pa se načeloma počuti v redu. V primeru težje oblike kužnega kašlja se pojavi povišana telesna temperatura, oteženo dihanje, izguba apetita, slabo počutje in apatičnost. Bolezen na podlagi opisanega stanje lahko napreduje v pljučnico. Prvih nekaj dni je najhujših, tako za psa kot za lastnika, nato pa se začnejo zadeve umirjati. Kašelj se lahko kasneje pojavi ob fizičnem naporu ali ob razburjenju, ki pa ni povezan z bruhanjem. Kašelj lahko traja tudi do 3 tedne, pes pa predstavlja vir okužbe za druge pse še nekaj tednov po prenehanju kašlja.

 

Pes kašlja in se davi

Če pes kašlja in se davi je to najbolj prepričljiv simptom, da je vaš pes zbolel za kužnim kašljem. Kašelj ni kot običajen kašelj, ampak imamo občutek, da se je psu nekaj zataknilo v grlu in hoče to izkašljati. To kašljanje in davljenje psa je najbolj intenzivno približno en teden, nato pa simptomi postopno izvenijo. Prav tako pes kašlja in se davi najbolj intenzivno in najbolj pogosto v večernem času in ponoči. Prav tako lahko pri tem bruha slino in belo peno in tako lahko najdete manjše izbljuvke.

 

Kužni kašelj pri psih – Kaj lahko naredimo sami in kdaj je potreben obisk veterinarja?

Za pse, ki trpijo za lažjo obliko kužnega kašlja z zdravim imunskim sistemom ni predvidenega posebnega zdravljenja. Potrebno je počakati, da bolezen mine sama od sebe, to lahko traja nekaj dni do dveh tednov. V tem času je zelo pomembno, da pes uživa zdravo in naravno hrano, pomagate pa mu lahko tudi s prehranskimi dodatki za krepitev imunskega sistema ali z različnimi pripravki za izkašljevanje, zeliščnimi sirupi,… Psom pomaga tudi vlaženje dihalnih poti s paro.

Za pse s kužnim kašljem je nujen počitek in prilagojena telesna aktivnost. Priporoča se uporaba oprsnice, saj ovratnica s pritiskom ob sapnik sproži napad kašlja. Potrebno je tudi preprečiti stik okuženega psa z zdravim psom, da preprečimo prenos bolezni. Pes ne sme imeti stikov z drugimi psi vsaj še en teden po prenehanju kašljanja, ker še vedno izloča povzročitelje bolezni. Predvsem nevaren je tesen stik, ko pride do izmenjave sline (pitje iz iste posode, igranje z istimi igračami).

Obisk pri veterinarju se priporoča kadar kašelj spremljajo še drugi simptomi kot je vročina, slabo počutje in izguba apetita. Če veterinar ugotovi, da gre za hujšo obliko kužnega kašlja, se običajno predpišejo zdravila za izkašljevanje ali zdravila za pomiritev kašlja. V primeru hujše oblike kužnega kašlja ob prisotni okužbi z bakterijami se psa zdravi tudi z antibiotiki. Če kašelj nekje v treh tednih ne mine, je potreben ponoven obisk pri veterinarju, da se ugotovi morebiten drug vzrok (npr.: srčno popuščanje ali obolenje dihalnega sistema zaradi drugega vzroka …). Lahko se odločite tudi za celjenje psa proti kužnim boleznih in ga s tem zaščitite pred potencialnimi virusnim povzročiteljem.

 

Naturavetal prehranski dodatki za krepitev imunskega sistema

Vsi Naturavetal prehranski dodatki so v celoti naravni, brez sintetičnih dodatkov. Najboljše se pri krepitvi imunskega sistema obnese Canis Extra Aktiv – mineralno-vitaminska mešanica iz različnih posušenih začimb, zelišč in zelenjave in Canis Extra BIO šipek v prahu za hiter »boost« imunskega sistema. Oba izdelka sta v prahu in ju preprosto dodate k hrani psa. Za krepitev imunskega sistema lahko psu ponudite tudi Naturavetal zelišča: Canis Extra Tavžent zelišča: regrat, melisa, rman, cvetovi kamilice, črna kumina, artičoke, sveta bazilika – tulsi, šetraj, črni ribez, majaron, kopriva, janež, origano, koper ali Canis Extra posušene gozdne sadeže.

 

 

 

kužni kašelj prehranski dodatki
Naravni prehranski dodatki za krepitev imunskega sistema