SUROVA HRANA ZA PSE (BARF): Osnovna načela in praktični recepti

 

Vedno bolj popularna med pasjimi lastniki je surova hrana za pse. Surova hrana za pse je sveža, naj pa bi bila tudi kvalitetna in zdrava ter predstavlja popoln obrok za psa in skrbi za njegovo dolgoletno zdravje. Preglejte osnovna načela in praktične recepte, ki sledijo v nadaljevanju. Pri hranjenju s surovo hrano moramo biti vsekakor dovolj podučeni, da znamo pripraviti popolne obroke in, da hranimo s svežim mesom preverjenega porekla, ki je tudi veterinarsko pregledano.

 

SUROVA HRANA ZA PSE: Osnovna načela in praktični recepti

SUROVA HRANA ZA PSE: Osnovna načela

BARF surova hrana za pse pomeni biološko primerno hrano za pse ali hranjenje s surovo hrano in kostmi. Ta metoda temelji na prehranjevalnih navadah volkov, katerih osnovna hrana je predvsem sveže meso in drobovina. Poleg tega obstaja manjša količina rib, sadja in zelenjave ter prebavljenih žit iz želodčne vsebine plena, ki jo je volk pojedel skupaj s celotnim plenom. Tudi zelišča, semena, oreški, listi in korenine pripadajo - odvisno od letnega časa - na pestro oblikovanem jedilniku.

Najbolj pomembna stvar pri BARF-u je, da hranite raznoliko in uravnoteženo prehrano v daljšem časovnem obdobju, da na tak način zagotovite psu vsa hranila iz različnih virov. Da bi bila prehrana naših psov čim bolj izvirna in raznolika, je pomembno, da svojemu hišnemu ljubljencu, poleg bogatega beljakovinskega vira svežega mesa ponudite tudi naravne dodatke, ki podpirajo surovo prehrano.

 

 • PRIPRAVA POPOLNEGA OBROKA

Popolni obrok za psa je sestavljen iz 70 % ali 80% mesnega deleža in 30% ali 20% iz zelenjavno-rastlinskega dela. Ni dovolj, da psu ponudite le meso, saj mu bo na tak način primanjkovalo življenjsko pomembnih vlaknin, vitaminov in mineralov. 70 % (80%) mesni delež mora biti sestavljen iz kakovostnega mišičnega mesa in notranjih organov, s tem da notranji organi (ledvica, jetra, srce, vranica,…) predstavljajo manjši delež kot mišično meso. 30% (20%) zelenjavno rastlinski delež je lahko sestavljen iz sadja, zelenjave, začimb in zelišč, ki so primerne za psa ter iz zdravih žitaric (npr. ajdova kaša, proso, sladek krompir).

 

 • Surova hrana za pse - kakovost mesa

Pri surovi hrani za pse oziroma pri BARF hranjenju je vaša prva skrb kakovost mesa, ki ga dajete svojemu psu. Danes je zelo bogata ponudba že pripravljenih surovih, popolnih obrokov za psa. Ko kupujete pripravljene popolne obroke, se zmeraj prepričajte kakšno meso vsebujejo. Nikakor ne smejo vsebovati stranskih živalskih proizvodov (to so perje, kremplji, v glavnem ostanki). Prav tako mora na popolnih obrokih pisati, kakšen je delež mišičnega mesa in kakšen je delež notranjih organov in kakšen je delež kosti (če jih obrok vsebuje).

Kakovostno meso je glavna sestavina surove hrane za pse (BARF)

Če kupujete mišično meso in notranje organe ločeno, se zmeraj pozanimajte o poreklu mesa. Meso mora biti veterinarsko pregledano. Najboljše je kupovati meso s certifikatom kakovosti: Primerno za prehrano ljudi (Human Grade), saj je takšno meso pregledano po najvišjih postavljenih standardih. Nikakor ne kupujte mesa od neznancev, ki vam po "sumljivo smešnih cenah" prodajajo meso za vašega psa. Logično je, da kakovostno meso ne more imeti tako nizke cene. Pomembna je kakovost mesa in ne le ideja, da če hranite surovo, hranite tudi zdravo.

Če vašemu psu surovo meso ne ustreza ali iz kakršnegakoli razloga noče ali ne sme jesti surovo meso ali, če nimate toliko prostora za hranjenje surovega mesa, se lahko odločite za že pripravljene mesne obroke v praktičnem pakiranju. Lahko se odločite za Canis Plus račje meso z notranjimi organi v pločevinki ali za Canis Plus mesne klobase z okusom konja, jagnjetine, divjačine in koze. Vsi pripravljeni mesni obroki vsebujejo kakovostno mišično meso in notranje organe v pravem razmerju. Mesni obroki so nežno kuhani v kratkih časovnih intervalih pri nizkih temperaturah, tako da se ohrani maksimalna vsebnost hranil. Meso je neprodušno zaprto in na tak način konzervirano, zato so vsi obroki brez konzervansov, umetnih barvil in arom, brez polnil in sintetičnih dodatkov. Meso in notranji organi v mesnih obrokih nosijo certifikat Human Grade - kakovost primerna za prehrano ljudi. 

 

Zdravo in za psa primerno je surovo kakovostno meso. Kakovost se danes dokazuje z odprto deklaracijo, z deklaracijo v slovenskem jeziku, s sledljivostjo mesa, z veterinarskim pregledom mesa oziroma še boljše: s certifikatom kakovosti mesa, ki je primerno tudi za prehrano ljudi.

 

 • Surova hrana za pse : zelenjavno – rastlinski del

  SUROVA HRANA ZA PSE: Osnovna načela in praktični recepti
  1. ZELENJAVA ZA PSA: Primerna zelenjava so bučke, korenje, brokoli, špinača, rdeča pesa, kumarce, zelena zelenjava (solata, rukola),… Zelenjava je lahko pokuhana, pretlačena ali zrezana v koščke, da jo psi lažje prebavijo.
  2. SADJE ZA PSA: jabolka, banane, slive, jagode, lubenica, hruške, borovnice, brusnice, papaja, mango,... Sadja dajemo psu manj kot zelenjave. Sadje predstavlja naraven vir vlaknin, pomembnih vitaminov, mineralov in antioksidantov.
  3. ZELIŠČA IN ZAČIMBE ZA PSA: vodna kreša, koromač, regrat, peteršilj, bazilika,… Zelišča in začimbe se dodajajo v manjših količinah.
  4. POMOČ: če vam primanjkuje časa ali, če nimate doma raznolike zelenjave, sadja, začimb in zelišč, si lahko pomagate s Canis Plus kosmiči, ki so že pripravljena mešanica zelenjave, sadja, zelišč in začimb. Vse je naravno posušeno na svežem zraku. Kosmiče enostavno namočite v vodi in jih dodate k svežemu mesu ali k našim mesnim klobasam. Canis Plus Vit/Min kosmiči so sestavljeni iz bučk, pastinaka, prosa, jabolk, šipkovih lupin, regrata in vodne kreše. Canis Plus Top Fit Mix kosmiči pa so popolnoma brez žitaric in vsebujejo bučo v kockah, korenje, špinačne kosmiče, granulat iz šitak, jagode aronije, morsko krhliko z jagodami, baziliko, fige, chia semena, marelice in šetraj.

 

 • Surova hrana za pse, dodatek kalcija in ustrezno razmerje s fosforjem

Kalcij in fosfor sta makroelementa, ki sta za psa življenjskega pomena. Pomembno je tudi ustrezno razmerje med njima. Fosfor se nahaja v mesu, ribah in mlečnih izdelkih, tako da skoraj ne more priti do pomanjkanja fosforja, saj psa hranite z mesom. Večje težave lahko predstavlja kalcij, ki ga more pes zaužiti več kot fosforja. S kalcijem bogati so mlečni izdelki, nekatera zelenjava, kot je zelje, brokoli, regrat, špinača, rukola in tudi sadje, kot so suhe fige. Kosti in jajčne lupine (iz bio reje) so tiste, ki imajo idealno razmerje med kalcijem in fosforjem. Kalcij je zelo pomemben za številne procese v organizmu psa, za zdrave kosti in sklepe, za zobe, mišice in živce. Tudi alge so odličen vir kalcija.

 

Če psu iz takšnih in drugačnih razlogov ne dajete kosti, so zelo enostavna in praktična rešitev prehranski dodatki s kalcijem:

 

 • Surova hrana za pse – Količina hranjenja

Natančna odmera količine dnevnega obroka je odvisna od vrste in starosti psa ter njegove aktivnosti oz. količine energije, ki jo dnevno porabi. Generalno se lahko na začetku držimo spodnjih alinej in nato po potrebah psa prilagajamo količino hrane.

Navodila za hranjenje glede na trenutno telesno težo psa:

 • mladi psi, ki še rastejo, cca. 5% telesne teže
 • odrasli psi, cca. 3% telesne teže
 • mirni odrasli in starejši psi, cca. 2,5% telesne teže

Upoštevati morate tudi zelenjavno-rastlinski del v odmeri 30% (20%). Torej, če imate odraslega psa s težo 10 kg, mu daste na dan 300 g hrane (to je 3%). Od teh 300 g hrane predstavlja 70% surovo meso z notranjimi organi ali naša 100% mesna hrana v klobasah ali konzervah in 30% rastlinsko-zelenjavni del.

 

SUROVA HRANA ZA PSE: Osnovna načela in praktični recepti

 

 

Veliko pasjih lastnikov se odloča za ta kombiniran način hranjenja. Zjutraj, ko odidemo v službo, se nam velikokrat mudi, saj vsi radi do zadnjega spimo. Zdrava in praktična rešitev v takšnih primerih so hladno stiskani peleti Naturavetal. Peleti so naravni, brez sintetičnih dodatkov, konzervansov, barvil, arom in polnil, zato se odlično podajo h kakovostnemu surovemu obroku. Peleti in sveže meso se nekje enako hitro prebavijo, zato peleti v kombinaciji s surovo hrano za pse ne povzročajo napenjanja, bruhanja in ostalih prebavnih težav. Peleti Naturavetal vsebujejo izključno kakovostno mišično meso s certifikatom kakovosti mesa, ki je primerno tudi za prehrano ljudi. Peleti se odlično obnesejo tudi na počitnicah ali kadar vam slučajno zmanjka zaloge mesa, na sprehodih, treningih ali kadar date svojega psa v varstvo.

 

Kombinirano hranjenje je sestavljeno iz:

 1. Iz polovične količine surovega popolnega obroka ali iz polovične količine Naturavetal 100% mesnih klobas in konzerv
 2. Iz polovične količine hladno stiskanih Naturavetal pelet z okusom piščanca, kunca, lososa, jagnjetine in govedine.

Primer za 10 kg psa: 10 kg psa bi moral na dan pojesti 125 g hladno stiskanih pelet Naturavetal. 10 kg pes bi moral na dan pojesti 300 g popolnega svežega obroka. Torej, če to razdelimo na polovico je dnevni obrok 10 kg psa sestavljen iz 62.5 g pelet in 150 g svežega popolnega obroka.

 

 

SUROVA HRANA ZA PSE v kombinaciji s hladno stiskanimi peleti Naturavetal

 

 

SUROVA HRANA ZA PSE: Praktični, hitri in enostavni recepti

Recepti so narejeni za 20 kg psa, ki mu hranimo 3% svežega popolnega obroka na njegovo telesno težo. 20 kg pes potrebuje 600 g popolnega svežega obroka.

 

20 kg pes, ki dobi 3% telesne teže

IZRAČUN: 20kg = 20.000 g x 3/100 = 600 g hrane

Vsebnost mesnega dela v celotni hrani mora biti okoli 70–80% (mesa in mesnih kosti, maščob in notranjih organov).

Za lažje računanje vzamemo v našem primeru 70% delež mesa

IZRAČUN: 600 g x 70% = 420 g mora biti mesnega dela

15% skupne vsebnosti hrane morajo biti mesnate kosti (npr.: rebra, vratovi, krila)

IZRAČUN: 600 g x 15% = 90 g mesnatih kosti

Nadaljevanje izračuna: maso kosti odštejemo od skupnega mesnega dela in dobimo 330 g.

10% od teh 330 g morajo predstavljati notranji organi (jetra, ledvica, srce)

IZRAČUN: 330*10%= 33 g

Neočiščeni vampi in želodci lahko predstavljajo 25% od 330 g

IZRAČUN: 330*25%= 83 g

Mišično meso predstavlja 55% od 330 g skupnega mesnega dela.

IZRAČUN: 330*55% =182 g

10 % predstavljajo živalske maščobe, ki so že prisotne v mesu. To pomeni, da psu daste takšno mišično meso, ki je malo mastno. (V povprečju psi potrebujejo 15-25% maščob, ki jih k obroku dodate v obliki živalskih ali rastlinskih olj).

IZRAČUN: 330 g*10% = 33 g maščob prisotnih v mesu.

Vsebnost zelenjavno-rastlinskega dela predstavlja 30% (20%) celote dnevnega obroka

Za lažje računanje vzamemo v našem primeru 30% delež mesa

IZRAČUN: 600 g* 30% = 180g mora biti sadja, zelenjave, zelišč in začimb

70% od 180 g predstavlja zelenjava

IZRAČUN: 180g*70%=126 g. Od teh 126 g je 50% (torej 63 g) barvne zelenjave, kot so korenček, buče, rdeča pesa in 50% zelene zelenjave (zelena solata, špinača, blitva, rukola, regrat…).

30% od 180 g predstavlja sadje. Primerno sadje so jabolka, hruške, banane,…

IZRAČUN: 180g*30% = 54 g

 

 

Recepti za pripravo popolne surove hrane za pse

Za alergike ali občutljive pse priporočamo, da se spodnji recepti spremenijo, tako da uporabljate samo eno vrsto mesa – pripravite monoproteinski popoln obrok. Prav tako, se izognete sadju in zelenjavi, na katero je vaš pes alergičen. Za zdrave pse je povsem mogoče kombinirati različne vrste mesa med tednom ali celo v enem obroku. Recepti služijo kot vodilo ali navdih za nove ideje in raznolikost v skledi.

 

RECEPT 1:

90 g piščančjih perutničk

33 g notranjih organov od rib

83 g govejega želodca

182 g govejega mesa (od tega naj bo nekje 33 g goveje maščobe)

126 g rastlinskega dela: 63 g bučk ali koromača in 63 g in 63 g rukole

54 g sadja: robidnic ali papaje

1 čajna žlička skute

1 čajna žlička bučnega olja

Canis Extra Aktiv – zelenjavno – zeliščna mešanica

 

RECEPT 2:

90g – piščančjih vratov

33g - piščančjih želodčkov

82g – govejih zelenih vampov

182g piščančjih prsi (od tega 33 g živalskih maščob)

126g rastlinskega dela: 63 g kumarc in 63 g zelene solate

54g  marelic ali malin

1 čajna žlička skute

Canis Extra lososovo olje

 

Recept za pripravo popolnega obroka surove hrane za pse Popolna surova hrana za pse - recept

RECEPT 3:

90g – govejega mesa

33g - jagnječjih ledvic

82 g – govejih zelenih vampov

182g – teletine (od tega 33 g živalskih maščob)

126g rastlinskega dela: 63g korenja ali buče in 63g zelene solate

54g – banane ali jabolk

1 jajce

Canis Extra bio egipčansko olje črne kumine

 

RECEPT 4:

90g – piščančjih perutničk

99g – piščančjih želodčkov

264g – govejega mesa (od tega približno 33 g živalskih maščob)

126g zelenjavno- rastlinskega dela:  63g bučk ali koromača in 63 g rukole

54g sadja: robide ali papaja

1 čajna žlička skute

1 čajna žlička bučnega olja

Canis Extra Aktiv - zelenjavno – zeliščna mešanica

 

 

Vsi recepti so osnovno vodilo za pripravo popolnega obroka, vi pa lahko določene sestavine tudi zamenjate ali skombinirate dva recepta v enega. Pomembno je, da vedno upoštevate svojega psa kot posameznika - ker so njegove potrebe odvisne od starosti, aktivnosti, uspešnosti in splošnega zdravja, zato mora biti hranjenje vedno prilagojeno njegovim trenutnim potrebam.

 

Literatura:

https://www.naturavetal.de/shop/de/canis-plus-hund/ergaenzungsfutter-barf

https://www.naturavetal.de/teilbarfen/

https://www.naturavetal.de/barf-zutaten-fuer-den-hund-bei-rohfuetterung/

https://www.bodieko.si/rastlinski-viri-kalcija