Sončni vitamin D in njegov izjemen vpliv na zdravje psa

Ogromno je govora o tem kako pomembni so vitamini in še več je govora o tem zakaj je izjemnega pomena, da so vitamini naravnega izvora in niso sintetično dodani. V tem prispevku bi se rada osredotočila na življenjsko pomemben vitamin D za pse in na številne njegove vloge, ki jih ima v organizmu psa. Vsi vitamini za pse so pomembni in morajo biti prisotni v prehrani in pasjem organizmu, kjer sinergistično podpirajo drug drugega za optimalno delovanje pasjega organizma na vseh nivojih.

 

vitamin D za pse
Sončni vitamin D se pretvori v aktivno obliko s pomočjo UV svetlobe

 

Vitamin D za pse: Za zdrave kosti in imunski sistem

Kaj je vitamin D

Vitamin D je v maščobi topen vitamin, sestavljen iz skupine sterolnih spojin, ki uravnavajo presnovo kalcija in fosforja v telesu. Tudi pri vitaminu D obstajajo provitamini (provitamin je snov, ki se v telesu lahko pretvori v vitamin). To so vitamin D2 (ergokalciferol) in vitamin D3 (holekalciferol). Hranilno vrednost za vsejede in mesojede živali ima le vitamin D3. Telo ga sintetizira, ko je oblika vitamina D (7-dehidroholesterol), ki jo najdemo v koži živali izpostavljena UV sončni svetlobi.

Psi so omejeni glede sinteze vitamina D ne glede na to, koliko so izpostavljeni sončni svetlobi, kar pomeni da je vnos vitamina D v organizem psa esencialen, torej življenjsko pomemben. Ker je pasji organizem do določene mere sam sposoben sintetizirati aktivno obliko vitamina D in zaradi vseh pomembnih regulativnih funkcij v katere se vključuje D vitamin ga nekateri znanstveniki želijo uvrstit med hormone.

Ne glede na kategorizacijo, dobi pes prekurzorje vitamina D iz prehrane, funkcije vitamina D pa so zapletene, saj vitamin D skrbi za normalno homeostazo kalcija in fosforja v telesu. Vitamin D3 (holekalciferol) je shranjen v jetrih, mišicah in maščobnem tkivu. Vitamin D3 je neaktivna shranjena oblika vitamina D. Da postane aktiven, se mora najprej prenesti iz kože ali črevesja v jetra. Tukaj se pretvori v naslednjo obliko imenovano 25-hidroksiholekalciferol. Ta spojina nato potuje v ledvica, kjer se pretvori v aktivno obliko vitamina D. Do signala za tvorbo aktivnega vitamin D pride kot posledica povišane ravni obščitniškega hormona (PTH), zaradi zmanjšanje količine kalcija v serumu. Prav tako zmanjšanje serumskega fosforja daje signal za tvorba aktivnega vitamina D v ledvicah. Mehanizem je precej zapleten in verjetno še ni razvozlan do potankosti, ampak pomembno je, da se zavedamo kako zelo pomemben je D vitamin za psa.

 

Zakaj je vitamin D pomemben za psa?

  • Za normalen razvoj kostnega tkiva in za tvorbo kosti. Pomemben je za vzdrževanje normalne homeostaze kalcija in fosforja v organizmu.
  • Vitamin D je ključen za absorpcijo kalcija in fosforja iz prebavnega trakta v kostno tkivo.
  • Neto učinek delovanja vitamina D v črevesju, kosteh in ledvice je povečanje kalcija in fosforja v plazmi na raven, ki je potrebna za normalno mineralizacija in oblikovanje kosti in hrustanca.
  • Ohranja koncentracijo kalcija v zunajcelični tekočini, ki je potrebna za normalno krčenje mišic in za normalno vzdržanost živčnega tkiva
  • Ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema.

 

Za katere pse je D vitamin izjemno pomemben

V normalnih količinah ga potrebujejo psi vseh starosti in pasem. Še posebej pomemben pa je za rastoče pse ter za živali v laktaciji (doječe psičke). Dodatek vitamina D v obliki olj je nujen za vse, ki hranite psa po BARF metodi ali, če sami pripravljate kuhane obroke za psa. Psi, ki so hranjeni že z uravnoteženo naravno hrano, ki že vsebuje vitamin D pa lahko prejmejo dodatek D vitamina v jeseni in zimi, ko ni veliko sončne svetlobe. Vitamin D je izjemnega pomena tudi za sparejše pse za ohranjanje zdravih in močnih kosti in za krepitev imunskega sistema.

 

Kaj se zgodi, če pride do pomanjšanja vitamina D?

Pomanjkanje vitamina D povzroča moteno mineralizacijo kosti in rahitis pri rastočem psu. Pri odraslem psu lahko zaradi pomanjkanja vitamina D pride do osteomelacije. Osteomalacija je mehčanje kosti, gre za napako v procesu izgradnje kosti zaradi pomanjkanja vitamina D. Mehke kosti pomenijo, da so nagnjene k lahkemu zlomu. Če pride do pomanjkanja vitamina D, se sposobnost absorpcije kalcija zmanjša. Za rahitis je značilno slabo oblikovanje kosti zaradi nezadostnega odlaganja kalcija in fosforja. Prizadete so dolge kosti, kar ima za posledico upogibanje nog in zadebelitev sklepov. Vitamin D je izjemno pomemben tudi pri osteoporozi (proces izgubljanja kostnih mineralov v prej zdravi kosti, ki povzroči porozne kosti). Prav tako lahko pomanjkanje vitamina D vpliva na razvoj bolezni displazija kolkov pri psu.

 

Kaj se zgodi, če pride do prenasičenja vitamina D?

Preveliko odmerjanje vitamina D lahko hitro poškoduje organizem. Simptomi hipervitaminoze D so kalcifikacija krvnih žil in velikih sklepov, krvava driska, slabost, bruhanje, povečana žeja, mišična oslabelost in povečano uriniranje. Do hipervitaminoze z naravno prehrano ne more priti, problemi lahko nastanejo takrat, ko proizvajalec k briketom doda prevelike količine vitamina D.

 

Kje najdemo vitamin D?

Na splošno večina naravnih živil vsebuje zelo malo vitamina D, čeprav rumenjaki, jetra in nekatere vrste rib vsebujejo zmerne količine. Najboljši naravni vir vitamina D so ribja olja, še posebej olje jeter polenovke (ang. Cod liver oil). Canis Extra olje jeter polenovke je 100% čisto medicinsko olje jeter polenovke (100% reiner Medizinal-Dorschlebertran) in je odlično za krepitev imunskega sistema psa in za vzdrževanje zdravih kosti. Olje je odličen vir vitamina A, vitamina D in omega-3 maščobnih kislin.

Canis Extra olje jeter polenovke dodajate k obroku psa 2-3 x na teden. Canis Extra olje jeter polenovke dodajte k kuhanim obrokom ali BARF obrokom za zadoščanje potrebam po D vitaminu in A vitaminu. Canis Extra olje jeter polenovke lahko kombinirate tudi z drugimi Naturavetal olji vendar ne v istem dnevu. V jesenskem in zimskem času, ko ni toliko sončne svetlobe se lahko olje jeter polenovke daje tudi psom, ki so hranjeni z Naturavetal peleti ali Naturavetal mesnimi klobasami.

 

 

Literatura:

Linda P. Case, MS, Leighann Daristotle, DVM, PhD, Michael G. Hayek, PhD, Melody Foess Raasch, DVM; CANINE AND FELINE NUTRITION, THIRD EDITION; Copyright © 2011, 2000, 1995 by Mosby, Inc. an affiliate of Elsevier Inc.