Najpogostejši zapleti s psom na morju

Seveda nikoli ne smemo razmišlajti o zapletih in nevšečnostih, še posebej ne takrat, ko se odpravljamo na dopust. V tem prispevku sem zapisala 6 najpogostejših neprijetnosti, ki jih lahko doživimo v času dopustovanja s psom in tudi nasvete kako se nanje že preventivno pripravimo, da se na čim bolj eleganten način izognemo vsem neprijetnim zapletom. Zapleti s psom na morju so seveda lahko številni, ampak če imate zraven mini pasjo lekarno boste vsem tem zapletom kos in sploh situacije ne boste jemali kot zaplet.

 

Zapleti s psom na morju: 6 najpogostejših neprijetnosti na morju

Najpogostejši zapleti s psom na morju: morska driska

»Morska driska« je vrste driske, ki nastopi izključno na dopustu. Zavedati se moramo, da je za določene pse sprememba okolja stres in na stres se vsak organizem odzove drugače. Poleg stresa zaradi spremembe okolja, pa so na morju psi izpostavljeni večji vročini, daljši vožnji in tudi slani vodi. Vsi ti dejavniki lahko na psa vplivajo do te mere, da prebava ni več urejena in nastopi mehkejše blato ali driska.

V opisanem primeru vam zaradi driske ni potrebno pretirano skrbeti, še posebej, če je kuža normalno aktiven. Veste, da je do driske prišlo zaradi spremembe okolja, višjih temperatur in popite slane vode. Pomembno je, da znate takšno drisko ali mehko blato ustaviti. V izjemno pomoč vam bo Canis Extra korenčkov granulat, ki je bogat z vlakninami.

Driska pri psu lahko nastopi iz različnih razlogov. Na morju driska običajno nastopi zaradi stresa in spremembe okolja, če pa opazite, da je kuža tudi apatičen in, da driske nikakor ne morete zaustaviti, potem je smiselno, da obiščete veterinarja.

 

zapleti s psom na morju
Zapleti s spom na morju so številni, vendar še smo nanje pripravljeni, lahko psu enostavno pomagamo

 

Okoljske alergije zaradi spremembe okolja

Običajno se s psom odpravimo na Hrvaško ali v Italijo na morje, kjer je rastje popolnoma drugačno kot pa npr. rastje na Štajerskem ali Dolenjskem. Tudi o tem moramo razmisliti, še posebej pri psih, ki so alergični na zunanje dejavnike kot so trave in cvetni prah. Še posebej problematična je npr. ambrozija.

 

Slana voda

Določeni psi bodo z največjim veseljem popili precej slane vode, ki lahko povzroči drisko. Če je le možno, se potrudimo, da psu preprečimo, da pije slano vodo. Preveč slane vode pa ni dobro niti za kožo in kožuh, še posebej pri dolgodlakih pasmah. Po vsakem plavanju v morju, stuširajmo psa s sladko vodo in na tak način preprečimo vozlanje dlake in morebitne težave na koži. Še posebej pazimo na predel glave in predel okoli oči, da sol ne zaide v oči.

Pri pasmah s povešenimi ušesi smo pozorni tudi, da se voda ne nabere v ušesih, saj povešeno uho ne diha in tako postane idealko okolje za razvoj različnih bakterij in glivic, ki lahko povzročijo vnetje ušesa. Canis Extra kapljice za nego ušes bodo nepogrešljive na vašem dopustu. S pomočjo kapalke kapljice enostavno kanete v uho, zaradi svoje sestave pa lahko preprečujejo razvoj različnih vnetij.

 

Najpogostejši zapleti s spom na morju zaradi vročine

Na morju, še posebej v poletnih mesecih bodite aktivni s spom v zgodnjih jutranjih urah in v poznih večernih urah, saj psi vročino prenašajo veliko slabše kot ljudi. Ne pozabimo, da se psi lahko ohlajajo le skozi gobček in skozi blazinice, nikakor pa se ne morejo skozi kožo tako kot človek. Psi naj čez dan na morju počivajo v naravni senci ob morju, kjer psu omogočite, da se gre večkrat osvežiti v hladno vodo. Lahko pa psi tudi počivajo v mobilni hiški, apartmaju ali hotelu lepo na klimi, ko pa so temperature bolj življenjske pa ga peljete ven. Izogibajte se zahtevnejšim fizičnim aktivnostim direktno na soncu, zaželjene pa so vse aktivnosti, ki jih lahko izvajate v vodi, vsekakor pa ne pretiravamo.

Vročinski udar pri psu lahko nastopi izjemno hitro, če je kuža predolgo na soncu ali, če je preveč fizično aktiven na vročini. Pri vročinski kapi boste psu zelo težko pomagali, prav tako je običajno veterinarska pomoč predaleč, da bi lahko ukrepali, zato je izrednega pomena, da to stanje preprečite in poskrbite, da je pes vedno ustrezno hlajen. V pomoč vam bodo vsekakor hladilni jopiči, hladilne ovratnice in hladilne blazine. Nikoli ne pozabite na svežo in hladno vodo.

 

Ureznine

Ureznine so pogost zaplet na morju, še posebej če je pasja plaža skalnatna. Če le imate možnost izberite takšno plažo, ki nudi lahek dostop do vode, da kuža nima možnosti poškodb. Vemo, da so naši psi včasih zelo navdušeni, ko zagledajo vodo, po drugi strani pa tudi štorasti in si lahko hitro na kakšni skali prerežejo blazinico, ki pa so tudi izjemno občutljive.

 

 

Zapleti s psom na morju zaradi vroče podlage

Vroča mivka ali vroči asfalt lahko hitro pokvarita sproščen dopust. Preden spustimo psa na asfalt ali na mivko z roko preverimo, da ni prevroča. Držimo se pravila 5 sekund, če lahko držimo dlan 5 sekund na vročem asfaltu ali vroči mivki, potem je takšna podlaga varna tudi za psa. Nega pasjih blazinic na morju je še toliko bolj pomembna, saj je pes veliko v stiku s slano vodo, ostrimi podlagami in segretimi podlagami. Zagotovo vam bodo v pomoč Canis Extra kapljice za nego pasjih tačk in blazinic. Ko pride kuža iz slane vode, mu šapice umijte s sladko vodo, jih obrišite in nanje nanestie Canis Extra kapljice. Kapljice lahko nanesete še enkrat, preden gre pes počivat.

 

Drugi (manj pogosti) zapleti s psom na morju

Psi brez dlake so izjemno redki v Sloveniji, pa vendar, če ste lastnik golega psa, ga morate obvezno zaščititi pred soncem, saj ga sonce lahko ožge. V večernih urah, ko so komarji na pohodu je pomembno, da psa zaščitimo pred piki komarjev. Komarji so namreč nevarni prenašalci srčne gliste. Pogosota bolezen je tudi lejšmanioza, ki v Sloveniji zaenkrat še ni prisotna, je pa v Italiji in na Hrvaškem (predvsem Dalmacija). Bolezen prenašajo peščene muhe, ki jih odanjamo s sredstvi za odganjanje zunanjih zajedavcev.

 

Zgoraj našteti zapleti so pogosti in verjamem, da se je že vsak lastnik srečal vsaj z enim. Pomembno je, da smo na morju pripravljeni in, da znamo težave pravilno sanirati in se na tak način izognemo nevšečnostim. Tudi zase vzamemo zraven obliže, morda kakšno tableto proti glavobolu, sončno kremo, enako tudi naredimo za psa, vzamemo npr. korenčkov granulat za pomoč pri driski, kapljice za nego tačk in kapljice za nego ušes. Tudi sami bi imeli pokvarjen dopust, če bi nas že prvi dan opeklo sonce, enako ima pes (in posledično mi) pokvarjen dopust, če si že prvi dan poreže blazinice.

 

Zdaj pa skrbi na stran, spakirajte stvari, ki vam bodo omogočile brezskrben dopust in se sporostite. Uživajte s svojo družino in s svojim kosmatincem. Ne pozabite, da je dopust odlična priložnost, da se s svojim psom še bolj povežete in poskrbite za nepozabne skupne trenutke.