Kampiranje s psom v Savudriji

Vsi, ki radi kampiramo nam je všeč stik z naravo in preprosti način preživljanja prostega časa. Preživljanje dopusta v naravi, pod borovci v bližini morja je nekaj najbolj čudovitega. Če se odpravljamo na kampiranje v Slovenijo, Hrvaško ali Italijo je to tudi odlična priložnost, da vzamemo zraven psa. Pot do destinacije ni predolga, kampiranje pa je pravi raj tudi za psa. Prispevek bo opisal kampiranje s spom v Savudriji, kamor se je odpravila Karmen s svojo sestro in psičko Missy. Napisali pa bomo tudi nekaj sploščnih smernic na kaj biti pozoren pri kampiranju s psom.

 

Karmen in Missy na kampiranju

Karmen: Zaradi slabše napovedi sem morala spremeniti prvotni plan kampiranja v Tolminu. Ker sem želela proste dni čimbolj izkoristiti, sem se odločila, da se odpravimo v Savudrijo v kamp Veli Jože. Čeprav s psičko Missy rajši obiskujeva gore, sta naju Savudrija in kamp popolnoma navdušil.

Kamp je prijazen do kužkov, imajo pasjo plažo, tuš za pse, lepe poti za sprehode in polno dreves, ki v močnem soncu nudijo senco. Cene za kampiranje so zelo ugodne, poleg osnovnih paketov si lahko zraven vzamete tudi paket z elektriko ali pa kampiranje ob obali. V kampu je tudi manjši market. Na voljo pa imajo tudi izposojo koles ali supov. Prostora v kampu je res ogromno, saj ima kar 300000 m2 zelenih površin, poleg prostorov za šotore pa imajo tudi prostor za avtodome in prikolice ter glamping hiške.

 

Primernost kampa Veli Jože za psa:

  • pasja plaža in tuš za psa
  • naravna senca pod borovci
  • sprehajalne poti v bližini
  • bližina mini marketa
  • prostoren kamp

 

Kampiranje s psom
Sproščeno kampiranje s psom v zavetju borovcev

 

Kampiranje s psom in avtivnosti v naravi

PRVI DAN:

Karmen: Ko sva s sestro prispeli v kamp, sva si najprej izbrali mesto, kjer bova stanovali. Ker se sezona že skoraj zaključuje je bila gneča v kampu občutno manjša. Na prostoru, kjer se lahko prosto kampira, sta bila samo dva avta, zato smo si izbrale prostor pod drevesi, kjer je bila senca skoraj čez cel dan, poleg tega pa smo bile oddaljene od wcja in pitne vode le par korakov, kar je bilo super saj je imela Missy svežo vodo vedno na voljo. V večernih urah smo se odpravile na sprehod okoli kampa in si ogledale plažo. Missy je prvi dan za nagrado dobila posušene ribice za pse.

DRUGI DAN:

Z Missy sva se pred zajtrkom odpravili na jutranji sprehod ob obali. Nekaj zajtrka je dobila že med sprehodom, saj jo hranim s hladno stiskanimi peleti Naturavetal, ki so super za v torbico, saj niso mastni in se lepo razlomijo. Temperature so se čez dan gibale okrog 26 in 27 °C, kar je bilo zelo ugodno zame in za Missy, saj nisva ravno ljubiteljici vročine. Najprej smo se odpravile raziskovati okolico in čisto po nesreči odkrile zelo prijetne poti, ki smo jih obiskale tudi ob sončnem zahodu. Par korakov iz kampa je makadamska cesta, ki vodi do vile Cesare, čeprav jo trenutno obnavljajo, si jo je vredno ogledati.

 

 

TRETJI DAN:

Jutro smo izkoristile za ponovno odkrivanje novih poti. V neposredni okolici vile Cesare je polno ozkih stezic med travniki (obdane s travami), ki vodijo do obale iz katere sta vidna celo Piran in Italija. Ob obali cel čas vodi stezica, ki nekaj časa poteka čez skale, zato je potrebno biti previden, saj si lahko psi hitro porežejo tačke. Sprehajalne poti vodijo tudi čez manjši gozd, kjer je prijetna senca in veliko prostora za poležavanje na tleh ali v viseči mreži. S sestro sva si privoščile hladno testeninsko solate in uživale v naravi, medtem ko sva Missy privoščile odlakane priboljške.

ČETRTI DAN:

Za zadnji dan smo se odločile, da bomo cel dan preživele na plaži, zato smo s seboj napakirale ogromno vode, hrane, gorilnik, igrače in posušene goveje kože za Missy ter brisače, da je ležanje na plaži bolj udobno. V treh dneh smo raziskale večji del obale, zato smo točno vedele po katerih poteh moramo iti, da bo največ sence. Na plaži smo se po travnati poti povzpele na manjši klif, kjer je bilo ogromno sence. Missy ni ravno ljubitelj plavanja vendar gre v vodo vsaj do trebuha, zato je miren senčni prostor na plaži še toliko bolj pomemben, da lahko v miru zaspi ali pa se igra ta čas, ko sva midve s sestro v vodi.

Kljub spremembi planov smo bile vse tri navdušene nad dopustom, tudi če je bil preživet na obali ne pa med gorami. Prijetne temperature smo še vseeno izkoristile in imele kar aktiven dopust z veliko sprehodi in plavanjem v morju. Sem se bomo še sigurno vrnile, saj so nas navdušili prijazni ljudje ter kužki. Za vse, ki si želijo miren dopust s kužkom ta kamp močno priporočam, sploh če greste ob koncu sezone se ob obali najde veliko mest, kjer ste lahko sami cel dan.

 

Missy na kampiranju
Missy na kampiranju s svojim najboljšim priboljškom – posušena goveja koža, dolga 25 cm

 

Na kaj biti pozoren pri izbiri kampa?

  • Ali je kamp psom prijazen: vsak si želi biti prijazno sprejet v kampu, hotelu, restavraciji, v glavnem ni pomembno kam se odpravimo, če se želimo imeti lepo je zelo pomembno kako nas sprejmejo. Zato se že predhodno pozanimamo v katerih kampih so psi dobrodošli in se na tak način izognemo negativnim presenečenjem.
  • Pasja plaža in dostop do plaže: zelo pomembno je, da kamp nudi pasjo plažo. To je še posebej pomembno, če se na kampiranje s psom odpravimo julija ali avgusta, ko je nujnega pomena, da se pes ohladi v hladni vodi. Pomemben je tudi dostop do pasje plaže. Dostop do pasje plaže naj bo tak, da si pes ne bo na skalah porezal blazinic, prav tako bodite pozorni na morske ježke.
  • Naravna senca: izberite tak kamp, ki bo nudil veliko naravne sence tako na območju, ki ste si ga izbrali za kampiranje kot tudi na plaži. Naravna senca na plaži je izjemno pomembna, če imate namen preživeti veliko časa na plaži s psom.
  • Infrastruktura: Zelo zaželeno je, da kamp nudi tudi tuše za pse, kjer lahko umijete psa s sladko vodo takoj po kopanju v morju. Morska voda lahko povzroči srbečico kože kot tudi zlepljeno dlako, zato je smiselno sol sprati iz psa s sladko vodo. Idealno je, da kamp nudi tudi koše za pasje iztrebke in vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov. Zelo dobri pasji kampi pa nudijo tudi pasje parke, kjer se psi lahko igrajo v ograjenem prostoru.
  • Cena za psa: glede plačila za psa pri kampiranju je zelo različno od kampa do kampa. Določeni kampi v glavni sezoni zaračunajo za psa nekje med 3-5€, izven sezone pa pes lahko biva brezplačno. O ceni se je smiselno pozanimat preden se odpravite na kampiranje s psom, da se izognete neprijetnim presenečenjem.
  • Oddaljenost veterinarja: nikoli ne mislimo na najslabše, vendar nesreča nikoli ne počiva zato se je že pred kampiranjem smiselno pozanimat kje je najbližji veterinar. Vedno, kadar ste s psom na poti imejte zraven njegov potni list.

 

Kampiranje s psom in aktivnosti
V bližini kampa Veli Jože v Savudriji se nahajajo številne čudovite sprehajalne poti

 

Kampiranje s psom – kaj vse vzeti zraven?

Za kampiranje s psom spakiranjet običajno, tako kot bi se odpravljali kampirat sami. Kaj vse vzeti zraven za psa, pa najdeš v samostojnem prispevku S psom na morje.

 

Kako se obnašati s psom na kampiranju

V kampu nikakor nismo sami, prav tako nismo edini, ki bi imeli psa, zato se temu primerno tudi obnašamo in spoštujemo hišna pravila kampa. Psa imejte v kampu vedno na povodcu, da vam ne pobegne k sosedovemu šotoru ali si poišče najbližjega pasjega prijatelja. Zavedati se moramo, da se nekateri ljudi v kampu psov bojijo in se počutijo neprijetno v bližini spuščenega psa. Prav tako posamezni lastniki ne marajo, da drug pes popolnoma nepričakovana pride ovohavati njihovega psa. Pri srečevanju z drugimi psi vedno poglejte lastnika drugega psa, če je tudi on naklonjen spoznavanju.

Nujno je, da pobirate pasje iztrebke v kampu in jih odvržete v koše, ki so temu namenjeni. Prav tako spoštujte pravilo, da je pes lahko samo na delu plaže, ki je označen, da dovoljuje pse.

 

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja