Pasje aktivnosti v vročih dneh

Vroči dnevi so za nas morda pravi balzam, ker se počutimo na soncu odlično, uživamo v sončnih žarkih in obožujejo občutek sončne toplote na naši koži. Pasje aktivnosti v vročih dneh morajo biti prilagojene vročini, saj je za pse situacija seveda bistveno drugačna. Nič ni narobe, če psi ležijo na soncu določen čas in uživajo, vendar morajo imeti vedno možnost umika v senco. Prav tako omejimo fizično aktivnost psa v vročih dnevih. Pasji organizem se lahko hitro pregreje, saj se psi ne morejo ohlajat skozi kožo tako kot ljudje, ampak se ohlajajo le skozi gobček in blazinice. Spodaj najdeš številne pasje aktivnosti, ki so primerne za vroče poletne dni.

 

Pasje aktivnosti v vročih poletnih dneh

Sprehod s psom

Poleti je bolje opraviti sprehod zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. V mestu je preko dneva še posebno prevroč asfalt za pasje tačke in lahko dobijo na blazinicah tudi opekline. V ta namen se za opoldanski sprehod raje odpravite v naravo, gozd je super rešitev saj je v njem še vedno prijetno toplo hkrati pa psu nudi naravno senco.

 

Plavanje in kopanje

Plavanje v reki, jezeru ali morju je tudi za psa super oblika telesne aktivnosti. S plavanjem si pes v poletnih mesecih razgiba vse mišice, porabi svojo energijo in se še dodatno ohladi v vodi. Če v to dejavnost vključite še igro, ki pomeni mentalno zaposlitev je rezultat na koncu utrujen in srečen pes.

V kolikor vaš pes rad plava in se igra v vodi, vam svetujem, da si nabavite plavajoče igrače ali uporabite kakšno palico, če so palice psu všeč. Če vaš kuža ni ljubitelj vode, ga nikakor ne silite v plavanje, včasih je dovolj že kak majhen otroški bazen, da se pes v njem ohladi. Pri pasmah s povešenimi ušesi je potrebno temeljivo čiščenje ušes, v kolikor so ta prišla v stisk z vodo, da preprečimo morebitna in nepotrebna vnetja.

 

pasje aktivnosti v vročih dneh
Poletno uživanje v potoku, kuža ki se nikakor ne naveliča prinašanja palice

 

Mentalna zapositev, ki vključuje vodo

Če pa vaš kužek ne mara plavati, se lahko z njim igrate v nizki vodi. Če imate vrt si omislite bazenček, večji škaf ali pa se zabavajte s škropilnico za travo ali cevjo za zalivanje. Obstajajo tudi igrače, ki »špricajo« vodo in ta curek kužki zelo radi lovijo.

 

Priboljški, ki ohladijo psa

Svoje kosmatinčke pa lahko pocrkljate tudi tako, da jim ponudite doma narejene zmrznjene priboljške ali pasji sladoled, da se bodo lažje ohladili. Različne interaktivne igrače lahko napolnite z jogurtom, kokosovim oljem ali zmrznjenim sadjem, daste napolnjeno igračo v zmrzovalnik in jo ponudite psu. Kuža se bo moral potruditi, da bo dobil hrano iz igrače, hkrati pa ga bo zmrznjena hrana tudi ohladila. Vsekakor s takšnimi poslasticami ne pretiravajte, odvisno je od velikosti psa, koliko teh zmrznjenih priboljškov lahko prejme.

 

Pohod v hribe

S psom v hribe v vročih dnevih je super ideja za aktivno preživet dan. V hribih vseno ni tako vroče, vendar bo pes fizično aktiven pri hoji v hrib, zato je vseeno boljše, da se v hribe odpravimo zgodaj zjutraj. Izberemo si teren, primeren za psa in upoštevamo še zunanje višje temperature. Pomembno je, da ne gremo čez meje zmogljivosti psa. Ko se boste s psom odpravili v hribe nikakor ne pozabite vode zanj, saj je pomebno, da je vse čas poti ustrezno hidriran.

 

Aktivne počitnice s psom
Midva z Bondom uživava v sončnem zahodu

 

Upam, da so ti všeč ideje, kako utruditi in zaposliti psa tudi v vročih dnevih. Mi z našim Bondom večinoma prakticiramo pohode v gozdu. Sama ga dam na 20 m dolg sledni povodec, da lahko raziskuje in voha, hkrati pa ga imam na očeh in je pod nadzorom, da ga slučajno nos kam ne zanese. Bondu plavanje ni preveč všeč, voda je zanj varna samo do kolen, tako imamo doma kar na balkonu otroški bazenček, kjer pa se Bond zelo rad ohladi.