Enodnevni izlet s psom v poletnih mesecih

V poletnih mesecih, ko so temperature že za nas neznosne, včasih težko najdemo idejo kam na enodnevni izlet s psom, da ne bo predaleč in, da mu ne bo prevroče. Prav tako, ko se odpravljamo na enodnevni izlet s psom, iščemo lokacije, ki niso preveč obljudene, da se lahko pes normalno giblje in uživa v naravi. V nadaljevanju torej najdeš 5 idej za enodnevni izlet s psom na mesta, kjer je senca, kjer ste lahko aktivni in kjer, tudi na višku sezone ni prevelike gneče. To so tudi zame zelo pomembne iztočnice, saj Bond zelo slabo prenaša vročino, zato mi je izjemno pomembno, da ko se odpravimo na enodnevni izlet, da mu je na voljo naravna senca.

 

Enodnevni izlet s psom na reko Idrijco
Naš enodnevni izlet na reko Idrijco, kjer je naš Bond prvič zaplaval

 

5 idej za poletni enodnevni izlet s psom

1. Ravne na Koroškem – Kotlje: Ivarčko jezero

LOKACIJA: Kotlje [46.50608442695608, 14.97101850046571]
Jezero je zelo enostavno dostopno z avtom, pred jezerom je tudi urejeno parkirišče. Iz Slovenj Gradca do Ivarčkega jezera je le še 15 min vožnje.

AKTIVNOSTI: Okrog jezera je speljana sprehajalna pot, ki je zelo lepo porastla z različnimi drevesi. Jezero je na eni strani tudi obdano z gozdom, tako da vam sence zagotovo ne bo manjkalo. Jezero je primerno za čudovit piknik v naravi in prijetno osvežitev v mrzli vodi. Midva z Juretom in Bond smo jezero že obiskali in, če se prav spomnim, je psom dovoljeno kopanje v jezeru, nisem pa prepričana, če je dovoljen tudi kakšen sup ali blazina.

KAJ VZETI ZRAVEN: Ob jezeru je en lokal, ki pa je bil v času našega obiska zaprt, zato je smiselno, da si vzamete zraven malico in pijačo. Nikakor ne pozabite za psa; pasji priboljški in kakovostna hrana za pse zagotovo ne smeta manjkati v pasji piknik košarici. Vzamite tudi kakšno odejo/blazino, da vam bo prijetno sedeti na tleh. Če ima vaš kosmatinec rad igrače, ne pozabite na kakšno žogico ali frizbi.

 

2. Enodnevni izlet s psom – Reka Idrijca

NAŠA LOKACIJA: Črni vrh nad Idrijo [45.97788981444694, 14.023016725855916]
Lokacija je nekoliko težje dostopna, saj se je treba voziti en del po precej ovinkasti cesti, ki je malenkost ožja, vendar vas to vsekakor naj ne odvrne od obiska te čudovite lokacije. Težava je lahko le pri tistih psih, ki že v osnovi ne marajo vožnje in jim je med vožnjo tudi slabo. Na odseku reke, kjer smo se mi z Bondom kopali ni urejenega parkirišča in je potrebno avtu parkirati kar ob cesti, če je dovolj prostora.

KAJ POČETI: Idrijca (vsaj na predelu, kjer smo se mi zadržali) je bila ravno prav globoka, da se psi lahko igrajo v vodi. Naš bigl Bond ne mara preveč vode, prav tako ni nek plavalec, pa mu je bilo tukaj zelo všeč. Ob reki so majhni kamenčki, tako da je idelano tudi za poležavanje ob reki, prak tako psi ne bodo imeli težav z dostopom v vodo. Reka Idrijca omogoča številne različne aktivnosti, kot je kopanje, plavanje, prav tako pa se lahko s kosmatincem odpravite na kak sprehod, saj je senca zagotovljena.

KAJ IMETI ZRAVEN: Zraven si vzamite vse, saj v bližini ni ničesar. Ne pozabite na hrano in vodo zase, prav tako pa vzamite hrano in priboljške za kosmatinca. Midva sva Bondu na tem izletu privoščila suhe mesne salame. Super je vzeti zraven tudi kakšno brisačo za psa, da ga lahko obrišete, preden se odpravite domov. Ne pozabite na igrače, ki plavajo na vodi, za Bonda so te igrače prava atrakcija in se jih nikoli ne naveliča. Mislim, da je nadvse ponosen, ker rešuje igrače iz vode.

 

3. Pohod na Lovrenška jezera

TOČNA LOKACIJA: Lovrenc na Pohorju [46.483903064532385, 15.31574527581579]
Lokacija je malenkost težje dostopna, saj morate najprej z avtom na Roglo, se tam sparkirate in greste na čudovit pohod do Lovrenških jezer. Meni osebno se ta pohod zdi eden izmed boljših kar sem bila, saj pot ni preveč strma za psa, prav tako pa večino časa poteka po gozdu in je pes (in seveda tudi vi) ves čas v naravni senci. Le Lovrenška jezera so na direktnem soncu.

POTEK POHODA: Pohod na Lovrešnša jezera je lažji pohod, ki vam omogoča uživanje v neokrnjeni naravi. Poleg pohodništva pa boste našli tudi številne lepe kotičke, kjer se lahko ustavite in si organizirate mini piknik. Na tem izletu se kuža žal ne bo mogel kopati, saj kopanje v Lovrenških jezerih ni dovoljeno. Rogla je vsekakor tudi zelo dobro iztočnica za številne druge pohode, tako da če ste zelo pri kondiciji in vam bo pohod na Lovrenška jezera premalo, boste tukaj zagotovo našli še številne druge opcije.

POSKRBIMO ZA HRANO IN PIJAČO: Če planirate piknik v naravi, si dajte vzeti zraven vso pijačo in hrano, prav tako vzamite vse za psa. Midva sva na tem pohodu imela zraven sendviče, Bond pa se je posladkal s posušenimi vampi. Ne pozabite tudi na kakšno blazino za lažje sedenja. Glede na to, da je bistvo tega izleta pohodništvo poskrbite za primerno obutev in za ustrezen povodec in oprstnico za psa.

 

4. Enodnevni izlet s psom – Gramoznica, Soboško jezero

KJE SE NAHAJA: Soboška Kamešnica, 9000 Murska Sobota [46.63940527471699, 16.173615094171506]
Lokacija je izjemno enostavno dostopna, ves čas se peljete po avtocesti in nato po glavni cesti vse do Expano, kjer je paviljon, restavracija in organizirano parkirišče.

PIKNIK V NARAVI: Pri Soboškem jezeru mi je bilo izjemno všeč to, da je okrog speljana sprehajalna pot, prav tako pa so na določenih mestih že organizirane pokrite klopi in mize, ki so namenjene pikniku. Z Juretom in Bondom smo se tukaj imeli izjemno lepo, preživeli smo lep dan v naravi, pojedli nekaj dobrega in se malo odklopili od vsakdana. V jezeru nisem videla nikogar plavati, je pa bilo kar nekaj kanujev in tudi supov. Nekje sem prebrala, da je dovoljeno vzeti psa na sup, tako da za tiste, ki imate raje vodo kot Bond, lahko vključite še to aktivnost. Ta izlet je v bližini mesta in z odhodom do Soboškega jezera ne boste v neokrnjeni naravi tako kot npr. na Lovrenških jezerih. Je pa prednost Soboškega jezera vsekakor ta, da ni preveč gneče in je izjemno lahko dostopno.

KAJ POTREBUJEM: če nameravate imeti na Soboškem jezeru piknik, potem vzamite vse potrebno za piknik zraven, če ste slučajno kaj pozabili pa je v bližini tudi supermarket. V primeru, da se boste na jezero odpravili zgoj na sprehod, pa je ob jezeru tudi restavracija. Nikakor ne pozabite za psa hrane, vode in priboljškov.

 

Enodnevni izlet na Iverčkovo jezero
Naš opazovalec Bond na Ivarčkem jezeru

 

5. Pokljuka

KJE PARKIRATI: Hotel Center, Srednja vas v Bohinju 165a, 4267 Srednja vas v Bohinju [46.34498718950082, 13.92233354046033]
Najlažje vam bo najti parkirišče ob hotelu Center, od tukaj pa imate neskončno možnosti za pohode med drevesi. Pot na Pokljuko v poletnih mesecih ni težavna, lahko je le naporna za pse, ki ne marajo preveč vožnje.

MOŽNOSTI ZA POHODE: Odpravite se lahko na številne pohode, ki so različno zahtevni. Večina poti na Pokljuki je lažjih, pohodi pa trajajo od 1 h pa do 3h, seveda pa lahko najdete tudi daljše in bolj zahtevne poti. Mi moramo tukaj še ogromno raziskati, zelo všeč pa nam je bil pohod do Blejske koče na Lipanci. Tudi tukaj si lahko poleg pohodništva naredite piknik v naravi.

KAJ VSE VZETI ZRAVEN: definitivno vodo in hrano zase in za psa. Ne pozabite na dobre pohodne čevlje, za psa pa vzamite udobno oprstnico in daljši povodec, da bo bolj svoboden pri hoji.

 

Enodnevni izlet s psom naj bo čimbolj sproščen, nekje v naravi, kjer se boste vsi zabavali in uživali, hkrati pa se izognili peklenski vročini. Upam, da so ti všeč naši predlogi in, da vam bo tale zapis v pomoč takrat, ko bi radi nekam šli, pa ne veste kam.

Če te mika mini pobeg za več dni, preberi tudi prispevek glamping s psom in splošne napotke kam in kako na izlet s psom in kaj je tisto najnujnejše, kar je potrebno vzeti zraven.