Mentalna zaposlitev psa

Že od nekdaj velja rek, da je pes človekov najboljši prijatelj, vendar se je pogled na vzgojo in sobivanje s psom v zadnjih letih močno spremenil. Mentalna zaposlitev psa je izredno pomembna za razvoj psa in čudovito sobivanje. Vse več pozornosti namenjamo razumevanju miselnih procesov in učenja pri psih, behavorizem ali vedenjska perspektiva pa postaja vse bolj pomembna veda tudi v svetu kinologije.

Z dobrim poznavanjem pasje psihologije lahko namreč že tako močno vez s svojim kosmatincem še dodatno poglobimo in s tem močno doprispevamo h gradnji dobrega odnosa s psom. V tem članku smo se zato poglobili v miselne procese psa in zbrali nekaj idej, kako obogatiti pasji vsakdan z enostavnimi, v domačem okolju dostopnimi mislenimi igrami.

 

Mentalna zaposlitev psa: Osnove delovanja možganov

V možganih vseh živih bitij se odvijajo kompleksni kemični procesi, razlikujejo pa se le v tem, kako razviti so za določene dražljaje za to namenjeni centri v možganih. Ker je za preživetje potrebno ustrezno delovanje možganov, je organizem za dobro opravljeno delo vedno nagrajen v obliki sproščanja substanc, imenovanih endorfini. Ti povzročijo občutek sreče in zadovoljstva, kar je za možgane pozitiven odgovor in povzroči, da se informacija shrani v obliki pozitivne izkušnje.

Po tem principu potekajo osnovni procesi učenja in pomnjenja, kar je zelo aplikativno tudi pri vzgoji psa. Dober primer je učenje psa, da nam ponudi tačko. Po vsakem uspešno opravljenem poskusu sledi nagrada v obliki priboljška in pasji možgančki hitro povežejo, da dvig tačke v našo dlan prinaša nagrado. Zgodi se, da nam pes potem brez ukaza, samodejno ponuja tačko, da bi le dobil priboljšek; to priča o tem, da so psi sposobni določene mere razmišljanja in posledično za zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb potrebujejo tudi zadstno mero mentalne stimulacije.

 

Mentalna zaposlitev psa
Mentalna zaposlitev psa je izjemno pomembna in jo moramo psu ob fizični aktivnosti omogočiti

 

Je fizično utrujen pes res “srečen” pes?

Odgovor na to vprašanje je sicer pritrdilen, vendar v celoti ne drži. Zavedati se moramo, da je fizična aktivnost sicer nujno potrebna, vendar ne pokrije vseh potreb naših ljubljencev. Kot že zgoraj omenjeno, pes poleg fizične, potrebuje tudi določeno mentalno zaposlitev. S selekcijo je človek skozi stoletja ustvarjal in oblikoval pasme, ki so vsaka s svojim namenom pripomogle človeku pri vsakdanjih opravilih.

Rezultat te selekcije je velika pestrost pasem, ki pa zaradi spreminjanja življenjskega sloga izgubljajo svoj prvotni namen. Danes so psi predvsem naši življenjski sopotniki, v razcvetu so pasje športne discipline, vse manj pa se pse uporabljamo za vsakdanjo pomoč pri delu. Pri tem je treba upoštevati, da so se določene lastnosti pasem razvijale skozi več desetletij in so v psih močno zakoreninjene. Primer so lovski psi, ki danes postajajo vse bolj priljubljeni družinski sopotniki, toda v sebi še vedno nosijo močne lovske nagone, ki so včasih zanje predstavljali osrednjo aktivnost.

Danes so za večino lastnikov ti nagoni nezaželeni, zato se pogosto pojavlja zmotno prepričanje, da je te nagone potrebno izničiti. Nagonov, ki jih je človek s selekcijo gradil skozi čas, se ne moremo kar znebiti, lahko pa se jih naučimo obvladovati ter razumeti. Prav z mentalno stimulacijo psa lahko te nagone obrnemo sebi v prid in hkrati poskrbimo, da bo naš pes z mahajočim repkom in iskricami v očeh rad sodeloval z nami.

 

Mentalna zaposlitev psa: Kako mentalno zaposliti psa doma

Od besed k dejanjem. Obstaja veliko načinov, kako lahko psa mentalno zaposlimo doma, pri tem pa smo lahko zelo kreativni. V članku smo zbrali nekaj idej za popestritev vsakdana z igrami in triki, ki so nezahtevni in dostopni vsakomur.

 

1. Učenje trikov

Učenje trikov in novih ukazov predstavlja odlično zaposlitev za pasje možgane, hkrati pa ustvarja boljšo povezavo med lastnikom in psom. Nekateri ukazi so lahko tudi zelo uporabni v vsakdanjem življenju, na primer učenje prinašanja določenih predmetov (TV daljinec, časopis), pospravljanja predmetov (odlaganje pasjih igrač v zaboj), učenje mirnega sedenja in ležanja, nošenja nagobčnika in podobno.

Učenje trikov temelji na večkratnih ponovitvah, pri tem pa ob uspešnem poskusu ali izvedbi vedno sledi nagrada. Tako bo pes povezal glasovni ukaz, uspešno izvedeno vajo in nagrado. Pasji priboljški za nagrajevanje Naturavetal se super obnesejo pri tovrstnem učenju.

 

 

2. “Shaping”

Shaping je oblika učenja, ki spodbuja pasjo domišljijo in samostojno razmišljanje. Psu ponudimo nek predmet; na primer prazno škatlo, nato pa nagrajujemo vsakršno interakcijo s tem predmetom. Torej, ko pes pogleda ali povoha škatlo, dobi priboljšek. Pri tem je pomembno, da ne uporabljamo nobenih ukazov; smo le opazovalci in pustimo pasji domišljiji prosto pot.

Pes bo hitro ugotovil, da interakcija s predmetom prinaša nagrado, zato bo iskal nove in nove načine, kako priti do nagrade. Škatle ne bo več samo gledal, temveč se je bo morda dotaknil s smrčkom, nanjo položil tačko ali celo skočil vanjo. Taka oblika učenja je za psa zelo zanimiva in pripomore k razvijanju miselnih spodobnosti, hkrati pa je zelo enostavna za lastnika.

 

3. Igra

Skozi igro se ustvarjajo pomembne socialne povezave med psom in lastnikom, zato je ključnega pomena, da se s svojim psom veliko igramo. Prav tako se ob igri psu sproščajo določeni nagoni, ki se jih z igranjem lahko naučimo preusmeriti in nadzorovati. Če psa navadimo na to, da se rad igra z nami, bo tudi sam ves čas v pričakovanju igre iskal interakcijo z nami in postali bomo bolj zanimivi od okolice. Hkrati igranje predstavlja tudi odlično fizično zaposlitev psa.

Preveri tudi prispevek: Zabavne igre s psom v stanovanju

 

4. Delo z nosom

Voh je najpomembnejše čutilo pri psu in prav zato predstavlja idealno mentalno stimulacijo pasjih možgančkov. Dela z nosom se je treba lotiti sistematično in najprej naučiti psa, da določen predmet poveže z nagrado. Šele ko je povezava utrjena, lahko začnemo predmet skrivati v stanovanju, od psa pa zahtevamo, da ga z vohanjem poišče. Uspešni najdbi vedno sledi nagrada.

Skrivamo lahko igrače ali pa enostavno kar hrano. Hkrati je to odlična zaposlitev psa ob slabem vremenu, saj jo lahko izvajamo kjerkoli. Delo z nosom stimulira in trenira pasji smrček in sprošča nagone lova in iskanja. Težavnost lahko stopnjujemo tako, da igrače ali hrano skrivamo na vse bolj zahtevno dostopna mesta.

 

Mentalna zaposlitev psov
Delo z nosom je odlična mentalna zaposlitev za psa in tudi za lastnika

 

5. Delo za hrano z interaktivnimi igračami

En način mentalne stimulacije psa je delo za hrano. Pri tem se mora pes nekoliko bolj potruditi, da pride do svojega dnevnega obroka. To lahko dosežemo z uporabo enostavnih, doma narejenih interaktivnih igrač, v katere skrijemo pasji obrok. Še ena prednost takšnega načina hranjenja je to, da je pes prisiljen jesti bolj počasi, kar pride prav predvsem pri psih, ki zelo hitro jedo in so zaradi tega podvrženi k napenjanju.

Hladno stiskane pelete lahko na primer potresemo na razpeto brisačo, to pa potem zavijemo in zvežemo, ter ponudimo psu. Da bi dobil obrok, mora pes uporabiti smrček in nekaj iznajdljivosti, da se bo dokopal do hrane. Druga možnost je izdelava “krmilnika” iz praznih plastenk. Skozi sredino plastenke naredimo 2 luknji tako, da jo lahko namestimo na držalo (lesena palica, kovinska prečka) in se bo pri tem plastenka lahko vrtela okoli držala.

Nato jo skozi ustje napolnimo s hrano in ponudimo psu. Ta bo moral za pridobitev nagrade plastenko zavrteti tako, da se obrne na glavo in priboljški skozi ustje popadajo iz plastenke.

Tretja možnost je priprava zamrznjenih obrokov, ki se odlično obnesejo prav v prihajajočem poletnem času. Pri tem lahko uporabimo Canis Plus popolno mokro hrano za pse, v katero zamešamo priboljške in sušeče žvečilke, vse skupaj pa nato nanesemo v modelčke in damo v zmrzovalnik. Naslednji dan tako pripravljen obrok ponudimo psu, ki se bo moral nekoliko potruditi, da bo z lizanjem in žvečenjem zaužil prijetno ohlajen obrok.

 

6. Poligon z ovirami

Zelo zabaven in hkrati enostaven način miselne zaposlitve psa so različni, doma narejeni poligoni z ovirami, ki jih lahko postavimo tako zunaj kot tudi v stanovanju. Pri tem pustimo domišljiji prosto pot, uporabimo pa materiale in pripomočke, ki so na dosegu roke. Nekaj idej, ki jih lahko uporabimo, so na primer skok čez palico, vijuganje okrog predmetov, hoja po šumečih materialih in plazenje pod oviro. S tem tudi spodbujamo motoriko in koordinacijo psa.

 

7. Imena igračk

Ena od možnosti mentalne stimulacije je tudi učenje psa, da prepozna in poveže določene besede s predmeti. Tako lahko psa na primer naučimo, da imajo vse njegove igrače določena imena ali vzdevke, pes pa jih ob omembni poišče in prinese lastniku. Ta vaja zajema tako učenje trikov kot delo z nosom in posledično igro, ko pes igračko prinese lastniku. Psu zato predstavlja zabavo in sprostitev, hkrati pa je trik atraktiven za lastnike.

 

Mentalna zaposlitev psa je namenjena kosmatincu hkrati pa tudi lastniku. Možnosti za mentalno zaposlitev psov je toliko, kolikor si jih uspemo izmisliti. Pri tem smo lahko zelo ustvarjalni in pustimo domišljiji prosto pot, ravnamo pa se po tem, kaj naš pes rad počne.

Je bolj navdušen and vohanjem in iskanjem predmetov, ali ga bolj zanimajo premagovanje ovir in reševanje mislenih ugank v obliki interaktivnih igrač? Pri tem je pomembno, da psa ob igranju ne puščamo brez nadzora, da ne bi prišlo do nezgod. Interaktivne igrače so namenjene interakciji psa z lastnikom, zato naj bodo psi med igro vedno pod nadzorom.