Pes je travo: Zakaj in kako to preprečimo?

Zakaj pes je travo ni popolnoma pojasnjeno, prav tako obstajajo številni razlogi za to početje. Vsekakor pa ne moremo enoznačno trditi, da pes je travo, zato ker se slabo počuti ali ima neurejeno prebavo. Kadar pes je travo in bruha je potrebno razmisliti kako pogosto je to početje, kdaj to počne in kje. V nadaljevanju preberite kateri so tisti najpogostejši razlogi, da psi jedo travo, kdaj ukrepati in kako preprečiti to početje.

 

Pes je travo: Zakaj in kako mu to preprečim?

Za pse je popolnoma normalno, da občasno pojedo manjšo količino trave, ni pa normalno, da se vam na travniku dobesedno popasejo. V slednjem primeru je potrebno razmisliti, zakaj pes to počne, imam morda premalo hranil v hrani ali je morda preprosto radoveden in mu je okus trave tako zelo všeč. S kratico PICA označimo pojav, kadar psi jedo stvari, ki niso hrana. Tudi to, da pes je travo je motnja, ki spada pod karakteristike PICA. Večina veterinarjev in strokovnjakov se strinja, da je uživanje trave v manjših količinah za psa popolnoma naraven pojav. Še posebej veliko trave lahko pojedo mladički in mladi psi, ki so verjetno zelo radovedni in uživajo v raziskovanju novih okusov. Prav tako ste verjetno opazili, da je psom bolj všeč spomladanska travica kot jesenska.

 

Najpogostejši razlogi zakaj pes je travo

Najstarejše prepričanje je, da pes je travo, ker ga boli želodec in hoče z zaužitjem trave sprožiti bruhanje, da se bo počutil boljše. Verjetno, da je v tem malo resnice, ni pa nujno, da je to edino razlog zakaj psi jedo travo. Prav tako, psi ne bruhajo vedno, ko jedo travo. Vsekakor je potrebno psa opazovati pri tem početju, kakšno travo je, koliko je količinsko poje, v katerih obdobjih je travo in seveda, če po zaužitju trave tudi bruha. Razloge lahko razdelimo v dve skupini: fizikalni in psihološki razlogi. Fizikalni so povezani s prehrano, psihološki pa z vedenjem psa.

 

Fizikalni razlogi zakaj pes je travo in bruha

1. PSI JEDO TRAVO, DA IZBOLJŠAJO SVOJO PREBAVO

Z uživanjem trave pes lahko izzove bruhanje in s tem olajša svoj prebavni trakt in umiri želodec. Vsekakor to početje ni dokazano, saj če ima pes težave s prebavo, bi verjetno bruhal tako ali tako, brez da bi sploh zaužil travo. Prav tako, določeni psi tudi pa zaužitju večjih količin trave, ne bodo nikoli bruhali. Pes, ki je travo zato, da bi olajšal svoj želodec, ne bo izbiral katero travo bo jedel, ampak bo pojedel vsako travo na dosegu. Če se vam to zgodi občasno ni razloga za preplah, saj je možno, da je pes zunaj pojedel kaj pokvarjenega ali gnilega in se želi olajšati. Če je to početje pogosto in pes po zaužitju trave bruha je vsekakor smiselno razmisliti o menjavi hrane, ki je lahko prebavljiva, psu ne bo povzročala napihnjenosti in prebavnih težav. Naturavetal hrana za pse je hladno stiskana, v želodcu psa se ne napihne, temveč se hitro prebavi in absorbira v krvni obtok. Prebava je na tak način hitra in učinkovita, ne obremeni psa in ne povzroča napihnjenosti.

 

 

2. PES JE TRAVO, DA SE ZNEBI NOTRANJIH ZAJEDAVCEV

Divje živali v naravi z rednim uživanje trave vplivajo na peristaltiko črevesja in na tak način preprečijo kopičenje notranjih zajedavcev in očistijo svoj prebavni trakt. Morda je tudi pri domačem psu to obrambni mehanizem pred zajedavci, ki mu je ostal še od svojih divjih prednikov.

 

zakaj pes je travo
Mineralno šotno blato za vnos mineralov in korenčkov granulat za vnos vlaknin

 

3. PES JE TRAVO, KER MU PRIMANJKUJE VLAKNIN

Eden najpogostejših razlogov in tudi zelo smiselnih je uživanje trave, ker psu primanjkuje vlaknin. Pes, ki ima premalo vlaknin v prehrani bo posegel po travi vsakodnevno v manjših količinah, prav tako pa pri izbiri trave ne bo izbirčen. Pes se prav tako kot človek lahko znajde v različnih življenjskih obdobjih, kar pomeni, da je bila lahko določena hrana dolgo časa zanj ustrezna, čez noč pa se to spremeni in pes potrebuje več vlaknin kar lahko nakaže z uživanjem trave. Če opazite, da vaš pes je travo, zlasti takoj po obroku je to pogosto razlog, da dobi premalo vlaknin in posledično hrane ne prebavlja tako kot bi moral. Če pes zaužije dovolj trave, dobi dovolj vlaknin za ustrezno predelavo hrane.

Hrano lahko v celoti zamenjate lahko pa k hrani preprosti dodate živila, ki so bogata z vlakninami. Z vlakninami zelo bogata je npr. buča in korenček. Lahko pa si pomagate tudi s Canis Extra korenčkovim granulatom v prahu. Korenčkov granulat preprosto zmešate z vodo, počakajte da nabrekne in ga dodajte k hrani. Dodatek živil bogatih z vlakninami je smiseln le takrat, kadar pes je travo le v določenih obdobjih in želite to minimalizirat. V koliko pes je travo kljub dodatku vlaknin je morda smiselno zamenjati hrano. Naturavetal suha in mokra hrana vsebujeta količinsko dovolj vlaknin in posledično odvrneta psa k uživanju trave.

 

 

4. PES JE TRAVO KER MU PRIMANJKUJE MINERALOV

Trave so bogate s fitonutrienti, vitamini in predvsem minerali. Če psu primanjkuje mineralov in drugih nutrientov je to razlog, da poseže po travi. Pes, ki mu primanjkuje mineralov ne bo pojedel vsake trave, ampak bo izbiral, prav tako bo zanj bolj privlačna mlada trava kot večja in starejša. Če menite, da psu primanjkuje mineralov, si lahko pomagate s Canis Extra mineralnim šotnim blatom, ki vsebuje kalcij, železo, kalij, magnezij, natrij, cink, baker, krom, molibden in muninske kisline. Mineralno šotno blato preprosto dodajte k prehrani psa in psa opazujte, če se bo uživanje trave zmanjšalo.

Če ne boste v roku 14 dni do treh tednov opazili nobenih sprememb je smiselno zamenjati hrano in psu ponuditi takšno, ki bo vsebovala dovolj vitaminov in mineralov. Naturavetal hrana je 100% naravna, vsebuje tudi naravne vitamine in minerale in ne sintetično dodanih. Naravne nutriente pasji organizem najlažje prepozna in najlažje vključi v procese, kar pomeni, da je izkoristek naravnih hranil veliko večji kot sintetičnih. Prav tako se naravna hranila ne morejo odlagati in kopičiti v organizmu.

 

Psihološki razlogi zakaj psi jedo travo

1. PES JE TRAVO, KER MU JE VŠEČ OKUS

Pes je travo, ker mu je všeč okus trave. Nekateri psi jedo travo samo na določenih lokacijah ali v določenih letnih časih, kar prispeva k zamisli, da jim je všeč okus in tekstura trave, ki jo žvečijo. Če je pes travo iz razloga ker mu je všeč okus je pri izbiri trave zelo izbirčen in ne poje kar vsake. Prav tako travo je v umirjenem ritmu in ne trga trave kot, da mu gre za življenje ali smrt.

 

2. PES JE TRAVO, KER MU JE DOLGČAS

Nekateri verjamejo, da psi jedo travo, ker jim je dolgčas, so v stresu, zaskrbljeni ali so vznemirjeni. Npr. če opazite, da pes je travo, ko je sam na dvorišču, ko pa ste v z njim na dvorišču tega ne počne, bi to lahko povezali s tem, da mu je preprosto dolgčas. Prav tako lahko psi z žvečenjem trave pritegnejo pozornost svojega lastnika. Ko vaš pes je travo, mu nehote rečete ne, stop, fuj, nehaj in to je pozornost, ki so jo pes želi prejeti od vas. V tem primeru bi morali spremeniti vedenje psa in ignorirati njegovo početje, da bi prenehal z uživanjem trave.

 

pes je travo in bruha
Pes lahko je travo tudi, ker mu je dolgčas

 

Kako preprečim, da pes neha jesti travo?

Da bi popolnoma preprečili to početje je skoraj nemogoče, saj vsak pes v določenih obdobjih ali na določenem travniku iz takšnih ali drugačnih razlogov poseže po travi. V kolikor je to početje moteče in je vaš pes kot nekakšna »kravica« pa je vsekakor prav, da ukrepate. Najbolj smiselno je, da si na začetku pomagate s prehranskimi dodatki, da povečate vnos vlaknin in mineralov ter, da zamenjate hrano, v kolikor menite, da ne vsebuje dovolj hranil za vašega psa. Če imate občutek, da pes je travo, ker mu je dolgčas ali ker je v stresu, spremenite njegov urnik, ga dodatno zaposlite in ne spravljate v stresne situacije.

 

Kdaj je potrebno ukrepati?

V večini primerov uživanje trave za psa ni škodljivo in veliko lahko naredimo sami, da zmanjšamo to početje. S spremembo hrane in s pomočjo naravnih prehranski dodatkov lahko zapolnimo potrebe po določenih hranilih in tako preprečimo, da bi pes jedel travo. Prav tako lahko z igro in mentalnimi igračami psa zaposlimo, da mu ne bo dolgčas in ne bo pod stresom, v primeru, da je to razlog, da rad poseže po travi. Vsekakor, če opazimo, da ima pes drisko, po zaužitju trave bruha, je anksiozen, brez energije in izgublja na telesni teži, je potreben posvet s strokovnjakom. Prav tako pazimo, da pes ne je trave, ki je bila nedavno poškropljena z gnojili in različnimi pesticidi. Psu lahko ti pesticidi škodijo veliko bolj kot sama trava.