Tresenje psa: Zakaj se pes trese in kako mu pomagati

Razlogov za tresenje psa je ogromno. Pes se trese zaradi vznemirjenja, zaradi mrzlega vremena lahko pa tudi zaradi določenega bolezenskega stanja, ki je povezano s tresenjem psa. Vsekakor najprej sami odpravimo vzroke in ugotovimo zakaj se pes trese (npr. če je zima, psa oblečemo ali mu nudimo ogrevano bivališče), opazujemo pasjo govorico, če pa še zmeraj ne vemo zakaj se naš pes trese je potreben posvet pri veterinarju. Pomembno je opazovati tudi stopnji tresenja, pes se lahko trese cel, opazimo lahko samo tresenje nog pri psu ali pa se pes trese med spanjem. Tudi za veterinarje je naloga težka, saj je tresenje psa lahko povezano z različnimi bolezenskimi stanji.

 

Razlogi za tresenje psa

Pes se trese zaradi mrzlega vremena

Eden izmed najpogostejših razlogov za tresenje psa je vsekakor mraz. Manjše pasme psov in psi brez podlanke pozimi nikakor ne morejo biti zunaj na prostem. Takšni psi naj živijo v hiši ali stanovanju v času zime. Če jim tega nikakor ne morete zagotoviti so ustrezne tudi ogrevane pasje ute. Ko se s takšnim psom odpravite na sprehod, naj bo fizično aktiven, sprehod naj bo kratek, psa pa lahko tudi oblečete in tako poskrbite za ohranjanje telesne temperature. Tresenje psa zaradi mrzlega vremena se bo prenehalo takoj, ko se bo pes segrel. Tukaj ni nobenega razloga za skrbi zaradi tresenja, pomembno je, le da imate takšnega psa, ki ga rado zebe pozimi na toplem. Za določene pasme je lahko problematičen tudi hladen veter ali dež.

 

Pes se trese zaradi poškodbe mišic ali zaradi šibkosti

Če preveč telovadimo, nam mišice kar drhtijo ali trepetajo, prav tako če telovadimo napačno lahko pride do tresenja mišic in do bolečin. Do enakega tresenja mišic lahko pride tudi pri psih. Drhtenje je pogost simptom bolečine, poškodbe ali šibkosti. Če se pes trese zaradi prevelikih obremenitev ali se mu tresejo le zadnje noge ali določen del telesa, zmanjšajte telesno aktivnost. Določene dele, kam kjer se tresejo mišice lahko tudi raztezate in zmasirate. Če se tresenje psa ne ustavi po telesni aktivnosti v času enega tedna je najbolj smiseln obisk pri veterinarju.

 

Tresenje psa zaradi veselja, razburjenosti in vznemirjenosti

Psi se lahko tresejo tudi zaradi čustvenega odziva. Kadar so psi zelo veseli (npr. ko se vrnete domov, ali ko ga zelo pohvalite) se lahko začnejo tresti, vendar ko se pomirijo ta tresavica mine. Psi so lahko tudi zelo vznemirjeni in razburjeni (npr. kadar srečajo svojega pasjega prijatelja, ulovijo plen, dobijo nov priboljšek) in se zaradi te vzhičenosti začnejo tresti.

 

tresenje psa
Pes se lahko trese zaradi veselja, razburjenja ali vznemirjenja

 

Tresenje psa zaradi anksioznosti in strahu

Pes se lahko trese tudi zaradi negativnega čustvenega stanja. Če je psa strah določenih situacij (novo okolje, vožnja v avtu, kopanje…), ljudi ali psov je popolnoma normalen odziv, da se trese. Tresenje mine takoj, ko se pes pomiri in se odstrani iz stresne situacije. Tresenje psa se lahko pojavi tudi kot odgovor na kazen, ali ker so dolge ure preživeli sami, kar se lahko kaže kot simptom ločitvene tesnobe. Pes se lahko trese tudi zaradi strahu pred poki, nevihtami, grmenjem in ognjemeti. Nekateri psi imajo fobije pred zelo glasnimi zvoki, sirenami in nepoznanimi vzroki. V takšnih stresnih situacijah bodite ob psu, mu ponudite najboljše priboljške ali najljubšo igračo, da na nek način preusmerite pozornost.

 

Tresenje psa zaradi bolezni

Zaradi različnih bolezni se lahko pes trese. Tresenje psa ni edini simptom določene bolezni ampak se pojavi skupaj še z drugimi bolezenskimi znaki. Pazljivo spremljajte vse druge spremembe v vedenju psa, raven aktivnosti in razpoloženje vašega psa. Bodite pozorni na pogostost, vonj in konsistenco blata ter urina. Če je tresenje psa nov simptom, ki ga spremljajo še druge nove in nenavadne spremembe se čim prej posvetujte z veterinarjem.

Najbolj pogoste bolezni pri katerih je tresenje psa lahko eden izmed simptomov:

  • Nevrološke bolezni
  • Ledvične bolezni in zapleti, tudi odpoved ledvic pri psu
  • Epileptični napadi
  • Hipoglikemija – pogostejša pri manjših pasmah, ki jim lahko zaradi manjše telesne mase prej pade nivo sladkorja v krvi. Kadar je razlog za tresenje psa hipoglikemija, jo običajno spremlja še pomanjkanje apetita in hiranje.
  • Artritis – če se psu tresejo le noge ali le sprednje/zadnje noge, je možno, da je razlog za tresenje artritis ali druge vnetne bolezni.
  • Pasja kuga – je resno virusno stanje, ki lahko pri pasjemu mladiču ali odraslemu psu povzroči hud kašelj in drisko. Simptom pri pasji kugi je lahko tudi tresenje psa, napadi, tiki v mišicah, povišane telesna temperatura in izguba apetita.
  • Akutna bolečina – psa lahko trese v določenem delu telesa, če se je pred kratkim kam udaril in trpi zaradi bolečine. V tem primeru pretipajte psa, da ugotovite vzrok tresenja.

 

Pes se trese zaradi zastrupitve

Pes se lahko trese tudi zaradi zastrupitve. V tem primeru je čim hitrejša veterinarska pomoč ključnega pomena. Tresenje psa spremlja še slinjenje, bruhanje in driska. Psi se lahko zastrupijo z zaužitje strupenih sobnih rastlin, strupenih živali, zaradi nastavljenega mišjega strupa,…

 

Tresenje psa zaradi uživanja določenih zdravil

Če vaš pes prejema zdravila zaradi določene bolezni in se je v času uživanja zdravil začel tresti, preverite navodila, če je tresenja psa navedeno kot eden izmed možnih stranskih učinkov zdravila.

 

Shakerjev sindrom

Imenujemo ga tudi sindrom belih psov saj po navadi prizadene majhne pasme in mlajše pse (mlajše od dveh let) pasme bišon, pudel, maltežan ali višavski terier. Vsi predstavniki imajo dolgo belo dlako in so manjše rasti. Vzrok za nastanek Shakerjevega sindroma še ni pojasnjen, najverjetneje pa ga izzove imunski sistem. Glavni sindrom je tresenje celotnega telesa, šibkost v nogah in krči v nogah.

 

pes se trese
Satrost in pasma psa vplivajo na tresenje in pogostost tresenja

 

Pasma in starost vplivata na pogostost tresenja psa

Določene pasme psov se tresejo pogosteje kot druge. Manjše pasme kot so čivave ali yorki so bolj podvržene tresenju in se lahko tresejo pogosto zaradi navdušenja ali zaradi mrazu. Prav tako se starejši psi lahko pogosteje tresejo kot mlajši psi.

 

Pes se trese med spanjem

Običajno psi drhtijo/se tresejo, ko spijo, ker sanjajo. Tudi psi sanjajo, ker med spanjem doživijo fazo REM, tako kot mi. Po drugi strani pa lahko tresenje med spanjem kaže tudi na bolečino, zlasti kadar je tresavica lokalizirana. V tem smislu se starejši psi z degenerativnimi boleznimi, kot je artritis, po navadi tresejo tudi med spanjem.

 

Tresenje nog pri psu

Če opazimo, da se psu tresejo le noge je lahko to znak artritisa, še posebej če opazimo, da se psu tresejo noge takoj zatem, ko se zjutraj vsate. Tresenje nog pri psu pa je lahko tudi znak preveč intenzivne in prepogoste telesne aktivnosti. Razlogi za tresenje nog pa so lahko še številni drugi, tako da je vsekakor potreben posvet pri veterinarju, da se ugotovi zakaj prihaja do tresenja.

 

Pes bruha in se trese

Najpogostejši razlogi za sočasno tresenje in bruhanje psa so:

  • Čustveno razburjena
  • Neravnovesje glukoze
  • Zastrupitev
  • Bolezni ledvic

Vsekakor je razlog lahko tudi drugačen. Zato je obvezen posvet pri veterinarju. Če pes bruha in se trese zaradi čustvenega razburjena boste to takoj prepoznali. V tem primeru morate psa pravočasno pomiriti ali že v naprej predvideti situacijo, da do pretiranega razburjenja ne pride. Če pes bruha in se trese zaradi zastrupitve bo potrebna veterinarska pomoč. Pomembno je, da se spomnite kaj bi lahko nenavadnega pes pojedel v zadnjih 24 urah. Za bruhanje psa obstajajo različni razlogi, pomembno je, da pravočasno prepoznamo in ugotovimo razlog, saj smo tako v največjo pomoč strokovnjaku.

 

Razvidno je, da so razlogi za tresenje psa zelo različni, od popolnoma nedolžnih do zelo resnih. Pomembno je, da spremljate in opazujete svojega psa in mu v primerih, ko mu lahko, nudite pomoč in preprečite tresenje psa. Tudi če po potreben obisk pri veterinarju je zelo zaželeno, da boste znali opisati dogajanje v zadnjih 24 h.

 

 

Morda te zanima še prispevek: Najpogostejše bolezni psov