Analne žleze pri psu: Vnetje žleze pri psih in čiščenje

Analne žleze večino časa ne pradstavljajo nobenih težav in mnogi lastniki o njih sploh ne vedo, dokler se ne pojavijo težave z njimi. Zaradi svoje anatomske lege so očem nevidne in prav zaradi tega razloga pogosto spregledane, psom pa kljub temu predstavljajo pomembno komunikacijsko sredstvo. Vnetje žleze pri psih je povezano z različnimi vzroki. Prevetri tudi kako poteka čiščenje žleze pri psu.

Parni žlezi se v fizioloških razmerah izpraznita ob iztrebljanju, nehote pa jih psi izpraznijo tudi kadar so prestrašeni ali v stresu. Včasih pa se zgodi, da žleze zaradi različnih vzrokov postanejo preveč polne, zamašene, vnete ali inficirane. V tem primeru postanejo boleče in moteče za psa, zato je zelo pomembno, da lastniki znajo prepoznati znake težav z analnimi žlezami in tako pravočasno ukrepajo z obiskom pri veterinarju.

V tem članku smo se poglobili v fiziologijo in patologijo analnih žlez ter zbrali nekaj nasvetov, kako lahko lastniki poskrbijo, da bo težav z analnimi žlezami čim manj oziroma do njih sploh ne bo prišlo.

 

Kaj so analne žleze pri psu, čemu služijo in zakaj imajo psi analne žleze?

Analni žlezi ali analni vrečki sta dva majhna žlezna žepa v velikosti manjšega grozda, ki se nahajata na desni in levi strani analne odprtine in služita kot vmesno skladišče za sekret žlez, ki se nahajajo v steni analnih vrečk. Imajo jih vse pasme psov, tako samice kot tudi samci. Žleze proizvajajo izloček, ki ga razgrajuje bakterijska flora, zato ima ljudem izjemno neprijeten vonj. Izvodili vrečk se nahajata na kožnem predelu anusa, kamor se med kontrakcijo sfinktra tudi izpraznita.

Izloček je sprecifičen za vsakega psa posebaj, prav tako kot prstni odtis pri ljudeh. Še vedno ni popolnoma znano, kaj se psi naučijo drug o drugem na podlagi izločka analnih žlez, vendar se sklepa, da mora le-ta vsebovati ogromno informacij in psom predstavlja pomembno komunikacijsko sredstvo. To lahko opazimo tudi pri spoznavanju psov; ti namreč ob srečanju drug drugemu vedno intenzivno ovohavajo zadnji del, pri čemer pridobivajo informacije prav iz izločka analnih žlez.

Z izločkom pa psi tudi markirajo svoj teritorij ter komunicirajo z drugimi živalskimi vrstami. Če je zaradi kakršnih koli zdravstvenih težav žleze potrebno odstraniti, psom to ne predstavlja nobenih ovir za nadaljnje življenje, so pa zagotovo prikrajšani za pomembno komunikacijsko sredstvo.

 

Vnetje analnih žlez pri psu
Vnetje analnih žlez pri psu je povezano z različnimi dejavniki, pomembno je, da odkrijemo vzrok

Vnetje žleze pri psih

Vnetje analnih žlez pri psu je povezano z različnimi faktorji, na primer bolj mehko blato ali zelo majhna količina le-tega, zaradi česar se žlezi ob iztrebljanju ne izpraznita. V izvodilih analnih vrečk se nabere posušen izloček žlez in preprečuje nadaljnje praznjenje. Posledično pride do prekomernega nabiranja žleznega izločka v vrečkah; ta skupaj s pripadajočo bakterijsko floro takrat ne more odtekati in se posledično kopiči v analnem mešičku.

Ta zaradi tega počasi oteka, izloček se zgosti in pride do vnetja. Obstrukcija in posledično vnetje se lahko pripeti vsakemu psu ne glede na pasmo, vendar so k težavam z analnimi žlezami nagnjene predvsem majhne pasme s kratkimi repi, na primer Francoski buldog, Shih-tzu, pudelj in Cavalier King Charles španjel.

 

Kako vem, da ima pes zamašene ali vnete analne žleze? Kakšni so simptomi?

Ker so zamašene ali vnete analne žleze za psa zelo moteče, je eden najbolj pogostih znakov težav z njimi intenzivno lizanje in grizenje predela okrog analne odprtine. Psi si zamašena žepa pogosto poskušajo sami izprazniti tako, da se z zadnjim delom v sedečem položaju drsajo po tleh. Če jim tudi na ta način zamašenih žlez ne uspe izprazniti, se te vnamejo in postanejo še bolj boleče, v njih pa se lahko nabere gnojen ali krvav sekret.

V tej fazi se spremeni tudi splošno zdravstveno stanje psa, saj je organizem obremenjen zaradi vztrajajočega vnetja, bolečine in otekline. Zdrava, normalna vrečka je napolnjena z vodeno, svetlo rumeno do svetlo bež vsebino, značilnega, toda ne pretiranega vonja. Zamašena analna vrečka pa je polna goste, rjavo-sive vsebine, ki ima intenziven vonj, ob vnetju pa lahko postane tudi rumeno-zelena in gnojna.

Če lastniki teh znakov ne opazijo dovolj hitro, se lahko žlezi napolnita do te mere, da mora izloček sam poiskati izhod. V najslabšem primeru lahko to povzroči tako imenovano perianalno fistulo; odprto rano v koži, skozi katero se izliva gnojni izcedek. Perianalna fistula je za psa zelo boleča in zahteva takojšnjo veterinarsko obravnavo.

Lastniki morajo biti zato pozorni na naslednje simptome, ki lahko kažejo na to, da ima pes zamašene analne žleze:

 • pes večkrat drsi z zadnjico po tleh,
 • lizanje in praskanje anusa,
 • ne želi sedeti,
 • neprijeten vonj, oteklina ali rdečina v predelu anusa,
 • bolečine ali težave med defekacijo,
 • grizenje penisa,
 • cviljenje in stokanje,
 • pes noče jesti in piti

Če vaš pes med sedenjem drsi po tleh z zadnjico na tleh, je to lahko znak, da ima zamašene analne žleze. Lahko pa je to tudi znak, da ima pes parazite, kot so črvi. Več informacij o okužbi psov s črvi najdete v samostojnem prispevku: Gliste pri psu, trakulja pri psu in ostali notranji zajedavci.

 

Zamašene analne žleze pri psih: kaj je vzrok težave?

Kot že omenjeno, je vzrok za zamašene analne žleze pogosto preveč mehko blato, ki ob iztrebljanju ne povzroči praznjenja žlez. Konsistenca blata je odvisna predvsem od prehrane psa; količine, tipa in morebitnih sprememb hrane, k težavam pa so še posebej nagnjeni psi s preobčutljivostjo na določene tipe hrane. Pri teh se pojavi reakcja na eno ali več sestavin v prehrani psa; najpogosteje so to mlečne, goveje ali piščančje beljakovine, gluten in soja.

Vsakokrat, ko pes zaužije katero izmed alergenih substanc, njegov organizem reagira s protitelesi proti alergenu in pojavjo se simptomi preobčutljivosti na hrano. Ti vključujejo srbečico in vnetje kože, tačk ter uhljev, povzročajo pa tudi prebavne težave v obliki bruhanja in driske. Mehko blato lahko povzročijo tudi paraziti, prehrana s premalo vlakninami, nekatera zdravila ter oslabljena črevesna mikroflora.

Ko so analne žleze blokirane, jih mora izprazniti veterinar ali druga usposobljena oseba. Če so že vnete in gnojne, jih bo morda treba tudi sprati in uporabiti zdravila. Redno in tako rekoč preventivno NE smete prazniti pasjih analnih žlez, da bi preprečili premik izločalnih kanalov in kopičenje žleznega izločka. Vrečke so prostori za zbiranje izločka, ki se nato ob vsaki defekaciji zmanjša. V ta naravni cikel je treba posegati le po potrebi.

 

Vnetje žleze pri psih: Kaj storiti, če so analne žleze pri psu zamašene?

Da lahko kar najbolj natančno izluščimo morebitne vzroke za težave z analnimi žlezami se moramo vprašati kako dolgo je problematika že prisotna, kaj se je v tem času pri psu spremenilo, kakšno količino hrane dobi pes na obrok, ali so prisotne kakšne bolezni, alergije ali intolerance ter ali je pes v zadnjem času prejel antiparazitike, antibiotike ali katera druga zdravila.

Če ugotovimo vzrok za težavo, se ji lahko v bodoče poskusimo izogniti. Ko so analne žleze enkrat zamašene, je nujen obisk pri veterinarju. Ta bo žlezi ročno izpraznil ter pregledal in ocenil stanje. V kolikor sta žlezi vneti ali je prisotna gnojna vsebina, ju je potrebno očistiti in aplicirati zdravila.

V primeru, da izključite notranje zajedavce (s pregledom blata pri veterinarju) in, da hranite ustrezno količino hrane, pes pa ima še naprej mehko blato je čas, da razmislite o menjavi hrane hrane na popolnoma naravno pasjo hrano Naturavetal. V primeru, da že hranite Naturavetal naravno hrano in ima kuža mehko blato je potrebno razmisliti o menjavi okusa ali prilagoditi količino hrane. Prevelika količina hrane na dan je lahko razlog za mehko blato.

 

 

Kako pomagati psu, ki ima zamašene analne žleze?

Po dogovoru za pregled pri veterinarju, ki bo žlezi izpraznil ter ocenil splošno stanje psa, lahko lastniki veliko naredijo tudi sami. Ugotoviti je treba vzrok za težave z analnimi žlezami ter ga poskusiti odstraniti. Držati se je treba osnovne diete in tistih priboljškov za katere smo prepričani, da psu ne povzročajo prebavnih težav.

V prehrano dodamo vlaknine, da izboljšamo konsistenco iztrebka, za uravnavanje črevesne mikroflore pa uporabimo probiotike. Ker so nekateri psi nagnjeni h kroničnim težavam z analnimi žlezami, se lahko po dogovoru z veterinarjem lastniki sami lotijo praznjenja in čiščenja le-teh, da preprečijo ponovne težave zaradi neustreznega praznjenja.

Na koncu je treba povedati, da tudi najboljša hrana (za psa, ki je nagnjen k blokadi analnih žlez) včasih ne zadostuje za trajno odpravo težav. Kot smo že omenili, obstajajo psi, ki nikoli nimajo težav na tem področju, medtem ko drugi trpijo zaradi zamašenih analnih žlez vsak mesec. Zato je možna rešitev ne le sprememba hrane, temveč obstajajo tudi dragoceni prehranski dodatki, ki jih je mogoče dodati k hrani, da se poveča čvrstost blata.

 

Čiščenje analnih žlez pri psu

Večina psov nemoteno izprazni svoje analne žleze. Če prehranskim potrebam psa zadovoljimo z visokokakovostno hrano in pri psu ohranjamo zdravo težo ter mu omogočamo veliko gibanja, se težave načeloma ne pojavljajo. Ročno praznjenje ter čiščenje analnih žlez tako ni potrebno.

Pri nekaterih psih pa se kljub temu pojavljajo težave in posledično je treba žlezi izprazniti. Če se vaš veterinar strinja, da pes potrebuje redno ročno praznjenje analnih žlez, lahko to po njegovih navodilih storite sami doma. V kolikor se pes počuti zelo nelagodno ali pa je v okolici anusa kri, se praznjenja ne lotevajte sami, temveč se naročite na pregled pri veterinarju.

Za praznjenje analnih vrečk doma potrebujete rokavice za enkratno uporabo, lubrikant na vodni osnovi ter nekoga, ki vam bo med samim postopkom pomagal držati psa. Praznjenja se lotimo po naslednjem postopku:

 1. Majhne pse dvignemo na mizo ali pult, velike pse pa imamo na tleh in pokleknemo za njih.
 2. Nekoga prosimo, da nam prime in fiksira psa tako, da z eno roko objame psa okrog vratu, z drugo pa objame trup psa in ga stisne k sebi. Tak prijem namreč omogoča najboljšo kontrolo nad psom.
 3. Nadanemo si rokavice za enkratno uporabo in na kazalec nanesemo nekaj lubrikanta na vodni osnovi.
 4. Psu odmaknemo rep in nežno vstavimo kazalec v rektum, približno 2 cm globoko – odvisno od velikosti psa.
 5. Med palcem in kazalcem poskusimo zatipati za manjši grozd veliko strukturo.
 6. Ko žlezo enkrat zatipamo, damo med dlan in anus papirnat prtiček ter nežno iztisnemo vsebino žleze. Pri tem poskušamo biti čim bolj nežni in ne uporabljamo preveč velike sile.
 7. Enak postopek ponovimo še na drugi strani, s nasproti ležečo žlezo.
 8. Po opravljenem potopku očistimo okolico zadnjika.

 

Kaj narediti, da bo pes imel čvrsto blato?

Čvrst in zdrav iztrebek je zelo pomemben za nemoteno praznjenje analnih žlez. Za povečanje volumna, bolj čvrsto konsistenco blata in podporo pri praznjenju žlez lahko zmešamo čajno do jedilno žličko Canis Plus Vit/Min BARF kosmičev ali Canis Extra korenčkovega granulata z malo tople vode in mešanico dodamo k obroku psa.

 

 

Kosmiči in korenčkov granulat namreč v črevesju nase vežejo vodo in tako omogočajo formiranje bolj čvrstega blata. Poleg tega zagotavljajo tudi dragocene vlaknine, ki so zelo pomembne za podporo zdrave črevesne flore in zagotavljajo večji volumen blata.

Za uspešno se je izkazalo tudi hranjneje s surovimi, svežimi kostmi dva do tri krat tedensko, vendar samo v primeru, da je pes že navajen na hranjenje s kostmi. Te morajo biti obvezno surove, pes pa naj bo med žvečenjem vedno pod nadzorom. V kolikor pes ni navajen na žvečenje kosti ali pa le-teh ne tolerira, mu lahko kot nadomestek ponudimo Canis Plus posušeno kožo glave goveda ali Canis Plus goveje, konjske, kozje ali divjačinske trakove z dlako.

Če je blato mehko in neformirano kot posledica draženja prebavnega sistema ali pa ima pes težave s prebavljanjem suhe hrane, je priporočljivo, da psa nekaj časa hranimo samo z mokro hrano, kot je na primer Canis Plus popolna mokra hrana v večih okusih.

 

 

Za dodatno podporo in pomoč pri vzpostavitvi normalne inestinalne mikroflore mokri hrani dodamo probiotične bakterije Canis Extra Petflora in Canis Extra mineralno šotno blato, ki je bogato z minerali in huminskimi kislinami. S takšno lahko dieto mora črevesje “opraviti manj dela” in zato lažje izkorišča hranilne snovi ter izloča odpadne. To pozitivno vpliva na teksturo in konsistenco iztrebka.

 

 

Vnetje žleze pri psih: Kako preprečiti, da bi prišlo do težav z analnimi žlezami?

Da bi ohranjali zdrave analne žleze ki se nemoteno praznijo ob iztrebljanju, moramo psu zagotoviti prehrano z zadostno količino prehranskih vlaknin, saj te zagotavljajo zdravo prebavo in primerno formacijo iztrebka. Pritisk čvrstega blata ob steno debelega črevesa v bližini anusa namreč igra pomembno vlogo pri praznjenju analnih žlez med gibanjem črevesja.

Vzdrževanje psa v ustrezni telesni kondiciji je prav tako pomemben faktor, saj večja količina maščobe pri preveč debelih psih zmanjšuje pritisk na vrečki med iztrebljanjem, kar se odraža v zastajanju izločka v analnih žlezah in posledično večjemu nagnjenju k težavam z njimi. K prehrani lahko dodamo tudi omega-3 maščobne kisline in ribja olja, saj imajo naravno proti-vnetno delovanje in lahko pripomorejo k zmanjševanju draženja ter vnetja okrog samih žlez.

Zadostna količina gibanja, ustrezna prehrana in dobro poznavanje ter redno opazovanje našega ljubljenca so ključnega pomena pri preprečevanju težav z zamašenimi ali celo vnetimi analnimi žlezami. Pravočasno prepoznavanje kliničnih znakov ter obisk veterinarja brez odlašanja v večini primerov preprečita nadaljnje zaplete, zato je zelo pomembno, da smo lastniki psov seznanjeni z obstojem, delovanjem in problematiko analnih žlez.

 

Vnetje žleze pri psih: Najpogostejša vprašanja in odgovori

KAJ NAREDITI, DA BO PES IMEL ČVRSTO BLATO?
Za podporo čvrstega iztrebljanja lahko zmešate čajno žličko do žlico naših Canis Plus® Vit/Min kosmičev ali Canis Extra korenčkov granulat z malo vode in vmešate neposredno v hrano. Kosmiči in korenje lahko vežejo vlago v prebavnem traktu in tako spodbujajo čvrstejše iztrebljanje. Zagotavljajo dragocene vlaknine, ki podpirajo zdravo črevesno floro in prav tako zagotavljajo večjo količino blata.
VNETJE ŽLEZE PRI PSU - KAKO DOLGO TRAJA?
Rahlo vnetje analnih žlez, če je bilo strokovno obravnavano, lahko izzveni v nekaj dneh. Če pa gre za hudo vnetje, pri katerem je treba žlezo izpirati in morda dajati antibiotik, lahko zdravljenje traja nekoliko dlje. Prej ko prepoznate, da ima vaš pes težave na tem področju, in ga strokovno zdravite, tj. pri veterinarju, večja je verjetnost, da do vnetja ne bo prišlo ali da bo v kratkem času izzvenelo.
S ČIM HRANITI PSA PRI ZAMAŠENIH ŽLEZAH?
Zamašene analne žleze so lahko posledica koncepta hranjenja, ki ni optimalen za vašega psa. Hrana mora biti kakovostna in naravna z dovolj vlakninami, da se tvori čvrst iztrebek. Le čvrst iztrebek pripomore k naravnemu praznenju analnih žlez.
KATERA HRANA ZA PSE VSEBUJE VELIKO VLAKNIN?
Vlaknine zapolnjujejo črevesje, spodbujajo gibanje črevesja in zagotavljajo nepogrešljivo hrano črevesnim bakterijam. Vlaknine najdemo predvsem v rastlinskih sestavinah, njihova vsebnost pa je največja, če niso bile industrijsko spremenjene ali so bile čim manj predelane. Na primer, vsebnost vlaknin v rjavem rižu je bistveno večja kot v belem, poliranem rižu. Pri hrani za pse morate zato poskrbeti, da se v čim bolj nežnih proizvodnih postopkih kuhajo le visokokakovostne sestavine, saj se tako na najboljši možni način ohranijo vlaknine, naravni vitamini in druge dragocene sekundarne rastlinske sestavine.

 

Povzeto po: https://www.naturavetal.de/verstopfte-analdruesen-beim-hund/