Filmi o psih, ki so preprosto najboljši

Filmi o psih so za nas pasjeljubce boljši od vsake telenovele ali najljubše serije. Res je, da vsak dan gledamo domači pasji film, ko gledamo svojega kosmatinca kako zganja vragolije in kako nam ukrade kaj s kuhinjskega pulta. Ampak ob večerih je nekaj najlepšega se stisniti s svojim kosmatincem na kavču in skupaj pogledati kaj so ušpičili pasji filmski junaki. Celoten seznam filmov o psih smo lahko spisali na podlagi raziskave, ki smo jo naredili na Kosmatinčkovem Facebook profilu.

 

Kazalo vsebine: 

  1. Pasji filmi po letu 2010
  2. Filmi o psih od leta 2000 do leta 2010
  3. Starejši pasji filmi

 

FILMI O PSIH, KI SI JIH PREPROSTO MORAŠ OGLEDATI

Filmi o psih po letu 2010

 

Pasji smisel življenja (A Dog’s Purpose)

Leto: 2016

Kaj je pasji smisel življenja? Ugajati in ustreči svojemu lastniku. Film prikazuje zgodbo o psu, ki se po smrti vsakič znajde v drugem pasjem telesu in tako najde vedno nov smisel življenja. V določeni reinkarnaciji pa kuža spet konča pri svojem prvotnem lastniku, ki v drugi pasmi, potem ko pes najde oguljeno rugby žogo, prepozna psa iz svoje mladosti. Oglejte si tudi film Pasji smisel življenja 2.

 

pasji film - pasji smisel življenja
Izjemno čustven film o psih: Pasji smisel življenja

 

Togo

Leto: 2019

Gre za zgodbo o psu, ki je pred hudo boleznijo (davico) rešil prebivalce aljaške vasice Nome. Ko je v aljaški vasici izbruhnila davica, so vremenske razmere onemogočale, da bi zdravila v vas pripeljali kakorkoli drugače kot z vlečnimi sanmi. Vlečni psi so s skupnimi močmi v dobrih petih dneh pretekli več kot 1000 kilometrov in zagotovili zdravilo za prebivalce. Najdaljšo pot so pretekli psi Leonharda Seppale, na čelu 12- letnega sibirskega haskija po imenu Togo.

 

Klic divjine (The Call of the Wild)

Leto: 2020

Film je posnet po romanu Jacka Londona z istim naslovom in je zgodba o brezpogojnem medsebojnem prijateljstvu med psom in človekom. Zgodba pripoveduje o življenju psa Bucka od trenutka, ko živi lepo življenje v Kaliforniji, do trenutka, ko ga ugrabijo in odpeljejo na Aljasko. Tam izkusi težko in garaško življenje, dokler ne spozna Johna, ki za njega skrbi z veliko naklonjenostjo. Med njima se razvije prijateljstvo brez meja, v katerem pa bosta morala John in Buck premagati veliko ovir in življenjskih preizkušenj.

Čas je, da se udobno namestite, pojeste malo pokovke, psu pa ponudite kak zdrav pasji priboljšek.

 

 

A dog’s way home (Belline pasje dogodivščine)

Leto: 2019

Za vso družino ganljiva pustolovščina o dogodivščinah pogumne psičke, ki se odpravi na več kot šeststo kilometrov dolgo pot, da bi se vrnila k svojemu ljubljenemu lastniku. Na svoji poti Bella sreča ogromno osamljenih duš, katere ozdravi in jih vrne veselje v življenje. Buddies Buddies je niz 14. Disneyevih filmov, v vseh pa igrajo očarljivi in nadvse simpatični mladički zlatih prinašalcev. Tematike filmov so šport, zaklad in Božič. Jesen je idealen čas za filmski maraton in ogled vseh filmov.

 

Odi in pingvini (Oddball)

Leto: 2015

Film je posnet po neverjetni resnični zgodbi in se dogaja na majhnem otoku pri Avstraliji. Otok je bil dolga leta bivališče za majhne pingvine, dokler otoka niso začele ogrožati lisice. Rešitev za to težavo najde lokalni gojitelj perutnine Swampy, ki skuša najti primeren prostor za svojega razigranega psa Oddballa. Z vnukinjo se preselita na otok, kjer poskuša Oddballa naučiti, kako pregnati lisice, toda razposajenemu kosmatincu gredo po glavi popolnoma druge norčije.

 

pasji film - Odi in pingvini
Odi in pingvini je odličen pasji film, ki vas bo zagotovo spravil v dobro voljo

 

Benji

Leto: 2018

Benji je kuža mešanec, ki se spoprijatelji z dvema šolarjema. Psa rešijo iz živalskega zavetišča v Los Angelesu, potem pa postane junak dneva, saj pomaga najti dva ugrabljena otroka. Benji s svojo zgodbo postane lik v številnih filmih in serijah. Najnovejši film o Benji je bil posnet leta 2018, vseha skupaj je bilo pa o Benji posnetih 9 filmov: Benji (1974), Hawmps! (1976), For the Love of Benji (1977), The Double McGuffin (1979; cameo), Oh! Heavenly Dog (1980), Benji the Hunted (1987), Clifford’s Really Big Movie (2004; mentioned), Benji: Off the Leash! (2004), Benji (2018). Ste si ogledali že vse?

 

Max

Leto: 2015

Izurjeni vojaški pes Max služi na prvih bojnih črtah v Afganistanu skupaj s svojim voditeljem, ameriškim marincem Kylom Wincottom. Žal se zgodi nesreča pri vojaški operaciji in Kyle umre. Max močno žaljuje, zato ne želi biti več med vojaki, prav tako pa nikogar drugega ne želi ubogati. Pošljejo ga v domovino, kjer ga posvoji Kylova družina in mu tako reši življenje. Najbolj se na psa naveže Kylov mlajši brat Justin, vendar ima tudi sam težave. Sprva noče prevzeti bratovega neubogljivega psa, vendar pa je Max edino bitje, ki pozna celotno Kaylovo zgodbo.

 

Filmi o psih od leta 2000 do leta 2010

Eight below (Osem ujetih)

Leto: 2006

Film je posnet po resnični zgodbi o neverjetnem preživetju. Avanturistični Jerry (Paul Walker) vodi antarktično odpravo, ki je prekine nepričakovana nesreča in nenaden prihod izjemno hladnega vremena. Na pomoč mi priskoči reševalni helikopter, v katerem pa ni dovolj prostora za njegove vlečne pse. Jerry jih je tako prisiljen pustiti v hladni pustinji, kjer morajo 6 mesecev kljubovati smrtonosnemu mrazu, lakoti, divjim sneženim metežem in krvoločnim plenilcem.

 

Hachi: A Dog’s Tale (Hačiko)

Leto: 2009

Film temelji na resnični zgodbi o psu, ki je dolga leta po smrti svojega lastnika hodil na železniško postajo, da bi ga pričakal in ponovno videl. Zgodba je definitivno zelo ganljiva in mislim, da ga ni pasjega skrbnika, ki ob filmu ne bi potočil solzice. Profesor iz Tokija, ki je poučeval kmetijstvo si je kupil kužka, pasme akita in ga poimenoval Hachiko.

Hachiko je vsako jutro svojega gospodarja pospremil do železniške postaje, saj se je le ta na delo vozil z vlakom. Vsak dan ob 15. uri pa ga je pes pričakal, ko se je vrnil z dela. Njuno druženje je postala rutina in skupaj sta uživala prav vsak dan, dokler ni profesor nenadoma umrl v službi in se nikoli več vrnil na postajo. Hachiko je sicer dobil nove lastnike, vendar je še vedno vsak dan čakal svojega gospodarja na železniški postaji.

 

film o psih Hatchiko
Hachi: A Dog’s Tale (vir Netflix)

 

Marley in jaz (Marley & Me)

Leto: 2008

Mladoporočenca John in Jenny Grogan, ki se stežka prebijata skozi prva leta zakona posvojita sladkega labradorca po imenu Marley. Na začetku nič hudega sluteča, kmalu spoznata, da je Marley pravi uničevalni stroj. John s pomočjo pasjih vragolij najde nov navdih za pisanje, štirinožni prijatelj pa mlademu paru na zabaven način pomaga prebroditi rojstvo otrok in številne druge življenjske preizkušnje, ki jih še čakajo.

 

A dog year (Pasje leto)

Leto: 2009

Pisatelj Jon Katz posvoji razigranega borderskega ovčarja, ki mu obrne življenej na glavo. Včasih sprememba pride na štirih nogah. Film je posnet po resnični zgodbi, ki pripoveduje zgodbo o nekaj čez 50 let starem pisatelju, ki prestaja krizo srednjih let. Brez razmisleka posvoji težavnega borderskega ovčarja. Medtem ko pes uničuje njegovo predmestno hišo, ga Jon poskuša ukrotiti, a brez uspeha. Ko pa se preseli na podeželsko farmo, mu ob pomoči šepetalke psom in črede ovac uspe počasi spremeniti psa, in kar je najpomembnejše, tudi sebe.

 

Bolt

Leto: 2008

Bolt je zabavna in neverjetnih dogodivščin polna animirana komedija. Za super psa Bolta je vsak dan nova pustolovščina. Ko pasjega zvezdnika Bolta pošljejo v New York, se začne njegova največja življenjska pustolovščina. Bolt se namreč odpravi na potovanje po vsej državi v resničnem svetu, da bi se vrnil k svoji lastnici in soigralki Penny. Oborožen je s prepričanjem, da so njegove moči prave. Na poti mu pomagata zapuščeno mačko Mittens in s televizijo obseden hrček Rhina. Bolt na svoji poti odkrije, da ne potrebuje supermoči, da bi bil junak.

Ob gledanju vseh teh fantatstičnih filmov se bodo kosmatincu zagotovo pocedile sline od slastnih pasjih priboljških.

 

 

The Shaggy dog

Leto: 2006

Shaggy Dog je ameriška družinska komedija iz leta 2006, ki jo je režiral Brian Robbins. Namestnik okrožnega državnega tožilca Dave Douglas (Tim Allen) je deloholik in svoje delo pogosto postavlja pred družino. Ko se loti primera, ki vključuje laboratorij za živali, se okuži s strogo tajnim serumom, ki ga spremeni v psa. Življenje kot pes daje Daveu nov pogled na pomen družine, a preden lahko z ženo in otroki uredi stvari, mora razkriti zlikovce, odgovorne za serum.

 

Starejši filmi o psih

Sreča na vrvici

Leto: 1977

Sreča na vrvici je slovenski mladinski film posnet po knjigi Teci, teci kuža moj. Glavna vlogo v filmu ima deček Matic z ljubljanskega blokovskega naselja. Matic živi sam z mamo, saj je oče službeno odsoten v Libiji. Nenadoma pa se Matičevo življenje postavi na glavo, ko ga filmski producenti povabijo k igranju v filmu. Matic dobi glavno vlogo skupaj z Jakobom (kuža), ki se neverjetno naveže na Matica, zato mu psa ob koncu snemanja kar podarijo. Tedaj pa se začnejo problemi: razbita šipa, lajanje, pritožbe stanovalcev bloka … Matičeva mama zaradi pritiska stanovalcev odda oglas v časopis o prodaji psa. Matic so odloči za organizacijo navideznega nakupa psa, vse zainteresirane kupce pa z zvijačo odvrnejo proč.

 

Turner and Hooch

Leto: 1989

Turner & Hooch je ameriška komedija iz leta 1989, v kateri sta Tom Hanks in Beasley (kuža) v vlogi istoimenskih likov. Scott Turner je policijski preiskovalec v Cypress Beachu v Kaliforniji. Dolgčas zaradi pomanjkanja hudega kriminala s svojim trenutnim delom se bo Turner preselil na veliko boljši položaj v Sacramentu. Turner mora razvozlati umor prijatelja, katerega pes, francoski mastif po imenu Hooch, postane tudi edina priča zločina. Scott vzame kosmatinca k sebi domov, da bi lažje razrešil misteriozni umor, vendar pa Hooch postavi njegovo življenje na glavo. Hooch je pravi uničevalec doma, slabo vpliva na njegovo kariero in romantično življenje. Hkrati pa se med policistom in kosmatincem splete trdna prijateljska vez.

Ob gledanju tega filma priporočamo slastne Canis Plus ribje zvezdice.

 

 

Pasji filmi Beethoven

Leto: 1992

Beethoven je serija osmih ameriških filmov, ki sta jih ustvarila John Hughes in Amy Holden Jones, v kateri se zgodba vrti okoli družine, ki poskuša obvladati norčije svojega ljubljenčka bernardinca po imenu Beethoven.

  • Beethoven (1992)

Družina Newton najde in posvoji bernardinca. Družina se z izjemo očeta Georgea naveže na psa. Medtem sadistični veterinar, dr. Herman Varnick, ki se ukvarja z eksperimentiranjem na živalih, namerava ubiti Beethovna za svoj zadnji poskus, George pa po tem, ko je odkril njegovo naklonjenost do psa, priskoči v akcijo, da bi rešil svojega hišnega ljubljenčka.

  • Beethoven 2. (1993)

Beethoven vzreja leglo mladičev, družina Newton pa jih poskuša rešiti pred požrešno lastnico Regino, ki izmenično želi ubiti ali prodati mladičke.

  • Beethoven 3. (2000)

Beethovna pošljejo po vsej državi z avtodomom na družinsko srečanje. Medtem ko sta George in njegova družina v Evropi, Beethoven jaha s sorodniki Newton pod vodstvom Georgeovega brata Richarda.

  • Beethoven 4. (2001)

Beethoven po naključju zamenja mesto z Michelangelom, ki je priden.

  • Beethoven 5. (2003)

Sara odpelje Beethovna na obisk k nenavadnemu stricu.

  • Beethoven’s Big Break (2008)

Bernardinec Beethoven postane filmska zvezda.

  • Beethoven’s Christmas Adventure (2011)

Božični škrat po nesreči vzleti v Božičkovih saneh, se zruši v majhnem mestu in izgubi čarobno vrečko z igračami. Beethoven mora rešiti škrata, vrečko daril in vrniti sani Božičku pravočasno, da reši božič.

  • Beethovnova zakladnica (2014)

Po odpustu iz filma Beethoven s trenerjem Eddiejem začne dolgo pot domov. Nasedejo v majhnem obalnem mestecu, kjer se ljubljeni pes spoprijatelji z dečkom, ki išče zakopan zaklad.

 

film o psih Bethoween
Navihani Beethoven in njegova družina (vir: Netflix)

 

Lassie

Leto: 1994

Najbolj znan pes v filmski zgodovini je zagotovo Lassie. Srčna zgodba o nerazdružljivem prijateljstvu med fantom in njegovim psom škotskim nas nikakor ne bo pustila ravnodušne. Dvanajstletni Florian in njegov ovčar Lassie sta najboljša prijatelja, ki ves čas preživita skupaj. Srečno živita z družino v vasici na jugu Nemčije.

Žal pa nesreča ne počiva in Floroanov oče izgubi službo, zato se mora posledično celotna družina preseliti v manjše stanovanje. V tem stanovanju psi niso dobrodošli, zato mora Florian dati psa stran. Lassie dodelijo v oskrbo grofu, ki s psom in svojo vnukinjo Priscillo potuje do Severnega morja. Ko grofov zlobni oskrbnik prične z Lassie grdo ravnati, Lassie izkoristi priložnost za pobeg in prične avanturistično popotovanje po Nemčiji, da bi našla prijatelja Floriana. Vendar Lassie ni edina, ki se je odpravila na potovanje, istočasno tudi Florian išče svojo Lassie.

 

White Fang (Beli očnjak)

Leto: 1991

Mladi Jack skuša uresničiti poslednjo željo svojega umirajočega očeta in poiskati skrivnostni rudnik zlata v nevarni dolini Yukon. Jack na poti najde tudi svojo sorodno dušo in prijatelja za zmeraj, ki bo njegovo življenje spremenil za vselej. Jack namreč spozna izjemnega volčjega psa, ki mu je ime Beli očnjak. Fant mora ukrotiti zver in divjino Aljaske in se pogumno soočiti s svojimi strahovi.

 

 

Bingo

Leto: 1991

Bingo je ameriška družinska komedija iz leta 1991. Bingo je pobegli cirkuski pes, ki reši življenje Chuckieju, mladeniču, ki je v svoji družini nekoliko izobčen. Oba hitro postaneta najboljša prijatelja – rolkanje, igranje fliperja in skupne domače naloge iz matematike. Toda Chuckiejevi starši odkrijejo psa in mu dajo vedeti, da ga Bingo ne bo spremljal.

 

101 dalmatinec

Leto: 1996

Flim so posneli pri Disneyju in pripoveduje o modni oblikovalki Aniti in njenem Rogerju, ki sta bila zaljubljena v svoja psa, pasme dalmatinec. Vendar ljubko Perdito in Ponga ugrabijo, da bi tudi iz njune kože in kože njunih mladičkov naredili plašč za Anitino zlobno šefico. Seveda se Pongo in Perdita odločita, da svoje mladičke rešita iz krempljev hudobne čarovnice.