Podhladitev pri psih: Kdaj psa zebe?

Podhladitev pri psih je vedno bolj pogosta težava, saj v našem okolju živijo tudi pasme spov, ki na zimske razmere niso prilagojene. Ni tako zelo nenadavno, ampak psa lahko zebe. Seveda je to odvisno od velikosti in pasme pse, življenjskega sloga psa, genetike in zunanjih temperatur. Torej, odgovor na vprašanje ali psa pozimi zebe je v večini primerov pritrdilen, razen če gre za polarno pasmo, ki je prilagojena na mrzlo vreme. Pozimi, ko temperature padejo pod ničlo, poskrbite za svojega psa, da mu bo toplo in, da ne bo na prepihu. Kdaj psa zebe je torej odvisno od različnih dejavnikov, vsekakor pa velja, da večino psov zebe pozimi.

Če je vaš pes navajen na življenje zunaj, mu pozimi omogočite vstop v del hiše, da se lahko v primeru hudega mraza nekje ogreje. Če vaš pes ne mara v hišo, poskrbite da bo zunaj na toplem. Priskrbite mu ustrezno ležišče in poskrbite, da bo imel na voljo vedno svežo, tekočo vodo. Pse, ki živijo v stanovanju pa pozimi ustrezno oblečite (v kolikor je to potrebno na tip dlake) v primeru, da se boste odpravili na daljši sprehod ali boste dlje časa s psom zunaj.

V nadaljevanju preberite tudi kaj je podhladitev pri psih, kako na enostaven način poskrbeti, da bo psu tudi pozimi toplo, kako prilagoditi sprehode v najhladnejših dneh in kako ukrepati v primeru podhladitve.

 

Kdaj psa zebe
Kdaj psa zebe? To je odvisno od različnih dejavnikov, kot je pasma psa, življenjski stil in zunanje tempereture

 

Podhladitev pri psih in različni dejavniki

Večino psov lahko zebe pozimi, manjše pasme ali pse brez podlanke pa lahko zebe tudi v drugih letnih časih, v kolikor so na prepihu ali zunaj v hladnih jesenskih nočeh in tega drugače niso navajeni. Zevedati se moramo, da pes, ki večino časa živi z nami v stanovanju ni tako zelo odporen na mraz, kot pes, ki je navajen življenja zunaj.

Katere pse najbolj zebe?

Kako zelo lahko posameznega psa zebe je odvisno od večih dejavnikov:

PASMA PSA: toleranca na mraz je zagotovo povezana s pasemskimi genetskimi značilnostmi. Polarne pasme psov, kot so npr. huski, malamut, samojed,.. veliko boljše prenašajo mraz kot pa psi, ki nimajo podlanke kot so npr. hrti. Polarne pasme psov imajo kožuh sestavljen z gosto dlako in toplo podlanko in jih tako mraz težko pride do živega.

Določene pasme psom izvirajo iz toplih krajev in narava ni predvidevala, da bodo nekoč te pasme živele v krajih, kjer so temperature pod ničlo. Pasma saluki izvira iz Egipta, čivave izvirajo iz Mehike, različne pasme golih psov izvirajo iz različnih toplih krajev in zanje narava vsekakor ni predvidevala, da rabijo zaščito pred nizkimi temperaturami. V mrzla obmožja je te pasme prenesel človek, zato je za takšne pasme potrebno tudi ustrezno poskrbeti, saj niso prilagojene na zimske razmere.

VELIKOST PSA: manjši psi definitivno slabše prenašajo mraz, kot psi večjih pasem. Predstavljajte si majhno čivavo v snegu. Tudi če ni veliko snega in mraz ni prehud, je tako majhna pasma s svojim celim telesom izpostavljena snegu in nizkim temperaturam, medtem ko večjemu psu sneg ne pride nti do gležnjev.

ŽIVLJENJSKI SLOG PSA: Če pes živi na prostem, se mu podlanka okrepi in na mraz običajno niso tako občutljivi, četudi ne gre za polarne pasme. To je značilno za zlatega prinašalca, nemškega ovčarja, novofundlanca, bernca in podobne pasme. Vsekakor pa je potrebno zunanjim psom ponuditi pozimi dodatne odeje ali ustvariti dodatno zavetje pred mrazom in zimskim vetrom.

Kadar je mraz res hud je najboljše, da tudi zunanjemu psu ponudite možnost vstopa v del hiše kot je npr. klet, kurilnica ali drvarnica. Drugače pa je, če te iste pasme živijo v hiši, saj se temu prilagodita tudi dlaka in podlanka, ki je v tem primeru manj gosta. Za takšne pse je potrebno pozimi dodatno poskrbeti in ne morejo biti dolgo časa na mrazu, ker tega preprosto niso navajeni.

ZUNANJE TEMPERATURE: največ je odvisno od zunanjih temperatur. Bolj je zunanj mrzlo, večja je verjetnost, da bo pse zeblo. Pozimi, preden se odpravite za dlje časa iz hiše, poglejte kakšne so temperature in se temu ustrezno opremite in ustrezno poskrbite za psa. Pse, ki nimajo podlanke oblecite, v primeru, da boste dlje časa zunaj.

STAROST: mladiče in starejše pse običajno bolj zebe, saj običajno nimajo dovolj maščobnih zalog, ki bi jih ščitile pred mrazom. Mladiči, ki so navajeni na toploto in še nimajo popolnoma razvitega imunskega sistema in imajo mehko (mladičkasto) dlako so vsekakor bolj občutljivi na mraz. Starejši psi, ki običajno niso več zelo aktivni se zunaj veliko težje segrejejo, zato jih ne smemo nepotrebno izpostavljati mrazu.

ZDRAVSTVENO STANJE PSA: bolni psi so veliko bolj občutljivi na mraz in lahko izpostavljenost nizkim temperaturam še poslabša zdravstveno stanje. Če je vaš kuža bolan, ga primerno oblecite, ko greste pozimi na sprehod. V najhujšem mrazu pa je smiselno, da se izogibate daljšim sprehodom.

 

Ali psa pozimi zebe
Določene pasme psov pozimi zebe, saj nijihova dlaka ni narejena za zimske razmere prav tako pa določeni psi niso navajeni na mraz zunaj

 

Kako vem, da mojega psa zebe?

Največkrat psi pokažejo, da jih zebe tako, da nočejo ven na mraz in z različnimi signali kažejo da hočejo nazaj na toplo. Naš bigl Bond npr. to pokaže tako, da ko gremo ven lulat, se polula nato pa hitro pohiti nazaj k vratom. Pse, ki zebe se zunaj pogosto tresejo in ne želijo hoditi. Določeni psi so tudi sključeni na tak način, kot bi se želeli zviti v stoječi klopčič. Mrzla ušesa pri psu so pogost pokazatelj, da psa zebe. Če niste prepričani, če vašega psa zebe, ga potipajte za ušesa, če so le ta mrzla hkrati pa se pes spremenjeno obnaša je to zagotovo znak, da pohitite na toplo.

 

Psa pozimi zebe: Kako ustrezno poskrbeti za psa?

Če psa pozimi zebe lahko ukrepate na naslednje načine:

Psa oblecite: popolnoma nič ni narobe, če svojega psa pozimi oblečete v zimsko-dežni plašč, ki bo poskrbe, da bo trebušni del psa zaščiten pred vlago in mrazom. Danes je večina psov prilagojena na življenje z nami v toplem stanovanju in zato jih mraz še bolj prizadane. Nikakor današnjih psov ne moremo primerjati s psi pred 50 leti, ko so psi večinoma živeli zunaj. Prav tako pa našo državo ni naseljevalo toliko različnih pasem, ki so prilagojene na življenje v toplih krajih, temveč so bili pri hišah običajno psi mešančki med ovčarji, ki pa so veliko bolj prilagojeni na mraz.

Prilagodite sprehode: če imate starejšega psa, bolnega psa ali manjšo pasmo psa, ki ga izjemno rado zebe, prilagodite sprehode. Naj bodo sprehodi v najhujšem mrazu kratki in večkrat na dan, tako da pes ni predolgo izpostavljen mrazu.

Počakajte na sonce: če imate možnost se s psom odpravite ven, takrat ko je sonce. Sonce čez dan ogreje tudi hladne zimske dni, zato je za psa, ki je podvržen mrazu veliko bolj smiselen sprehod čez dan s soncem na nebu kot zjutraj ali zvečer, ko so temperature izjemno nizke.

Poskrbite, da bo pes zunaj aktiven: s pomočjo telesne aktivnosti si bo zdrav pes prej segrel mišice in telo in tako je manj možnosti, da bi psa zeblo. Seveda to ne velja za vse pse. Če imate majhnega psa in je zunaj 20 cm snega, bo takšnega psa kljub skakanju po snegu lahko zeblo.

Nikoli ne peljite ven psa z mokro dlako: mokra dlaka je še dodaten razlog, da se pes prehladi in da še hitreje izgublja toploto in je tako bolj podvržen pohladitvi. Če je tvoj pes dlje časa zunaj in je njegova dlaka že v celoti premočena se čimprej odpravi domov. V zimskih dneh pa lahko vzameš zraven na sprehod tudi kakšno brisačo s katero lahko hitro osušiš svojega psa. Zelo pomagajo tudi zimsko-dežni plaščki, ki preprečujejo, da bi si pes zmočil dlako po trebubu in hrbtu.

Nega dlake pozimi je izjemno pomembna: dlako psa je še posebej pozimi potrebno redno razčesavati (še posebej, če gre za psa z dolgo dlako). Vsakodnevno moramo odstranjevati snežne kepe, vozle, ostanke ledu in snega. Razvozlana in čista dlaka bo psa veliko bolj ščitila pred mrazom kot zavozlana dlaka.

Ne pustite, da vas pes zunaj čaka: Pozimi nikoli ne puščajte psa zunaj na mrazu, da vas čaka prav tako ga ne pustite čakati v avtu. Med čakanjem na ledenem in mrzlem betonu zunaj trgovine se lahko vaš pes hitro podhladi.

Poskrbite za ustrezno nego in zaščito pasjih tačk: Pasje tačke in blazinice so pozimi izpostavljene izjemnim obremenitvam, saj sol na cestah, sneg in led lahko povzročajo poškodbe pasjih blazinic. Če so blazinice suhe in razpokane, lahko sol prodre v razpoke in povzroči hude bolečine. Po sprehodu pasje tačke očistite s toplo vodo in namažite s Canis Extra oljem za zaščito in nego. Olje lahko uporabite tudi preventivno, še preden se odpravite na sprehod, tako da blazinice zaščitite pred negativnimi vplivi zime.

 

Podhladitev pri psih
S pravilno oskrbo psa, oblačenjem in prilagovenimi sprehodi preprečimo, da bi prišlo do podhladitve pri psu

 

Podhladitev pri psih: Kaj narediti v primeru podhladitve?

Podhladitev pri psu nastopi takrat, ko je pes predolgo izpostavljen nizkim temperaturam. Hipotermija psi psih (podhladitev pri psu) je ogrožajoče zdravstveno stanja, ki ga povzroči nizka telesna temperatura psa. Do tega pojava pride takrat, ko telo oddaja več toplote kot je lahko nadomesti. Normalna telesna temperatura psa je med 37,7 in 39,2 °C, ki je odvisna od pasme, starosti in velikosti psa.

O podhladitvi govorimo takrat, ko telesna temperatura prične padati ogranizem psa pa se ni več sposoben ogrevati. Zaradi podhladitve bo bo pasji organizem skušal zadržati čim več toplote za organe, ki so nujni za preživetje. Organizem zato zmanjša prekrvavitev v okončine, ki niso nujne za preživetje. Znak podhladitve so zato mrzla ušesa pri psih, mrzle tačke, rep in koža. Daljša izpostavljenost mrazu pa lahko privede tudi do ozeblin.

O podhladitvi pri psu govorimo takrat, ko telesna temperatura psa drastično pade pod normalno vrednost. Podhladitev posledično delimo na 3 različne stopnje:

Podhladitev pri psu ima 3 različne stopnje:

  1. Blaga hipotermija: pes ima temperaturo med 35 in 32 °C
  2. Zmerna hipotermija: pes ima temperaturo med 32 in 28 °C
  3. Huda hipotermija: per ima temperaturo manj kot 28 °C

V primeru hude hipotermije je nujen obisk pri veterinarju, saj so lahko posledice hude podhladitve za psa usodne. Hipotermija lahko povzroči srčno in respiratorno odpoved, poškodbe možganov, komo in celo smrt.

 

Podhladitev pri psu: Simptomi

Drgetanje in zvijanje psov, da bi se ogreli, sta med prvimi znaki blage hipotermije. Drugi znaki, na katere morate biti pozorni pa so:

  • mrzla ušesa pri psu, tačke in rep
  • povišan srčni utrip, ki mu sledi počasen srčni utrip
  • hitro dihanje, ki mu sledi postopno počasnejši in plitvejši vdih
  • počasnost in zapozneli refleksi
  • depresija in utrujenost
  • blede čeljusti
  • razširjene zenice

 

Kako pomagati psu ob sumu na podhladitev?

Če sumimo, da je pes podhlajen in ne kaže hudih znakov podhladitve kot je težko dihanje, blede dlesni in utrujenost, mu lahko pomagamo sami, tako da ga čimprej skušamo ogreti. Najbolj enostavno pa se o podhladitvi psa prepričamo z merjenjem telesne temerature. V prispevku telesna temperatura psa smo napisali več, kako psu izmeriti temperaturo.

V primeru blage podhladitve se bo pes tresel in dregetal; pomembno je, da psa čimprej prestavimo v toplo okolje kot je stanovanje ali hiša. Psu nudimo toplo in mehko ležišče, lahko ga tudi pokrijemo s toplo odejico. Psa pustimo ovitega tako dolgo, da se neha tresti. V primeru zmerne podhladitve bo pes kazal hujše znake in v takšnih primerih samo topla odeja ne bo dovolj. Pomagaš si lahko s termoforjem, ki ga položiš na pasji trebušček in tačke. Z ogrevanjem psa ne prehitevaj, ogrevaj ga počasi.

Psa lahko ogreješ tudi s pomočjo mlačne vode ali si pomagaj s polnomastnim kozjim mlekom, ki bo psa še dodatno okrepčal. Za pripravo mleka uporabi mlačno vodo. Takoj, ko si kuža malenkost opomore se posvetuj še s svojim veterinarjem in pelji psa na preventivni pregled. V primeru hude podhladitve moramo psa takoj odpeljati k veterinarju, saj ogrevanje telesa od zunaj več ne bo dovolj. Veterinarji uporabljajo različne metode za ogrevanje psa, pogoste to tople intravenske tekočine.

 

Mislim, da ne rabim posebej napisat, da podhladitev pri psih ni tako nedolžna stvar, prav tako lahko v našem okolju hitro pride do podhladitve, v kolikor za psa ustrezno ne poskrbimo. Preventiva je najboljša rešitev, saj lahko zelo enostavno poskrbimo za psa in preprečimo, da bi psa zunaj zeblo in prišlo do podhladitve.

 

Morda te zanima tudi:

Kužni kašelj pri psih

Prehlad pri psu

Pes se trese