PREHLAD PRI PSU: Kako pomagati prehlajenemu psu?

Prehlad pri psu je ravno tako pogost kot prehlad pri ljudeh. Največkrat so psi prehlajeni na prelomnih obdobjih jesen – zima in zima – pomlad. Zelo pomembno je, da že preventivno poskrbite za močan imunski sistem, saj se lahko tako pes lažje obrani pred različnimi virusi in bakterijami. V nadaljevanju članka preberite zakaj pes kašlja in kako pomagati prehlajenemu psu.

 

Kaj je prehlad pri psu?

Prehlad pri psu pomeni obolenje zgornjih dihalnih poti, ki ga povzročajo različni virusi in bakterije. Ko govorimo o prehladu se dejansko sklicujemo na širok spekter virusov. Pri ljudeh so vsi ti virusi združeni kot virusi prehlada, ker povzročajo podobne simptome, kot so kihanje, vneto grlo, izcedek iz oči in nosu ter splošno slabo počutje. Prehlad povzroča več kot 200 različnih virusov. Med njimi jih je največ iz družine rinovirusov , ki povzročajo od 30 do 50 % vseh prehladov pri odraslih. Zaradi njihove številčnosti in raznovrstnosti ter nenehnega spreminjanja genetskih značilnosti nikoli ne postanemo popolnoma odporni proti njim. Zato se vedno znova okužimo in zbolimo. Poleg rinovirosov pa so krivci za prehlad tudi korona virusi, respiratorni sincicijski virus (RSV), virus gripe in virus parainfluence.

Vzroki za prehlad pri psu so podobni kot pri ljudeh. Pri psih ni specifičnega virusa, ki bi dobil oznako »virus prehlada«, temveč lahko več virusov povzroči simptome povezane s prehladom. Nekateri virusi so resnejši od drugih, zato je zelo pomembno, da pravočasno okrepamo, okrepimo imunski sistem psa in se tako uspešno borimo proti prehladu. Čeprav je prehlad pri psu in pri človek podoben, so virusi specifični, kar pomeni, da se virusi prehlada iz človeka ne morejo prenesti na psa ali obratno. Številni virusi in celo nekaj bakterijskih vrst, ki okužijo pse (npr. pasji respiratorni korona virus, pasji adenovirus tipa 2, pasji virus parainfluence in Bordetella bronchiseptica – bakterija) povzročajo klinične znake pri psih, ki se skoraj ne razlikujejo od tistih, ki jih opazimo pri ljudeh, ki trpijo zaradi prehlada.

 

prehlad pri psu
Prehlad pri psu je okužba zgornjih dihalnih poti, ki ga povzročajo različni virusi in bakterije

 

Prehlad pri psu – Zakaj se psi prehladijo?

Psi se lahko prehladijo zaradi:

  • večjih in nenadnih temperaturnih razlik (najpogosteje na prelomnih obdobjih jesen – zima in zima-pomlad)
  • prevelike količine zaužitega snega
  • ležanja za zelo hladnih površinah, kadar so pregreti
  • pitja zelo hladne vode skozi daljše časovno obdobje
  • zaradi večkratnega kopanja v zelo mrzli vodi v kombinaciji z vetrom
  • zaradi kopanja v mrzlem vremenu

Prehlad je zelo vezan na pasmo psa in življenjski stil psa. Določene pasme psov se hitreje prehladijo kot druge. Še posebej so izpostavljeni manjši psi brez podlanke. Ti so veliko bolj občutljivi na mraz in se lahko hitreje prehladijo od večjih delovnih psov. Prav tako se hitreje prehladijo mladiči, ker še nimajo povsem razvitih dihal in imunskega sistema. Bolj občutljivi so vsekakor starejši psi, ki lahko trpijo za kroničnimi degenerativnimi spremembami. Lažje se prehladijo tudi psi, ki trpijo z alergijami in psi, ki so že bolani in je zaradi bolezni njihov imunski sistem šibkejši.

 

Prehlajen pes znaki

Simptomi pri prehladu pri psu so podobni kot pri ljudeh. Najpogostejši znaki prehlada so:

  • Izcedek iz smrčka
  • Izcedek iz oči
  • Boleče grlo
  • Kašelj
  • Kihanje
  • Glavobol
  • Bolečine po telesu
  • Povišana telesna temperatura
  • Nejevoljnost in slabo počutje
  • Zavračanje hrane

 

Kako pomagati prehlajenemu psu v domači oskrbi

Če je vaš kuža prehlajen in kaže nekatere od zgoraj naštetih simptomov, se normalno giblje, je, pije in je še zmeraj dobre volje vendar nekoliko bolj len, mu lahko pomagate sami. Proti prehladu se bosta najlažje borili s krepitvijo imunskega sistema. Ko je pes prehlajen mu je smiselno k prehrani dodajati še dodatne vitamine in minerale. Poskrbite, da bo psu prijetno toplo in, da ne bo na prepihu. V času prehlada se odsvetuje umivanje psa, saj se lahko še dodatno prehladi. Poskrbite tudi, da bo pes popil dovolj vode in, da bi imel dovolj kvalitetnega počitka. Telesna aktivnost naj bo zmerna, primerna zmožnostim, vendar je ne izpuščajte, saj je zelo pomembna za čim hitrejše okrevanje psa.

 

kako pomagati prehlajenemu psu
Prehlajenemu psu lahko pomagamo z dodatkom vitaminov in mineralov za krepitev imunskega sistema

 

Prehlad pri psu – Kdaj k veterinarju

Kadar so simptomi zelo izraziti in jih spremlja še povišana telesna temperatura je smiseln pregled pri veterinarju. Prav tako je potreben posvet z veterinarjem, ko pes zavrača hrano, je apatičen, brez energije in nejevoljen. Če je vaš pes mladiček ali če gre za starejšega psa je prehlad potrebno vzeti še toliko bolj resno, saj je pri teh dveh skupinah imunski sistem še slabše razvit ali pa oslabljen. Prehlad pri psu ni vedno »nedolžen« in mora biti v določenih primerih ustrezno zdravljen. Če vas pes zelo hudo kašlja in ga ob tem sili na bruhanje lahko gre za kužni kašelj psov. Če je izcedek iz oči ali nosu gnojen lahko gre za bakterijsko okužbo, ki mora biti zdravljena z antibiotiki.

 

Izcedek iz nosu pri psu

Izdecek iz nosu pri psu oziroma izcedek iz smrčka je popolnoma normalen simptom pri prehladu. Torej, izcedek iz nosu je največkrat znak blažjega prehlada, lahko pa tudi alergije ali prisotnosti tujka v smrčku. Če izcedka ni preveč in se pojavlja občasno ni vzroka za preplah. Če je izcedek pogost, v večjih količinah in gnojen je potreben posvet z veterinarjem, še posebej če opazite spremembe v obnašanju psa.

 

Preventiva, preventiva in še enkrat preventiva

Da preprečimo prehlad pri psu je zelo pomembna krepitev imunskega sistema in celotnega organizma skozi celotno leto. Najbolj pomembna je zdrava, naravna in uravnotežena prehrana izključno z naravnimi vitamini in minerali. Poudarek je na naravnih vitaminih, ki jih kuža pridobi iz sadja, zelenjave, mesa in notranjih organov. Sintetično dodanih vitaminov, ki so v briketih organizem ne prepozna in jih ne more uporabiti za krepitev imunskega sistema. Sintetični vitamini se lahko v telesu celo skladiščijo in povzročijo več škode kot koristi. Naturavetal hladno stiskana hrana za pse je obdelana le na 39°C kar pomeni, da ni potrebe po sintetičnem dodajanju vitaminov, saj se ohranijo v kakovostnem mesu, sadju, zelenjavi, začimbah in zeliščih, ki so dodana k hrani.

Če imate starejšega psa ali bolnega psa (pes, ki trpi za avtoimunimi boleznimi, rakavimi obolenji ali degenerativnimi boleznimi) je smiselno dodajati še dodatne vitamine in minerale predvsem na prelomnih obdobjih leta, da še dodatno okrepite imunski sistem. Tudi, če ste lastnik psa, ki je pogosto prehlajen je smiselno dodajat dodatne vitamine in minerale.

 

Naturavetal vitaminsko – mineralni prehranski dodatki v prahu

Pri dodajanju vitaminov in mineralov je najbolj pomembni, da so naravnega izvora, torej pridobljeni iz dejanske zelenjave, sadja, začimb ali zelišč. Vsi Naturavetal izdelki vsebujejo izključno naravne vitamine za krepitev imunskega sistema pa se najboljše obnese multivitaminska mešanica Canis Extra Aktiv, ki je sestavljena iz: izvlečka morskih alg, kalčkov iz slada, pivskega kvasa, diatomejske zemlje, česna, peteršilja, artičok, koromača, čemaža, regrata, kopriv, kalčkov ovsa in prosa. S Canis Extra Aktiv vnesete dodatno moč vseh vitaminov in mineralov seveda ob uravnoteženi in zdravi prehrani. Za dodatno dozo vitamina C, ki je najpomembnejši vitamin v boju proti prehladu se odlično obnese Canis Extra BIO šipek v prahu. Psi, za razliko od ljudi sami proizvajajo C vitamin in za njihovo preživetje ni nujno, da ga dobijo iz prehrane, vendar ob že oslabljenem imunskem sistemu ali v primeru bolezni je dodatek C vitamina še kako pomemben za krepitev imunskega sistema.

 

Naturavetal posušeni gozdni sadeži in posušena zelišča

Canis Extra Aktiv in Canis Extra BIO šipek sta v prahu in ju preprosto dodamo čez pelete ali mokro hrano. Canis Extra BIO tavžent zelišča so posušena mešanica zelišč narezanih v majhne delčke. Tudi zelišča se lahko posujejo čez suho hrano so pa tudi zelo primerna kot dodatek k BARF obrokom ali kuhanim obrokom. Canis Extra BIO tavžent zelišča so posušena mešanica naslednjih zelišč: regrat, melisa, rman, cvetovi kamilice, črna kumina, artičoke, sveta bazilika – tulsi, šetraj, črni ribez, majaron, kopriva, janež, origano, koper. Canis Extra gozdni sadeži so mešanica različnega jagodičevja: posušeni črni ribez, posušeni rdeči ribez, borovnice, maline, robide. Canis Extra gozdni sadeži poskrbijo za dodaten vnos vitaminov, mineralov in rastlinskih fitonutrientov za dodatno podporo imunskemu sistemu. Canis Extra gozdni sadeži se lahko izmenično kombinirajo s Canis Extra BIO tavžent zelišči.

 

 

Naturavetal ima v ponudbi še številne druge izdelke za krepitev imunskega sistema in za uravnavanje črevesne flore. Ne pozabimo – vse izvira iz črevesja! Zdrava in stabilna črevesna flora pomeni močan in stabilen imunski sistem. Preveri vse prehranske dodatke za krepitev imunskega sistema.