Telesna temperatura psa: Normalna telesna temperatura psa in kdaj govorimo o vročini

Ali poznate normalno telesno temperaturo vašega psa? Morda boste presenečeni nad podatkom, da je normalna telesna temperatura psa višja od naše telesne temperature. To pojasnjuje, zakaj se vaš pes v hladnih nočeh počuti tako toplo in prijetno in zakaj se vsi skrbniki psov tako radi stiskamo k njim, ko nas zebe. Kot lastnik psa je pomembno vedeti, kako izmeriti temperaturo svojemu psu in kaj nam izmerjena številka pove. Ločiti moramo med normalno telesno temperaturo in vedeti kdaj nastopi vročina pri psu.

 

Telesna temperatura psa: Kakšna je normalna telesna temperatura psa in kdaj govorimo o vročini

Normalna telesna temperatura psa

Normalna telesna temperatura psa se nahaja med 37,7°C in 39,2°C in je v primerjavi z našo normalno telesno temperaturo (35,8 – 37,2°C) nekoliko višja. Normalna telesna temperatura ljudi se med posameznih razlikuje, odvisna je od starosti, spola, teže, zdravstvenega stanja,… Enako se med posameznimi psi razlikuje tudi njihova telesna temperatura.

Telesna temperatura psa je odvisna od večih dejavnikov:

  • Pasme in starosti psa
  • Telesne aktivnosti psa
  • Od sprememb zunanje temperature
  • Od stresa, pretiranega navdušenja, razburjenja, agresije
  • Brejost pri samicah vpliva na telesno temperaturo
  • Imunskega sistema psa

 

Kdaj izmeriti psu telesno temperaturo?

Običajno se lastniki psov ne obremenjujemo s telesno temperaturo psa in jo tudi iz preventivnih razlogov ne merimo. Telesno temperaturo je smiselno zmeriti psu, ko opazimo spremembe v vedenju psa. Torej kadar je pes apatičen, nejevoljen, zavrača hrano in vodo – takrat je zelo smiselno, da psu izmerite temperaturo in preverite, da nima vročine. Zdravemu psu temperaturo običajno izmeri veterinar pred cepljenjem, prav tako veterinarji spremljajo telesno temperaturo brejih psic.

 

Kako psu izmeriti temperaturo?

Psu temperaturo največkrat merijo na veterini, seveda pa se tega lahko lotite tudi sami. Psu je temperaturno najlažje izmeriti rektalno z digitalnim termometrom, saj je tak način najhitrejši za psa pa najmanj nadležen. Skupaj s termometrom uporabite lubrikant na vodni osnovi ali kakšno otroško olje, da bo celoten postopek za psa neboleč. Nekateri psi z merjenjem vročine nimajo nobenih težav in lastniku to pustijo, spet drugim psom pa je to nepredstavljiv dogodek in se ne bodo vdali zlahka. Najlažje boste psu temperaturo zmerili v stoječem položaju, da vam bo stal na miru pa si lahko pomagate s kakšnim res slastnim priboljškom. Psa lahko daste tudi v ležeč položaj in na bok, če bo vam in njemu to lažje. Psom manjših pasem se termometer vstavi v anus le par milimetrom, medtem ko psom večjih pasem vstavimo termometer 1-2 centimetra. Če niste sigurni v svoje početje, je smiselno da obiščete veterinarja.

 

vročina pri psu in telesna temperatura psa
Kako psu izmeriti temperaturo: najlažje in najbolj natančno je rektalno z digitalnim termometrom

 

Vročina pri psu možni vzroki

O vročini pri psih govorimo takrat, ko izmerimo več kot 39,4°C. Če povišana temperatura vztraja in ne pade dalj časa, je priporočljivo, da obiščete veterinarja. Vročina je lahko simptom različnih bolezni, ki segajo od blagih do življenjsko ogrožajočih težav. Vzroki za vročino pri psu so številni, enako kot pri ljudeh.

Najpogosteje pride do vročine pri psu zaradi:

  • Vnetja, okužbe z bakterijami, paraziti glivicami ali virusi. Ta vnetja in okužbe se lahko odvijajo kjerkoli v organizmu, lahko gre za vnetje pljuč, možganov, ledvic,… vsa vnetja in okužbe so kažejo skozi vročino. Zvišana telesna temperatura je pomemben sestavni del imunskega odziva in lahko vpliva na večjo aktivnost belih krvnih celic v telesu, ki se borijo proti napadom virusov in bakterij.
  • Telesne poškodbe
  • Zaužitja strupa, človeških zdravil, hrane, ki je strupena za pse
  • Cepljenja – vročina zaradi cepljenja običajno izzveni v enem do dveh dni, saj pride do interakcije cepiva in imunskega sistema psa.
  • Vročinski udar – vročina pri psu je lahko posledica visokih zunanjih temperatur ali pretirane telesne aktivnosti v vlažnih in vročih razmerah. Vročinski oziroma toplotni udar lahko ima tragične posledice, če ne ukrepamo hitro.

Seveda to niso edini razlogi za vročino pri psu. Vročina lahko nastopi tudi iz nepojasnjenih razlogov, zaradi nepravilnega delovanja imunskega in hormonskega sistema. Nobene takšne vročine ne smemo spregledati in je potreben posvet pri strokovnjaku, saj je vročina lahko le stranski simptom hujše bolezni.

 

Vročina pri psu in spremljajoči simptomi

Vročina ni bolezen ampak le odziv, ki nakazuje na določene težave v organizmu in na morebitna druga bolezenska stanja. Povišana telesna temperatura je osnovni obrambni mehanizem, ki ščiti organizem pred virusi in bakterijami. Običajno se vročina pri psu pojavi še skupaj z ostalimi simptomi, kot so:

  • Apatičnost, depresivno razpoloženje in izguba energije
  • Izguba apetita
  • Spremembe v vedenju psa
  • Kašljanje in izcedek iz nosu
  • Dehidracija
  • Bruhanje
  • Tresavica
  • Pospešeno dihanje in pospešen srčni utrip

 

Vročina pri psu in zbijanje temperature pri psih

Če je telesna temperatura psa nekoliko nad normalno, vendar ta vrednost ne pade v nevarno območje, mu dajte vodo, da preprečite dehidracijo. Psa ne silimo, da pije, naj spije toliko kot se mu zdi potrebno. Pokličemo veterinarja in se prepričamo o stanju psa. Psa lahko hladimo z obkladki z mrzlo vodo, ki jih polagamo na noge, ušesa in vrat. Vročino zbijamo počasi in postopoma. Psu nikoli ne dajemo človeških zdravil, kot so paracetomol in ibuprofen za zniževanje temperature, razen če se tako dogovorimo z veterinarjem. Če ima pes vročino nad 41°C je stanje urgentno in je potreben takojšen pregled pri veterinarju. Veterinarju je potrebno podrobno opisati zdravstveno stanje psa, če uživa kakšna zdravila, ali je v preteklosti imel hujše zdravstvene težave ali je pojedal kaj sumljivega,…

 

 

Literatura:

Debra M. Eldredge,Liisa D. Carlson, Delbert G. Carlson, James M. Giffin, Dog Owner’s Home VETERINARY Handbook, Published by Wiley Publishing, Inc., Hoboken, New Jersey, 2007