Toplotni udar pri psu ali vročinska kap

Toplotni udar pri psu imenovan tudi vročinska kap je zelo nevarno stanje, ki se lahko konča z najslabšim možnim izidom. Zato je najpomembnejše, da psa sploh ne izpostavljamo okolju, kjer bi lahko doživel vročinski udar. V nadaljevanju preverite na kakšne načine ohladiti psa in mu pomagati, da čim lažje preživi pasje vroče dneve. Preverite ideje, ki vam bodo v pomoč pri ohlajanju psa ter se seznanite s postopkom ravnanja ob sumu na vročinski udar.

 

Toplotni udar pri psu: Zakaj nastane?

Toplotni udar pri psih nastane zaradi intenzivnega in prekomernega dviga telesne temperature. Psi se naravno hladijo le preko dihanja in preko blazinic na tačkah. Z dihanjem psi uravnavajo svojo telesno temperaturo, na način izmenjave toplega in hladnega zraka. Mrzel in suh zrak vdihnejo skozi svoj smrček, toplega in vlažnega pa izdihajo skozi gobček. Jasno je, da tak način ohlajanja pri visokih temperaturah ne zadostuje, prav tako pasje blazinice glede na majhno površino ne prispevajo veliko. Za psa je torej nujno, da se hladi v senici in, da ni izpostavljen visokim temperaturam.

Težko je točno definirati kje je temperaturna meja, kateri pes ne sme več biti izpostavljen. Odvisno je tudi od pasme, določene pasme vročino vseeno prenašajo boljše kot druge. Prav tako je odvisno od zdravstvenega stanja psa in starosti. Zelo mladi in zelo stari psi težje prenašajo visoke temperature, prav tako bodo visoke temperature bolj prizadele bolne pse. Vročina bolj prizadene tudi gigantske pasme psov in izjemno športno aktivne delovne pse. Prav tako so toplotnemu udaru bolj izpostavljeni psi, ki imajo bolezni dihal ali težave z dihanjem, psi, ki imajo težave s srcem in ožiljem ter psi z nevrološkimi boleznimi.

Vsekakor bi vam svetovali, da v poletnih mesecih pes ni izpostavljen za dlje časa več kot 28°C, saj naravni ohlajevalni mehanizmi ne delujejo več in lahko pride do pregrevanja oziroma toplotnega udara. Če je pes v poletnih mesecih zelo aktiven je varna temperaturna meja veliko nižja, saj se pes segreva že s telesno aktivnostjo in, če k temu prištejemo še visoke poletne temperature, hladilni mehanizmi vsekakor odpovejo.

 

Katere pasme so bolj podvržene toplotnemu udaru?

Za hlajenje psa smo povedali, da je zelo pomembno predihavanje, kar pomeni, da morajo biti dihalne poti dovolj široke in dolge, da se vršijo vsi mehanizmi v najboljši možni meri. Vsi psi, katerih dihanje je oteženo imajo tudi večje težave pri ohlajanju. Kratkogobčne pasme kot so francoski buldogi, bostonski terierji, francoski buldogi in mopsi se težje ohlajajo zato je potrebna še večja previdnost glede visokih poletnih temperatur. Toplotni udar pri psu je torej najbolj pogost pri kratkogobčnih pasmah, vpliva pa tudi starost in zdravstveno stanje psa.

 

Najpogosteje pride do toplotnega udara pri psih zaradi,…

Toplotni udar pri psu je povezan z različnimi razlogi in vzroki. Razlogov, da pride do toplotnega udara je precej, od tega da je pes predolgo na soncu in nima možnosti sence, do preveč intenzivne telesne dejavnosti v najbolj vročem delu dneva, do predolgega sprehoda po soncu, do premajhne količine popite vode,…Tudi previsoka vlažnost in pomanjkanje prezračevanja lahko privedeta do toplotnega udara.

Še vedno pa je v Sloveniji najpogostejši razlog toplotnega udara pri psu puščanje psa v zaprtem avtu. Čeprav se pasji lastniki iz leta v leto izobražujemo o tem pojavu in je stanje veliko boljše kot pred 10 leti, je še zmeraj nedopustno in neodgovorno pustiti psa v avtu. Tudi če je avto v senci in ima pes odprto okno, ne pomaga veliko, saj temperatura v avtu narašča eksponentno.

Tukaj je tabela, ki prikazuje eksponentno rast temperature v avtu:

vročinski udar pri psu
Temperatura v avtomobilu narašča eksponentno, psa nikoli ne puščamo niti za 5 minut v vročem avtu

 

Kako prepoznamo znake toplotnega udara?

Prve znake pregrevanja boste opazili iz samega obnašanja psa. Pes postane živčen in paničen, močno sope, jezik je običajno močno iztegnjen iz gobca in pes se lahko pretirano slini. Če se pes s predihavanjem ne more ohladiti pride do toplotnega udara. Toplotni udar pri psu boste prepoznali po sledečih znakih:

  • Apatičnost in motnje ravnotežja
  • Pospešeno in plitvo dihanje povezano s hitrim bitjem srca
  • Sluznica in jezik postaneta pordela
  • Suhe ali lepljive dlesni, ki postanejo pomodrele
  • Dvig telesne temperature na 40° in več
  • Bruhanje in krvava driska
  • Če pes v tem času ne dobi pomoči sledi izguba zavesti in pogin.

 

vročinska kap pri psu
Znaki toplotnega udara pri psu

 

Kaj pa če pride do toplotnega udara pri psu?

Če veste, da je bil pes izpostavljeni dlje časa vročini in, da kaže zgoraj naštete znake je potrebno čimprej k veterinarju. Najbolj pomembnih je prvih 30 minut, v kateri poskušajte sami ohladiti psa. Psa lahko hladite z mlačno vodo ali mokrimi brisačami ter mu zagotovite senco. Merite tudi telesno temperaturo psa, normalna telesna temperatura je med 37 in 39°. Glavni cilj za vas je znižanje telesne temperature. Tudi, če ste sami zelo uspešni in vse kaže, da je kuža kot nov, je vseeno potreben pregled pri veterinarju, da preveri vse življenjske funkcije.

 

Kako postopati ob sumu na toplotni udar po korakih

  1. Psa nemudoma umaknemo iz vročine v senčni prostor (naravna senca ali ohlajeno stanovanje)
  2. Postopoma znižujemo telesno temperaturo psa, tako da ga navlažimo z mlačno vodo in zmočenimi brisačami kot obkladki. Psa ne zavijamo z brisačo.
  3. Ne uporabljamo ledenih kopeli saj lahko to privede do podhladitve.
  4. Zmočimo lahko tudi površino okrog psa in tako pospešimo ohlajanje okolice
  5. Psu ponudimo vodo, če je pri zavesti in, če jo lahko sam pije
  6. Takoj poiščemo pomoč veterinarja

 

Preventivni nasveti za preprečevanje vročinskega udara

  • Če vozite psa v avtu, dajte avto parkirati v senci in vsaj za 5-10 minut, preden daste psa v avto, vklopiti klimo.
  • Če je le mogoče psa v največji vročini ne vozite v avtu
  • V poletnih mesecih psu nudite krajše sprehode, ti pa naj bodo organizirani zgodaj zjutraj in pozno zvečer
  • Če je kuža ljubitelj vode, naj se naravno ohladi v kakšnem potoku, reki ali morju
  • Uporabljajte hladilne jopiče, hladilne ovratnice, hladilne brisače in hladilne blazine.
  • Vedno imejte zraven na poti svežo in hladno vodo
  • Psa nikoli ne sprehajamo po vročem asfaltu, saj oddaja vročino in lahko poškoduje pasje blazinice
  • Psu lahko ponudimo osvežilne poslastice kot je pasji sladoled ali Canis Plus mokra hrana za pse, ki jo lahko damo nekje za 10 minut v hladilnik.