Pes je iztrebke: Svoje in tudi mačje, kaj naj naredim?

Gotovo se vam je že zgodilo, da vaš je pes na sprehodu izvohal in pojedel iztrebke. Danes bomo povedali nekaj več na temo zakaj pes je iztrebke, svoje in tudi iztrebke drugih živali (najpogosteje mačje iztrebke). Pes je iztrebke iz različnih vzrokov in velikokrat lahko vzrok odkrijemo in prekinemo to početje.

Ta lastnikom nezaželena aktivnost ima svoje ime: koprofagija. Res je, da volkovi in divji psi v naravi kdaj pa kdaj pojejo svoje iztrebke ali iztrebke drugih živali. Po mnenju nekaterih znanstvenikov naj bi to počeli kot t. i. »samozdravljenje«, ko začutijo, da v njihovem prebavnem traktu vse ne deluje, kot je treba. Z uživanjem iztrebkov, v kombinaciji z drugimi nenavadnimi »prigrizki« kot so drevesno lubje in zelišča, vnesejo v telo nove vire hranilnih snovi. Ta znanstvena teorija ni dokončno raziskana in pomembno odprto vprašanje ostaja ali bi morali vsako uživanje iztrebkov obravnavati kot samozdravljenje?

Spodaj so našteti še drugi razlogi, zakaj pes je iztrebke:

 • Neravnovesje v črevesni flori
 • Iztrebki drugih živali mu mamljivo dišijo
 • Psu primanjkuje nekaterih hranil, ki jih poskuša z iztrebki nadomestiti
 • Bolezen prebavnega sistema, npr. trebušne slinavke
 • Okužba s paraziti
 • Vedenjske težave: težave s pozornostjo, slabe navade in slaba poslušnost.

 

Pes je iztrebke: Zakaj to počne?

Zelo pogost razlog za uživanje iztrebkov je motena črevesna flora psa. V črevesju živi ogromno bakterij, ki jim s skupnim imenom pravimo črevesna mikrobiota. Da je črevesje zdravo in deluje nemoteno, mora biti črevesna mikrobiota v ravnovesju, kar pomeni, da v njej prevladujejo dobre bakterije. Ko se ravnovesje prevesi v korist slabih bakterij, je delovanje črevesja moteno. Obstaja veliko razlogov, ki tehtnico prevesi v korist slabih črevesnih bakterij – antibiotiki, nepravilna prehrana, stres, bolezen … Ko črevesna flora postane neuravnotežena, pes to začuti. Svojo črevesno mikrofloro poskuša ponovno naseliti z dobrimi bakterijami, zaradi česar se lahko loti tudi kakcev na sprehodu.

Canis Extra Petflora je enkratna tekočina za pse za podporo in aktivno krepitev črevesne flore in imunskega sistema. Canis Extra Petflora je izdelana iz fermentirane ječmenovke, izvirske vode in milijard mlečnokislinskih bakterij. Ne zagotavlja le različnih zdravih črevesnih bakterij, ampak tudi vitamine, minerale in encime za podporo in obnovo celotnega imunskega sistema in prebavnega trakta.

 

 

Pes je iztrebke drugih živali: Vedenje, ki lahko ima več vzrokov

Pes je iztrebke zaradi mamljivega vonja

Na žalost danes veliko industrijsko proizvedene krme vsebuje ojačevalce okusa in vonja. Ti ostanejo v pasjih iztrebkih – ojačevalci vonja so zelo mamljivi za pasji nos, zato pes izvoha iztrebke. Zaradi ojačevalcev okusa jih rad tudi poje. Vendar pa je blato iz industrijsko pridelane hrane s sintetičnimi aditivi zelo nezdravo – v teh iztrebkih je premalo dobrih črevesnih bakterij in preveč nizkokakovostnih surovin ter sintetičnih dodatkov, da bi kakorkoli pripomogli k »samozdravljenju«.

 

Pes je iztrebke zaradi neprebavljene hrane v iztrebkih

Neprebavljena hrana v iztrebkih je lahko zanimiva za psa in njegov nos. V iztrebkih se pojavi, če:

 • je pes hranjen s preveliko količino hrane
 • kuža dobiva slabo prebavljivo hrano
 • ima pes oslabljen prebavni sistem
 • ima pes bolezen prebavnih organov, kot je trebušna slinavka

Neprebavljena hrana v iztrebkih je psom atraktivna. Lahko že zaradi samega vonja zaužijejo iztrebek, ali pa sami ne morejo prebaviti hrane, zato pograbijo priložnost, ko najdejo iztrebek z že prebavljenimi hranili, da bi nadomestili svoje pomanjkanje hranil.

 

Pomanjkanje hranilnih snovi

Pomanjkanje hranilnih snovi je še en razlog, zakaj pes začne jesti iztrebke. Spodaj so našteti razlogi, ki lahko privedejo do pomanjkanja hranilnih snovi v obroku:

 • Nepravilno hranjenje psa – to pomeni, da kuža količinsko dobi dovolj hrane, vendar ta ne vsebuje vseh ustreznih hranil, ki jih kuža potrebuje.
 • Premajhen obrok
 • Povečane potrebe med okrevanjem, menjavo dlake ali pri delovnih živalih (reševalni psi, vlečni psi). V tem času kuža potrebuje večji obrok in če ga ne dobi, lahko pride do pomanjkanja hranilnih snovi.

Če menite, da vaš pes iz hrane ne dobi vseh potrebnih hranilnih snovi, poskustite z naravno hladno stiskano hrano Naturavetal. Hrana vsebuje izključno naravne sestavine, ki niso obdelane pri visokih temperaturah. Naravne snovi organizem prepozna in jih lažje vključi v procese kot sintetične dodatke.

 

 

Če psa že hranite z naravno in kakovostno hrano in še vedno je iztrebke je možno, da se je znašel v obdobju, ko njegov organizem potrebuje več hranilnih snovi. V tem primeru svetujemo multivitaminski dodatek Canis Extra Aktiv, ki je bogat je bogat z minerali, vitamini in elementi v sledeh ter lahko prepreči prehranske pomanjkljivosti.

Zahvaljujoč svoji edinstveni sestavi lahko Canis Extra mineralno šotno blato pospeši metabolizem, prispeva k izboljšanju črevesne flore in tako spodbuja presnovo hrane na splošno. Izdelek je zelo mineralno bogat, prav tako pa je bogat s huminskimi kislinami, ki obnavljajo črevesno sluznico, ki nudi življenjski prostor dobrim črevesnim bakterijam.

 

 

Pes je iztrebke zaradi slabih vedenjskih navad

Nekateri psi jedo iztrebke zaradi vedenjskih težav. Sem lahko sodi:

 • Posnemanje: če sta v družini dva psa in eden na sprehodih pogosto je iztrebke, bo drugi to začel posnemati. Prav tako lahko vaš kuža posnema vedenje, ki se ga je naučil od mame – dobre pasje mamice ližejo novorojene mladiče, da jim pomagajo iti na stranišče in jih očistijo. Prav tako jedo iztrebke mladičev, do ohranijo okolico čisto bolezni in parazitov. V divjini ta instinkt pomaga preprečiti, da bi plenilce pritegnil vonj pasjega brloga. Mladiči posnemajo mamo in ob odraščanju jedo svoje iztrebke in iztrebke bratcev in sestric. To obnašanje se prekine, ko pes odraste, nekateri psi pa ga lahko prenesejo v odraslo dobo.
 • Stres ali dolgočasenje: če je pes veliko časa sam, se lahko navadi jesti iztrebke kot način spoprijemanja s samoto.
 • Želi pritegniti pozornost: pes se nauči, da ob hranjenju z iztrebki nemudoma pritegne pozornost lastnika.

 

Drugi možni razlogi za uživanje iztrebkov

Glistavost

Glistavost močno moti prebavne procese psa in povzroči hudo pomanjkanje hranilnih snovi. Diagnostika glistavosti je preprosta in zahteva le pregled blata. Ko izveste, da ima vaš kuža gliste, je pomembno, da se zavedate, da zdravila za uničenje parazitov škodujejo črevesni flori in ne vodijo k izboljšanju stanja črevesnega trakta. Pes mora ob tem času dobivati tudi ustrezno prehransko podporo.

V primeru lahke glistavosti lahko Canis Extra Vermcurat® podpre čiščenje črevesja, med katerim se lahko paraziti izločijo z blatom in tako pomaga preprečiti povečano okužbo s črvi.

Če črvov ni, je priporočljivo, da Canis Extra Vermprevet® hranite vsak drugi dan 14 dni do 4-krat na leto, da stabilizirate odporno črevesno okolje in preprečite okužbe z notranjimi zajedavci. V primeru, da pes trpi za hudo okužbo s črvi (gliste in trakulje) je potrebno poseči po kemičnih antiparazitikih, v tem primeru je pomembna stabilizacija črevesne flore s Canis Extra Petfloro.

 

 

Bolezen trebušne slinavke

Trebušna slinavka je organ, ki proizvaja in sprošča prebavne encime, ki so vključeni v vsakodnevni proces presnove hrane. Ko trebušna slinavka začne delovati pomanjkljivo, pes ne more več učinkovito prebavljati hrane. V tem primeru pes iz obroka dobi premalo hranilnih snovi, zato je lačen. Hkrati je v njegovem iztrebku več neprebavljenih hranil, ki mu mamljivo dišijo.

Lakota, v kombinaciji z mamljivim vonjem iztrebka ter s prej omenjenim dejstvom, da pes želi uravnati nepravilnosti v svojem prebavnem traktu, vodijo v prehranjevanje z iztrebki. Če veterinar diagnosticira bolezen trebušne slinavke, je smiselno prilagoditi prehrano. Psi z obolenjem trebušne slinavke potrebujejo posebej prilagojene obroke. V obroku mora biti zmanjšana vsebnost maščob in ogljikovih hidratov ter visokokakovostne beljakovine, brez živalskih stranskih proizvodov.

Najboljša izbira je Naturavetal mokra hrana za pse v obliki 100% mesnih klobas ali v obliki uravnotežene mokre hrane v pločevinkah. 100% mesne klobase predstavljajo zdrav vir kakovostnih beljakovin brez stranskih živalskih proizvodov. Obrok uravnotežeite tako, da dodate Canis Plus Top Fit Mix kosmiče, kakovostno olje in vir kalcija.

Naturavetal mokra hrana v pločevinkah pa je že uravnotežena, vsebuje več kot 70% mišičnega mesa in notranjih organov le enega vira (monoproteinski okusi), dodana je zelenjava, kakovostno olje in vir kalcija.

 

 

Moj pes je iztrebke – ali pomeni, da ima težave s črevesjem?

Če kuža je iztrebke, to še ne pomeni, da ima težave s črevesjem. Morda je nekaj narobe z njegovim obrokom in morate preveriti ali dobi dovolj veliko večerjo in da so v njej vse potrebne hranilne snovi, ki jih kuža potrebuje. Včasih je prehranjevanje z iztrebki način, s katerim pes pridobi vašo pozornost. Psi, ki so veliko sami, lahko iz dolgčasa začnejo jesti svoje iztrebke. Tudi psi, ki so kar naenkrat postavljeni v stresno situacijo (npr. počitnice pri babici, ko je njegova družina v tujini), lahko začnejo jesti svoje kakce.

 

Nevarnosti zaradi uživanja iztrebkov

Ne glede na to, kaj je razlog za uživanje iztrebkov, je treba psu to aktivnost preprečiti. Z uživanjem iztrebkov lahko psi zaužijejo tujke ali pridejo v stik s strupenimi snovmi. Večina psov se še vedno vsakodnevno hrani s hrano s sintetičnimi dodatki, konzervansi itd., zato je pomembno, da svojim psom ne dovolimo jesti iztrebkov drugih živali, če se želimo izogniti stiku s temi aditivi.

Prav tako ne smemo pozabiti, da pes z iztrebki katerekoli živali lahko pride v stik z glistami, giardijo in drugimi paraziti. Za infestacijo s paraziti ni potrebno, da pes poje iztrebke v celoti – zadostuje že enkratni stik preko ust ali nosu. Pogosto podcenjena nevarnost so ostanki zdravil v iztrebkih. Pes lahko pride v stik z zdravili za razgliščenje, pri katerih so odmerki odvisni od telesne teže – nevarnost predstavlja, če manjši pes poje iztrebke velikega psa ali če se naši ljubljenčki srečajo z iztrebki razgliščenih konj.

 

Pes je iztrebke
Če pes je iztrebke je potrebno to dejanje preprečiti, saj je s tem početjem izpostavljen številnim nevarnostim

 

Moj pes je zdrav in še vedno je iztrebke – kako naj prekinem to navado?

Pri nekaterih psih je uživanje blata vedenje, s katerim iščejo pozornost. Zavedajo se, da lahko z uživanjem iztrebkov v prisotnosti lastnika hitro pritegnejo njegovo pozornost. Prekinitev take navade je težavna in zahteva dosledno sodelovanje lastnika. Spodaj je navedenih nekaj nasvetov, ki jih lahko uporabite v vsakodnevni praksi, da odpravite to navado.

 • Pes naj bo na povodcu. Tako lahko stalno nadzorujete njegovo gibanje.
 • Naučite psa odpoklica ali ukaza »pusti«.
 • Preusmeritev pozornosti – ko psa zalotite pri neposrednem uživanju iztrebkov, preusmerite njegovo pozornost s kratkim hrupom ali žogico.
 • Psu čez dan namenite čim več pozornosti in se ne pozabite z njim igrati.
 • Če se kuža odloči, da ne bo pojedel iztrebka, ga pohvalite in mu namenite veliko pozornosti.

 

Pes je iztrebke – Najpogostejša vprašanja

Moj pes je iztrebke - Kaj lahko storim?
Razlogi za tako vedenje so različni. Možno je, da ima vaš pes oslabljeno črevesno floro, da mu primanjkuje hranil ali da poskuša s takšnim vedenjem pritegniti vašo pozornost. Odvisno od razloga, zakaj se tako obnaša, lahko težavo rešite na različne načine, zato si morate vzeti čas, da ugotovite vzrok. Šele nato se lahko lotite reševanja.
Zakaj moj pes je iztrebke?
Razlogi za to so zopet zelo različni: iztrebki lahko psu mamljivo dišijo zaradi ojačevalcev vonja in okusa v komercialni hrani ali neprebavljene hrane. Pes začne jesti iztrebke, kadar mu primanjkuje hranilnih snovi ali samo zaradi slabe navade. Vzrokov je nešteto, zato je pomembno, da se vprašate naslednje vprašanje: ali moj pes vedno jé iztrebke ali se je tako začel vesti šele po tem, ko je dobil nekaj, kar je morda razdražilo njegovo črevesje, na primer antibiotike ali druga zdravila?
Kako obnoviti črevesno floro psa?
Izogibajte se nepotrebnim zdravilom, kot so antibiotiki, ko pes teh ne potrebuje. Izogibajte se hrani in priboljškom, ki vsebujejo umetne dodatke, kot so konzervansi, za katere ni dovolj razjasnjeno, kašen vpliv imajo na črevesno floro ter ojačevalci vonja in okusa. Sintetični vitamini lahko dražijo metabolizem in obremenijo prebavni trakt.
Zakaj moj pes naenkrat je iztrebke?
Če vaš pes naenkrat začne jesti iztrebke drugih živali in je to zanj popolnoma nenavadno, je to znak, da je v njegovem prebavnem traktu nekaj narobe. Vzroki so lahko različni, od prehodnih antibiotikov in drugih zdravil do parazitov, glist, gardije. Možna je tudi bolezen trebušne slinavke.