Giardia pri psih: Kaj je giardioza, simptomi in zdravljenje

Giardioza – bolezen, o kateri je slišal že vsak lastnik psa, pa vendar še vedno obstaja veliko nejasnosti o njej. Giardia pri psih je lahko dolgotrajna bolezen v kolikor ne ukrepamo. Težko si je predstavljati, da lahko mikroskopsko majhen organizem, sestavljen iz ene same celice, povzroča toliko preglavic. Zaradi svoje obstojnosti in prilagoditev se lahko s tem enoceličnim parazitom srečamo vsak dan, našim kosmatincem pa ob okužbi povzroča tegobe v obliki različno intenzivnih prebavnih težav. K sreči se lahko ob upoštevanju nekaterih načel okužbi z Giardio uspešno izognemo.

V nadaljevanju tega prispevka bi te radi seznanili kaj je giardija pri psih, kakšni so simptomin in kako poteka zdravljenje ter podporna terapija v primeru okužbe, predvsem pa pojasniti kako okužbo preprečiti in kako poskrbeti za psa, da maksimalno zmanjšamo možnost okužbe.

 

Kaj je giardia pri psih?

Giardia (Giardia intestinalis) je enocelični organizem, ki parazitira v mukozni membrani tankega črevesa sesalcev in se primarno prehranjuje s škrobom. Pes se okuži tako, da v organizem vnese ciste, ki so infektivna oblika Giardie in lahko v okolju brez gostitelja preživijo več mesecev, v organizmu gostitelja pa se iz cist prelevijo v vegetativno obliko, imenovano trofozoit. Ti se nato v zelo kratkem času močno namnožijo v tankem črevesu in povzročajo gastrointestinalne težave, ki se kažejo kot obilna, vodena driska, bruhanje, napenjanje in krči.

Okuženi psi z iztrebki izločajo infektivne ciste in tako se bolezen širi naprej. Okužba z značilnimi kliničnimi znaki se razvije predvsem pri psih, ki imajo že predhodno razdraženo ali oslabljeno sluznico črevesja, oslabljen imunski sistem zaradi določenih zdravil, konstantnega stresa, alergij ali intoleranc, ter pri mladih psih, kjer se imunski sistem še razvija.

 

Giardia pri psih - razvojni korg
Giardia pri psih in potek okužbe

 

Kako pride do okužbe z giardio?

Kot že omenjeno, lahko Giardia pri psih v obliki cist v zunanjem okolju brez gostitelja preživi nekaj mesecev. Okuženi psi ciste izločajo z iztrebki, vendar jih z lizanjem in čiščenjem pogosto zanesejo na dlako in v okolico smrčka, kjer se lahko z njimi ponovno okužijo. Psi namreč ne razvijejo nobene imunosti in so doživljenjsko dovzetni za ponovno okužbo. Takšne ciste pa predstavljajo tudi vir okužbe za druge živali, s katerimi pridejo v stik. Do vnosa cist v organizem najpogosteje pride z vohanjem in lizanjem obolelih psov, ter s pitjem vode iz rek, jezer in ribnikov, potencialen vir okužbe pa so tudi s pasjimi iztrebki obremenjene travnate površine.

 

Zakaj je Giardia nevarna za pse

Infekcija s tem enoceličnim organizmom je problematična predvsem za mladičke in mlade pse, težave pa lahko predstavlja tudi starejšim ali imunsko šibkejšim psom. Poleg primarnih simptomov infestacija z Giardio namreč vodi tudi v sekundarne zaplete, kot so na primer dehidracija zaradi velike izgube vode iz organizma, ki nastane kot posledica daljšega obdobja driske, izguba telesne teže zaradi zmanjšane absorpcije hranilnih snovi, obnemoglost in pa slaba kvaliteta dlake, ki postane suha in brez leska.

Bolezen je hkrati prenosljiva tudi na druge živalske vrste in na človeka, zato je higiena primarnega pomena. Giardia zato spada med zoonoze – kamor uvrščamo nalezljive bolezni, ki se prenašajo iz živali na človeka. Pogosto se zgodi, da je pes okužen, vendar ne kaže nobenih kliničnih znakov bolezni. Pravimo, da je skriti prenašalec. Tak pes je še posebej nevaren za okolico, saj lahko dolgoročno širi okužbo, brez da bi kdaj posumili na bolezen.

 

Giardia pri psih in vpliv na imunski sistem

Imunski sistem pri stiku z Giardio igra pomembno vlogo, saj je od stabilnosti le-tega odvisno, ali se bo bolezen razvila, v kolikšni meri se bo bolezen razvila, ali pa bo organizem ciste uničil in odstranil. Če kljub vsemu pride do okužbe in razvoja bolezni, je ključnega pomena da psu pomagamo ohranjati stabilen imunski odgovor. Giardia pri psih namreč poškoduje črevesno sluznico, ta pa zato postane dostopna za druge, sekundarne patogene, ki lahko potek bolezni močno poslabšajo. Ovirano je tudi normalno delovanje črevesja; zaradi poškodb sluznice in profuzne driske je zmanjšana absorpcija hranilnih snovi, kar lahko privede do malnutricijskega sindroma in splošne oslabelosti živali.

 

Giardia pri psih – Simptomi

Kakšne klinične znake bo razvil pes, okužen z Giardio, je odvisno od stopnje infestacije s tem enoceličnim organizmom ter od stabilnosti imunskega sistema. Najpogosteje se bolezen kaže z gastrointestinalnimi težavami. V večini primerov se pojavi akutna driska, ki je zelo neprijetnega vonja, lahko pa je blato tudi vodeno ali bolj mehke konsistence, ima zelenkast odtenek in občasno vsebuje svežo kri ter večje količine sluzi. Pride lahko tudi do napenjanja, krčev v trebuhu in občasnega bruhanja. Okužen pes je lahko brez apetita, ima manj energije in večkrat dnevno potrebo po iztrebljanju. Dolgoročno to lahko privede v izgubo telesne teže, dehidracijo in splošno obnemoglost psa.

Giardia simptomi vključujejo:

  • ponavljajoča se, s sluzjo pokriti mehki iztrebki vsak dan
  • blato je stalno mehko ali kašasto
  • redna driska (včasih krvava)
  • močno smrdljivo blato
  • napenjanje
  • krči
  • bruhanje

Pojavijo se lahko še dodatni simptomi:

  • dehidracija zaradi izgube vode v primeru dolgotrajne driske in s tem povezanega pomanjkanja hranil
  • suha in dolgočasna dlaka
  • izguba teže
  • počasnost in utrujenost

 

Giardia simptomi
Giardia se kaže v obliki prebavnih težav kot so mehki iztrebki prekriti s sluzjo, driska, izjemno smrdljivo blato, napenjanje, krči,…

 

Diagnoza in zdravljenje pri psih

Ob pojavu zgoraj omenjenih kliničnih znakov je treba posumiti na okužbo z Giardio. Za potrditev diagnoze je potreben obisk veterinarja, ki bo ocenil splošno zdravstveno stanje psa in pregledal vzorec blata na prisotnost infektivnih cist. Zdravljenje je odvisno od resnosti okužbe in splošnega stanja psa.

Zelo pomembna je tudi podporna terapija, še posebej v primerih, ko sta prisotni dehidracija in huda driska. Priporočljiva je lahko prebavljiva dieta in uporaba probiotikov, ki pripomoreta k vzpostavljanju normalne črevesne mikroflore. Da zagotovimo učinkovito eliminacijo okužbe, je po 2 do 4 tednih potrebno ponovno testiranje na prisotnost parazita v iztrebku.

 

Moj pes ima Giardio – Kaj storiti?

Na prvem mestu pri potrditvi okužbe z Giardio je skrb za osebno higieno in dezinfekcijo okolja, v katerem se pes nahaja. Gre namreč za zelo infektivnega in obstojnega povzročitelja, ki se lahko prenese na druge živali v gospodinjstvu ter hkrati na človeka. Ker so ciste občutljive na izsuševanje in razkuževanje, je zelo učinkovito redno in temeljito čiščenje in sušenje prostorov, kjer se pes največ zadržuje. Priporoča se, da okuženim psom preprečimo stik z drugimi psi, kar pa je včasih v gospodinjstvih z več psi težko doseči.

Ker so z Giardio pogosto okuženi ravno mladički in mladi psi, si dolgoročno izolacijo težko privoščimo, saj s tem lahko zamudimo pomembno obdobje socializacije in pridobivanja izkušenj. Osamljenost pogosto dodatno poslabša zadevo, saj psom povzroča psihološki stres. Ob kombinaciji ustreznega zdravljenja, temeljite higiene in nadzorovanih sprehodov na povodcu, lahko okužbo prebrodimo brez večjih potreb po osamitvi psa.

 

Giardia pri psih: Podporna higiena psa

Skrb za higieno je ključnega pomena pri preprečevanju prenosa bolezni in zmanjševanju možnosti za ponovno infekcijo. Nekaj napotkov, ki se jih lahko držimo in s tem pripomoremo k eliminaciji cist v okolju psa:

  • redno čistimo posodo za hrano in pasje igrače, po čiščenju pa jih speremo z vrelo vodo,
  • zagotavljamo svežo pitno vodo in redno čistimo posode, ki jih prav tako speremo z vrelo vodo,
  • prepričamo se, da je tudi na dvorišču na voljo sveža in čista pitna voda, ki jo dnevno menjamo in očistimo posode, ter hkrati preprečimo, da bi pes imel dostop do stoječe, umazane vode,
  • redno pobiramo pasje iztrebke in jih ustrezno zavržemo,
  • psa okopamo na 3 do 4 tedne, da preprečimo ponovno infekcijo. Pri tem moramo biti pozorni da psa ne kopamo preveč redno, saj s tem lahko porušimo naravni zaščitni sloj kože in povzročimo dodatne težave. Odličen naraven šampon, ki je pH nevtralen je Canis Extra šampon za pse.
  • odeje in postelje, na katerih se pes veliko zadržuje, redno menjamo in temeljito operemo,
  • po stiku s psom si temeljito umijemo roke, ter o pomembnosti skrbi za osebno higieno podučimo tudi ostale člane družine, ki so v kontaktu s psom.

 

Giardia pri psih: Podporna prehrana psa

Le zdravo črevesje z močnim imunskim sistemom lahko premaga in se hkrati ubrani pred ponovno okužbo z Giardio, zato je zelo pomembno, da obolelim psom nudimo ustrezno prehrano in podporno terapijo, ki pomaga vzpostaviti normalno strukturo črevesne flore. Ker je v večini briketirane pasje hrane glavno vezivo škrob, se tekom zdravljenja izogibamo suhi pasji hrani z veliko ogljikovimi hidrati. Namesto tega se poslužujemo pusto kuhanega mesa, ki mu dodamo kuhano zelenjavo, olja in kalcij. Izogibamo se sestavinam, ki vsebujejo veliko škroba ali fruktoze (to so na primer banane, riž, krompir in testenine).

 

 

Idealni za prehrano psov okuženih z Gardio so nežno kuhani mesni obroki, kot so Naturavetal 100% mesne pločevinke ali 100% mesne klobase. 100% mesne obroke najdeš tukaj. K mesu je smiselno kot prilogo dodati še kuhano zelenjavo ali v ta namen uporabiti Canis Extra Top Fit Mix kosmiče. Obrok moramo uravnotežiti s kakovostnim oljem za vir zdravih omega 3 maščobnih klislin; takšno olje je Canis Extra lososovo olje ali Canis Extra BIO konopljino olje. Ker obrok ne vsebuje kosti je potreben še dodatek kalcija – odlične so Canis Extra BIO jajčne lupine.

 

 

Delež mesa naj se giblje med 80 in 90% obroka, pri tem pa se je treba zavedati, da takšna dieta ni ustrezna za dolgoročno prehranjevanje. Po približno štirih tednih diete z visokim deležem mesa začnemo odstotek le-tega zmanjševati na običajnih 70%, ob tem pa psu vedno dodajamo tudi vlaknine, esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Naša popolna mokra hrana za pse Canis Plus® je na voljo kot praktična alternativa pri sestavljanju obrokov. Pri hranjenju se držite enega do maksimalno dveh različnih okusov, saj mora biti telo osredotočeno na obrambo pred Giardio, tako črevo ne sme biti obremenjeno ali razdraženo.

Za uspešnega se je izkazal tudi dodatek pravega feta sira na začetku diete, saj encimi v ovčjem siru pripomorejo k boju proti okužbi z Giardio. V prvih dveh dneh diete lahko s pravim feta sirom nadomestimo do 50% deleža mesa v obroku, kasneje pa sir dodajamo po potrebi, glede na velikost psa, od ene čajne do ene velike žlice sira dnevno. Prav tako se je za odlično izakala podpora s probiotičnimi bakterijami Canis Extra Petflora. Probiotične bakterije je potrebno k hrani dodajati vsaj 10 dni.

Svetujemo, da psa okuženega z Giardio hranite z mokro hrano brez vira ogljikovih hidratov vsaj 2 meseca. Če je kontrolni test na Giardio negativen in je pes videti zdrav, lahko po želji preidete nazaj na našo suho hrano Canis Plus®.

 

Giardia pri psih – zdravo črevesje je ključ do uspeha

Zelo pomembno je obnoviti strukturo pasjega črevesja, še posebej, če je bil pes na kemičnih zdravilih za Giardio. Glede na to, kako močno je psa prizadela giardia, obstajajo tudi različne možnosti za vzpostavitev črevesne flore. V vsakem primeru je treba po uporabi zdravil vedno podpirati črevesno floro, to lahko dosežete z izdelkom Canis Extra Petflora. Pri fermentaciji z mlečnokislinskimi bakterijami (laktobacili) nastane povsem naravna mlečna kislina (pH 3,0). To izboljša biološko uporabnost hranilnih snovi in ​​učinkovin ter podpira naravno delovanje prebavil. Ko bo črevesna flora spet v ravnovesju, se bodo giardije in drugi zajedavci težje naselili v črevesno sluznico. Le zdravo črevesje z močnim imunskim sistemom se lahko ubrani pred ponovno okužbo z Giardio.

 

Preprečevanje okužbe z Giardio

Zavedati se je treba, da je vsak pes, ki gre kdaj iz hiše, potencialno podvržen okužbi z Giardio. Kar lahko kot odgovorni lastniki naredimo je to, da imamo svojega psa pod nadzorom; ne dovolimo mu, da pije iz umazanih luž in ribnikov ter preprečimo, da bi užival iztrebke drugih živali. Na javnih površinah imamo psa na povodcu in za njim vedno počistimo. Držimo se načel osnovne higiene, redno umivamo posode in igrače, ter psu preprečimo, da bi lovil ali zaužil glodavce in druge male živali, ki bi lahko bile okužene. Z ustrezno prehrano, pravilno nego in zadostno mero gibanja psa ohranjamo v dobri telesni kondiciji in primernem zdravstvenem stanju, ter ga tako naredimo manj dovzetnega za okužbo.

 

Giardia pri mladičih in mladih psih

Žalostno je, da za giardio pogosto zbolijo predvsem mladiči in mladi psi. Njihov imunski sistem je še v fazi razvoja, zato Giardia na splošno lažje preživi. Poleg tega je organizem mladiča obremenjen s številnimi kemičnimi antiparazitiki in cepivi kar zagotavlja tudi stalno ogrožanje imunskega sistema. Slab imunski sistem pa pomeni večjo možnost za okužbo z Giardio. Zelo pogosto se zgodi, da mladički pokažejo začetne simptome, kot je ponavljajoča se driska, takoj ko pridejo v nov dom (dnevi do nekaj tednov). Za to kriviti vzreditelja je v večini primerov neprimerno, saj je za okužbo običajno odgovorna kombinacija različnih dejavnikov.

Nov dom za mladiča običajno pomeni ločitev od mame in sorojencev ter od vsega, kar mu je v kratkem življenju znano (znani ljudje, okolica, znani vonji). Pomeni tudi, da mladič pride v povsem novo okolje v katerem se bo moral znajti. Vsi ti dejavniki bodo vsekakor vplivali na imunski sistem. Če ima kuža nato stik s cistami giardije, ki načeloma lahko neopazno prežijo povsod, se lahko hitro razvije giardioza.

 

Povzeto po: https://www.naturavetal.de/giardien-beim-hund/