Gonitev pri psicah: Vse kar moram vedeti

Za vse lastnike psičk je zelo pomembno, da vsaj malo poznajo kako poteka gonitev, kdaj nastopi prva gonitev pri psicah in kakšne so spremembe, ki jih lahko pričakujete. Prva gonitev pomeni vstop v puberteto in s tem spolno zrelost psičke. Pojavljajo se spremembe v vedenju; psička lahko postane neješča ali zelo ješča, neposlušna, bolj utrujena, umirjena ali pa ravno nasprotno – bolj energična, se zbuja in je bolj nemirna. Vse to moramo vzeti z razumevanjem ter potrpežljivostjo in je za vedenje, ki ga nismo vajeni v tem obdobju ne smemo psičke kaznovati. V nadaljevanju preberi tudi koliko časa traja menstruacija pri psih, ali ima psička po sterilizaciji še menstruacijo, kdaj lahko psička zanosi in kdaj pariti psičko.

 

Gonitev pri psicah: menstruacija, parjenje in zanositev

Prva gonitev pri psicah

Gonitev pri psicah nastopi različno hitro, pri manjših pasmah nastopi prej, nekje okoli 6. mesecev, pri večjih pasmah pa kasneje, pri nekaterih tudi pri dveh letih. Večina psic pa dočaka svojo prvo gonitev med 6. in 9. mesecem starosti. Spolna zrelost ne ustreza vedno telesni zrelosti – doseganju odrasle višine in teže, kar se pri srednje velikih psih običajno pojavi pri približno 14 mesecih. Proces gonitve pa se nato ponavlja na vsakih 5 – 9 mesecev. To ne velja za vse pasme, npr. basenji imajo gonitev samo 1x na leto.

Gonitev pri psicah običajno traja 21 dni, ciklusi so običajno vse življenje enaki, prav tako intervali med posameznimi gonitvami. Vsaka psička gonitev doživlja drugače in je za vsako posamezno psico različna. Pomembno je, da vemo, kako proces gonitve poteka, saj se zaradi podivjanih hormonov v tem obdobju lahko vedenje psice spremeni. Aktivnost jajčnikov začne upadati po 6. letu starosti in pri večini psic se ta aktivnost preneha pri približno 10. letu starosti. Večina psic se ne uporablja za vzrejo po 7. do 8. letu starosti.

 

gonitev pri psicah
Prva gonitev psice je drugačna od ostalih gonitev, prva gonitev prav tako nastopi pri različnih psicah različno hitro

 

Zakaj je prva gonitev posebna?

Prva gonitev se razlikuje od ostalih gonitev in lahko izstopa iz ustaljenega cikla. V času prve gonitve psička vstopa v fazo pubetrete. Pri določenih psih lahko pride do tako imenovane tihe gonitve, brez vidnih znakov, razen morda izcedka. Prva gonitev se pri psičkah lahko razlikuje od vseh nadaljnih. Lahko pride do ’’tihe gonitve’’, kjer znaki (izcedek) niso tako zelo opazni ali sploh niso opazni kljub hormonskim spremembam. Prva gonitev je posebna tudi iz tega razloga, ker je to tudi prvič za lastnika psa in vsekakor na začetku nismo tako vešči, ne vemo, kako se bo psička obnašala, kako se bo počutila in kako ji lahko najlažje pomagamo.

 

Štiri faze gonitve pri psicah

Gonitev razdelimo v 4 faze, ki so pri vseh psičkah enake, ne glede na to da se menstruacija pojavlja v različnih intervalih.

1. PREDGONITEV ALI PROESTRUS:

Prva faza traja približno od 3 dni do 3 tednov, povprečno pa 9-10 dni. V tej fazi vulva nabrekne, oteče in se pojavi krvav, rdeč izcedek. Količina izcedka je med psičkami različna, pri nekaterih psičkah je izcedek komaj opazen, pri nekaterih pa zelo opazen, tako da je viden tudi po pohištvu, katerega pa ponavadi psičke počistijo za seboj, kar izhaja iz njihove narave, saj so tako prikrivale svojo gonitev v naravi. V tej fazi psička še ni plodna, prične pa njen vonj privabljati samce, vendar pa se psica na njih odziva odrezavo in jih ne spusti blizu.

2. GONITEV ALI ESTRUS:

V tej fazi se odrezavo vedenje psičke spremeni in psička postane dostopna samcem in si želi njihove bližine. To pomeni, da psica pripravljena na naskok in s tem plodna. Psička začne umikati, dvigovati rep in v tej fazi je oploditev zelo verjetna. Izcedek postane tudi bolj bister. Faza nastopi običajno 11 dni po krvavitvi in traja v večini primerov 5-6 dni, čeprav ima to obdobje razpon od 2 do 20 dni in je odvisno od posamezne psice in od pasme.

3. OBDOBJE PO GONITVI ALI DIESTRUS:

V tej fazi otekla vulva in izcedek popolnoma izginejo. Dogajajo pa se še vedno hormonske spremembe ne glede na to ali je prišlo do oploditve ali ne. V telesu se še naprej pospešeno proizvaja hormon progesteron, ki skrbi za ugezdnitev zarodka in rast zarodka. Ta proizvodnja progesterona lahko traja od 60 do 75 dni. Ko začne količina hormona progesterona upadati, se sproži signal za tvorbo hormona prolaktina, ki je zadolžen za nastajanje mleka. V tem obdobju lahko pride tudi do pojava namišljene brejosti.

4. OBDOBJE MIROVANJA ALI ANESTRUS:

V tej fazi se raven spolnih hormonov zniža in v tem obdobju psička ni plodna in ne kaže znakov gonitve. Traja približno 4 mesece in se konča z naslednjim ciklom gonitve.

 

Najbolj očitni znaki gonitve

Spremembe, ki se dogajajo v telesu psičke so številne in pri vsaki posamezni psici nekoliko drugačne. Najbolj očitni znaki gonitve pa so naslednji:

  • Vedenjske spremembe kot so neposlušnost, odsotnost ali nemir. Nekatere psice več cvilijo, so izjemno mirne in celo otožne.
  • Spremembe glede prehranjevanja; določene psice postanejo izjemno požrešne v času gonitve, spet druge pa neverjetno neješče
  • Nabrekla in otekla sramnica
  • Sluzast in krvav izcedek iz nožnice

 

 

Kako ravnati z gonečo psičko?

Goneča psička potrebuje potrpežljivost, še posebej, če se goni prvič, saj je tudi to zanjo nekaj novega in se na vse te procese tudi sama navaja. Večina psičk je zelo čistih in madeže menstruacije že same poližejo. Drugače pa si je smiselno v tem obdobju pomagati tudi s kakšnimi hlačkami za goneče psiške, če je prisoten močen izcedek. Prav tako si lahko pomagate s kakšnimi podlogami ali pregrinjali. Kadar ste z gonečo psičko zunaj, jo obvezno imejte na povodcu in se ne približujte samcem. Razumeti je potrebno, da nagon dela svoje in lahko pride do neželjene brejosti, v primeru, da vam psička pobegne.

 

Prva mensturacija pri psih

Krvav izcedek (ki ga imenujemo tudi menstruacija) se pri psičkah prvič pojavi v obdobju predgonitve, običajno samica v času menstruacije naskoka samcu ne dovoli. V času mensturacije psička ni plodna, je pa njen vonj izjemno privlačen za samce. Pri manjših pasmah lahko prva mensturacija nastopi hitreje, okoli 6. mesecev, pri večjih pasmah pa kasneje. Torej, vedno ko je psička v fazi predgonitve ima menstruacijo, ki je pri določenih psicah bolj intenzivna, pri drugih pa komaj opazna. Psičke manjših velikosti lahko menstruacijo dobivajo bolj pogosto, npr. na vsake 4 mesece, psičke večjih pasem pa menstruacij nimajo tako pogosto in se le-ta lahko pojavi dva krat na leto.

 

Koliko časa traja menstruacija pri psih

Običajno menstruacija pri psicah traja 7 – 10 dni.

 

Ali ima psička po sterilizaciji še menstruacijo?

S sterilizacijo preprečimo gonitev in s tem povezano obnašanje, kar pomeni, da psička po sterilizaciji nima več menstruacije prav tako ne izloča feromnov, ki bi privabljali samce.

 

Kdaj pariti psičko

Večina lastnikov psov psičke nikoli ne pari, saj je v večini primerov brejost neželjena. Na tem mestu naj poudarim, da moramo biti odgovorni do življenja živali. Odgovorni vzreditelji so tisti, ki parijo pse določene pasme, pse ki so pregledani, tako da so mladiči čim bolj zdravi in pasmi primerni. Če tega ne bi vzdrževali, pasme sploh ne bi obstajale. Vsekakor se vsak posameznik lahko odloči za paritev psičke, v primeru, da si želi mladičkov. Ampak bodite odgovorni in že pred samo paritvijo poskrbite, da bodo mladički odtačkali v varen in prijeten dom. Psičke lahko imajo tudi po 8 mladičkov ali več in vsem je potrebno najti dom (v kolikor jih sami ne obdržite).

Samica je plodna in željna naskoka le kratko obdobje, ki traja 5-6 dni. To obdobje se običajno začne 11 dan po začetku krvavitve. Točno, kdaj je najugodnejši čas za paritev je najlažje določiti z veterinarsko pomočjo, kjer naredijo citološko presojo vaginalnega brisa ali z merjenjem koncentracije progesterona v krvi. Lahko si pomagate tudi s tako imenovanim partivenem refleksom. Tukaj psico pobožate po križu in, če umakne rep in izpostavi splovilo, pomeni, da je godna za paritev. Seveda ta metoda ni tako natančna, lahko pa vam je v pomoč.

 

kdaj pariti psičko
Psička bo spustila samca v svojo bližino le v času gonitve, ki v povprečju traja 5 – 6 dni

 

Kdaj lahko psička zanosi

Psica mora biti v fazi gonitve, prav tako pa mora priti do naskoka samca. Potrebno je tudi določiti najugodnejši dan za parjanje. Da pride do zanositve, mora zadostno število spermijev priti v maternico po jajcevodih do zrele jajčne celice, ki je pripravljena na oploditev.

Gonitev je naravni proces, ki pa se ga sicer s sterilizacijo lahko prepreči. Z sterilizacijo psička ne bo mogla imeti več mladičev in ne bo več prisotne menstruacije in izcedka. Se pa hormonske spremembe do neke mere še vedno dogajajo. Po sterilizaciji je psička ponavadi tudi bolj mirna. Glede prednosti in slabosti sterilizacije svetujemo, da se vedno posvetite s svojim izbranim veterinarjem. Več o sami sterilizaciji psice in o informacijah, ki smo jih prejeli pa napišem v samostojnem članku.

 

Prehrana breje psičke

Brejo in doječo psičko vedno hranimo s hrano za mladičke, saj breje psičke potrebujejo bolj kalorično hrano z večjim deležem vitaminov in mineralov. Naturavetal hrana za mladiče vsebuje visok delež kakovostnega mesa, več zdravih maščob in tudi več naravnih vitaminov in mineralov. V obdobju brejosti prihaja do večjega izčrpavanja, zato je izjemnega pomena, da ima psička kakovostno in naravno hrano.

 

 

Povzeto po: Debra M. Eldredge, DVM Liisa D. Carlson, DVM Delbert G. Carlson, DVM James M. Giffin, MD, Dog Owner’s Home VETERINARY Handbook, Copyright © 2007 by Howell Book House