Kako zaščititi in očistiti pasje gube?

Pasje gube se popolnoma razlikujejo od človeških – so precej velike in globoke in včasih kosmatinčku povzročajo nemalo težav. Predstavljajo odlično gojišče za bakterije in kvasovke ter posledično za okužbe, zato je temeljito čiščenje pomemben del negovalne rutine lastnikov pasem zgubanih psov.

Medtem ko bomo nekatere gube na telesu lahko očistili z dobro kopeljo, bo čiščenje gub okoli obraza in nosu zahtevalo malo bolj specifičen pristop. Čiščenje gub morda ni in nikoli ne bo ena od najbolj priljubljenih aktivnosti našega psa, vendar pa lahko proces naredimo hiter in neboleč, če zraven uporabimo še malo pozitivne spodbude.

V nadaljevanju članka te čakajo napotki kako očistiti pasje gube in kako zaščititi pasje gube pri pasmah, ki imajo nagubano kožo. Napisali pa smo tudi, zakaj pride do tega, da se gube umažejo in zakaj je čiščenje gub tako zelo pomembno.

 

Pasje gube: Katere pasme imajo največ gub?

Določeni psi so brez gub, za tiste lastnike ta članek ne bo zanimiv. Določeni psi imajo nekaj gubic, običajno na predelu obraza in vrata, obstajajo pa pasme, ki imajo veliko gum in lastniki teh pasem morajo skrbeti za redno čiščenje pasji gum. Pasme z veliko gubami so naslednje:

 • Angleški buldog
 • Šarpej
 • Mops
 • Neapeljski mastif
 • Bordojski pes
 • Pes sv. Huberta (Blood Hound)
 • Angleški mastif
 • Bulmastif
 • Francoski buldog
 • Pekinezer
kako očistiti pasje gube
Šarpej je zagotovo pasma s številnimi gubami, ki potrebujejo redno nego

Kako se pasje gube sploh umažejo?

Med gubami se nabirajo odmrle kožne celice, ki so posledica čisto običajnega izločanja dlake. Običajno je okolje med gubami toplo in vlažno. Če k temu dodamo še umazanijo, ki jo pes pobere med igro zunaj in pa koščke hrane, dobimo idealen recept za okužbo.

 

Kako čistiti pasje gube?

Gube je potrebo čistiti bolj pogosto, kot si mislimo. Idealno je, da gube očistimo vsaj nekajkrat na teden, zlasti na obrazu, kjer so psi bolj nagnjeni k razvoju okužb. Na podlagi opazovanja vsak lastnik sam presodi, koliko in kako pogosto bo čistiti gube.

 • Upoštevati moramo individualne razlike med psi – morda imamo srečo in je ravno naš kuža eden takih, ki mu gube ne delajo težav. Morda pa imamo kužka, ki je zelo občutljiv in razvije okužbo že, če mu vsakodnevno ne očistimo kože med gubami.
 • Upoštevajmo tudi starost – starejši kot so psi, več gub imajo, bolj so poglobljene in občutljive na zunanje elemente ter splošno higieno.
 • Psi, ki ob hranjenju radi packajo, lahko v gube zanesejo delce hrane.
 • Psi, ki radi divjajo na dvorišču, si lahko zlasti v deževnih dneh med gube zanesejo zemljo in drugo umazanijo, ki jo bomo mogli pobrisati.

 

Kako očistimo pasje gube?

Najpomembnejši del preprečevanja okužbe pri zgubanih psih je ohranjanje čistih in suhih gub.

1. Oglejmo si gube

Eno za drugo dvignemo gube in preverimo, ali so rdeče, otekle ali kako drugače razdražene. Tako področje ima lahko tudi poseben vonj, ki nakazuje na okužbo s kvasovkami ali bakterijami. Včasih opazimo tudi spremembo v obnašanju, kot je bolj pogosto praskanje.

2. Z mokro krpo obrišimo gube na obrazu

Pripravimo čisto krpo in jo navlažimo z mešanico vode in blagega šampona. Uporabimo lahko tudi hipoalergene otroške robčke brez vonja ali veterinarske robčke s klorheksidinom (antiseptik). S krpo nežno potegnemo po koži med gubami. Ne drgnemo premočno ali preveč, da dodatno ne razdražimo kože. Vseeno je pomembno, da gube obrišemo čim globlje, ker se bakterije, nečistoče in vlaga pogosto nahajajo ravno na dnu. Poskusimo gubo očistiti samo z enim potegom. Po potrebi uporabimo tudi več krpic.

3. Osušimo s suho krpo

S suho krpo najprej pobrišemo področje nad gubami. Nato vzamemo novo, suho krpo in pobrišemo področje med gubami. Suhe gube so ključne za zdravo kožo psa.

4. Zaščitimo gube

Če je kuža nagnjen h kroničnemu draženju gub in okužbam, obstajajo posebne kreme in balzami, ki ustvarijo vodo-odbojno pregrado, da vlaga in nečistoče ne pridejo v stik s kožo. Upoštevajmo pa dejstvo, da to ni zdravilo.

5. Zaključimo v dobrem duhu

Nagradimo svojega kosmatinčka, ker je bil med procesom zelo priden. Želimo, da bi pes čiščenje gub povezal z nečim dobrim.

Kako zaščititi pasje gube
Poskrbimo, da bo čiščenje gun za psa pozitivna izkušnja

 

Prehranski dodatki za zdravo kožo in dlako

Pasja prehrana ima pomembno vlogo pri zdravju kože in kožnih gub. Katere prehranske dodatke lahko uporabljate, da zagotovite idealno zdravje kože in dlake?

Omega 3 nenasičene maščobne kisline: Canis Extra lososovo olje za pse

Omega 3 maščobne kisline zavirajo sintezo vnetnih mediatorjev (prostaglandinov), ki so odgovorni za začetek vnetnega procesa. Pomagajo pri različnih težavah s kožo in dlako, na primer, ko ima pes suho kožo in prhljaj, pomoč pri »hot spot« ali vlažnem ekcemu, pomoč pri redki dlaki in prekomernem izpadanju dlake ter pomoč pri srbečici,… Omega 3 maščobne kisline so v pomoč v času menjave dlake in zmanjšajo tveganje za razvoj alergij.

Vitamini B kompleksa: Canis Extra pivski kvas

Vitamini B kompleksa – B1, B2, B3, B6 so koristni za kožo. Še posebej dobro se obnesejo v času menjave dlake.

Minerali: Canis Extra mineralno šotno blato

Vsebuje cink, ki spodbuja obnavljanje tkiv, pomaga pri ustvarjanju kreatina in kolagena, kar zagotavlja lep videz kože in dlake.

Naravna in zdrava prehrana: Naturavetal hrana za pse

Neustrezna hrana je pogosti povzročitelji poškodb na črevesni sluznici, črevesje pa pomembno vpliva na delovanje imunskega sistema. To se lahko pozna tudi na koži in dlaki. Da bi zagotovili kar se da kakovostno pasje življenje, je potrebno stremeti k vzpostavitvi ravnotežja črevesne mikroflore, kar lahko storimo z naravno prehrano.

 

 

Kako umijemo psa z veliko gubami?

Paziti je treba, da koža v gubah ni preveč suha, saj lahko pride do mikrorazpok v koži znotraj gub.

 • Uporabimo blag šampon za čiščenje, ki je posebej oblikovan za uporabo pri psih. V vodo s šamponom potopimo vlažno gobico in z njo umijemo psa po celem telesu, tudi po in med gubami. Idelen za čiščenje pasjih gub je Canis Extra naraven šampon.
 • Temeljito izperemo šampon in se prepričamo, da smo odstranili vse sledi šampona, tudi s predelov med gubami. Ostanki šampona lahko povzročijo draženje in srbenje kože.
 • Psa posušimo z brisačo. Pri tem smo posebej pozorni na gube. Za boljše odstranjevanje vlage med gubami uporabimo papirnate brisače ali brisačo za pse iz mikrovlaken, ki je zasnovana tako, da je izjemno vpojna. Izredno pomembno pa je, da iz kožnih gub odstranimo vso vlago, da se to področje ne spremeni v gojišče bakterij.

 

Kakšne težave nastanejo, če pasjih gub ne umijemo in osušimo temeljito?

V večini primerov gre za okužbe s kožnimi kvasovkami in bakterijami vrste Staphylococcus, Streptococcus, Pseudomonas in Malassezia. Ti mikrobi proizvajajo toksine in razgradne produkte, povzročajo draženje, vnetje in razjede kože, kar pospešuje prodiranje mikrobov globlje v tkivo. Zadrževanje sline, hrane, zemlje, izločkov kože in tudi urna na teh mestih spodbuja rast mikrobov. Vplivajo tudi alergijske bolezni kože in hormoni.

Simptomi

 • Vonj po plesni – je glavni znak prisotne okužbe s kvasovkami.
 • Srbenje – kuža se praska in drgne ob površine.
 • Izcedek – ni vedno prisoten, lahko pa okužbe povzročijo izcedek, ki jo pogosto prozoren ali bel.
 • Razdraženost kože – na nekaterih delih so gube videti vnete, rdeče in/ali otekle.

Veliko takih okužb lahko saniramo doma z ustrezno higieno. Prizadeta območja moramo prvi teden obrisati 2 do 3-krat na dan, drugi teden pa 1-krat na dan. Pri trdovratnih okužbah, ki se ne odzivajo na zdravljenje doma ali pri kroničnih ponavljajočih okužbah, poiščemo veterinarsko pomoč. Veterinar bo z odvzemom brisa določil natančen vzrok težave in predpisal ustrezno zdravljenje.

Pomnite: gube se lahko okužijo tudi ob ustrezni negi. Na razvoj vnetja vplivajo poleg higiene tudi hormoni in alergijske reakcije. Gube predstavljajo naravnost idealno okolje za razvoj kvasovk in bakterij. So tople in vlažne, prisotnost hrane, sline, izločkov kože itd. pa še spodbuja njihov razvoj. Če ima kuža veliko gub, se zlahka zgodi, da spregledamo gubo ali dve.