Pasja leta: Tabela za pretvorbo pasjih let v človeška

Vsi vemo, da so pasja leta drugačna kot človeška leta in, da se psi starajo popolnoma drugače kot ljudje. Tudi njihova povprečna življenjska doba je krajša kot življenjska doba ljudi. Ker ljudje zelo radi praznujemo rojstne dneve svojih psov je tukaj povsem normalno vprašanje: Ali ste se kdaj vprašali koliko »človeških« let ima dejansko vaš pes. Spodaj se nahaja tabela iz katere lahko razbereš pasja leta pretvorjena v človeška. Res zanimivo kako štejemo pasja leta in zelo zanimivo koliko različnih študij je narejenih na to temo, v resnici pa nihče zagotovo ne ve.

pasja leta
Pasja leta so drugačna, kar pomeni, da psi hitreje odraščajo in se na žalost tudi hitreje starajo

 

Kako štejemo pasja leta: Tabela za pretvorbo pasjih let v človeška

Star pregovor pravi: Eno pasje leto je enako sedmim človeškim letom

Med prebiranjem različnih člankov na spletu sem največkrat naletela na nekakšno okvirno pretvorbo: 1 pasje leto = 7 človeškim letom. Vendar matematika žal ni tako preprosta, prav tako pa na staranja psa vplivajo številni dejavniki, zato se vsi psi ne starajo enako. Te teorije, za katero se praktično ne ve od kod izvira, znanost ne podpira. Ena od razlag, kako se je ta formula začela in je prisotna še danes, je ta, da razmerje 7:1 temelji na statistiki, da so ljudje živeli približno 70 let, psi pa približno 10. S takšno preprosto razlago ljudje lažje razumemo, da psi hitreje dozorijo in se hitreje starajo.

 

Pasja leta v človeška: Kako štejemo pasja leta?

Dejstvo je, da na spletu odstajajo številne študije, številne tabele in številne navedbe kako se pretvarjajo pasja leta v človeška. Meni najbolj verjetna razlaga se nahaja na spletni strani American Kennel Club, ki je pod okriljem Ameriškega veterinarskega združenja. Kot splošno vodilo za izračun pasji let Ameriško veterinarsko zdravniško združenje razčleni izračun takole:

  • 15 človeških let je enako enemu letu življenja srednje velikega psa
  • Dve leti za psa je približno devet let za človeka, kar pomeni, če seštejemo, da je pes pri dveh letih star že 24 človeških let
  • V nadaljevanju, pa je vsako človeško leto enako petim pasjim letom

Ljudje in psi ne odraščamo enako hitro, saj je eno leto star pes že skoraj odrasel, kar pomeni, da je telesno, duševno in fizično zrel. Te značilnosti pa bi zelo težko pripisali sedem let staremu otroku, zato razmerje 1:7 ni najboljše utemeljeno.

 

pasja leta tabela v človeška leta
Pasja leta tabela: pretvorba pasjih let v človeška leta

 

Kako so znanstveniki prišli do teh ugotovitev

Ameriško veterinarsko združenje je pri izračunih upoštevalo številne faktorje in dejavnike, vendar še vedno ne moremo popolnoma natančno določiti koliko »človeških let« imajo naši psi. Mačke in majhni psi se na splošno štejejo za senjorje pri sedmih letih, vendar vsi vemo, da imajo še vedno veliko življenja in energije pri starosti sedmih let. Psi večjih pasem imajo običajno krajšo življenjsko dobo v primerjavi z manjšimi pasmami in se pogosto štejejo za ssenjorje, ko so stari od 5 do 6 let. Razvrstitev temelji na dejstvu, da se psi starajo hitreje kot ljudje in veterinarji pri takšnih starostih opazijo več težav, povezanih s starostjo.

Če vzamemo za primer nemško dogo. Povprečna pričakovana življenjska doba po najdenih podatkih je približno 7–10 let. Zato bi bila 4 letna nemška doga v človeških letih stara že 35 let. Vsekakor gre za grobe ocene in to ne drži kot pribito.

 

Zakaj v povprečjo manjši psi živijo dlje kot večji psi?

Ta pojav že leta bega znanstvenike, raziskave pa še niso razložile razmerja med telesno težo in življenjsko dobo psa. Na splošno veliki sesalci, kot so sloni in kiti, živijo dlje kot majhni sesalci, kot so npr. miši. Zakaj imajo torej majhni psi daljšo povprečno življenjsko dobo kot velike pasme? Znanstveniki so ugotovili, da vsakih 4,4 kilograma telesne teže skrajša pričakovano življenjsko dobo psa za približno mesec dni. Razlog za to še ni znan, čeprav znanstveniki navajajo več možnosti, vključno s tem, da lahko večji psi prej podležejo boleznim, povezanim s starostjo in da lahko pospešena rast velikih psov povzroči večjo verjetnost nenormalne rasti celic in smrti zaradi raka.

 

Kako vplivati na daljše in zdravo pasje življenje?

  • Naravna prehrana že od samega začetka: v grobem na staranje sesalcev (torej psa in človeka) vplivata dva dejavnika: genetika in epigenetika. Genetika je to, kar podeduješ, epigenetika pa to kar pridobiš iz okolja. Hrana je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na razvoj celotnega organizma psa. Pes ne more biti zdrav, če ne prejme zdravih in naravnih hranil. Naturavetal hladno stiskana hrana za pse je iz kakovostnih sestavin, 100% naravna z visokim deležem mesa in bo poskrbela za pravilno in enakomerno ras psa mladička v psa senijorča.
  • Gibanje na svežem zraku: telesna aktivnost je za pse izjemnega pomena, saj se med sprehodi in igro sprostijo, krepijo mišice in vzdržujejo normalno telesno težo
  • Redna nega psa: poskrbimo za nego pasjih tačk (blazinice in kremplji), poskrbimo za urejen kožuh (še posebej pri pasmah z dolgo dlako) in poskrbimo za ustno higieno in nego zob.
  • Redni pregledi doma in veterinarski pregledi: z rednimi pregledi psa doma lahko sami spremljamo vitalne funkcije in, če opazimo kakšne spremembe gremo k veterinarju, kateremu smo lahko v pomoč, saj smo opazovali in spremljali psa z rednimi pregledi.
  • Omogočite varno življenjsko okolje: poskrbite da okolje v katerem živi kuža ni nevarno in prav tako poskrbite, da je kuža v ograjenem prostopu ali na povodcu, da vam ne uide in se priperi nesreča.

 

 

Ne glede na to, ali se starost psa meri v človeških ali pasjih letih, ko naši psi zorijo in se starajo, sta lepota in šarm na vsakem koraku. S svojimi sivimi gobčki in modrimi izrazi so starejši psi še posebej ljubki in pretresljivi.

 

Povzeto po American Kennel Club: https://www.akc.org/