PLAŽA ZA PSE: v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji

Včasih je zelo težko najti popolno počitniško destinacijo – takšno, kjer se bomo počutili prijetno, kjer bomo lahko počivali in kjer, bomo lahko videli tudi kaj novega in drugačnega. Takšno destinacijo je še težje najti, če se na dopust odpravljamo skupaj s psom. Pomembo je, da ima plaža za pse normalen dostop in, da je v bližini kakšna senca. Za vas smo izbrskali katera je najboljša pasja plaža v Sloveniji in na Hrvaškem, kamor se Slovenici skupaj s kosmatincem tudi najpogosteje odpravimo. Veliko idej pa smo dobili od naših bralcev, naših strank in od drugih pasjih lastnikov, ki na spodaj naštete lokacije odhajajo že vrsto let skupaj s svojim kosmatim prijateljem.

 

pasja plaža v Slovenji
Urejena pasja plaža z enostavnim dostopom je garavcija za super dopust

 

PASJA PLAŽA: v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji

Pasje plaže v Sloveniji

Nikakor ne smemo pozabiti naše čudovite Slovenije, ki je kužkom precej prijazna dežela. Lahko bi bila še bolj, ampak pustimo to tematiko za drugič. Na slovenski obali boste našli kar nekaj kotičkov, kjer dovoljujejo kopanje s psom. V Izoli boste našli pasjo ob starem Delamarisu, pod Belvederjem in divjo plažo na Belih skalah. Tudi v Portorožu so pasje plaže: takoj za kampom Lucija, plaža v avtokampu v Strunjanu in divja plaža v Strunjanu. V Sloveniji so pogoste destinacije za osvežitev psa tudi Soča, Velenjsko jezero in Bohinjsko jezero. Ker je Slovenija zelo bogata z jezeri se lahko na jezero odpravite tudi v sklopu vikend oddiha.

 

PLAŽA ZA PSE V KOPRU

V Kopru se pasja plaža nahaja na koncu Semedelske promenade. Plaža je namenjena izključno psom in njihovim lastnikom. Dostop v vodo je urejen, na plažo pa lahko vstopate skozi dva različna vhoda.

 

PASJA PLAŽA IZOLA

Pasja plaža v Izoli je morda najbolj medijsko izpostavljena in jo pozna največ lastnikov psom. Plaža se nahaja ob starem Delamarisu. Dostop za pse ni najboljši, prav tako ni v bližini nobene sence. Največja težave te plaže je lokacija, saj velikokrat v ta predel morski tokovi prinesejo velike količine trave in drugo umazanijo. Vsekakor to ni plaža na kateri bi dlje časa izležavali, je pa zelo primerna za hiter skok v morje in nadvse potrebno poletno osvežitev.

 

Določeni pasji lastniki se s psom odpravijo tudi v Strunjan ali Ankaran na kakšno odmaknjeno plažo, kjer ne motijo drugih obiskovalcev. Takšne plaže, kjer vstop psom ni izrecno prepovedan so: plaža pod Belvederjem do Belih skal, v Ankaranu pa je takšna plaža zraven kampa Adria. Vsekakor bi lahko bilo na slovenski obali bolj urejeno za pse, ampak pustimo času čas, saj se zadeve premikaj na bolje. Ne glede na to na katero plažo se boste odpravili s psom je vredno omeniti, da je potrebno upoštevati določena pravila. Pes mora biti na povodcu, pes naj bo na varni razdalji od drugih psov in ljudi, prav tako je potrebno pobirati iztrebke za psom tako kot vse povsod v urbanem okolju.

 

Pasje plaže Hrvaška

Hrvaška obala je čudovita, ogromna in hitro dostopna zato je tudi najbolj priljubljena med pasjimi lastniki. Vsi se lahko strinjamo, da je s psom lažje na dopust z avtom kot z letalom. Čeprav nič ni nemogoče. Nekateri kosmatinci vožnjo v avto ne prenašajo najboljše, zato je najbolj praktično izbrati destinacijo, ki nam je blizu.

 

PLAŽE ZA PSE: PULA, PREMANTURA IN RT KAMENJAK

Istra je zelo priljubljena destinacija za počitnice. Pasje družine se po naši anketi največkrat odpravijo v Pulo, Premanturo, zelo priljubljen pa je tudi Rt Kamenjak. Hrvaška ima vsekakor več obale in zato je tudi meč možnosti za pasje plaže, ki so dostopne in psom prijazne. V Premanturi je dobro poznan kamp Stupice, ki je psom prijazen in ima lepo urejeno in dostopno pasjo plažo. Na plaži so nameščeni tudi tuši, v bližini pa je senca. V Puli največkrat obiščete dve plaži namenjeni psom; to sta plaža Verudela in plaža Zlatne stijene.

 

OTOK CRES

Po mnenju naših bralcev in sledilcev na Facebooku ter Instargamu lahko trdimo, da je Cres ena izmed bolj priljubljenih destinacij, kamor se odpravljate na dopust skupaj s kosmatincem. Cres je prepričal tudi naju z Juretom, zato sva se odpravila v Kamp Kovačine za vikend oddih. Takrat še Bonda nisva imela, ampak sva bila nadvse navdušena nad urejenostjo kampa in nad pasjo plažo.

V kampu Kovačine je pasja plaža prodnata (enaka kot plaža, kjer psi niso dobrodošli), dostop v morje je enostaven pa še senca se najde. Letos v septembru se bomo vsi trije odpravili ponovno na Cres in močno upam, da bo Bond navdušen nad morjem. Podobna plaža je tudi v kampu Slatina, ki se prav tako nahaja na Cresu.

 

plaže za pse Hrvaška
Otok Cres je ena izmed priljubljenih destinacij, zaradi zelo lepo urejene pasje plaže

 

OTOK KRK

Otok Krk je med Slovenci že tako ali tako priljubljena destinacija, ampak je več kot očitno priljubljen tudi za vse pasje lastnike. Kar nekaj vas je napisalo, da s svojim kosmatincem že vrsto let zahajate na Krk. Najbolj priljubljene pasje plaže na Krku so Vela plaža Baška, plaža v Šilu in plaža Čižići. Vela plaža Baška je prodnata plaža, do katere lahko pridete peš.

Plaža se razprostira južno od glavne plaže Vela plaža in ima zaradi okoliških gozdov naravno senco. V plitvi vodi so večje skale in balvani, vendar to ne zmanjša veselja psa, ko se kopajo. Na plaži pa žal ni infrastrukture. Pasja plaža v Šilu se nahaja v bližini ribiškega razglednega stolpa Tunero. Plaža se nahaja ne odmaknjenem predelu, kjer se lahko skupaj s psom izognete vrvežu.

 

ROVINJ

Med priljubljene destinacije spada tudi Rovinj, ki je tudi zelo praktična destinacija, saj je zelo blizu Slovenije. Najbolj pogosto se slovenske pasje družine odpravljajo na plažo Plaža Paradiso in plažo Zlatni Rt. Obe pasji plaži sta del gozdnega parka Zlatni Rt, vse nastanitve pa so v neposredni bližini. Psom prijazne so tudi določene plaže turističnega kampa Villas Rubin. Na večini plaž so za kužke poskrbeli s posodicami za vodo in za pasje tuše.

 

Psom prijazne počitniške destinacije v Italiji

Pasji lastniki, ki ste sodelovali pri izbiranju psom prijazne počitniške destinacije ste v Italiji največkrat izbrali Dolomite in Toskano. Dolomiti in Toskana so nekoliko bolj oddaljeni od Slovenije ali Istre, zato mora biti vaš kosmatinec navajen vožnje. Ves čas mora imeti na voljo svežo vodo, razveselite pa ga lahko tudi z njegovimi najljubšimi priboljški za pse.

Pes naj se v avto počuti kar se da udobno, v ta namen lahko uporabite tudi boks z njegovo najljubšo odejico ali hladilno odejo, da mu ne bo prevroče. Klima v avtu je obvezna. Na poti se tudi večkrat ustavite in peljite psa na krajše sprehode in na potrebo. Če vaš pes vožnje ne mara, pa si lahko pomagate tudi Canis Extra Nervenheld kapsulami za naravno pomiritev psa.

 

 

Psom prijazni hoteli in namestitve
Psom prijazne nastanitve v Italiji

 

PASJE POČITNICE V DOLOMITIH

Dolomiti so gorovje v severni Italiji in so zelo priljubljena destinacija tudi v zimskem času zaradi številnih smučišč. Dolomiti so tudi zelo zaželena poletna destinacija, sploh za tiste, katerim vročina ni najbolj pisana na kožo. V bližini nimate morja imate pa številna jezera in gorske poti. Dolomiti so ogromni, nastanitev in prijetnih lokacij pa je nešteto. V Dolomitih boste vsekakor našli mirne kotičke v naravi, kjer si boste odpočili in hkrati uživali s kosmatincem. Kar je še en velik plus je to, da ste v Italiji. Italija je psom zelo naklonjena država, tako da lahko psa vzamete praktično kamorkoli brez večjih omejitev.

 

PASJE POČITNICE V TOSKANI

Toskana je ena izmed dvajsetih dežel, ki sestavljajo Italijo. Prepoznavna je po številnih vinogradnih gričkih, po prečudoviti pokrajini, po številnih srednjeveških mestih in majhnih idiličnih vaseh. V Toskani se lahko odpravite proti zahodu do obalnih mest in tako uživate na plaži. Lahko pa uživate v notranjosti v eni od številnih podeželskih vil, ki ponujajo tudi bazene. Psi se v večini nastanitev dobrodošli in lepo sprejeti. Najpogosteje se pasji lastniki odločijo za pokrajino Chianti (vinogradni hribčki in čudovite podeželske vile), lahko pa vas pot zanese tudi v mestni vrvež Firenc ali Pise.

 

PLAŽE ZA PSE: Grčija, Korzika, Sardinija

Najbolj pogumni pa ste nam zaupali, da se s svojim kosmatincem podate tudi v Grčijo, na Sardinijo ali Korziko. Sardinija in Korzika sta kar precej praktični, saj vam ni potrebno na letalo, ampak greste na trajetk, ki je veliko bolj sprejemljiv za pse. Sardinija in Korzika sta zelo bogati z urejenimi kampi, kjer so kosmatinci dobrodošli, vsekakor pa boste našli tudi kak apartma ali hotel za bivanje s psom.

Grčija in grški otok bodo pri načrtovanju počitnic zahtevali malo več organizacije saj bo potovanje najverjetneje zahtevalo letalski prevoz. Potrebno je premisliti, ali je smiselno vzeti psa zraven na letalo ali je morda boljše, da nsa počaka doma. V vsakem primeru se pred rezervacijo nastavitve pozanimajte kako je glede psa. Ali je bivanja psa brezplačno ali je potrebno dodatni plačilo.

 

Preberi tudi: S psom na morje – kaj vse vzeti zraven