Gastritis pri psu in ostale vnetne bolezni prebavila pri psih

Gastritis pri psu in ostale vnetne bolezni prebavil pri psih se kažejo v obliki različnih prebavnih motenj, najpogosteje je prisotno bruhanje ali driska. Pri lajšanju težav z gastritisom je pomembna pravilna prehrana psa, ki mora biti prilagojena vnetnim boleznim prebavila, pomemben pa je tudi režim hranjenja. Sami lahko sumimo na gastritis pri psih in lahko začnemo lajšati simpotome, vendar če se bruhanje nadaljuje je potreben posvet s strokovnjakom. V nadaljevanju prispevka si preberite kaj je gastritis pri psih, kako ga lajšamo in katere so druge vnetne bolezni prebavil, ki prav tako povzročajo številne prebavne težave.

Vsa zaužita hrana prihaja v želodec preko požiralnika. Požiralnik vodi v želodec, ki je od tega ločen s posebno zaklopko, tako da se napol prebavljena hrana iz želodca ne vrača nazaj v požiralnik. Želodec psa je poln gub in ima precej mehansko vlogo pri prebavi hrane. Želodčne gube meljejo in drobijo hrano v manjše koščke v napol prebavljeno želodčno kašo. Želodčna sluznica izloča tudi zadostno mero želodčne kisline in prebavnih encimov, ki sodelujejo pri prebavi hrane. Hrana se iz želodce pomakne v dvanajstnik (začetni del tankega črevesja), nato se v predelu tankega črevesja absorbira preko črevesnih resic v kri. Del absorpcije se vrši še v debelem črevesu. Hrana organizem psa zapusti preko zadnjične odprtine.

Gastritis pri psu pomeni vnetje želodčne sluznice. Torej vnetje tiste sluznice, ki izloča prebavne encime in želodčno kislino, zato je logično, da gastritis spremljajo tudi številne prebavne težave, saj želodec psa ni zmožen prebaviti hrane. Če ni učinkovite razgradnje hrane tudi ni učinkovite absorpcije hranil.

 

Gastritis pri psu in ostale vnetne bolezni prebavila pri psih
Gastritis pomeni vnetje črevesne sluiznice

 

Gastritis pri psu: Akutni in kronični gastritis pri psih

Vnetje želodčne sluznice (gastritis pri psu) je lahko akutno ali kronično stanje. Pri akutnem gastritisu se simptomi gastritisa pojavijo nemudoma in hkrati ter lahko izzvenijo že v 24 urah ali nekaj dneh. Pri kronične gastritisu se simptomi pojavljajo počasneje, bolj umirjeno, vendar se stanje s časom slabša. Kronični gastritis lahko traja dva do več tednov. Pri kronične gastritisu pride tudi do porušenja imunskega sistema, saj je imunski sistem psa v tesni navezavi z dogajanjem v črevesju. Gastritis lahko povzroči, da želodčne žleze postanejo manjše. Želodčne žleze izločajo želodčni sok, ki pomaga pri prebavi. Kadar želodčne žleze ne delujejo pravilno, lahko pride do porušenja bakterijske flore.

 

Simptomi gastritisa pri psu

Gastritis je pri psih dokaj pogosta bolezen, saj psi veliko krat pojedo hrano, ki je ne bi smeli in, ki ni najbolj primerna za njih. Kemikalije, tujki, pokvarjena hrana, ki jo psi zaužijejo brez naše vednosti lahko povzroči vnetje želodčne sluznice.

NAJPOGOSTEJŠI SIMPTOMI GASTRITISA PRI PSIH:

  • Prekomerno bruhanje, ki lahko vključuje rumen, penast žolč
  • Zmanjšan apetit in odklanjanje hrane
  • Dehidracija ali povečana žeja
  • Letargija
  • Depresija
  • Driska
  • Kri v blatu ali bruhanju
  • Črni, katranski iztrebek
  • Trebušno nelagodje ali bolečina, ki lahko povzroči zvijanje hrbta

 

Kaj povzroča gastritis pri psih?

Do vnetja želodčne sluznice najpogosteje pride zaradi zaužitja neprimerne hrane, kot je neužitna hrana, pokvarjena ali težko prebavljiva.

KATERE SNOVI LAHKO POVZROČIJO GASTRITIS PRI PSU

  • Alergija ali intoleranca na določeno vrsto hrane ali na določeno sestavino v hrani
  • Gnila ali onesnažena surova hrana
  • Smeti
  • Prenažiranje
  • Zaužitje prevelike količine dlake
  • Mačji iztrebki ali zavržen mačji pesek z iztrebki
  • Določene rastline
  • Ostanki od mize in ostala hrana pripravljena za prehrano ljudi
  • Infekcije (glive, paraziti, plesni)
  • Tuji predmeti ali ne-živila
  • Toksini ali strupi, vključno s kemikalijami, čistili in umetnimi gnojili
  • Zastrupitev s težkimi kovinami
  • Zdravila (kortikosteroidi, nesteroidna protivnetna sredstva, antibiotiki)

 

AKUTNI IN KRONIČNI GASTRITIS STA LAHKO POVEZANA Z NEKATERIMI SISTEMSKIMI BOLEZNIMI, TOREJ OBSTAJAJO TUDI DRUGI VZROKI GASTRITISA, KI NISO NUJNO POVEZANI Z ZAUŽITO HRANO:

  • Okužba z bakterijami, virusi ali paraziti
  • Dolgotrajna izpostavljenost alergenom
  • Imunske bolezni
  • Rak na želodcu
  • Odpoved ledvic
  • Obolenja jeter
  • Bolezni trebušne slanovke
  • Vnetje črevesja
  • Razjede (čir za želodcu)
  • Nevrološke bolezni

 

Prva pomoč pri gastritisu pri psu

Pri psu, ki ima kronični ali akutni gastritis je potrebna izbira pravilne prehrane in pravilen režim hranjenja. Ker lahko gastritis povzroča tudi alergija na hrano ali intoleranca na določeno sestavino v hrani je potrebno izbrati takšno hrano, ki ne vsebuje alergenov za vašega psa. Potrebna je izbira lahko prebavljive hrane z nižjim deležem maščob. Najbolj primeren je Canis Plus losos, ki velja za zelo nealergeno in lahko prebavljivo meso. Delež maščob v Canis Plus lososu je 9.3%. Primeren je tudi Canis Plus piščanec (v primeru, da vaš pes ni alergičen na piščanca), saj je piščanec izredno lahko prebavljivo meso, hrana Canis Plus z okusom piščanca pa vsebuje le 8.4% maščob. Za pse, ki imajo gastritis je primerna tudi Canis Plus mokra hrana za pse v pločevinkah, kjer so meso in notranji organi nežno pokuhani v kratkih časovnih intervalih in so zato lahko prebavljivi in polni hranilnih snovi. Najverjetneje zaradi vnetja želodčne sluznice pride tudi do porušenja črevesne flore, ki jo lahko ponovno vzpostavite s pomočjo probiotičnih bakterij Petflora.

 

 

 

 

Režim hranjenja pri gastritisu pri psu

Pomembno je tudi, kako psa hranimo. Pri vnetju želodčne sluznice pomaga, če za nekaj časa psu umaknemo hrano, da se želodec pomiri, nato psu ponudimo manjši lahko prebavljiv obrok. Pes, ki ima gastritis mora dobiti na dan 3-5 manjših obrokov. Poskrbeti moramo, da je prebavilo psa ves čas zaposleno in, da ni večjih pavz med enim in drugim obrokom. Hranimo manjše količine lahko prebavljive in manj mastne hrane večkrat na dan.

Vodo mora imeti pes ves čas na razpolago, vendar ne sme zaužiti velikih količin vode naenkrat, ampak mora piti večkrat na dan v manjših količinah. Voda ne sme biti premrzla. Voda je zelo pomembna pri psih, ki bruhajo, zaradi potencialne nevarnosti dehidracije. Zaradi bruhanja lahko pride tudi do elektrolitskega neravnovesja, zato mora biti hrana bogata s hranilnimi snovmi, vitamini in minerali.

 

Preprečevanje gastritisa psi psu

Gastrits pri psu se da tudi preventivno preprečiti z izbiro ustrezne in kakovostne hrane, ki je lahko prebavljiva, naravna in bogata z vsemi hranilnimi snovmi. Pomembno je tudi zdravljenje osnovnih vzrokov. Če je vaš pes pojedel nekaj nenavadnega ali strupenega je potrebno onemogočiti dostopa do te snovi (umaknite vsa čistila, barve, umetna gnojila,..). Pomembno je tudi, da v primeru gastritisa zapisujete, kaj vaš pes je, čemu je bil izpostavljen, njihovo vedenje in druge simptome, ki so lahko prisotni, in se o vsem tem pogovorite s svojim veterinarjem.

 

Pri veterinarju pes z gastritisom

Bolezenska stanja, kot so bolezen ledvic, rak na želodcu, imunske bolezni in nevrološke motnje, je potrebno obravnavati ločeno, saj je pri teh boleznih gastritis pri psu sekundarni znak. Če se bruhanje in driska ne ustavita ter v primeru povišane telesne temperature je potrebno poiskati strokovno pomoč. Običajno takojšnje zdravljenje hudih simptomov gastritisa pri psih vključuje ponovno hidracijo in obnavljanje elektrolitov skozi intravensko tekočino. Veterinar vam lahko predpiše tudi antibiotike za zdravljenje bakterijske okužbe in zdravila za zatiranje bruhanja.

 


 

Gastroenteritis pri psih – bolezen tankega črevesja

Gastroenteritis nastopi takrat, ko vnetje želodčne sluznice (gastritis pri psu) spremlja še vnetje tankega črevesja (enteritis pri psu). Pri gastroenteritisu pri psih gre za vnetje sluznice – vneta je submukozna in mišične plasti tankega črevesja ter želodca. Gastroenteritisa je več vrst z različnimi stopnjami resnosti. Bolezen spremlja bruhanje, driska izguba telesne mase, slaba kondicija telesa, napenjanje in vetrovi.

Sami psu pomagamo na enak način kot pri gastritisu, če se težave ne umirijo je seveda potreben posvet s strokovnjakom. Primerna je lahko prebavljiva hrana, z nižjim deležem maščob, saj je normalna prebava in absorbcija hranil omejena in nepopolna zaradi bolezni. Mladiči so dovzetnejši za okužbe s patogenimi organizmi, paraziti, virusi in bakterijami. Določene pasme so bolj podvržene hemoragičnemu gastroentertitisu, kar pomeni, da je pri vnetju prisotna še krvavitev. Nekatera pasme pa so bolj podvržene parvoviralnemu enteritisu.

 

Kolitis pri psu – vnetje debelega črevesja

Kolitis pri psu je vnetje sluznice debelega črevesa. Kolitis povzročajo bakterijske okužbe, okužbe s paraziti, alergije ali intolerance na določeno vrsto hrane ali na določeno sestavino v hrano ter motnje imunskega sistema. Simptomi bolezni so bruhanje, driska, ki je lahko krvava in polna sluzi, prisotni so lahko krči in bolečine. Pri prehranjevanju psa, ki ima kolitis je pomembno, da ima pes dobi dovolj vode. Hrana mora vsebovati kakovostne beljakovine in nizek delež maščob.

Hrana mora temeljiti na mesu z nizkim deležem maščob (piščanec ali jagnjetina) ali na ribah (losos) z že obdelanimi ogljikovimi hidrati, ki so zaradi tega lahko prebavljivi. Naturavetal pasja hrana vsebuje v vseh svojih okusih zdrave ogljikove hidrate, ki so tudi lahko prebavljivi, saj so predhodno obdelani in kuhani na pari, tako da so težko prebavljivi deli odstranjeni. K prehrani lahko dodajate tudi vlaknine, ki vežejo nase vodo in so v pomoč pri zaustavljanju driske. Dober vir topnih vlaknin je Canis Extra korenčkov granulat.

 

 

 

 

Refluks pri psih – gastroezofagealni refluks – težave s kislino pri psih

Gastroezofagealni refluks pri psih je stanje, za katerega je značilen nenadzorovan povratni tok želodčne ali črevesne tekočine v požiralnik. To je lahko posledica kratke sprostitve mišične zaklopke med požiralnikom in želodcem ali je posledica kroničnega bruhanja. Gastroezofagealni refluks je dokaj pogost pri psih in se lahko pojavi pri vseh psih ne glede na starost, čeprav je večje tveganje pri mladičih. Želodčna kislina, pepsin in druge sestavine želodčnega soka povzročijo poškodbe zaščitne sluzi požiralnika kar povzroči vnetje požiralnika (ezofagitis). Vnetje požiralnika je lahko blago ali močnejše (ulcerozni ezofagitis), kjer pride do poškodb globljih plasti požiralnika.

 

TEŽAVE S KISLINO PRI PSIH – SIMPTOMI IN MOŽNI VZROKI:

Najpogostejši simptomi vnetega požiralnika pri psu so zavračanje hrane in izguba telesne teže ter bljuvanje in bruhanje hrane. Najpogostejši vzroki za refluks pri psih (vračanje kisline v požiralnik) in posledično vnetje požiralnika so:

  • Dajanje anestetikov – anestetiki sprostijo zaklopko med koncem požiralnika in začetkom želodca, zato lahko želodčna vsebina prehaja v požiralnik.
  • Nepravilna pozicija psa med anestezijo
  • Neustrezen post pred anestezijo
  • Pri mladih psih obstaja večje tveganje za razvoj vnetja požiralnika, ker se njihovi gastroezofagealni sfinkterji (zaklopka) še vedno razvijajo.
  • Dolgotrajno ali kronično bruhanje
  • Pravilno diagnozo vam bo najlažje postavil veterinar s pregledom imenovanim ezofagoskopija, ki omogoča pregled votline in sten požiralnika.

 

Zgaga pri psih – prva pomoč

Če ima pes težave s kislino, ga je potrebno hraniti z lahko prebavljivo hrano z nizkim deleže maščob in tudi z nizkim deležem beljakovin. Razgradnja maščob in beljakovin zahteva veliko želodčne kisline, zato moramo omejiti vnos takšnih živil. Tudi ogljikovi hidrati naj bodo obdelani, tako da so lažje prebavljivi. Primerna hrana za pse, ki imajo težave s kislino je Canis Plus piščanec, Canis Plus losos in vsa Naturavetal mokra hrana za pse v pločevinkah, ki vsebuje nežno kuhano meso in notranje organe.

Pomembno je tudi, da psa hranite 3-5x dnevno v količinsko manjših obrokih. V pomoč vam je lahko tudi nekoliko dvignjena posodica za hrano, tako da ima pes v času hranjenja dvignjeno glavo. Odsvetujemo vam dajanje človeških zdravil za gašenje zgage na lastno pest, saj zdravila niso namenjena psom, niso prilagojena na njihovo težo in na njihovo prebavo. Sestava želodčnega soka, kjer se začne razgradnja zaužitih snovi, je pri psu drugačna kot pri ljudeh. O dajanju človeških zdravil se zmeraj posvetujte s strokovnjakom.

 

Gastritis pri psu in ostale vnetne bolezni prebavila pri psih
Psi z gastritisom morajo jesti večkrat na dan, hrana pa more biti nizkokalorična in lahko prebavljiva

Kronično vnetje črevesja pri psu (IBD)

Kronično vnetje črevesja pri psu poimenuje različne želodčno-črevesne bolezni, ki trajajo dlje časa in jih ne moremo preprosto odpraviti. Kronično vnetje črevesja pri psu spremljajo naslednji znaki: bruhanje, driska (lahko vsebuje tudi kri), izguba apetita in posledično izgube telesne teže. Obstaja več kroničnih vnetij črevesja pri psu, odvisno od mesta izvora vnetja (želodec, tanko črevo ali debelo črevo) in od tipa vnetnih celic. Vzrok za nastanek IBD ni poznan, na razvoj vnetja pa lahko vplivajo številni dejavniki: alergeni prisotni v hrani, motnje v resorpciji, različni vnetni procesi, okužbe z notranjimi zajedavci, stranski učinki zdravil,… Pri kroničnem vnetju črevesja je potrebna lahko prebavljiva hrana, brez alergenov z naravnimi sestavinami, naravnimi vitamini in minerali. Primerna izbira je Canis Plus losos, saj je meso lososa zelo nealergen in lahko prebavljivo. K hrani je dodano še proso, ki je predhodno pokuhano, tako da so odstranjeni težko prebavljivi deli. Posežete lahko tudi po Naturavetal mokri hrani v pločevinkah. Mokra hrana je popoln obrok z nežno, na pari kuhanim mesom in notranjimi organi. Psom s kroničnim vnetjem črevesja lahko pripravljate kuhane obroke tudi sami, pri tem se je potrebno podučiti, kako sestaviti uravnotežen obrok, da ne pride do pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov.

 

Literatura:

Članek na Kosmatinčki: Bruhanje psa

Članek na Kosmatinčkih: Driska pri psih

Hand M.S in sodelavci, Small Animal Clinical Nutrition, 5th Edition, Kansas, mark Morris Institute

Andrea J. Fascetti, Applied Veterinary Clinical Nutrition, A John Wiley & Sons, Inc., Publication, 2012