Ali so tenis žogice za pse nevarna?

Zagotovo ste že kdaj prebrali ali slišali, da so tenis žogice za pse lahko nevarna. Tudi sami smo zasledili ta podatek, zato sem se odločila, da preverim ali to drži? Tenis žogica bi lahko bila idealna igrača za psa, saj je za večino psov ustrezne velikosti, na otip je privlačna, odbija se v neskončnost, prav tako pa je živo rumene barve, kar pomeni, da bomo žogico z lahkoto našli tudi v visoki travi. Ampak problematična naj bi bila vlakna, ki jih tenis žogica vsebuje in je v tem primeru boljše posegati po alternativnih žogicah.

 

tenis žogica za pse
Tenis žogice so nadvse priljubljene, saj se zelo dobro odbijajo, so prave velikosti in živo rumene barve

Tenis žogice za pse: varna ali nevarna igrača?

Zakaj je tenis žogica nevarna za pse?

Vsaka igrača je lahko varna ali nevarna za posameznega psa. Ne le tenis žogica, ampak tudi druge žogice so lahko nevarne, v primeru, da jo pes razgrize in nato pogoltne večje delce. Potrebno je najti takšno žogico, ki je ravno prav velika za pasji gobček in ravno prav trpežna, da je kuža ne bo mogel že v prvi minuti uničiti.

Vsekakor je potreben nadzor igre in psa nikoli ne pustimo samega z žogico, da jo uničuje. V primerjavi z ostalimi žogicami, ki so namenjene psom, pa ima tenis žogica še eno slabost, in sicer izjemno abrazivna rumena vlakna na površini, ki lahko povzročijo obrabo zob in dlesni. Seveda tukaj govorimo o redni uporabi tenis žogic, če se bo kuža s tenis žogico igral občasno in za kratek čas, mu žogica vsekakor ne bo povzročala težav.

Abrazivna vlakna pa niso nevarna le za zobke in dlesni, ampak lahko vplivajo tudi slabo na prebavni sistem, v primeru, da bi vaš pes zaužil preveč vlaken in lepil, ki omogočajo, da je tenis žogica tako trdna in prenese močne udarce. Vlakna lahko povzročijo porušenje črevesne flore in posledično prebavne težave.

 

Tenis žogice za pse: Materiali, ki sestavljajo tenis žogico

Teniška žogica zahteva veliko več kot tkano volneno klobučevino. Notranjost je iz gume, ki je podvržena trem procesom strjevanja pod tlakom. Sam postopek izdelave teniške žogice zahteva natančne specifikacije, veliko lepil in toplote. Guma, ki sestavlja tenis žogico je podvržena pritisku dveh valjev, da material dobi že bolj gumijaste lastnosti. V naslednjem koraku se oblikujeta dve polovici krogle, ki sta votli. Polovici združijo z močnim adhezivnim sredstvom (izjemno močnim lepilom), da žogica med igro tenisa ne razpade na dve polovici. To se zgodi z uporabo intenzivnega toplotnega in tlačnega postopka, imenovanega vulkanizacija. Tak postopek in močno lepilo ustvarita nezlomljiv spoj med obema polovicama.

Tik preden sta obe polovici povezani skupaj, hiter sunek plina (običajno je to dušik) pod tlakom ustvari pravilen tlak v žogi. Gumijasto površino žogice obrusijo, da ustvarijo hrapavo površino. Na to površino se nanese plast lepila. Zadnji korak je klobučevina, ki je izdelana iz dveh kosov materiala v obliki bučice. Ti kosi materiala prehajajo skozi kad z lepilom, preden se nanesejo na žogico. Pokrivanje žogice s klubučevino se izvaja strojno ali ročno. Žogicam na koncu v stroju za valjanje odstranijo zračne mehurčke, nato pa se kroglice premaknejo na drug postopek vulkanizacije, pri čemer se klobučevina trdno poveže z gumijasto kroglo. Končno hitro sušenje v sušilnem stroju je postopek s katerim je izdelava tenis žogice zaključi.

 

Zakaj so materiali tenis žogice lahko škodljivi za psa?

Tenis žogice so narejene iz materialov, ki lahko poškudujejo zobe, sklenino in dlesni. Sami materiali, ki gradijo tenis žogico naj bi vsebovali tudi sledi svinca in arzena vendar to ni popolnoma preverjen podatek, saj so tudi cenovni razredi tenis žogic različni, prav tako se tenis žogice proizvajajo v različnih tovarnah in ima vsaka tovarna drugačen postopek izdelave in uporablja drugačne materiale. Vedno se mi tukaj potem postavi vprašanje iz kakšnim materialov pa so narejene plastične ali gumijaste žogice za pse, ki stanejo npr. 1€?

 

Ali so tenis žogice za pse nevarne?
Igro imejte vedno pod nadzorom in ne dovolite, da pes katerokoli žogico žveči in grize

Tenis žogice za pse: Naj ne bo to vaša prva izbira

Če potegnemo črto, vidimo, da tenis žogica sicer ni najboljša izbira in, da je boljše izbrati kakšno drugo, bolj primerno žogico, ki je namenjena psom, spet pa tenis žogica ni smrtno nevarna in, če se bo pes s tenis žogico občasno igral, seveda pod vašim nadzorom (kar velja tudi za druge igrače), se mu ne bo zgodilo nič hudega.

 

 

Literatura:

www.akc.org/expert-advice/advice/are-tennis-balls-safe-for-dogs/

materialdistrict.com/article/make-tennis-ball/

Preberi tudi: Zabavne igre s psom v stanovanju