Pasja imena: Pomenska in slovenska imena za pse

Imena za pse so zelo pereča tema, saj se je težko odločiti za tistega pravega. Pasja imena so sladke skrbi bodočih pasjih lastnikov. V nadaljevanju članka, bi vam radi priskočili na pomoč pri izbiri najlepšega imena za vašega psa. Malo smo raziskali trende o tem kako izbrati ime za psa, katera so najlepša imena za pse, katera so najbolj zaželena slovenska imena za pse, katera so tista prava pasja imena za samice in katera so najlepša pasja imena za samce.

 

opis psa mladiča
Na povezavi te čaka brezplačna e-knjiga, da bolje spoznaš svojega mladiča

 

Pasja imena: Najlepša, domiselna in ljubka

Pričakuješ novega družinskega člana? Naslednji nasveti ti bodo v pomoč:

Katero hrano izbrati za pse mladiče?

Hladno stiskana hrana za pse

Tabela količin hrane za pse

Hrana za pse

 

Hiter iskalnik in pregled vsebine

 

Kako izbrati ime za psa

Lotimo se osnov. Torej, kje začeti pri iskanju tistega pravega imena za psa? Ime za psa boste najlažje našli iz idej na spletu ali iz različnih filmov o živalih. Svojega psa lahko poimenujete tudi na podlagi datuma rojstva, na podlagi astrološkega znamenja ali ime sestavite iz črk, ki so vam pomembne. Pomembno je, da izberete takšno ime, ki vam je pri srcu in vam je zelo všeč, saj ga boste veliko uporabljali. Izberite kratka imena za pse, eno- ali dvozložna, ki jih boste hitro, razločno in enostavno izgovorili. Pomembno je, da vas pes sliši, razume in uboga na svoje ime.

Ideje, ki vam bodo v pomoč:

  • Prebrskajte po spletu ali po tem prispevku in našli boste kar nekaj idej
  • Poimenujte svojega psa po kakšnem pasjem zvezdniku, ki vas je popolnoma navdušil v kakšnem filmu, risanki, knjigi, igri,…
  • Poimenujte svojega psa na podlagi astrološkega znamenja
  • Sestavite ime psa iz črk, ki so vam pomembne in zaznamujejo posebne življenjske dogodke, posebne ljudi v vašem življenju ali uporabite črke iz imena svojega prvega psa.
  • Še pred prihodom kosmatinca v vaš dom si lahko izberete npr.: 10 različnih pasjih imen in se nato odločite na podlagi pasjega karakterja.

 

Najlepša imena za pse

Vsako pasje ime je najlepše, ki bo prav zagotovo zelo lepo pristajalo vašemu novemu družinskemu članu. V Sloveniji so najpogostejša naslednja pasja imena, za katere lahko sklepamo, da so pasjim lastnikom nekako najbolj všeč in tako veljajo za najlepša imena za pse.

NAJLEPŠA IMENA ZA PSE – SAMIČKE:

  • Dona
  • Liza
  • Pika
  • Ajša
  • Kaja

NAJLEPŠA IMENA ZA PSE – SAMCE:

  • Medo
  • Rex
  • Runo
  • Bobi
  • Nero

Imena za pse s pomenom

Tukaj imamo za vas manj predlogov, saj boste morali pustiti svoji domišljiji prosto pot. Svojega psa lahko poimenujete z začetno črko, ki ima za vas globlji pomen. Lahko iz dveh pogostih pasjih imen sestavite svoje in unikatno. Tukaj pazite le, da bo ime še zmeraj praktično in, da ga boste z lahkoto izgovorili. Rodovniški psi imajo svoja posebna imena, ki se začnejo na črko, ki nakazuje katero leglo je. Če vam rodovniško ime za psa ni v celoti všeč, lahko obdržite le začetno črko in izoblikujete novo ime.


Imena za pse povezana z astrološkim znamenjem

Kaj, če bi na izbiro imena za pse pogledali iz drugega zornega kota: npr,: iz astrološkega vidika, ki vsaj majčkeno opisuje karakterne lastnosti vašega psa :). Seveda, se tega ni potrebno držati, lahko pa vseeno dobite kakšno univerzalno idejo za ime vašega novega družinskega člana.

 

PSI ROJENI V ZNAMENJU DVOJČKA (21. 5. – 20.6.)

Psi rojeni v znamenju dvojčka so izredno dovzetni za različne okoljske moteče dejavnike, tako da je učenje trikov in treningov doma ključnega pomena, da dobite vso pasjo pozornost. Gre za izjemo karizmatične, ljubke in očarljive ljubljenčke. Ker gre za tako karizmatične pse, se bodo dvojčkom podala vsa imena iz različnih filmov o psih.

  • IMENA ZA PSE – SAMICE: Liza, Lassie, Bella, Jane, Ariel
  • IMENA ZA PSE – SAMCE: Pan, Rex, Jakob, Bolt, Tyson, Simba

 

PSI ROJENE V ZNAMENJU RAKA (21.6. – 20.7)

Psi rojeni v znamenju raka so sladki, ljubki in sramežljivi ter globoko zaljubljeni v svojo družino. Resnični in popolni prijatelji za vedno. To so psi, ki obožujejo vodo.

  • PASJA IMENA ZA SAMICE: Nana, Kari
  • PASJA IMENA ZA SAMCE: Blue, Pan, Atlas

 

IMENA ZA PSE ROJENE V ZNAMENJU LEVA (21.7.-20.8.)

Psi rojeni v znamenju leva so že po svoji naravi ponosni voditelji krdela. Psi rojeni v znamenju leva so radi vodilni, na sprehodih poznajo svojo pot in le stežka poslušajo ukaze. Psi levi so dobrodušni, prijazni in zanesljivi človekovi sopotniki.

  • PASJA IMENA ZA SAMICE: Nala, Alfa, Pandora
  • PASJA IMENA ZA SAMCE: Lev, Simba, Romeo, Pavo

 

Kvalitetna pasja hrana pomeni kvalitetno življenje, saj ima hrana velik vpliv na zdravje psa, na njegovo fizično in mentalno počutje. Počutje in zdravje kosmatinčka pa vpliva tudi na našo kvaliteto življenja. Lastniki psov imamo samo eno željo, da omogočimo čim lepše in čimbolj kakovostno življenje svojemu psu. Pes brez energije in s številnimi težavami, ki so lahko posledica slabe prehrane se počuti slabo in lahko razvije določene bolezni, ki vplivajo na nas na čustvenem, finančnem in časovnem nivoju. Številne bolezni psov so genetsko pogojene in tem ne moremo izkoreninit, vendar jih lahko imamo s kvalitetno hrano pod nadzorom, da ne izbruhnejo v še hujši in širši obliki. Vse večji vpliv na zdravje psov ima epigenetika – to so zunanji dejavniki, kot so okolje, čistost prostora in prehrana.

 

 

PSI ROJENI V ZNAMENJU DEVICE (21.8.-20.9.)

Psi rojeni v znamenju device imajo še posebno težnjo in nagnjenje k čistoči in negovanju. Psi se že sami po sebi zelo radi negujejo, hkrati pa bodo zelo uživali še ob dodatnem negovanju. Device so zelo delovni psi, ki potrebujejo veliko fizične in mentalne zaposlitve, zato so lahko odlični terapevtski psi. Device so zelo priljubljeni psi za večje družine, prav tako so to zelo hitro učljivi psi.

  • IMENA ZA PSE – SAMICE: Antila, Karina
  • IMENA ZA PSE – SAMCE: Cezar, Chaplin, Denver, Sky

 

PSI ROJENI V ZNAMENJU TEHTNICE (91.9. – 20.10.)

Psi rojeni v znamenju tehtnice so ves čas v ravnotežju, kar jih naredi neverjetno prijetne. Ljudje in druge živali so rade v njihovi družbi. Tudi karakter psov tehnic je ves čas uravnotežen, zato so redkeje prisotne nepredvidljive situacije. Tehnice imajo pomirjajoč karakter, so zelo navezane na svoj dom in svojega lastnika. Znajo imeti težave s pozornostjo, zato so zanje primerne bolj nežne oblike treninga.

  • IMENA ZA PSE – SAMICE: Libra, Ara, Gama
  • IMENA ZA PSE – SAMCE: Snow, Dexter, Bernard, Drake

 

ZNAMENJE ŠKORPIJONA (21.10. – 20.11.)

Psi rojeni v znamenju škorpijona imajo svojo sladko in svojo podivjano plat. Gre za precej ljubosumne in strastne hišne ljubljenčke, ki imajo raje, če so edina žival pri hiši. Pri spoznavanju z novim družinskih članom potrebujejo nekoliko več časa, vendar ko ga sprejmejo za svojega se sklene prijateljstvo za večno. Škorpijoni so vodno znamenje, zato obožujejo vodo in vodne aktivnosti.

  • PASJA IMENA ZA SAMICE: Aster, Luna, Aurora
  • PASJA IMENA ZA SAMCE: Flint, Fin, Opal, Kozmus

 

PSI ROJENI V ZNAMENJU STRELCA (21.11. – 20.12.)

Psi rojeni v znamenju strelca so po svoji naravi lovci, zato še posebej uživajo v raziskovanju in potovanjih. Spoznavanje novega okolja je zanje nekaj najboljšega. Pomembno je le, da ste v tem novem okolju tudi vi – njegov skrbni pasji družabnik, ki ga ima strelec neizmerno rad. Strelci so lahko občasno nemirni, vedno energični in vedno naklonjeni le vam.

  • PASJA IMENA ZA SAMICE: Emma, Maggie, Lili
  • PASJA IMENA ZA SAMCE: Titan, Kaos, Orbit, Rover

 

ZNAMENJE KOZOROGA (21.12. – 20.1.)

Psi rojeni v znamenju kozoroga so osvajalci, s težnjo po raziskovanju in spoznavanju novih stvari. Kozorogi potrebujejo veliko gibanja, svežega zraka, nove poti in novo okolje, da ga lahko zmeraj znova odkrivajo. Kozorogi so psi, ki sledijo svoji začrtani poti. Nekateri poročajo, da so kozorog precej nočni psi, tako da se lahko delno odpoveste trdnemu nočnemu spanju.

  • IMENA ZA PSE – SAMICE: Bia, Antena, Missy
  • IMENA ZA PSE – SAMCE: Oskar, King, Max

 

ZNAMENJE VODNARJA (21.1 – 20.2.)

Psi rojeni v znamenju vodnarja so nežni, igrivi in razigrani. Pri vodnarju je vse povezano s svobodo in sledenju intuiciji. Vodnar je takšno znamenje, ki se razume z vsemi; z vsemi ljudmi, otroki in tudi drugimi hišnimi ljubljenčki. Vodnar je vodno znamenje, zato se psi rojeni v znamenju vodnarja prepustijo toku – plavajo s tokom, kar jih naredi izjemno prilagodljive.

  • PASJA IMENA ZA SAMICE: Mia, Luna, Serena
  • PASJA IMENA ZA SAMCE: Eden, Pluton, Jack

 

IMENA ZA PSE ROJENE V ZNAMENJU RIBI (21.2. – 20.3)

Psi rojeni v znamenju rib so najbolj nežne in intuitivne duše. Gre za izjemno nežne, hvaležne in zasajanje pse, ki lahko občasno delujejo nekoliko zmedeno. Se izjemno občutljivi in jih lahko določene situacije hitro vznemirijo in razžalostijo. Potrebna je posebna pozornost pri vzgoji, da dobijo občutek, da jih njihov lastnik razume.

  • PASJA IMENA ZA SAMICE: Kara, Dea, Flora
  • PASJA IMENA ZA SAMCE: Delfi, Sunny, Pal, Leonardo

 

IMENA ZA PSE ROJENE V ZNAMENJU OVNA (21.3. – 20.4)

Psi rojeni v znamenju ovna imajo zelo močno voljo in veljavo za odločne voditelje krdela. Ovni so zelo samozavestni in trmasti, tako da nič ni osebnega, če pes ne bo ubogal in prišel nazaj na vaš ukaz. Vodnarji so vedno zaposleni, podivjani in zelo atletski.

  • PASJA IMENA ZA SAMICE: Stella, Venus, Naoli
  • PASJA IMENA ZA SAMCE: Rocky, Ram, Skip, Rusty, Red, Napoleon, Coco

 

PSI ROJENI V ZNAMENJU BIKA (21.4. – 20.5.)

Psi rojeni v znamenju bika so najbolj zgovorni – torej največ se bodo pogovarjali z vami. Biki naj bi imeli smisel za humor, vsaka dogodivščina pa je zanje še bolj dramatično obarvana. Biki so zelo inteligentni, hkrati pa jih tudi vse zelo hitro zmoti in nimajo dolgega fokusa. Pri šolanju doma in učenju trikov je potrebna trda volja in vztrajnosti.

  • IMENA ZA PSE SAMICE: Lucky, Liza, Ariel, Daisy
  • IMENA ZA PSE SAMCE: Skip, Kent, Fido

 

Slovenska imena za pse

V nadaljevanju smo na podlagi prebiranja različnih forumov, raziskav in spletnih strani za vas zapisali najbolj pogosta slovenska imena za pse. Opazili boste, da se med slovenskimi pasjimi imeni znajdejo tudi tuja in angleška imena, saj ni natančne meje pri pasjih imenih, katera so slovenska in katera ne.

Poskušali smo zbrati smiselna imena, takšna ki gredo v uho in takšna, ki bodo pristala karakterju vašega psa. Pasjih imen kot so Gretchen, Honeybear, Jacaranda in podobnih v našem seznamu ne boste našli, saj menimo, da so takšna imena zelo težko izgovorljiva in neprimerna za klicaje psa. Naštevanja pasjih imen se bomo lotili po abecedi; posebej bomo zapisali pasja imena za samice in pasja imena za samce. Tako, da vsi, ki imate samičko, lahko skočite direktno na razpredelnico imen za samičke.

 

 

Pasja imena za samice po abecedi: IMENA ZA SAMICE OD A DO Ž

A

Ara, Ajša, Ani, Abril, Amala,

Aria, Astra, Aurora, Aja, Ariel,

Ava, Alona, Arna, Ajka, Astra, Aba

M

Mara, Malka, Maxima, Makani, Meri,

Misty, Macha, Machi, Mana, Mita,

Mika, Maggie, Miša, Mitra, Manna

BBia, Bella, Bonita, Belva, Bena,

Brina, Biba, Bea, Bači, Baja,

Becca, Beka, Besi, Beti, Bona, Bria, Brita, Bučka

NNadia, Nana, Nori, Noya, Nami,

Nedra, Neona, Neva, Nissa, Nora,

Nuri, Nida, Nivi, Neka, Nita, Neli, Naja, Nera, Nia, Nola

C

Cari, Cira, Cora, Cedis, Ciara,

Cita, Calla, Colja, Cuba

O

Oriana, Oceana, Odina, Ora, Odell,

Ola, Okra, Onira, Orina, Orta,

Oxana, Odet, Oda, Orbita, Ota

ČČarna, Čara, Čika, ČupaPPaola, Penny, Pepper, Papina, Pika,

Pupa, Pudi, Peggi, Panja, Pana,

Perla, Punta, Pam, Paxi, Pyra

D

Dana, Dea, Dara, Demi, Della,

Delora, Dena, Deva, Delfina, Dalia,

Dina, Dada, Dakota, Diana, Diva, Donna, Dorina

R

Rene, Riona, Reyna, Resi, Rea,

Rona, Rabia, Rianna, Rimona, Rosine,

Rose, Rina, Rika, Rita, Riva, Ruby

EElda, Electra, Erika, Evelin, Elana,

Emma, Emily, Ela, Ella, Elli,

Elza, Era, Elba, Elena, Ezra

SSulis, Saba, Sayu, Sela, Shanna, Sonora,

Suki, Sera, Sidra, Shasa, Signa, Sima,

Solana, Stella, Sveta, Sema, Satu, Susie, Sophie, Sara, Suri

F

Flora, Finna, Fiona, Fala, Flo,

Freja, Fama, Fate, Fidela, Furia,

Felicia, Filipina, Fanni

Š

Šila, Šara, Šana

GGina, Guri, Gita, Gali, Glenna,

Ginger, Gaja, Gabi, Galina, Gama,

Gaya, Geli, Gessi, Genna, Gia, Goja

TTama, Talia, Tamika, Tarana, Tess, Thora,

Tala, Teli, Tara, Tačka, Taja, Trixi, Tia, Tita,

Tamila, Tasa, Tigra, Tixi, Tera, Tassa, Trudi, Tirana, Tora, Tisa, Tonga, Taiga, Tami

H

Hanna, Hera, Hina, Hope, Hali,

Harmony, Hazel, Hada, Hiba, Hidra, Hilla

U

Ula, Uma, Umbra, Ultra, Unna,

Ulana, Ulma, Uxa

IIris, Ira, Ina, Isla, Ika,

Ida, Indie, Ines, Irana, Inis,

Inka, Isa, Isabella, Iskra, Isla

VVenus, Velma, Vida, Viva, Vila,

Vita, Vivian, Vika, Vectra, Vanda,

Viktoria, Vivi, Vera, Viki

J

Jada, Jane, Jona, Jira, Jenni,

Jora, Jonina, Jenna, Juta, Janina,

Java, Janika, Jara, Jalka, Jackie

Z

Zena, Zili, Zoja, Zona, Zora, Zita,

Zola, Zara, Zoe, Zafira, Zarja, Zea,

Zenzi, Zola, Zvera, Zia, Zilli

KKana, Kari, Kiara, Kyra, Karina,

Kara, Kira, Kita, Kuma, Kaja, Kala,

Krasna, Kali, Kamila, Klea

ŽŽana, Živa, Žiža, Žuža
L

Lara, Lea, Lorna, Lasca, Lassie,

Lori, Leda, Lana, Lani, Lila, Lonna, Lupe, Lily,

Luna, Lajka, Lina, Lili, Loti, Lexa, Liza, Lola

 


Pasja imena za samce po abecedi: IMENA ZA PSE SAMCE OD A DO Ž

A

Ares, Alvin, Alpha, Aran, Arlo,

Arne, Aro, Astor, Aron, Aik,

Aiko, Alf, Anu, Apollo, Akani

M

Max, Milo, Melvin, Merlin, Medo,

Muri, Mango, Mars, Miki, Moby,

Moon, Mordor, Mufi, Majk, Mino

BBine, Bert, Boaz, Bruno, Bolt, Bron,

Bram, Bobi, Ben, Bingo, Boki, Bond, Bono,

Bajt, Baldi, Baltazar, Bambi, Bari, Benji, Beno, Blisk

NNero, Neit, Nestor, Nolan, Nariko,

Neb, Nodin, Nacho, Nemo, Neo,

Neon, Neptun, Niko, Nino, Nando

C

Cian, Conner, Cort, Castor, Comet,

Cosmo, Calimero, Canis, Cofi, Ciko, Cezar

O

Orbit, Oskar, Otis, Oren, Oli,

Odin, Olaf, Oliver, Ori, Oris, Ozzy, Ozi

Oto, Odi, Owen, Odon, Oreo, Orto, Obelix, Olympus, Orli

ČČarli, Črt, ČiliPPluton, Pal, Prince, Paco, Polo,

Piki, Pan, Pepe, Pit, Platon, Pufi,

Piko, Pepi, Pongo, Pino, Paxon, Pablo

D

Dexter, Dallas, Dante, Dior, Don,

Dino, Dingo, Dumbo, Dal, Din,

Dodo, Dik, Diego, Doni, Dorro

R

Runo, Rex, Ram, Ringo, Roy,

Ray, Razi, Rio, Rolt, Rolf,

Rolon, Rover, Ron, Riki, Roki, Rambo

EEden, Elvis, Edgar, Elmo, Eric,

Evan, Ennis, Elton, Enzo, Eros,

Egor, Eiko, Elk, Emar, Emi

SSunny, Sol, Spike, Satu, Simba,

Sky, Smart, Snoopy, Swen, Scott, Sago,

Samy, Shaggy, Scooby, Sid, Sirk, Skippy, Sen

F

Fido, Finn, Fifi, Ford, Ferdo,

Floki, Fredi, Frik, Frodo, Fab,

Fabi, Faik, Faust, Fedor, Fritz, Fluffy

Š

Šango, Šon, Švrk, Šaj, Šoni,

Šime, Šaro

GGalvin, Gin, Gral, Gringo, Grom,

Gal, Galileo, Galt, Gambo, Gardi,

Gastor, Geo, Gildo, Glen, Gus, Guru

TTitan, Tyson, Tavi, Tobit, Tino, Trevor,

Talli, Tom, Troy, Taban, Talen, Tarn, Thor,

Tarzan, Timi, Taček, Taj, Tal, Tango, Tedi, Toni

H

Holt, Hator, Hektor, Hercules, Hermes,

Hugo, Haiko, Hal, Henki, Henry,

Hestor, Homer, Husar

U

Ural, Urh, Ufi, Unno, Ulk,

Ugor, Uran, Urbi

IIan, Ibor, Iggy, Ikar, Imos,

Ink, Inu, Izak, Itak, Izo, Ivo

VVernon, Val, Veto, Vili, Vufi, Vito,

Victor, Vivaldi, Volmar, Valor, Vasco, Vik,

Vlado, Volt, Volf, Vitus, Voxi

J

Janus, Jack, Juno, Jaka, Jaro,

Jon, Jumbo, Jaco, Jakob, Jelly,

Jemi, Jeno, Jonas, Joy, Jupiter

Z

Zeno, Zion, Zev, Zen, Zevs, Ziggi,

Zlatko, Zoom, Zor, Zumi, Zack, Zaal, Zambo,

Zillo, Zingo, Zoomy, Zeus, Zengo, Ziro, Zorro

KKai, Kaos, Kozmus, Kent, King,

Kane, Kato, Kemp, Kiran, Kan,

Karo, Kasi, Kasper, Kenza, Kiki, Koko

ŽŽare, Željko, Žon
L

Lars, Lenci, Lavi, Leon, Lan,

Lesi, Lumpi, Lord, Lucky, Lar,

Levi, Lin, Larson, Lun, Lilu

 


 

Imena psov z rodovnikom

Imena psov z rodovnikom so izbrana malenkost drugače. Vsi mladiči iz istega legla se začnejo z enako začetnico. Torej vsi mladiči it prvega legla bodo imeli ime na črko A, mladiči iz naslednjega legla bodo imeli ime na črko B. To je rodovniško pasje ime, vi lahko naknadno psu izberete novo ime s katerim ga boste kasneje klicali.

 

Imena psov zvezdnikov

Dotaknimo se že malenkost nenavadnih in zvezdniških pasjih imen. Določeni pasji lastniki dobijo idejo za pasje ime iz kakšnega filma, risanke ali računalniške igre. Nekateri pa psa poimenujejo tudi po znani osebi, umetniku, glasbeniku ali športniku. Kosmatinčki smi izbrskali najbolj pogosta imena psov zvezdnikov:

  • Imena za pse iz filmov: Tarzan in Jane (film, risanka, računalniška igra Tarzan), Fiona (iz animirane risanke Shrek), Lassie (Lassie se vrača knjiga in film), Ariel (risanka Mala morska deklica), Bolt (animiran film Bolt), Milo (film Maska), Thor (film Thor), Bond (filmi James Bond), Frodo in Mordor (iz filma Gospodar prstanov), Hercules (iz filma, Tv nanizank in računalniške igra Hercules), Moby (film in risanka Moby Dick), Rambo (serija filmov Rambo), Haiko ali Hačiko (film Hachi), Zorro (film Zorro)
  • Risani junaki: Simba (risanka Levji kralj), Dumbo (risanka in film – slonček Dumbo), Kasper ali Casper (risanka prijazni duhec Kasper), Nemo (risanka Reševanje malega Nema), Obelix in Asterix (risanka in strip Obelix in Asterix), Snoopy (risanke o Snoopy-u), Calimero (risanke Kalimero), Schooby in Shegy (iz risanke Schooby – doo)
  • Imena za pse iz knjig: Jakob in Piki (knjiga z naslovom Moj prijatelj Piki Jakob)
  • Junaki iz računalniških igric: Hugo (računalniška igra Hugo)
  • Imena za pse iz TV oddaj: Taček (oddaja Radovedni Taček)
  • Zvezdniška imena za pse: Elton (po Elton John), Eros (po Eros Ramazzott), Pablo (po Pablo Picasso ali Pablo Escobar), Vivaldi (skladatelj Antonio Vivaldi)