Potrebujete pomoč?041 601 417
 •  
  Brezplačna dostava nad 39 eur
 •  
  Varen nakup in hitra dostava
 •  
  Z vami že od leta 2011
 •  
  Pomoč in svetovanje

Prebava psa

Pri pasji prebavi sodelujejo vsi organski sistemi, zato moramo postopati celostno za doseganje optimalne prebave. Psu je potrebno zagotoviti vse hranilne snovi (torej vse aminoksiline/proteine, zdrave ogljikove hidrate in zdrave maščobe, vitamine, minerale in elemente v sledeh) glede na njegove potrebe. To najlažje naredimo z izbiro hladno stiskane hrane za pse Canis Plus. V stresnih situacijah, ob porušenju črevesne flore, težavah s paraziti lahko psu pomagamo z naravnimi prehranskimi dodatki. Prebavni sistem je motor celotnega organizma in je direktno povezan z imunskim sistemom, zato poskrbimo, da bo prebava psa urejena. 

 

Prebava psa in Naturavetal prehranski dodatki za podporo:

Naturavetal prehranski dodatki za pse so v pomoč in podporo, ko: pes bruha, ima drisko, je zaprt, ima notranje zajedavce, ima mehko blato, ima porušeno črevesno floro, ima težave z izločali (ledvice) ali s presnovo (jetra)... Prehranski dodatki za naravno razglistenje psa so v pomoč pri notranjih zajedalcih in vplivajo na vzpostavitev normalne črevesne flore. Naravna hrana pa je tista osnova, ki poskrbi za uravnoteženo prebavo skozi daljše časovno obdobje.

Canis Extra Aktiv 250g - multivitaminski kompleks za pseCanis Extra Aktiv 250g - multivitaminski kompleks za pse
Vitamini & minerali
100% naravno

Canis Extra Aktiv 250g - multivitaminski kompleks za pse

19,96€ Brez DDV: 18,23€

Canis Extra alga klorela 80 gCanis Extra alga klorela 80 g
Razstruplanje telesa
Bogat vir klorofila

Canis Extra alga klorela 80 g

10,30€ Brez DDV: 9,41€

Canis Extra Vermprevet 250 g - preventiva proti notranjim zajedavcemCanis Extra Vermprevet 250 g - preventiva proti notranjim zajedavcem
Podpora črevesni flori
Proti črevesnim zajedavcem
Canis Extra Vermcurat 100 g (pomoč pri okužbi s paraziti)Canis Extra Vermcurat 100 g (pomoč pri okužbi s paraziti)
Podpora črevesni flori
Proti črevesnim zajedavcem

Canis Extra Vermcurat 100 g (pomoč pri okužbi s paraziti)

14,90€ Brez DDV: 13,61€

Canis Extra Tavžentzelišča Bio - zelišča in začimbe za psa 250gCanis Extra Tavžentzelišča Bio - zelišča in začimbe za psa 250g
Posušena zelišča
BIO KAKOVOST
Canis Extra egipčansko bio olje črne kumine 100 mlCanis Extra egipčansko bio olje črne kumine 100 ml
Več kot 100 aktivnih snovi
BIO KAKOVOST

Canis Extra egipčansko bio olje črne kumine 100 ml

9,96€ Brez DDV: 9,10€

Zeliščni ekstrakt Canis Extra Darmwohl 100 mlZeliščni ekstrakt Canis Extra Darmwohl 100 ml
Zeliščni ekstrakt
Za zdravo črevesno floro

Zeliščni ekstrakt Canis Extra Darmwohl 100 ml

19,45€ Brez DDV: 17,76€

Canis Extra mineralno šotno blato - 250 mlCanis Extra mineralno šotno blato - 250 ml
Visoka vsebnost mineralov

Canis Extra mineralno šotno blato - 250 ml

9,30€ Brez DDV: 8,49€

Canis Extra Petflora (probiotične bakterije)Canis Extra Petflora (probiotične bakterije)
Podpora črevesni flori
Energija probiotičnih bakterij

Canis Extra Petflora (probiotične bakterije)

2,96€ Brez DDV: 2,70€

Canis Extra korenčkov granulat 500 gCanis Extra korenčkov granulat 500 g
Bogat z vlakninami
Za urejeno prebavo

Canis Extra korenčkov granulat 500 g

5,10€ Brez DDV: 4,66€

Polnomastno kozje mleko v prahu Canis Extra 500 gPolnomastno kozje mleko v prahu Canis Extra 500 g
Polnomastno kozje mleko
Izredno hranljivo

Polnomastno kozje mleko v prahu Canis Extra 500 g

19,50€ Brez DDV: 17,81€

Prikazujem 1 od 11 do 11 (1 strani)

Prebava psa: Kako je sestavljen prebavni sistem?

Prebavni trakt se začne v ustih in konča v anusu. V ustih zobje, jezik in slinavke pomagajo pri drobljenju hrane. Preostali organi prebavnega trakta so požiralnik, želodec, dvanajstnik (prvi del tankega črevesa), jejunum in ileum (tudi deli tankega črevesa), debelo črevo, danka in anus. Organi, ki pomagajo pri prebavi in absorpciji hranil, so trebušna slinavka, žolčnik in jetra. Trebušna slinavka se nahaja ob dvanajstniku. Encimi trebušne slinavke se izločajo v pankreasni vod, ki se združi z žolčnim vodom iz jeter; oba voda se izpraznita v dvanajstnik.

Požiralnik je mišičasta cev, ki prenaša hrano v želodec s serijo ritmičnih krčenj. Požiralnik poteka vzdolž vratu in skozi prsno votlino na poti do želodca. Spodnji požiralnik vstopi v želodec pod ostrim kotom, kar preprečuje vračanje hrane in tekočin nazaj v požiralnik.

Hrana lahko ostane v želodcu do osem ur, preden preide skozi pilorus v dvanajstnik in preostali del tankega črevesa. Prebavni sokovi iz trebušne slinavke in tankega črevesa hrano razgradijo na aminokisline, maščobne kisline in ogljikove hidrate. Produkti obroka se absorbirajo v črevesno cirkulacijo in prenašajo v jetra, kjer se pretvorijo v shranjeno energijo. Vlaknine in neprebavljena hrana nadaljujejo pot skozi tanko črevo v debelo črevo. Funkcija debelega črevesa je odstranjevanje vode in shranjevanje odpadnih materialov kot blato.

 

Dobra in urejena prebava psa

V enem stavku bi lahko dobro prebavo obisali v enem stavku: pes ima čvrst kakec, dovolj enegrije in vitalnosti, lepo in svetlečo dlakov ter je brez neprijetnega vonja iz gobčka. 

Za psa je ključno zagotoviti vse esencialne hranilne snovi (beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, prehranska vlakna, minerale in vitamine). Vse pasme psov imajo načeloma enake potrebe po hranilnih snovih, prihaja pa do razlik zaradi različnega načina življenja psov. Potreba po hranilnih snoveh je tako odvisna od življenjskega stila psa, ravni fizične aktivnosti, starosti in morebitnih specifičnih potreb (kot so občutljivosti, alergije, itd.). 

Samo naravna hrana lahko zagotavlja vse potrebe po hranilnih snoveh, saj omogoča raznolikost in naravno pestrost. Briketi, ki imajo dodane sintetične vitamine in minerale ne morejo zadistiti naravnim potrebam psa. Naravna hrana je doma pripravljena kuhana hrana, surova hrana in Naturavetal mokra ter suha hrana. Pri Naturavetalu smo zapriseženi uporabi le naravnih živil brez vseh sintetičnih dodatkov, kar je tudi jasno navedeno v odprti deklaraciji. 

Ko najdete okus hrane, ki ustreza vašemu psu, ga ne spreminjajte ali menjajte brez utemeljenega razloga. Če vaš pes dobro prebavi izbran okus, so njegovi iztrebki običajno od temno do svetlo rjave barve in kompaktni. V primeru, ko je treba hrano zamenjati (iz zdravstvenih razlogov ali, če se pes sčasoma naveliča) je priporočljivo to storiti postopno.

 

Najpogostejše prebavne težave psa

Za razliko od prehranskih alergij, se občutljiva prebava ne odraža z imunskim odzivom psa. Najpogostejši simptomi občutljive prebave so: bruhanje, mehkejše blato, driska, napenjanje in vetrovi. Glede na to, da prebavni trakt psa poteka od ust do anusa so bolezni in težave povezane s prebavo najbolj pogoste bolezni. Prav tako smo spoznali, da prebava psa vključuje številne organske sisteme, tako da so bolezni prebavnega trakta izjemno zapletene. Osnova za čim manj prebavnih težav je naravna in uravnotežena prehrana skozi daljše časovno obdobje. V obdobjih večjega izčrpavanja pa lahko prebavni trakt podprete s prehranskimi dodatki, ki stabilizirajo črevesno sluznico in uravnotežijo črevesno floro. 

 

Moj pes ima občutljivo prebavo – Kako mu lahko pomagam?

Psom z občutljivo prebavo lahko pomagate na naslednje načine: 

 1. Iz prehrane izključite stranske rastlinske in stranske živalske proizvode, hrana mora vsebovati kakovostno meso in ostale kakovostne sestavine
 2. Izogibajte se najpogostejšim alergenim kot je piščanec, govedina, pšenica, koruza, soja, grah, jajca, mleko in mlečni izdelki
 3. Psu nikakor ne dajajte ničesar od mize, saj lahko s človeško predelano hrano kot je npr. sir in hrenovke, situacijo bistveno poslabšate.
 4. Celoten dnevni obrok razdelite vsaj na 3 manjše obroke čez cel dan
 5. Omejite vnos priboljškov – čeprav imate naravne in kakovostne priboljške je v primeru občutljive prebave pomembno, da ste pri priboljških zmerni