Kaj lahko je pes in kaj pes NE sme jesti?

Pogosto zastavljeni vprašanji pri prehrani psa sta definitivno: Kaj lahko je pes in katera so tista živila, ki jih pes ne sme jesti ali katera so tista živila, ki jih pes lahko je le občasno v manjših količinah. Naj že na začetku povemo, da so menja glede določenih živil deljena tudi med samo veterinarsko stroko, mi se bomo v tem zapisu držali smernic Naturavetal veterinarjev in smernic strokovne literature, ki ji zaupamo. Pri vsakem živilu velja tudi bistveno načelo o količini, saj je ogromno sadja in zelenjave, ki je v ustreznih količinah za psa koristno, v prevelikih dozah pa celo nevarno. V nadaljevanju so živila razdeljena po principu kaj lahko je pes in kaj pes ne sme jesti.

 

kaj lahko je pes
V tem prispevku najdeš vas živila, ki niso primerna za ps,a so manj primerna ali celo škodljiva/strupena

 

Česa pes ne sme jesti in katera živila so varna?

Kaj lahko je pes – VRSTE MESA

Vsaka hrana za pse oziroma vsak surov ali kuhan obrok naj bi vseboval minimalno 60% mesa, 40% obroka pa je sestavljenega iz zelenjave, sadja, žit, pražit ali drugih rastlin. Pes lahko je skoraj vse vrste mesa. Najlažje dostopno je seveda piščančje meso in goveje meso. Psu lahko ponudite tudi račje meso, puranje meso, divjačinsko meso, jagnječje meso, kozje meso, meso bivola, kunčje/zajčje meso, losos, sardele,… Vse vrste mesa so primerne za psa, razen v primeru intoleranc ali alergij. Če opažate, da se kuža po piščančjem mesu praska, je najbolj smiselno, da piščančje meso odstranite iz pasjega jedilnika.

Pri nakupu hrane za pse je potrebno brati deklaracijo: če na deklaraciji piše piščanec in ne piščančje meso, pomeni, da hrana vsebuje celega piščanca z vsemi odpadnimi deli vred. To so slabše kakovostni deli, ki lahko povzročajo alergijo. Veliko pasjih lastnikov opaža, da psi na kuhano ali surovo piščančje meso niso alergični, so pa alergični na piščanca v briketih. Ravno iz tega razloga pri hladno stiskanih peletih Naturavetal uporabljamo le visoko kakovostno mišično meso in notranje organe brez stranskih mesnih proizvodov. Vse sestavine so kakovosti prehrane za ljudi (human grade). Naturavetal hrana za pse vsebuje visok delež kakovostnega mesa brez stranskih živalskih proizvodov. Na voljo je pet različnih monoproteinskih okusov: piščanec, govedina, jagnjetina, losos in kunec.

 

Kaj pes ne sme jesti – vrste mesa

 

SUROVO SVINJSKO MESO

svinjsko meso ni primerno za psa

Surova svinjina lahko vsebuje virus imenovan Aujeszky, ki je za pse in mačke usoden. Virus je danes zelo redko prisoten oz. praktično skoraj ne obstaja, ampak vseeno zakaj bi tvegali, če obstajajo druge vrste mesa. S kuhanjem svinjskega mesa uničimo morebitne prisotne viruse. Prav tako je surovo svinjsko meso lahko okuženo z vrsto glist imenovano Trichinella spiralis, ki jo prav tako uničimo s kuhanjem ali zmrzovanjem. Svinjsko meso vsebuje v primerjavi z ostalimi vrstami mesa več maščobe, več holesterola in več nasičenih maščob. Iz zgoraj navedenih razlogov Naturavetal ne uporablja svinjskega mesa v svojim menijih. Če se boste vseeno odločili za hranjenje psa s svinjskim mesom, naj bo le to prekuhano in naj se ne pojavi na pasjem krožniku vsak dan.

Kaj pes lahko je: Žita, psevdožita in pražita – Katera so primerna in kako morajo biti obdelana?

Žita, psevdožita in pražita so v surovi obliki neprebavljiva za psa in tudi za človeka. Žita morajo biti ustrezno obdelana – kuhana, da postanejo za psa prebavljiva. Naturavetal v svojih okusih hladno stiskane hrane uporablja kakovostna žita, psevdožita in pražita, ki so predhodno po patentiranem postopku kuhana na pari. Kuhanje na pari omogoča, da se ohranijo hranilne snovi v žitih, hkrati pa žita postanejo prebavljiva za psa. Žita so obdelana posamično, tako da se odstranijo neprebavljive lupine in so šele kasneje dodana k ostalim sestavinam, ki sestavljajo pelet.

Naturavetal ne uporablja žit kot so pšenica in ječmen. Pšenica je od vseh žit najmanj primerna za psa, saj so psi lahko alergični na pšenico ali na gluten. Danes so na trgu boljši viri ogljikovih hidratov kot pšenica, zato je bolj smiselno izbrati kaj drugega kot pšenico. Pšenica je v hrani za pse uporablja bolj kot ne polnilo, ki nima posebne hranilne vrednosti. Naturavetal v Canis Plus piščanec uporablja polnozrnat riž, oves in parjeno koruzo (brez GSO), enaka žita so zastopana v Canis Plus jagnjetina, le da je ta brez koruze. Canis Plus losos in Canis Plus govedina vsebujeta proso, Canis Plus kunec pa vsebuje ajdo. Vsa navedena pražita in psevdožita pozitivno vplivajo na zdravje psa, organizem psa obogatijo z življenjsko pomembnimi vlakninami, vitamini, minerali in rudninskimi snovmi.

 

 

V suhi hrani, pa naj bodo to briketi ali peleti se ogljikovim hidratom ne morete izogniti. Suha hrana bo zmeraj vsebovala krompir, sladki krompir, stročnice (fižol, grah, leča), žitarice. Po mnenju proizvajalca Naturavetal so za psa najbolj optimalna pražita in psevdožita, ki so predhodno obdelana in tako prebavljiva za psa. Če bi se želeli pražitom in psevdožitom popolnoma izogniti lahko izberete Canis Plus popolne menije mokre hrane, ki so sestavljeni le iz mišičnega mesa, notranjih organov, sadja in zelenjave. Zakaj uporabljamo ta pražita in psevdožita ter zakaj so koristna za psa si preberite v članku: Hrana za pse brez žitaric.


 

VRSTE ZELENJAVE, ki jo pes lahko je

Večino vrst zelenjave pes lahko je in je zelo zaželena na pasjem krožniku, saj psa oskrbi z vsemi vitamini, minerali in rudninskimi snovi rastlinskega izvora. Zelenjava se mora na jedilniku pojavljati v manjših količinah kot meso. Zelenjava je za pse lažje prebavljiva če je nastrgana ali pretlačena v pire. Nekateri psi tudi lažje prebavljajo kuhano zelenjavo. Več o tem, katera zelenjava je najbolj varna za psa in katero ponudimo le občasno bomo zapisali v samostojnem članku.

Naturavetal v svojih recepturah suhe in mokre hrane uporablja naslednjo zelenjavo: pastinak, bučke, buče, špinačni kosmiči, rožiči, korenje, česen, peteršilj, artičoke, koromač, čemaž, regrat.

 

Kaj pes ne sme jesti – vrste zelenjave

KROMPIR

krompir ni primerna hrana za pse

Surovi krompir je za psa neprebavljiv in ga tudi ne prenašajo. Vsebuje steroidno-alkaloidni solanin neposredno pod lupino, zlasti na zelenih površinah in v sadikah. Večje količine solanina vsebuje tudi kaleči krompir. Čim bolj je zelen krompir, tem višja je vsebnost solanina. Če boste krompir kdaj kuhali, psu ne dajajte preostale vode za kuhanje, ker vsebuje vodotopni solanin, ki je zelo toplotno obstojen. Znaki zastrupitve s solaninom se začnejo hitro, le nekaj ur po zaužitju surovega krompirja in se kažejo kot bruhanje, driska in vročina. Krompir vsebuje tudi veliko škroba. Občasno hranjenje kuhanega domačega krompirja za zdravega psa ni težava, vendar se je treba izogibati stalnemu hranjenju. Krompir spada v družino razhudnikov (enako kot paradižnik, kosmulje), ki se v prehrani psa ne smejo pojavljati vsakodnevno. Čeprav je krompir brez glutena in je lahko nadomestek žit v briketih, za psa na vsakodnevni bazi (npr. vsakodnevno branjenje briket s krompirjem) ni primeren. Krompir ima zelo nizko vsebnost hranil z visokim glikemičnim indeksom in visoko vsebnostjo škroba, kar zelo slabo vpliva na krvni sladkor. Vsekakor pa je krompir zelo poceni in se zato pojavlja v številnih briketih, ki se ponašajo, da so brez žit. Pa je to res boljša izbira?
PARADIŽNIK

paradižnik ni primeren za psa

Zelenjava iz družine razhudnikov (paradižnik, krompir, jajčevci, kosmulje) za psa ni najbolj primerna. Tako kot pri krompirju velja tudi za paradižnik: bolj je paradižnik zelen, večja je vsebnost solanina. Zreli ali prezreli paradižniki so zaradi manjše vsebnosti solanina manj škodljivi. Podobno je z zeleno papriko, bolj primerna je rdeča, rumena ali oranžna paprika. Paprike je boljše hraniti kuhane kot surove. Jajčevci nasploh vsebujejo večje količine solanina, zato za hranjenje niso primerni niti surovi niti kuhani. Za kosmulje velja enako kot za paradižnik in krompir.
RABARBARA

rabarbara ni najboljša izbira za psa

Rabarbara vsebuje oksalno kislino. Največ je vsebujejo listi, medtem ko jo v manjših količinah najdemo tudi v steblih. Oksalna kislina povzroča težave pri presnovi kalcija, kar lahko vodi do zastrupitve, pri pogostem uživanju pa do nastanka ledvičnih kamnov. Rabarbara tudi ni takšna zelenjava, ki bi jo psi ukradli s pulta, prav tako pa se tudi na naših krožnikih ne pojavlja tako pogosto.
ČEBULA IN POR

pes ne sme jesti čebule

Ne glede na to, v kateri obliki: surova, kuhana, ocvrta ali sušena: čebula ni del pasje prehrane. Čebula in por vsebujeta žveplove spojine – alil propil sulfid in N-propil disulfid. Te spojine uničijo rdeče krvne celice pri psu in lahko privedejo do življenjsko nevarne anemije. To bi se zgodi, če bi več dni hranili velike količine čebule ali pora. Toksični odmerek za čebulo je 50 g čebule na kg telesne teže. Prvi znaki zastrupitve so driska, bruhanje, šibkost, hiter srčni utrip in pospešeno dihanje. Previdni bodite tudi s česnom. Kot je Paracelsus že poudaril: odmerek naredi strup. Majhne količine česna so neškodljive in celo koristne za zdravje.
STROČNICE

stročnice pes težko prebavi

Fižol, grah, soja in leča so stročnice, ki so v surovi obliki popolnoma neprimerne za psa. S kuhanjem postanejo sprejemljive, ampak še zmeraj so zelo težko prebavljive. Stročnice lahko povzročijo napihnjenost in navadno proizvajajo pline, kar lahko spodbudi zasuk želodca. Tudi stročnice niso primerne za vsakodnevno hranjenje, pri določenih psih so lahko del prehrane, vendar občasno in v manjših količinah.
KOSTANJ

kostanj je primeren v manjših količinah

Kuhani in olupljeni kostanji v majhnih količinah so za psa okusen in zdrav priboljšek, saj kostanji vsebujejo malo maščob in vsebujejo veliko vitaminov B kompleksa. Kostanj je lahko le občasen prigrizek, ne sme pa biti glavni obrok še manj pa nadomestek žogice. Zelena lupina kostanja in surov kostanj vsebuje sestavine, ki so nevarne za psa v velikih količinah, v manjših količinah pa lahko privedejo do prebavnih motenj, napihnjenosti in plinov. Če psi pojedo cel surov kostanj, se lahko ta tudi zatakne v črevesu.
OREŠČKI

oreščki niso primerni za psa

Oreščki so za psa težko prebavljivi in na splošno vsebujejo veliko maščob in veliko fosforja. Oreščki so bogati s številnimi elementi v sledovih in iz tega vidika bi bili za psa dobrodošli, vendar je vseeno bolje, da te elemente zagotovimo iz drugih virov živil. Izogibajte se nezrelim in neolupljenim orehom, saj so lahko okuženi s strupeno plesnijo, ki lahko povzroči epileptične napade, uživanje zelene lupine pa lahko povzroči tudi hude prebavne težave. Prav tako so neprimerni za psa tudi oreščki makadamije, ker vsebujejo aktivno sestavino, ki lahko povzroči nevrološke motnje in celo ohromelost.

 

VRSTE SADJA, ki ga pes lahko je

Psi lahko jedo skoraj vso sadje, seveda v manjših količinah. Sadje lahko psu dodamo k surovemu ali kuhanemu obroku ali ga ponudimo ločeno kot priboljšek. Sadje psu ponudimo na enak način, kot če bi ga jedli sami. Torej, vse agrume (pomaranče in mandarine) olupimo, banane olupimo, melone in lubenice prav tako olupimo. Pri dajanju sadja se je potrebno zavedati, da ga psi potrebujejo manj kot ljudje, vseeno pa brez ne gre, saj je sadje tudi za pse nepogrešljiv vir vitaminov, mineralov in rudninskih snovi rastlinskega izvora. Morda sadje, razen jagodičevja ni najbolj primerno za pse z diabetesom. Naturavetal v hladno stiskani hrani in uravnoteženih menijih mokre hrane uporablja naslednjo sadje (seveda v manjšem deležu): banane, mango, šipek, robide, borovnice, brusnice, jabolka, hruške, črni ribez, jagode aronije, fige… Preberi več: Katero sadje lahko je pes?

 

Kaj pes ne sme jesti – vrste sadja

Sadje, ki ga imamo radi in morda celo najdemo v svoji vsakodnevni prehrani, je za naše štirinožne družinske člane pogosto velik problem. Vse kar se nam zdi okusno in zdravo za nas in primerno za hranjenje ali nagrajevanje naših psov. Celo obratno, določeno sadje, ki je za nas zdravo je lahko za pse nevarno. Nevarnosti se skrivajo povsod – v naši hiši, med vsakodnevnim sprehodom ali na izletu.

 

rozine nikakor niso primerne za psaGROZDJE IN ROZINE
Slastno za nas – neustrezno za pse. 11,6 g grozdja na kg telesne teže psa lahko privede do prvih znakov zastrupitve. V primeru rozin zadostuje še manjša količina, saj imajo zaradi sušenja večjo koncentracijo škodljivih snovi. Prvi znaki zastrupitve pri psih so bruhanje in driska. Če so pojedli veliko grozdja ali rozin, lahko odpovejo tudi ledvice.
preveč zrelo sadje ni primerno za psaPREVEČ ZRELO SADJE
Psi obožujejo češnje, slive, breskve in drugo sadje, ki ga najdejo na tleh. Zakaj? Ker je omenjeno sadje sladkega okusa. Vendar pa velike količine lahko povzročijo prebavne motnje. Če boste psu ponudili takšno sadje za posladek naj bo to v zmernih količinah in ne vsak dan.
kutina za psaKUTINE
Zelo nenavadno bi bilo, da bi kdo psu ponudil kutino in bi jo ta tudi želel pojesti, ampak vseeno: kutine so za psa neprebavljive, saj vsebujejo veliko taninov in so zato tudi zelo grenke.
koščice ne hraniti psuJEDRCA IN KOŠČICE SADJA
Jedrca in koščice določenega sadja kot so marelice, češnje, slive, breskve in tudi jabolka so za psa nevarna, saj obstaja nevarnost zastrupitve s cianovodikovo kislino, če bi pes pojedel večje količine koščic. Sadna jedra vsebujejo cianovodikovo kislino, ki lahko povzroči nevrološke motnje. Našteto sadje (seveda brez koščic) lahko psu ponudite občasno v zmernih količinah. Seveda, psu ne bomo ponudili koščico marelice, pri jabolčnih pečkah je boljše, da jih odstranimo in psu ponudimo le meso jabolka.
bezgove jagode niso primerne za psaBEZOVE JAGODE
Zrele jagode bezga so popolnoma neprimerne za pse. Vsebujejo tako imenovani sambunigrin – glikozid, ki sprošča cianovo kislino, ki jo najdemo tudi v nezrelem sadežu in zelenih vejah. Lahko povzroči hudo drisko in bruhanje. Strup se s kuhanjem uniči.
avokado je škodljiv za psaAVOKADO
Avokado vsebuje veliko maščob, zato ga imajo psi zelo radi. Vendar pa avokado vsebuje tudi naravno prisoten fungicid – imenovan persin, ki je za pse in tudi za druge živali zelo strupen. Persin lahko privede do hudih motenj srčne mišice in celo smrti. Majhna količina persina, ki se nahaja v plodovih za ljudi ni nevarna, medtem ko je za nekatere živali lahko toksična. Večje količine persina vsebujejo listi, lubje in avokadova lupina, ki lahko pri živalih povzroči resnejše zastrupitve. Mnenja glede avokada so zelo deljena, nekateri so mnenja, da je za psa ustrezen sadež, spet drugi nasprotujejo. Menimo, da ni potrebe po tveganju, zato je bolje, da se avokadu v pasji prehrani izognemo, zdrave maščobe, ki jih avokado vsebuje pa nadomestimo z drugim sadjem ali zelenjavo.

 


Strupena hrana za pse

Bolj kot na hrano moramo paziti na ostale kemikalije prisotne v našem domu, na sprehodu ali kadar smo na obisku. Spodaj je seznam snovi, ki so za psa strupene in lahko že v manjši količino povzročijo hude prebavne motnje:

  • Cigaretni ogorki – smrtonosni odmerek je med 5 in 25 g posušenega tobaka. Tudi če vaš pes pije iz luž, v katerih plavajo cigaretni ogorki, obstaja nevarnost zastrupitve.
  • Ženske hlačne nogavice iz elastina – če jih pes pogoltne, lahko to privede do črevesne obstrukcije. Enako velja za različne kable in igrače iz mehke plastike.
  • Premajhne igrače – v primeru zaužitja lahko povzročijo zadušitev, obstrukcijo želodca ali črevesja.
  • Zdravila – nekatera zdravila, ki so koristna za človeka, so za pse popolnoma nevarna. Pes nikoli ne sme dobiti aspirina, paracetamola, ibuprofena ali diklofenaka. Tudi glede drugih zdravil je potreben posvet z veterinarjem, da se preračuna ustrezna doza zdravila ob upoštevanju drugačnega prebavila psa. Če je le možno se človeškim zdravilom izogibamo.
  • Gospodinjska čistila, detergenti in razkužila – najbolj strupena so čistila za odtoke in stranišča, zato jih hranimo v prostoru, do katerega pes nima dostopa. Tudi robčki za brisanje lahko vsebujejo kemikalije. Redna uporaba teh robčkov in konstantni stik s psom lahko povzroči kopičenje previsoke količine kemikalij v telesu psa in povzroči zakasnelo zastrupitev. Če je le možno, v prostorih kjer se zadržuje pes uporabljamo naravna, okolju in živalmi prijazna čistila.
  • Smeti – pes ne sme jesti ničesar, kar je že odvrženo. Hkrati pa se v smeteh lahko nahajajo številna nevarna živila za psa, kot je npr.: čokolada ali čebula.
  • Kemikalije in strupi zunaj – če imate zelenico, sadno drevje, vrt razmislite katere pesticide in škropiva boste uporabili. Prav tako bodite pozorni pri uporabi strupov priti mišim, podganam, polžem. Če se omenjena sredstva uporabljajo je psu potrebno preprečiti dostop.

 

Nevarna hrana za pse: Vse je v količini

V tem razdelku bi se radi dotaknili živil, ki ne sodijo v zgornje kategorije, ampak vseeno niso primerni za pse:

 

čokolada je za psa strupenaČOKOLADA IN KAKAV
Čokolada vsebuje snov, imenovano teobromin, katere vsebnost je odvisna od vsebnosti kakava. Smrtonosni odmerek za psa je približno 100 mg teobromina na kg telesne teže. To ustreza približno 60 g mlečne čokolade ali 8 g temne čokolade. Teobromin nastaja tudi, ko se kava, coca-cola in druge kofeinske pijače ter alkohol razgradijo v telesu. Teobromin pri psih povzroči slabost, drisko, bruhanje, povečano žejo, uriniranje, tresenje, spremembo srčnega ritma in tudi smrt.
kofein je škodljiv za psaKOFEIN IN TEIN
Kofein (kava, kola) in tein (pravi čaji) sta molekuli alkaloida, ki pri psu lahko povzroči usodno zastrupitev. Psu nikakor ne dajemo kave, kole, energijskih pijač ali pravih čajev.
psu nikoli ne dajemo alkoholaALKOHOL
Prepričani smo, da nihče ne bi dal svojemu psu alkohola, saj je jasno kot kristalni dan, da ni koristen ne za ljudi ne za živali. Alkohol ima na pasja jetra in možgane veliko hitrejši in intenzivnejši učinek kot pri človeku. Že manjše količine alkohola lahko pri psu povzročijo slabost, bruhanje, drisko, oteženo dihanje in probleme z koordinacijo.
sladkarije niso primerne za psaSLADKOR IN SLADKARIJE
Sladkor, sladkarije in sladke pijače vplivajo na psa enako kot na človeka. Preveč sladkorja povzroča debelost in z debelostjo povezane težave. Prav tako pa lahko psi zbolijo za sladkorno boleznijo.
ksilitol je strupen za psaNADOMESTKI SLADKORJA KSILITOL / BREZOV SLADKOR / E 967
Nadomestki sladkorja ksilitol vodijo do ogromnega sproščanja inzulina v organizmu psa, kar privede do zelo nizkega krvnega sladkorja in odpovedi jeter. Prvi simptomi hipoglikemije se pojavijo v 10 minutah in se kažejo z bruhanjem, apatijo, motnjami koordinacije in epileptičnimi napadi. Če je pes pojedel ksilitol (vsebuje ga tudi žvečilni gumi), brezov sladkor ali drug nadomestek, mu je treba kot prvo pomoč dati sladkorno vodo, glukozo ali med.
sol ni primerna za psaSOL IN SLANI PRIGRIZKI
Zagotovo že vsi vemo, da sol ni primerna hrana za pse. Posledično, tudi naša človeška hrana ni primerna za pse, saj je preveč soljena in začinjena. Tudi vsi prigrizki, kot so čips, smoki, preste niso primerni za psa. Preveč soli povzroči pretirano žejo in uriniranje ter lahko vodi k zastrupitvi z natrijevimi ioni. Prvi simptomi so bruhanje, driska, povišana telesna temperatura in epileptični napadi. Sol je vir natrija, ki ga tudi psi potrebujejo v manjših količinah. Natrij psi dobijo tudi iz drugih virov, tako da se je soli najbolj smiselno popolnoma izogniti.
mleko in mlečni izdelki za psaMLEKO IN MLEČNI IZDELKI
Mleko in mlečni izdelki za psa niso usodni in jih občasno lahko ponudite psu. Mleko in mlečni izdelki lahko povzročijo prebavne težave pri psih, kot sta driska in bruhanje. Mleko in mlečne izdelke nekateri psi v normalnih količinah lahko normalno prebavljajo, spet drugi tega niso sposobni saj so laktozno intolerantni. Boljša izbira od svežega kravjega mleka je vsekakor jogurt ali skuta. V vseh primerih je veliko boljša izbira kozje mleko ali mlečni izdelki iz kozjega mleka, ki so za psa lažje prebavljivi.

Jajca in jajčne lupine

Jajce je za psa ustrezno živilo, dokler se na pasjem krožniku znajde občasno. Celo jajce je zelo beljakovinsko bogato živilo, vsebuje različne vitamine, minerale (kalcij, kalij, magnezij,…) in omega 3-maščobne kisline. Vseeno pa preveč jajc ni zaželeno, saj jajčni beljak vsebuje protein imenovan avidin. Preveč avidina veže nase biotin (imenovan tudi vitamin H ali vitamin B7 ali vitamin B8), kar povzroči pomankanje le-tega v organizmu psa. S kuhanjem jajc to težavo odpravimo, saj toplota onesposobi delovanje avidina. Po drugi strani pa je jajčni rumenjak zelo bogat z biotinom, tako da jajce na teden še ne bo povzročilo pomankanje biotina.

Zaradi svojega hranilnega bogastva so surova jajca tudi odlično gojišče za mikroorganizme. Pogosto so vir okužb z bakterijo rodu salmonella. Rumenjak je zaradi ugodnega pH idealno okolje za razmnoževanje mikroorganizmov, beljak pa vsebuje protimikrobne snovi, ki preprečujejo razvoj mikroorganizmov. Pomembno je, da psu dajete sveža surova jajca, saj je tako tveganje za okužbo s salmonelo manjše.

Jajčne lupine so zgodba zase. Čeprav nekateri psi ne prenašajo najboljše jajc, z jajčnimi lupinami nimajo težav. Jajčne lupine so odličen vir kalcija in se lahko znajdejo na pasjem krožniku namesto kosti. Naturavetal v svojih recepturah uporablja jajčne lupine kot vir kalciji, prav tako pa boste našli tudi samostojni izdelek Canis Extra BIO jajčne lupine v prahu, ki bodo v pomoč prav vsem pri sestavi pasjega obroka.

 

Ne vzgajajte le psa, ampak tudi sorodnike

Morda vi veste, kaj vaš pes lahko je, česa mora jesti manj in česa ne sme jesti. Pomembno je, da to znanje predate svojim sorodnikom in prijateljem, ki popazijo na psa v času vaše odsotnosti. Babica zna zelo hitro ponuditi psu kos čokoladne torte, ker se ni mogla upreti ljubkemu pasjemu pogledu, tudi prijateljica, ki nima psa in ni seznanjena s prehrano psov, lahko nič slabega sluteča ponudi psu preveč oreščkov, čokolado ali kakšno drugo neprimerno hrano.

 

Kaj lahko je pes in kaj pes NE sme jesti?

Ugotovili smo, da je kar veliko živil, ki jih pes sme jesti, dokler se držimo pravilnih razmerij. Pri samostojnem sestavljanju obrokov se držite pravila, da mora biti obrok sestavljen vsaj iz 60% mesa in 40% rastlinskega dela (žita, sadje, zelenjava). Kako kot je dejal stari modrec Paracelsus: ODMEREK NAREDI STRUP! Večina živil je za psa kot del raznolike in uravnotežene prehrane primernih, v večjih količinah pa lahko povzroča težave. Naturavetal pasja hrana v svojih obrokih uporablja le preverjena in visokokakovostna živila v kakšnih koncentracijah, da za psa nikakor ne morejo biti škodljiva, četudi boste svojega psa hranili z enakim okusom hrane vrsto let. Kar se tiče sadja in zelenjave vedno uporabljamo najbolj varne vire in ne tiste, ki so na seznamu pogojno. Tudi pri izbiri žit se raje poslužujemo pražit ali psevdožit, ki so tudi za psa definitivno boljši vir hranilnih snovi. Glavna sestavina je seveda sveže meso.

 

 

Literatura:

im-ueberblick-giftige-lebensmittel-fuer-hunde/