Kaj jedo mačke, prehrana mačke, hranjenje mačke in koliko hrane dati mački?

Prehrana mačke je drugačna od prehrane psov, saj so mačke izraziti karnivori, imajo drugačen metabolizem in nujno zahtevo po aminokislini tavrin. V nadaljevanju članka bi radi pojasnili kaj jedo mačke, zakaj mora biti njihova prehrana različna od prehrane psa, kako poteka hranjenje mačke in tudi koliko hrane dati mački. Uravnotežena hrana je pomembna za vse mačke, zato moramo začeti pravilno hraniti že mačjega mladiča. Mačjemu mladiču količine hrane ne omejimo, prav tako je za mačje mladiče in odrasle mačke pomembno, da dobijo hrano večkrat na dan.

 

Prehrana mačke: Kaj jedo mačke in kolikokrat na dan hraniti mačko?

Prehrana mačke: Nekoč in danes

Večina ljudi meni, da so naše domače mačke potomci velikih divjih mačk, vendar temu ni tako. Glavni prednik današnje domače mačke je majhna, afriška divja mačka: Felis libyca. Da razumemo prehrano mačke, moramo vedeti, kako so se prehranjevali njeni predniki. Divja afriška mačka je plenila manjše glodavce, po velikost podobne poljski miši, večkrat na dan.

Prehrana mačke je bila tako sestavljena iz večih manjših obrokov na dan. Afriška divja mačka je bila samotarska žival, ki je živela in se prehranjevala v samoti, s predstavniki svoje vrste se je srečevala le v času parjenja. To samotarsko življenje je vplivalo tudi na prehranjevanje, zato domače mačke še danes jedo počasi in v samoti. Seveda se je prehrana mačke v letih iz tega vidika zelo spremenila, zato lahko danes najdemo tudi mačke, ki so požrešne in hrano pogoltnejo.

Večina domačih mačk se bo hranila čez cel dan po lastni izbiri v obliki manjših obrokov. Več študij prehranjevanja domačih mačk je pokazalo, da če je hrana na voljo ves čas, mačke jedo pogosto in naključno skozi obdobje 24 ur. Torej ni nenavadno za mačko, da poje med 9 in 16 obrokov na dan, z vsakim obrok s kalorično vsebnostjo približno 23 kilokalorij. Zanimivo je, da je kalorična vrednost majhne poljske miši približno 30 kcal. Ne pozabimo pa, da se zna domača mačka prilagoditi življenju v stanovanju in s tem se je sposobna prilagoditi tudi na drugačen urnik hranjenja.

 

koliko hrane dati mački
Mačke jedo večkrat na dan v manjših količinah

 

Prehrana mačke: Osnovni gradniki

Domača mačka je predstavnik zveri, ki so v osnovi mesojede živali – to pomeni, da so mačke obligatorni karnivori! Mesojede živali imajo kratko črevesje, ki ne more izkoristiti in prebaviti rastlinske hrane. To ne pomeni, da mačka ne sme pojesti nič rastlinskega, vsekakor pa zanjo ni primerna hrana, ki temelji na pšenici, soji ali koruzi. Če mačko hranite s komercialno pripravljeno hrano, obvezno preberite deklaracijo – preverite delež mesa, ki se nahaja v hrani!

 

Hranjenje mačke z beljakovinami (proteini)

Mačke za svoj obstoj potrebujejo proteine živalskega izvora, kar pomeni, da je edina ustrezna hrana za mačke meso. Presnovni mehanizmi mačke metabolizirajo večje količine aminokislin po vsakem zaužitem obroku, ne glede na vsebnost beljakovin v obroku. Mačke tudi nimajo sposobnosti skladiščenja dušikovih baz, prav tako z uriniranjem izgubljajo dušik.

Edina rešitev, ki zagotavlja ustrezno ohranjanje zalog beljakovin v telesu je uživanje prehrane, ki vsebuje visoko raven beljakovin. Iz kakovostnega mesa mora mačka prav tako dobiti dovolj aminokisline arginina, saj ga s pomočjo lastnih presnovnih procesov ni sposobna proizvesti. S tem postane arginin esencialna aminokislina za normalno rast mačke in za ohranjanje mačke pri življenju.

 

Beljakovina tavrin

Tavrin je edinstvena beta-amino-sulfonska kislina, ki ni vgrajen v velike beljakovine, vendar jo najdemo kot prosto aminokislino v tkivih ali pa je sestavina manjših peptidov. Tavrin je konjugiran s številnimi spojinami in je vključen v številne presnovne procese v organizmu mačke.

Najpomembnejše vloge tavrina so:

  • sodeluje pri nastanku žolčne kisline,
  • potreben je za normalno delovanje mrežnice,
  • potreben je za normalno delovanje srčne mišice.

Mačke lahko same proizvedejo zelo majhne količine tavrina, zato je nujno potrebno, da ga dobijo iz prehrane. Tavrin se nahaja v mesu, najbogatejše s tavrinom pa je srce in morska hrana. S toplotno obdelavo se tavrin uniči ali pade njegova vsebnost v mesu, zato ga je potrebno dodati. Zelo bogata s tavrinom je tudi sveža kri ulovljenih živali. Če hranite svojo mačko s kuhano hrano ali mokro hrano je dodatek tavrina pomemben, v kolikor na pripravljeni hrani že ni naveden delež tavrina.

Živila bogata s tavrinom na 100 g:

  • školjke: 240 mg
  • tuna: 70 mg
  • ostrige 70 mg
  • file jagnjetine 47 mg
  • file govedine 36 mg
  • piščančja bedrca 34 mg
  • trska 31 mg

Zelenoustna školjka je zdrava alternativa za zadostitev dnevnih potreb po tavrinu. Vsak dan se lahko k sveži prehrani doda noževa konica zelenoustne školjke. V naravi mačka ulovi 6-12 miši na dan, vsaka miš povprečno vsebuje 70 mg tavrina, kar pomeni, da do prenasičenja s tavrinom ne more priti, hitro pa lahko pride do pomanjkanja.

 

kaj jedo mačke
Naš Baltaraz se večinoma prehranjuje s surovo hrano, Naturavetal hladno stiskana hrana pa mu je na voljo čez cel dan

 

Prehrana mačke: Vitamini in minerali

Mačke nimajo sposobnosti pretvorbe aminokisline triptofan do niacina (B3 vitamin), zato ga morajo nujno dobiti iz prehrane. Hrana bogata z B3 vitaminom je meso, jetra in morska hrana (npr. sardelice), ki ne sme biti toplotno obdelana, saj so vitamini najbolj občutljivi na toplotno obdelavo. Mačke prav tako niso sposobne pretvorbe prekurzorjev vitamina A (npr. betakaroteni) v aktiven vitamin A (retinol).

Hrana bogata z vitaminom A so notranji organi (ledvica in jetra) in olja, kot je ribje ali lososovo olje. Seveda mačka v svoji prehrani potrebuje vse ostale vitamine. Zelo pomembno je, da so vitamini naravni, torej pridobljeni iz svežih živil in ne sintetično dodani.

S sintetično dodanimi vitamini se lahko mačka tudi predozira. Z uravnoteženo in raznoliko mesnato prehrano pokrijete vse potrebe, ki jih ima mačka po vitaminih in mineralih. Najpomembnejša minerala za mačko sta fosfor in kalcij. Kosti vsebujejo dovolj kalcija in fosforja in tudi ustrezno razmerje. S fosforjem bogato je meso, ribe in notranji organi.

 

Maščobe in maščobne kisline

Mačke niso sposobne sintetizirati zadostne količine arahidonske kisline, ki spada med omega-6 maščobne kisline, zato jo morajo nujno dobiti iz prehrane. Arahidonska kislina je nujno potrebna za normalno delovanje vseh celic. Sodi med esencialne maščobne kisline in je najbolj prisotna v hrani živalskega izvora in ribah. Lososovo olje za mačke je odličen prehranski dodatek, ki bo poskrbel za zadostno količino omega 3 maščobnih kislin in omega 6 maščobnih kislin.

 

Razlike med prehrano mačke in psa

Že zgoraj pri osnovnih gradnikih prehrane mačke smo izpostavili, da mačke v primerjavi s psi nimajo zmožnosti izgradnje določenih snovi, zato je nujno, da jih dobijo iz hrane.

Glavne presnovne razlike med mačko in psom:

  • Prehrana mačke mora temeljiti na kakovostnem mesu – primerna je le visoko beljakovinska prehrana z zelo malim deležem zelenjave ali ogljikovih hidratov.
  • Mačke so občutljive na pomanjkanje aminokisline arginin (aminokislina arginin je esencialna za mačke)
  • V prehrani nujno potrebujejo tavrin
  • Iz prehrane morajo zaužiti ustrezne količine vitamina B3, saj ga ne sintetizirajo same.
  • Mačke niso sposobne pretvorbe neaktivnih oblik vitamina A v aktivno obliko vitamina A (retinol).
  • Arahidonska maščobna kislina (omega 6) je za mačke esencialna, saj je ne morejo sintetizirati same.

 

Kaj jedo mačke?

Odgovor je zelo preprost: MESO! Mačke v naravi si same ulovijo svoj plen: to so miši, voluharice, ribe, žuželke in tudi ptiči. Mačka bo pojedla cel svoj plen, tudi prebavila, kjer so že prebavljene rastline in tudi perje ali kožo, ki služi kot vir vlaknin, ampak večino plena predstavlja meso.

Danes si mačke za katere je poskrbljeno in so člani družine ne lovijo svojega plena v celoti, ampak jih hranimo ljudje. Določene mačke se prehranjujejo zunaj z ulovljeno hrano, del prehrane pa predstavlja tudi hrana, ki jo mi ponudimo mački. Nekatere mačke so izključno notranje in vezane zgolj na prehrano, ki jo dobijo od svojih skrbnikov. Čeprav je naša mačka naš družinski člani in hišni ljubljenec je zelo pomembno, da se s prehrano približamo naravni prehrani mačke.

 

Hranjenje mačke s svežo hrano

Mačke so striktni karnovori, zato mora njihova prehrana temeljiti na svežem in kakovostnem mesu. Mesu ne pozabite dodati notranjih organov (jetra, srce, ledvica), dodajte tudi mesnate kosti za vir kalcija.

 

HRANJENJE MAČKE: MIŠIČNO MESO

Najboljše je, če izberete meso malih živali, katere bi dejansko mačka lahko uplenila sama. Iz tega vidika bi bil najbolj primeren piščanec, puran in zajec. Mački pa lahko brez težav ponudite tudi govedino, jagnjetino, divjačino in morsko hrano, kot so različni rakci, sardelice, tuna, losos,… Zaželeno je, da mački ponudite tudi mastne dele mesa in del piščančje ali puranje kože. Zdrave maščobe predstavljajo vir energije za mačko.

 

HRANJENJE MAČKE Z NOTRANJIMI ORGANI

Od notranjih organov so najlažje dostopna piščančja jetrca in piščančji srčki, goveja jetra, ledvica in goveje srce. Zelo pomembno je, da so notranji organi sveži, saj jih v nasprotnem primeru mačka ne bo jedla. Mačke lahko v primerjavi s psi pojedo več notranjih organov in ne bo prišlo do prebavnih motenj. Mački lahko hranite količinsko največ srca in nato jetrca, ki se lahko na mačjem krožniku pojavijo 3x na teden. Pretiravat z jetri tudi ni priporočljivo, saj lahko pride do predoziranja mačke z vitaminom A.

 

HRANJENJE MAČKE: MESNATE KOSTI

Kosti so idealen in naraven vir kalcija za mačko, hkrati pa imajo idealno razmerje med kalcijem in fosforjem. Mački lahko ponudite tanjše kosti, kot so perutničke ali piščančji oziroma račji vratovi. Če vaša mačka noče jesti kosti, si pomagajte s Canis Extra BIO jajčnimi lupinami v prahu.

 

HRANJENJE MAČKE: OGLJIKOVI HIDRATI IN VLAKNINE

Mačke nimajo nobenih potreb po ogljikovih hidratih, zato komercialno pripravljena hrana za mačke, ki temelji na koruzi, pšenici ali soji ni niti najmanj primerna za mačke. Občasno mački lahko dodate zdrave vire ogljikovih hidratov, kot so ajdova kaša, polnozrnat riž, prosena kaša, seveda v zelo majhnih količinah. Potrebujejo pa mačke manjši delež vlaknin, zato mačke v naravi pojedo celo miš ali posežejo po travi. Notranji mački lahko zagotovite vlaknine s pomočjo mačje trave, lahko pa ji občasno v prehrano dodate korenček, bučke ali bučo.

 

prehrana mačke
Kolikokrat na dan hraniti mačko? Idealno je vsaj trikrat na dan s tem, da ima mačka suho hrano ves čas na voljo

 

Mleko za mačke

Nekatere mačke dobro prenašajo kravje mleko in ga prebavijo brez težave, spet druge mačke imajo po kravjem mleku drisko. Boljša izbira vam je vsekakor kozje mleko, ki je veliko lažje prebavljivo. Lahko se odločite tudi za Felins Plus kozje mleko v prahu. Mački lahko občasno ponudite tudi mlečne izdelke, kot je navadni jogurt ali skuta.

 

Voda in mačke

Večina mačk popije premalo vode na dan, zato je še toliko bolj pomembno, da vodo zaužijejo iz svežega mesa ali mokre hrane. Za mačke je priporočljiva vlažnost mokre hrane okrog 80%.

 

Kolikokrat na dan hraniti mačko?

Pravila, kolikokrat na dan dati mački hrano ni, vsekakor pa je zaželjeno, da mačka je večkrat na dan v manjših količinah. Najboljše je, da ima mačka suho hrano ves čas na voljo z mokro hrano ali surovo hrano pa jo hranite trikrat na dan. Če je mačka izključno notranja je v celoti odvisna od vas in vašega načina hranjenja, zato je zelo pomembno, da izberete kakovostno hrano in ustrezen režim hranjenja. Mačke, ki si del dnevnega obroka ulovijo same, so lahko hranjenje 1-2x na dan.

 

Koliko hrane dati mački?

Večina mačk ni požrešnih in iz tega razloga ne potrebuje odmerjanja hrane. Večini mačk najbolj ustreza, da ima hrano ves čas na voljo in si postreže večkrat na dan v manjših obrokih. Iz tega vidika sveža (surova) hrana vsekakor ni praktična rešitev. Če date zjutraj preden greste v službo mački surov obrok in ga ne poje v celoti, pomeni, da bo meso stalo nekaj ur na sobni temperaturi, kar ni higienično niti zdravo za mačko, pa še vprašanje, če vam bo sploh pojedla, meso, ki stoji že dlje časa.

V tem primeru si lahko v času svoje odsotnosti pomagate s kakovostno suho hladno stiskano hrano za mačke Felins Plus, ki se lahko brez težav kombinira s surovo hrano. Mačke pa so vseeno prilagodljiva bitja in jih lahko hranite tudi 3x na dan in ni nujno, da je hrana ves čas na voljo.

Če imate požrešno mačko, ki je tudi pretežka je boljše, da ji hrano odmerjate. Seveda tukaj govorimo o hranjenju s svežo hrano brez žitaric. Če hranite mačko s komercialno pripravljeno hrano na osnovi pšenice ali koruze ne bo shujšala, tudi če ji daste minimalne količine hrane.

 

felins plus hladno stiskana hrana za mačke
Hladno stiskana hrana za mačke

 

Koliko hrane dati mački: Preračunane količine

Mačka potrebuje 23-30g mesa na kilogram telesne teže. Od skupne količine mora biti 95% mesa, vključno z maščobo in kostmi. Znotraj mesnega deleža, mačke lahko dobijo 8-15 % maščob, ki se lahko nadomestijo tudi z lososovim oljem, ki vsebuje pomembne esencialne omega 3 maščobne kisline in za mačke nujno potrebno arahidonsko maščobno kislino.

V mesni delež so vključeni tudi notranji organi: jetra (3-5%), ledvica (5-10%), pljuča (5-10%) in želodčki (5-10%). Največji delež obroka pa predstavlja mišično meso (meso glave, srce, mišičnina, piščančja prsa,…). 1/3 obroka lahko predstavljajo mesnate kosti (perutničke in vratovi).

Generalno gledano, mačke potrebujejo 80 mg kalcija na kilogram telesne teže na dan in 70 mg fosforja na kilogram telesne teže na dan. 5% dnevnega obroka predstavljajo zdravi viri vlaknin, kot je sveža zelenjava ali zelenjava zmiksana v pire. Od zelenjave lahko uporabite korenček, bučke, kumare in pastinak. Izogibajte se paradižniku in krompirju.

 

Kaj pa če mačka noče jesti sveže (surove) hrane

Surovo meso je za mačke naravna hrana in bi si iz tega razloga lahko mislili, da bo vsaka mačka z veseljem posegla po surovem mesu, vendar včasih ni tako. Če so mladički mačk že od malega hranjenji z briketi in nimajo možnosti, da bi si sami ulovili hrano oziroma jim ni potrebno, saj jih hrana ves čas čaka v skodelici, boste takšno mačko težko navadili na surovo meso. Pri mački, ki je večino svojega življenja na briketih uvajamo surovo hrano postopoma, na začetku ji meso ali jetrca ponudimo kot priboljšek. Če mačka nikakor ne želi jesti sveže hrane lahko poskusimo najprej s kakovostno kuhano hrano.

 

Hranjenje mačke z že pripravljeno hrano

Naturavetal ima v ponudbi hladno stiskano suho hrano za mačke Felins Plus in mokro, kuhano hrano za mačke v obliki mesnih rolic. Najboljše je, če hladno stiskane pelete in tudi mesne rolice kombinirate s surovimi obroki. Če mačke nikakor ne morete prepričati, da bi jedla surovo meso ali vam takšna oblika hranjenja ne ustreza, se odločite za Felins Plus mesne rolice.

Felins Plus mesne rolice so sestavljene iz mišičnega mesa in notranjih organov. Vse je nežno kuhano na pari v kratkih časovnih intervalih, da se ohranijo hranilne snovi v največji možni meri. Vsaka mesna rolica ima v manjšem deležu dodano tudi zelenjavo, tako da mačka dobi dovolj vlaknin in tavrina. Mesne rolice naj predstavljajo večinski delež prehrane mačke, hladno stiskane pelete pa lahko ima mačka ves čas na voljo, med mokrimi obroki. Uvedete lahko tudi dva mokra obroka in en suh obrok na dan.

Felins Plus mesne rolice so na voljo v štirih različnih okusih:

  • Piščanec in losos
  • Piščanec z bučkami in jajcem
  • Govedina s skuto in fino zelenjavo
  • Kunec s fino zelenjavo

Odrasla mačka lahko poje eno mesno rolico na dan, v primeru, da ima preveč kilogramov, ji količino odmerite na 2-4% idealne telesne teže.

 

Hladno stiskani peleti za mačke Felins Plus naj predstavljajo 20-30% delež celotnega dnevnega obroka na dan. Lahko pa ima mačka pelete tudi ves čas na voljo. Naturavetal peleti za mačke so sestavljeni iz perutnine (puran in račka), lososa in krila. Peleti predstavljajo uravnotežen obrok za mačko iz katerega dobi vsa hranila, kakovostne beljakovine, maščobe, vlaknine, vitamine in minerale.

 

 

Naturavetal mokra hrana za mačke
Naturavetal mesne rolice za mačke v štirih različnih okusih

 

Literatura:

Linda P. Case … [et al.]., Canine and feline nutrition: a resource for companion animal professionals, 3rd ed., Copyright © 2011.